Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Witam, chcę zrobić łazienkę w stylu skandynawskim, ściany będą wykończone boazerią. Czy znacie kogoś, kto podjąłby się takiego zadania, kto zna się na boazerii?

Pozdrawiam

znam kogoś,kto mógłby się podjąć, z Ruśca,robił u mnie sufit drewniany - bardzo solidnie.

wysłałam na priv,bo nie wiem, czy ta osoba się zgodzi na przekazanie namiarów na forum.

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

mam na działce glinę z wykopu po szambie i dodatkowo górę humusu pomieszanego z gliną pozostały po robieniu fundamentów.

Co z tym zrobić aby mieć sucho na działce i żeby rosła trawka.Pomieszać to wszystko na działce i zaorać.

Ktoś ma pomysł?

Ja tak pomieszałam, zaorali i.... jak było mokro to dosłownie tonęło się z butami, a jak była susza to grunt popękał i jak na pustyni było. Trawka rosła i owszem bardzo ładna - no ale grunt był bardzo kiepski. Więc na to wszystko nawieźliśmy kilkanaście samochodów ziemi ogrodowej, ale nie takiej czarnej tylko zwykłej, wyrównaliśmy i zasialiśmy trawkę. Rośnie trawka i to ostro, no ale po deszczu ostrym czy jak teraz po roztopach to i tak się nie da łazić - za bardzo podmokłe tereny... ja mam zrobioną nową meliorację a i tak mokro.

Ja tak pomieszałam, zaorali i.... jak było mokro to dosłownie tonęło się z butami, a jak była susza to grunt popękał i jak na pustyni było. Trawka rosła i owszem bardzo ładna - no ale grunt był bardzo kiepski. Więc na to wszystko nawieźliśmy kilkanaście samochodów ziemi ogrodowej, ale nie takiej czarnej tylko zwykłej, wyrównaliśmy i zasialiśmy trawkę. Rośnie trawka i to ostro, no ale po deszczu ostrym czy jak teraz po roztopach to i tak się nie da łazić - za bardzo podmokłe tereny... ja mam zrobioną nową meliorację a i tak mokro.

gdzie można kupić taką ziemię ogrodową, lub też inną, która nadawałaby się na podniesienie terenu, z myślą o tym, żeby na tej ziemi coś później wyrosło? Ktoś wie, widział, kupował w okolicy?

gdzie można kupić taką ziemię ogrodową, lub też inną, która nadawałaby się na podniesienie terenu, z myślą o tym, żeby na tej ziemi coś później wyrosło? Ktoś wie, widział, kupował w okolicy?

mam do oddania piach żółty z wykopów (mieszkam na terenach leśnych, ziemia VI klasa), do podniesienia terenu lub osuszenia, wprawdzie nic na nim nie wyrośnie,ale super przepuszczalny jest:)

piach jest gęsty,podobny do tego pod kostkę.

można przyjechać i zabrać o dowolnej porze (leży przy drodze).

zainteresowanych zapraszam na priv

Cześć

Chciałem się przedstawić, bo mimo iż śledzę tę grupę od trzech lat, do tej pory jakoś nie odczuwałem potrzeby pisania o mojej budowie :) może się bałem że mi z tej całej budowy guzik wyjdzie i będzie wstyd ;)

Teraz gdy już prawie finisz, chętnie będę się dzielił swoim doświadczeniem.

Jak będę miał chwilkę to spiszę namiary do fachowców, którzy się sprawdzili a nie byli jeszcze wymieniani na forum.

Jeszcze raz witam wszystkich

dropin

PS buduję na Henryszewie

dzień dobry, zdaje się, że wystawi mnie umówiony malarz - poszukuję więc malarza/tapeciarza na już, mamy bardzo duże wymagania jakościowe więc to musi być artysta w swoim fachu - możecie kogoś polecić?

pozdrawiam

Jak chcesz porządnego, to ja polecam tradycyjnie mojego "wykończeniowca" p. Piotra 504 448 175, robił u mnie akurat płytki i jakoś zastrzeżeń nie mam (a płytki to dość trudna część wykończenia w sumie) ale zauważ, że porządny wykonawca ma zamówienia na ileś naprzód, z nim może być podobnie. Pewnie będzie trzeba negocjować :) Porządny = dłużej robi to samo, co ten nieporządny. Dość dziwne, ale p. Piotr nie kosztuje kosmicznych pieniędzy...

Jak chcesz porządnego, to ja polecam tradycyjnie mojego "wykończeniowca" p. Piotra 504 448 175, robił u mnie akurat płytki i jakoś zastrzeżeń nie mam (a płytki to dość trudna część wykończenia w sumie) ale zauważ, że porządny wykonawca ma zamówienia na ileś naprzód, z nim może być podobnie. Pewnie będzie trzeba negocjować :) Porządny = dłużej robi to samo, co ten nieporządny. Dość dziwne, ale p. Piotr nie kosztuje kosmicznych pieniędzy...

dziękuję ale takie doświadczenie już mam - szukam kogoś kto się w tym specjalizuje czyli tylko maluje i tapetuje

Cześć

Chciałem się przedstawić, bo mimo iż śledzę tę grupę od trzech lat, do tej pory jakoś nie odczuwałem potrzeby pisania o mojej budowie :) może się bałem że mi z tej całej budowy guzik wyjdzie i będzie wstyd ;)

Teraz gdy już prawie finisz, chętnie będę się dzielił swoim doświadczeniem.

Jak będę miał chwilkę to spiszę namiary do fachowców, którzy się sprawdzili a nie byli jeszcze wymieniani na forum.

Jeszcze raz witam wszystkich

dropin

PS buduję na Henryszewie

O to ja czekam i bardzo chętnie poczytam bo zaczyam budowę w Sadych Budach :)

To dolaczam i ja, mam nadzieje ze tym razem sie uda, bo mielismy nadzieje rozpoczac w zeszlym roku.

Obecnie kompletowanie projektu zeby zlozyc do Starostwa i mam nadzieje bez wiekszych przebojow dostaniemy PnB.

Wszystkie chyba warunki przylaczy mamy, pozwolenie na zjazd. Takze skladamy i czekamy.

Rozgladam sie za ekipa SSO, macie jakies do polecenia, przejrzalam juz watek i czesciowo juz dzwonilam do panow.

Swoja droga czy jak wycenialiscie materialy to sklady robily to na podstawie projektow czy jakis kosztorysow/zestawien ?

To dolaczam i ja, mam nadzieje ze tym razem sie uda, bo mielismy nadzieje rozpoczac w zeszlym roku.

Obecnie kompletowanie projektu zeby zlozyc do Starostwa i mam nadzieje bez wiekszych przebojow dostaniemy PnB.

Wszystkie chyba warunki przylaczy mamy, pozwolenie na zjazd. Takze skladamy i czekamy.

Rozgladam sie za ekipa SSO, macie jakies do polecenia, przejrzalam juz watek i czesciowo juz dzwonilam do panow.

Swoja droga czy jak wycenialiscie materialy to sklady robily to na podstawie projektow czy jakis kosztorysow/zestawien ?

W naszym przypadku kierownik ekipy, z którym podpisaliśmy umowę na budowę SSO, na podstawie projektu podał nam ilości materiałow. Oczywiście w hurtowni/na składzie należy umawiać się na dostarczanie towarów z w-z aby móc później dokonać ew. zwrotów niewykorzystanego towaru.