Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, mam pytanie o przyłącza, w szczególności gaz, bo po dzisiejszych wizytach w gazowni, rozmowach z firmami/specami mam juz mętik w głowie. Podobno często się zmieniały przepisy, procedury, spółki gazowe, zasady kto i za co odpowiada, płaci, etc.

Do rzeczy - na działce mam przyłącze (wystaje żółta rurka z ziemi), nie ma żadnej skrzynki czy licznika bo stary dom nie był podłączony. Planuje budowę nowego domu i na ten czas (wykopy, rozbiórka starego domu, fundamenty nowego....) chciałem zlikwidować tę rurkę (tam leci gaz jak odkręcę zawór....).

Do pozwolenia na budowę uzgodnień, więc złożyłem wniosek w gazowni na wydanie warunków na nowe przyłącze i likwidację aktualnego (działka jest narożna więc planowałem skrzynkę w ogrodzeniu od drugiej strony). Nie wiem czy dobrze, bo mogłem podobno poprosić właśnie o skrócenie do linii ogrodzenia dzięki czemu nie musiałbym robić nowego przyłącza (projekt, dodatkowe koszty, oplata przyłączeniowa, etc...).

Mam jednak wątpliwości bo raz słyszałem, ze to zakład na własny koszt robi skrócenie do linii ogrodzenia a potem, że to kosztuje 2 tys. dla gazowani (bo na życzenie klienta) i drugie 2 tys. dla firmy, która odkopie, kupi skrzynkę i wszystko załatwi.

Budowa nowa przyłącza i montaż skrzynki w linii ogrodzenia jest podobno robione na koszt gazowni a klient ponosi "tylko" opłatę przyłączeniową 2 tys......

Czy ktoś jest na bieżąco i może zweryfikować te cuda? Podpowiedzieć mi co najlepiej zrobić?

Dzięki

Budowę przyłącza do linii ogrodzenia robi gazownia. Ja zapłaciłem coś ok 2,5tys. Dalej do domu już wynajmujesz inną firmę.

Witajcie, mam pytanie o przyłącza, w szczególności gaz, bo po dzisiejszych wizytach w gazowni, rozmowach z firmami/specami mam juz mętik w głowie. Podobno często się zmieniały przepisy, procedury, spółki gazowe, zasady kto i za co odpowiada, płaci, etc.

Do rzeczy - na działce mam przyłącze (wystaje żółta rurka z ziemi), nie ma żadnej skrzynki czy licznika bo stary dom nie był podłączony. Planuje budowę nowego domu i na ten czas (wykopy, rozbiórka starego domu, fundamenty nowego....) chciałem zlikwidować tę rurkę (tam leci gaz jak odkręcę zawór....).

Do pozwolenia na budowę uzgodnień, więc złożyłem wniosek w gazowni na wydanie warunków na nowe przyłącze i likwidację aktualnego (działka jest narożna więc planowałem skrzynkę w ogrodzeniu od drugiej strony). Nie wiem czy dobrze, bo mogłem podobno poprosić właśnie o skrócenie do linii ogrodzenia dzięki czemu nie musiałbym robić nowego przyłącza (projekt, dodatkowe koszty, oplata przyłączeniowa, etc...).

Mam jednak wątpliwości bo raz słyszałem, ze to zakład na własny koszt robi skrócenie do linii ogrodzenia a potem, że to kosztuje 2 tys. dla gazowani (bo na życzenie klienta) i drugie 2 tys. dla firmy, która odkopie, kupi skrzynkę i wszystko załatwi.

Budowa nowa przyłącza i montaż skrzynki w linii ogrodzenia jest podobno robione na koszt gazowni a klient ponosi "tylko" opłatę przyłączeniową 2 tys......

Czy ktoś jest na bieżąco i może zweryfikować te cuda? Podpowiedzieć mi co najlepiej zrobić?

Dzięki

Z elektryków polecanych na tym forum zrobiłem sobie krótką listę (jeszcze sam nie korzystałem ale już niedługo ;)

- Andrzej Zieliński z Pruszkowa

- Krzysztof Głodkiewicz

- Marek Szyszka zwany Borowiec

Do wszystkich powinny być telefony w internecie.

Przy okazji ile płaciliście za prowizorkę budowlaną? Mi powiedział elektryk 1200zł (słup, skrzynka kompletna, warkocz....).

Witajcie,

szukam namiarów na oganiętego elektryka.

Dom parterowy, okolice Siestrzeni (Żelechów).

Pozdrawiam

Polecam Marka Szyszkę. Brak zastrzeżeń co do instalacji elektrycznej.

Nawet tynkarze stwierdzili, że dawno niewidzieli tak profesjonalnie wykonanej instalacji elektrycznej.

Pozdrawiam

Kolejna porażka w urzędzie... podobno moja działka leży w strefie ochrony konserwatorskiej i aby rozebrac budynek potrzebne bedzie nie zgloszenie a wniosek o pozwolenie a wczesniej uzgodnienia z konserwatorem.... ale ciekawe, ze ta strefa nie jest wyznaczona w planie zagospodarowania (takiego nie ma) tylko w studium i ciekawe, że gmina wydajac WZ dla nowego budynku nie wpisala koniecznosci uzgodnien z konserwatorem zabytów.

Na razie rozumiem to, jako "nadgorliwosc" starostwa pruszkowskiego....

Pytanie mam do Was: kto budował (lub wczesniej dokonywal również rozbiórki) w strefie obiętej ochroną konserwatorską (lub archeologiczną) i jak wyglada wniosek do woj. konserwatora zabytków? Czy przesylaliscie caly projekt z adaptacja (wtedy ryzyko, ze projekt idzie do kosza) czy pytaliscie tylko o jakies wytyczne?

Pozdrawiam,

U mnie również robił p. Szymon. Nie korzystam jeszcze z jego dzieła więc czy zrobił dobrze to nie wiem ale sama instalacja poszła bezproblemowo. Rury szczelnie łączone a gniazda równo wyprowadzane. Na pewno warto z nim pogadać bo służy radą i ma duże doświadczenie w temacie.

Kochani forumowicze, poszukuję murarza do drobnych prac przy poprawkach domu w stanie surowym, koncepcja się zmieniła i trzeba poprzestawiać ścianki działowe, ewentualnie zamurować drzwi i tego typu podobne. Będę wdzięczny za namiary na jakiegoś niedrogiego i solidnego murarza.Okolice Bożej Woli/Bramki.Pozdrawiam