Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Witam,

Jeśli ktoś ma jakieś odpady drewniane po budowie ( deski po szalunkach, ścinki, stare stemple bez względu na ich stan i długość) prosze o kontakt na priv - chętnie odbiorę lub odkupię za symboliczną opłatą... potrzeuje jako opał do pieca.

pozdrawiam

atsyrut

Witaj - u nas po budowie zostało mnóstwo drewna, różnej masci.

Jesli jestes zainteresowany - za symboliczna opłatą mozemy odsprzedać. dzialke mamy w Osowcu.

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam przegląd kominów do odbioru budynku zrobił mi ten Pan 602343491

przy okazji mam pytanie odnośnie drewna ile tego jest i jaka cena pozdr kolo12

Witam - tak przeszukuje Forum, bo tez szukam kominiarza, moze Wy juz jesteście po tym odnalezisku i kogos mi polecicie do opini w Osowcu pod Grodziskiem ?

Witam przegląd kominów do odbioru budynku zrobił mi ten Pan 602343491

przy okazji mam pytanie odnośnie drewna ile tego jest i jaka cena pozdr kolo12

hej, dzieki za kominarza, juz dzwoniłam i udało sie dobra cene wynegocjować :)

Co do drewna, to mamy tego "trochę', różności po więźbie, palety, inne deski. Najlepiej zapytam Meża, on lepiej ogarnie ten temat, a kasowo symbolicznie - to moze jak się określe ile tego mamy, to sam coś zaproponujesz :)

Dokładnie jak u mnie

w trakcie podejmowania pracy nie było żadnego problemu, przyłącze miało kosztować grosze a teraz okazuje się że nie ma uprawnień i załatwi ale za 1000zł

powiedziałem ze jemu nie zapłacę nawet jeśli miałbym komuś innemu zapłacić więcej

w końcu umowa jest umowa

pozdr ogarnę temat to dam znać

Mam ogromny problem, potrzebuje elektryka który ma uprawnienia budowlane.

Ten który nam robil okablowanie domu okazało się ze takich uprawnień nie posiada.

Proszę pomóżnie.

Pozdrawiam,

megilord

Mam ogromny problem, potrzebuje elektryka który ma uprawnienia budowlane.

Ten który nam robil okablowanie domu okazało się ze takich uprawnień nie posiada.

Proszę pomóżnie.

Pozdrawiam,

megilord

może spróbuj do P. Piotra Modzelewskiego 602835207. Wszystkie papiery do końcowego odbioru podpsiywał i nie było najmniejszego problemu.

Ile w naszych grodziskich okolicach należy liczyć za wykonanie elewacji? Ocieplenie, siatka, tynk. Chodzi o koszt robocizny. Czytałem na forum ogólnym od cenach od 25 pln wzwyż. Mi potencjalny wykonawca powiedział: 40-45 pln, co wydaje mi się dość dużo. Ile płaciliście? za samą robociznę oczywiście (netto/brutto?).

Ile w naszych grodziskich okolicach należy liczyć za wykonanie elewacji? Ocieplenie, siatka, tynk. Chodzi o koszt robocizny. Czytałem na forum ogólnym od cenach od 25 pln wzwyż. Mi potencjalny wykonawca powiedział: 40-45 pln, co wydaje mi się dość dużo. Ile płaciliście? za samą robociznę oczywiście (netto/brutto?).

Jeśli chcesz liczyć na gwarancję po wykonaniu usługi, to musisz podpisać umowę z normalnym wykonawcą, tzn. legalnym.

Co za tym idzie koszty robocizny są wyższe niż u kogoś kto robi na czarno,

Plusem tego rozwiązania jest to, że jesteś prawie pewien, że wszystko będzie ok. PRAWIE :)

Pozdrawiam

Jeśli chcesz liczyć na gwarancję po wykonaniu usługi, to musisz podpisać umowę z normalnym wykonawcą, tzn. legalnym.

Co za tym idzie koszty robocizny są wyższe niż u kogoś kto robi na czarno,

Plusem tego rozwiązania jest to, że jesteś prawie pewien, że wszystko będzie ok. PRAWIE :)

Pozdrawiam

Co do gwarancji - to zgadzam się. Umowa mnie zabezpiecza. Tyle tylko, że jak ktoś coś spaprze, bo jest partacz i nie chce poprawiać, to będziemy się po sądach ciągać - co mi to da?

Dlatego szukam "sprawdzonych" ekip. Sprawdzona ekipa, zwłaszcza z okolicy, nie pozwoli sobie na partaninę, bo straci opinie i klientów.

Co do wyższych kosztów, legalności... przyznam szczerze, że gdzie się tylko da, nie biorę faktury, żeby było taniej. Ja wiem, że to na dłuższą metę odnosi inny skutek niż zamierzony (temat na inną dyskusję), ale ja sam świata nie zbawię. Buduję za tyle ile mam, chcę jak najtaniej. Jeśli mam dopłacać 19% za CIT i 8/23% dla VAT - to poproszę bez, jeśli się da.

Ja rozumiem, że ekipy "legalne" mają koszty stałe itp, itd, ale na Boga, płacę już tyle podatków i haraczy na to piekielne Państwo, że to głowa boli. I jak potem przyjeżdża do mnie koparkowy do zdjęcia humusu, i liczy mnie 800 pln za kilka godzin pracy (bez faktury), a potem widzę go jak jedzie wypasionym samochodem do swojego odpicowanego domku, to czuję się jak frajer, który jest dymany z każdej strony. Więc tak, przepraszam wszystkich, ale szukam tańszej ekipy, która nie będzie MUSIAŁA wystawić faktury i w związku z tym być droższa.

PS - ewbuxxo, oczywiście nie mam nic do Ciebie i Twojej pracy. Gdyby mnie było stać (a buduję na kredyt, a to oznaczać może nawet cenę x2 w perspektywie spłaty kredytu przez 30 lat) to bym zapłacić uczciwą cenę za dobrą pracę razem z tymi wszystkimi podatkami... a tymczasem, pozwól, że poszukam wersji ekonomicznej.

PS2 - a tak swoją drogą prosiłem o wycenę :) jeśli masz chwilę, to proszę o ofertę, może być na prv. Domek ok 200-250m2 elewacji.

PS3 - Wesołych świąt :)

Co do gwarancji - to zgadzam się. Umowa mnie zabezpiecza. Tyle tylko, że jak ktoś coś spaprze, bo jest partacz i nie chce poprawiać, to będziemy się po sądach ciągać - co mi to da?

Dlatego szukam "sprawdzonych" ekip. Sprawdzona ekipa, zwłaszcza z okolicy, nie pozwoli sobie na partaninę, bo straci opinie i klientów.

Co do wyższych kosztów, legalności... przyznam szczerze, że gdzie się tylko da, nie biorę faktury, żeby było taniej. Ja wiem, że to na dłuższą metę odnosi inny skutek niż zamierzony (temat na inną dyskusję), ale ja sam świata nie zbawię. Buduję za tyle ile mam, chcę jak najtaniej. Jeśli mam dopłacać 19% za CIT i 8/23% dla VAT - to poproszę bez, jeśli się da.

Ja rozumiem, że ekipy "legalne" mają koszty stałe itp, itd, ale na Boga, płacę już tyle podatków i haraczy na to piekielne Państwo, że to głowa boli. I jak potem przyjeżdża do mnie koparkowy do zdjęcia humusu, i liczy mnie 800 pln za kilka godzin pracy (bez faktury), a potem widzę go jak jedzie wypasionym samochodem do swojego odpicowanego domku, to czuję się jak frajer, który jest dymany z każdej strony. Więc tak, przepraszam wszystkich, ale szukam tańszej ekipy, która nie będzie MUSIAŁA wystawić faktury i w związku z tym być droższa.

PS - ewbuxxo, oczywiście nie mam nic do Ciebie i Twojej pracy. Gdyby mnie było stać (a buduję na kredyt, a to oznaczać może nawet cenę x2 w perspektywie spłaty kredytu przez 30 lat) to bym zapłacić uczciwą cenę za dobrą pracę razem z tymi wszystkimi podatkami... a tymczasem, pozwól, że poszukam wersji ekonomicznej.

PS2 - a tak swoją drogą prosiłem o wycenę :) jeśli masz chwilę, to proszę o ofertę, może być na prv. Domek ok 200-250m2 elewacji.

PS3 - Wesołych świąt :)

Hej.

Nie ma co się nakręcać przed świętami :)

Państwo j.... równo, czy to inwestorów, czy to właścicieli firm itd...

Jako właściciel płacę za siebie tylko prawie 1000 zł /mc daniny - przez 30 lat, to grosz można by ładny uzbierać na emeryturkę, a nie po 1600 - 2500/mc po 30 latach płacenia daniny dla Państwa (wiem, wiem - mam w daninie ubezpieczenie - ale w krusie też bym miał za grosze)

Ale nie ma co narzekać - dorosły jestem "wiem co robię" i staram się nie narzekać, tylko ciągnę ten statek: http://www.marudek.pl/2382

A jeśli chodzi o wycenę, to trudno tak powiedzieć ile w wersji "ekonomicznej", generalnie od 80 - 120 zł/ m2.

Pozdrawiam

i Wesołych Świąt Życzę.