Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Witam,

gdzie kupowaliście parapety wewnętrzne z konglomeratu?

Ja z Aprelu.

Przy okazji - sorry za brak odzewu przy drutach, przekaż mężowi wyrazy skruchy - będzie wiedział :) ni cholery nie mogłem się zebrać na jesieni żeby do was przedzwonić - przeprowadzka etc... Mam nadzieję, że się udało pozbyć śmiecia pobudowlanego z działki skutecznie.

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was ma lub pamięta treść oświadczenia elektryka składanego na potrzeby odbioru budynku?

Chętnie skopiuję (samą treść), bo przy dotychczasowych doświadczeniach z Pruszkowem chciałbym mieć pewność, że wszystko pójdzie gładko za pierwszym razem.

Dzięki

Oświadczam, że instalacje elektryczną i ochoronną obiekcie (nieruchomości) budynek mieszkalny, położonym w ...... wykonałem zgodnie z normami i przepisami oraz warunkami przyłączenia za co przyjmuję całkowitą odpowiedzialność. Protokoły pomiarów rezystacji izolacji, skuteczności ochrony przeciwporażeniowej oraz skuteczności ochrony odgromowej* z wynikami pozytywnymi oraz schemat instalacji elektrycznej pozostawiłem odbiorcy. W instalacji zastosowałem dodatkową ochronę od porażeń wykonaną poprzez wyłącznik różnicowo prądowy. Przyjmuje do wiadomości, że podanie nieprawdziwych danych w wyniku czego mogłyby wystąpić roszczenia osób trzecich lub zakłucenia w sieci elektroenergetycznej może spowodować przerwanie dostawy energii elektrycznej do obiektu (nieruchomości) odbiorcy.

Witam,

Ja zdecydowałem się na firmę ANJAX z Kozer koło Grodziska ( do znalezienie w google ) . Ja co prawda dopiero zaczynam ale wcześniej robili komuś z mojej rodziny - Opinia: wszystko szybko - sprawnie , pełen full service. ( inwestor nie widzi urzędów / gazowni itd)

wcześniej było pytanie o was-gaz, ja korzystałem, wszystko poszło gładko i przyjemnie, cenowo też bardzo przyzwoicie więc mogę polecić

pozdrawiam

Stokrotne dzięki!

A

Oświadczam, że instalacje elektryczną i ochoronną obiekcie (nieruchomości) budynek mieszkalny, położonym w ...... wykonałem zgodnie z normami i przepisami oraz warunkami przyłączenia za co przyjmuję całkowitą odpowiedzialność. Protokoły pomiarów rezystacji izolacji, skuteczności ochrony przeciwporażeniowej oraz skuteczności ochrony odgromowej* z wynikami pozytywnymi oraz schemat instalacji elektrycznej pozostawiłem odbiorcy. W instalacji zastosowałem dodatkową ochronę od porażeń wykonaną poprzez wyłącznik różnicowo prądowy. Przyjmuje do wiadomości, że podanie nieprawdziwych danych w wyniku czego mogłyby wystąpić roszczenia osób trzecich lub zakłucenia w sieci elektroenergetycznej może spowodować przerwanie dostawy energii elektrycznej do obiektu (nieruchomości) odbiorcy.

Stoję przed koniecznością organizacji formalności /projektów , PnB itd / przyłącza gazowego na posesji i w budynku. Czy ktoś ma do polecenia osobę załatwiającą sprawnie taką papierologie ? ( w gazowni / z projektantem / z geodetą / kominiarzem ? )

czy ktoś z Was miał doświadczenie z Was-Gazem?

Szczerze polecam. Sam trafiłem z polecenia 3 osób i mogę dalej polecić. Pan Józef to rzeczowy facet. Przespałem trochę gaz i normalną droga miałbym koło czerwca - zaproponował sensowną opcję (umowa kompensacyjna z gazownią) i gaz będę miał do końca miesiąca a zaczeliśmy sie koło tematu kręcić w końcu lipca. Załatwia w zasadzie wszystko a cenowo wyszło sensownie.

Jakiej firmy wkład kominkowy polecacie? Wiem, że są fora które rozpisują się szeroko, ale mi chodzi o wasze doświadczenie. Zdecydowalismy się na żeliwny, tylko problem z wyborem firmy. Jotul wydaje nam sie za drogi, a nie chcemy wybrac wkładu z Castoramy który trzeba bedzie wymienić po 1 sezonie. Jakie sa wasze doswiadczenia, co polecacie?

Witajcie, Jak co roku w imieniu rodziców prosimy o przekazanie 1% podatku na leczenie i rehabilitację małego Stasia :) http://stasioblicharz.blogspot.com/p/pomoz-stasiowi.html „… Pierwsze dni Stasia:

Staś był Stasiem na długo przed swoimi narodzinami. BARDZO na niego czekaliśmy... Ciąża była za to pełna stresów: najpierw choroba i śmierć mojego dziadzia Stasia, potem śmierć babci Marysi. Zaczęły sie problemy z ciążą - bóle, skurcze, pobyt w szpitalu, konieczność leżenia... Staś zaczął się rodzić we wtorek w nocy - 26 czerwca - ponad miesiąc za wcześnie! Niestety nie udało się utrzymać ciąży dłużej - nasz długo oczekiwany synek urodził się w piątek 29 czerwca 2007r. o godzinie 13:20. Od razu go zabrano, nie informując nas za bardzo o jego stanie, ale myśleliśmy, że z wcześniakami tak po prostu jest. Zobaczyłam go dopiero w sobotę rano - widok był dla mnie przerażający - maleńki, siny człowieczek w inkubatorze, opleciony rurkami, podłączony do kroplówek, czujników. Męczyły go ciągłe drgawki. Bałam sie go dotknąć... Zaraz po urodzeniu wykryto u Stasia szmer nad sercem. Miał cztery dni gdy pojechał do Zamościa na konsultację kardiologiczną. Okazało się, że ma ubytek w przegrodzie międzykomorowej i międzyprzedsionkowej (VSD i ASD). Dostał leki i mieliśmy go obserwować…” „…Dla nas, rodziców Stasia, zespół Downa nie jest chorobą. Jest wynikiem loteryjnego układu genów, na który nie mamy wpływu. Nie możemy z nim walczyć. Możemy się pogodzić z tym odmiennym stanem Stasia i zrobić wszystko, by zapewnić mu możliwie optymalny rozwój. W tym momencie, oprócz możliwie szerokiej rehabilitacji, istotna jest walka z współistniejącymi z zespołem chorobami…” Więcej na stronie: http://stasioblicharz.blogspot.com/p/problemy-zdrowotne.html Liczymy na Wasze wielkie serca :)

Z góry wielkie dzięki!!! Asia i Tomek http://images28.fotosik.pl/293/65c29e42c5b5ceb1gen.jpg http://lh3.ggpht.com/_RAxazl-R8wo/TSrYncKXTFI/AAAAAAAAFC4/R8mfzIulTfQ/s512/P9140028.JPG

Cześć,

poszukuję speca od internetu - trzeba zamontować antenę na dachu, podłączyć router, skonfigurować komputery. Z góry dzięki za namiary. Pozdrawiam

Apropos anteny to jeżeli tego jeszcze nie macie sugeruję obejmę na komin + sztycę i dopiero do tego antenę.

A czy antena będzie panelowa czy tzw. Yagi ? No i najważniejsze, mam nadzieję, że macie gdzie puścić kabel antenowy z anteny do routera/modemu.

W ostateczności można puścić kanałem wentylacji grawitacyjnej.

Nie podejmę się zrobić tego dla Was, ale mogę służyć pomocą czy radą.

Sam sobie instalowałem całość - antenę SAT, DVB-T i do internetu, więc wiem co i jak.

Jakiej firmy wkład kominkowy polecacie? Wiem, że są fora które rozpisują się szeroko, ale mi chodzi o wasze doświadczenie. Zdecydowalismy się na żeliwny, tylko problem z wyborem firmy. Jotul wydaje nam sie za drogi, a nie chcemy wybrac wkładu z Castoramy który trzeba bedzie wymienić po 1 sezonie. Jakie sa wasze doswiadczenia, co polecacie?

Z polecenia zamówiłem u niego i powiem ze po 5 latach użytkowania nic się nie dzieje z wkładem.

http://www.darkom.pl/wklady-kominkowe

Możesz podesłać link do takich obejm. Szukałem ale chyba mało efektywnie.

Proszę bardzo

http://www.dipol.com.pl/obejma_kominowa_ok-43t13_E8514.htm

Jest bardzo fajna bo do naciągu taśm masz zębatki.

W Dipolu mają też maszty i anteny SAT oraz anteny do modemów GSM. Te ostatnie dość drogie.

Można kupić taniej. Na priv mogę Ci coś polecić tylko napisz do czego potrzebujesz.

Obejmy widziałem też w Bricomanie, ale droższa oraz w Mrówce.

Taka obejma nie niszczy komina i jest prosta w montażu, bo nie wiercisz. Jest trochę droższa od zwykłych uchwytów.

Ja mam ją na kominie i maszt stalowy 1,5m. Na nim na wysokości komina antenę SAT a nad kominem anteny.

Oczywiście nie mam w tym kominie paleniska.

Ekipa od kominków poleciła mi Zuzię 16 kW z kratki.pl. Na początku byłem nie do końca przekonany, ale po sezonie muszę stwierdzić, że warto. Cena dość przystępna, efektywność i estetyka całkiem niezła.

Witam, potrzebuje namiary na dobrego glazurnika, a i jakie teraz są ceny za m2 jakbyście mogli zdradzic.

Czy wielkość płytek ma znaczenie przy wycenie?

z góry dziękuje .....

Glazury i terakoty + zabudowa karton gips - robia rewelacyjnie - 50-55 zl w zaleznosci czy plytki czy wielkie plyty, czy duzo otworow, szlifowania itd. - sprawnie szybko i naprawde jakosciowo swietnie - http://www.lukaszchmiel.pl

Zreszta robia wszystko w pelnym zakresie co zwiazane z wykonczeniowka - dobre ceny na farby Flugera + malowanie

s

Ekipa od kominków poleciła mi Zuzię 16 kW z kratki.pl. Na początku byłem nie do końca przekonany, ale po sezonie muszę stwierdzić, że warto. Cena dość przystępna, efektywność i estetyka całkiem niezła.

Potwierdzam. co prawda wybrałem inny model kominka, ale też z kratek. Zrobiłem sam DGP, którą grzaliśmy do grudnia bez problemu. Rozpowadzenia robiłem sam, dzięki m.in. informacjom ekipy z kratek, która sie podzieliła wiedzą.

Zamówiłem u nich zresztą wszystko co potrzebne do DGP w bardzo dobrej cenie.

Proszę bardzo

http://www.dipol.com.pl/obejma_kominowa_ok-43t13_E8514.htm

Jest bardzo fajna bo do naciągu taśm masz zębatki.

W Dipolu mają też maszty i anteny SAT oraz anteny do modemów GSM. Te ostatnie dość drogie.

Można kupić taniej. Na priv mogę Ci coś polecić tylko napisz do czego potrzebujesz.

Obejmy widziałem też w Bricomanie, ale droższa oraz w Mrówce.

Taka obejma nie niszczy komina i jest prosta w montażu, bo nie wiercisz. Jest trochę droższa od zwykłych uchwytów.

Ja mam ją na kominie i maszt stalowy 1,5m. Na nim na wysokości komina antenę SAT a nad kominem anteny.

Oczywiście nie mam w tym kominie paleniska.

Właśnie tego mi brakowało, widze ze tu są też narożniki na komin tak aby opaska nie uszkodziła cegły. Napewno bede potrzebował maszt 1,5m i na tym anteny zawiesić, jakbyś mógł coś polecić to będe wdzięczny za pomoc. A i może jakoś dobry rozdzielacz antenowy.

Dzięki za namiary.

Witam,

Jak co roku w imieniu rodziców proszę o przekazanie 1% podatku na leczenie i rehabilitację małego Stasia :)

http://stasioblicharz.blogspot.com/

Więcej na stronie:

http://stasioblicharz.blogspot.com/p/pomoz-stasiowi.html

Liczę na Wasze wielkie serca :)

Z góry wielkie dzięki!!!

Pozdrawiam

Asia

Nazwa OPP: Fundacja Dzieciom "Zdążyć z pomocą"

Numer KRS: 0000037904

Cel szczegółowy: 6995, Blicharz Stanisław

https://lh3.googleusercontent.com/-us2v2L4TSeM/UROOoylYlPI/AAAAAAAAAJM/6fAntROITCM/s512/Stasio.JPG