Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa nadarzyńsko - grodziska

Recommended Posts

Kinga&Mariusz napisał:
Witam.

Jaki rezultat wiercenia studni głębinowej.

Kto jest wykonawcą?.

Też szukam dobrego studniarza, Poza Paluchowskim oczywiście.

Rezultat jest taki, że studnia została wywiercona i płynie z niej woda :)

A tak bardziej serio to mogę polecić studniarza, p. Marka Bojanowskiego tel. 696-292-503.

Miły starszy Pan przyjechał na działkę z dwoma pomocnikami. W ciągu kilku godzin wywiercili mi abisynkę, podłączyli pompę elektryczną i kazali korzystać :) Wszystko jak należy. Podlałem fundament, strop, panowie pracujący korzystają codziennie i jest w porządku.

• Odpowiedzi 18,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

jak_kolwiek napisał:
Mogę wiedzieć dlaczego poza Paluchowskim? Też mam w najbliższych planach wykopanie studni i myślałem właśnie o nim.

U mnie też robił Pan Paluchowski i nie do końca byłam zadowolona. Po pierwsze to umawiałam się właśnie z Panem Paluchowskim, a na miejsce przyjechał już jego syn, o czym mnie nie poinformował. Po drugie pytałam i dopytywałam ile może to kosztować, powiedział, że studnia będzie na max 15 m, jak przyszło do rozliczenia okazało się, że jest na 30 m, więc koszty 2 razy w górę. Gdyby powiedział, że może być na 15-30 m to ok, ale skoro powiedział max 15 m to z jakiej racji na 30m? Rozmowa z synem na ten temat zakończyła się skwitowaniem: studnia zrobiona trzeba zapłacić :-) ot takie podejście. No i wielkie zdziwienie, że o rachunek poprosiłam.

Studnia niby ok, ale podejście do klienta niekoniecznie.

aga2183 napisał:
U mnie też robił Pan Paluchowski i nie do końca byłam zadowolona. Po pierwsze to umawiałam się właśnie z Panem Paluchowskim, a na miejsce przyjechał już jego syn, o czym mnie nie poinformował. Po drugie pytałam i dopytywałam ile może to kosztować, powiedział, że studnia będzie na max 15 m, jak przyszło do rozliczenia okazało się, że jest na 30 m, więc koszty 2 razy w górę. Gdyby powiedział, że może być na 15-30 m to ok, ale skoro powiedział max 15 m to z jakiej racji na 30m? Rozmowa z synem na ten temat zakończyła się skwitowaniem: studnia zrobiona trzeba zapłacić :-) ot takie podejście. No i wielkie zdziwienie, że o rachunek poprosiłam.

Z p. Markiem Bojanowskim zupełnie inna rozmowa. Na początku zapytał na jakiej głębokości mniej więcej mają studnie sąsiedzi. Miałem możliwość sprawdzenia więc powiedziałem, że ok. 18-20m. U mnie studnia została wybita na 17m. Wszystko w temacie. Co lepsze poprosiłem go o zakup pompy, która kosztowała 295pln. Zapłaciłem 300pln i widzę w jego ręku 5pln, które miał już wcześniej przygotowane. Pełna kultura i profesjonalizm.

aga2183 napisał:

Witam.

Dokładnie jak Piszesz, u mnie było tak samo.

Wiercone na wiosnę 2014r. A OBSYPKĘ ROBIĄ TYM CO WYPŁUCZĄ.

U mnie była to glinka i piasek-mułowaty. Źeńć -wykonawca stwierdził , że to właśnie tak to jest robione- SZKOŁA mistrza?

Dlatego teraz do studni głębinowej szukam innego wykonawcy.

Adrian_adi napisał:
Jesli to nie jest problem to chetnie sie dowiem czegos.

Mój budynek posadowiony jest na klasycznym fundamencie+wieniec pod podwaliny . wszystko to na bloczki o szer.24cm.

Przekrój poprzeczny ściany od zewnątrz budynku:

Steico Protect 60mm.( u nas wykonany będzie tynk ).

Ściana nośna to drewno kvh C 24, o szer. 195mm.

Zasypana IsoFlock F, o gęstość ok. 50kg.\m3.

Poszło na ściany elewacyjne 1700kg.\około 180m2.

Jako poszycie wewnętrzne -OSB 3 , namawiam na 15mm.

Dach.

Krokwie kvh jw. 195mm.

Na nie ocieplenie na krokwie STEICO UNIWERSAL 35mm.

Łaty, kontrlaty : dalej kto co lubi (poaz gontem).

Pod gont OSB 3 , na piórowpust.

I koniecznie trzeba wykonać pustkę wentylacyjną. Czyli łacenie nieuniknione.

Jak mała pow. dachu to bym SOBIE zrobił "GERARD".

Mam 250, padło na finnerę z Ruukki.

"Dekarza" z POLECENIA Nie polecę .

Na dachu (dwuspadowym) wykonanym bardzo dokładnie , kłął jak musiał się namęczyć by równo swą robotę wyprowadzić.

Posadzka anhydrytowa na ogrzewaniu podłogowym gr 50mm.

W trakcie stygniecia\wiazania.

Polecę w czerwcu, albo Nie polecę. Po glazurniku.

Nie mam gazu, więc będzie pc pow-pow.+zasobnik biaw....r 300l, 2w.

Do co piec na pellet 18kw. ???TekLa??.

Komin Lzmo ....... ten lepszy.

Do budowy domu w tech. szkieletu drewnianego tzw. balonowa,

i wiele takich technik , zacząłem nabywać rok przed dec. o wyb. sposobu postawienia własnego domu. Chyba na początku 14r.

Na budynkach murowanych bywan od 2005r.

widziałem setki partanin.

Dobrze wyk. Murowaniec będzie kosztował tyle samo co ciepły Kanadyjczyk.

Ale koszty wygrzewania i nagrzania murowanego zawsze będą większe.

PISZE TO WYŁACZNIE ZE SWOJEGO DIŚWIADCZENIA I TO są wyłącznie moje prywatne zdania.!!!.

Pozdrawiam wszystkich Ze "szkieletu drewnianego".

Adrian_adi napisał:
Jesli to nie jest problem to chetnie sie dowiem czegos.

Mój budynek posadowiony jest na klasycznym fundamencie+wieniec pod podwaliny . wszystko to na bloczki o szer.24cm.

Przekrój poprzeczny ściany od zewnątrz budynku:

Steico Protect 60mm.( u nas wykonany będzie tynk ).

Ściana nośna to drewno kvh C 24, o szer. 195mm.

Zasypana IsoFlock F, o gęstość ok. 50kg.\m3.

Poszło na ściany elewacyjne 1700kg.\około 180m2.

Jako poszycie wewnętrzne -OSB 3 , namawiam na 15mm.

Dach.

Krokwie kvh jw. 195mm.

Na nie ocieplenie na krokwie STEICO UNIWERSAL 35mm.

Łaty, kontrlaty : dalej kto co lubi (poaz gontem).

Pod gont OSB 3 , na piórowpust.

I koniecznie trzeba wykonać pustkę wentylacyjną. Czyli łacenie nieuniknione.

Jak mała pow. dachu to bym SOBIE zrobił "GERARD".

Mam 250, padło na finnerę z Ruukki.

"Dekarza" z POLECENIA Nie polecę .

Na dachu (dwuspadowym) wykonanym bardzo dokładnie , kłął jak musiał się namęczyć by równo swą robotę wyprowadzić.

Posadzka anhydrytowa na ogrzewaniu podłogowym gr 50mm.

W trakcie stygniecia\wiazania.

Polecę w czerwcu, albo Nie polecę. Po glazurniku.

Nie mam gazu, więc będzie pc pow-pow.+zasobnik biaw....r 300l, 2w.

Do co piec na pellet 18kw. ???TekLa??.

Komin Lzmo ....... ten lepszy.

Do budowy domu w tech. szkieletu drewnianego tzw. balonowa,

i wiele takich technik , zacząłem nabywać rok przed dec. o wyb. sposobu postawienia własnego domu. Chyba na początku 14r.

Na budynkach murowanych bywan od 2005r.

widziałem setki partanin.

Dobrze wyk. Murowaniec będzie kosztował tyle samo co ciepły Kanadyjczyk.

Ale koszty wygrzewania i nagrzania murowanego zawsze będą większe.

PISZE TO WYŁACZNIE ZE SWOJEGO DIŚWIADCZENIA I TO są wyłącznie moje prywatne zdania.!!!.

Pozdrawiam wszystkich Ze "szkieletu drewnianego".

peterson2 napisał:
Szukam sprawdzonej ekipy do wszytkich prac hydraulicznych i duzej kotlowni ale szukam fachowca ktory bazuje na obliczeniach i zna sie na tym co robi, a nie jedzie schamatem niezeleżnie od projektu domu

Mogę polecic p. Michał Jurczak z Jaktorowa - robił u mnie 2 domy i u znajomego 2 spore inwestycje użytkowe. Na bieżąco z całą nową technologią, wylicza, robi projekty - nic na pałę - naprawdę warto, szczególnie jak się chce nowoczesne rozwiązania. Ma własne zaopatrzenie - płaci się tylko z wykorzystany materiał, nic nie trzeba kupować itd. i są to ceny lepsze niż samemu można kupić. Cała robota była zrobiona rewelacyjnie. Działa w okolicach Jaktorów/ Grodzisk Maz / Warszawa i ogólnie okolice całe - kontakt też ze strony - nie mam już w komorce - http://www.ma-box.pl Robi na porządnych złączkach i osprzęcie, nie robi instalacji "na skróty" żeby dać niższą o kilka stówek wycenę. Nie bawi się w chińszczyznę więc warto o to pytać innych wykonawców co dają projekty o kilkaset zł tańsze....

strix napisał:
Mogę polecic p. Michał Jurczak z Jaktorowa - robił u mnie 2 domy i u znajomego 2 spore inwestycje użytkowe. Na bieżąco z całą nową technologią, wylicza, robi projekty - nic na pałę - naprawdę warto, szczególnie jak się chce nowoczesne rozwiązania. Ma własne zaopatrzenie - płaci się tylko z wykorzystany materiał, nic nie trzeba kupować itd. i są to ceny lepsze niż samemu można kupić. Cała robota była zrobiona rewelacyjnie. Działa w okolicach Jaktorów/ Grodzisk Maz / Warszawa i ogólnie okolice całe - kontakt też ze strony - nie mam już w komorce - http://www.ma-box.pl Robi na porządnych złączkach i osprzęcie, nie robi instalacji "na skróty" żeby dać niższą o kilka stówek wycenę. Nie bawi się w chińszczyznę więc warto o to pytać innych wykonawców co dają projekty o kilkaset zł tańsze....

U nas też p. Michał Jurczak vel ma-box robił całą hydraulikę w domu. Dużo rzeczy podpowiedział, niektóre odradził, ma głowę na karku, bo nie trzyma się kurczowo projektu, tylko myśli. To ważne, ale nie zawsze jest to cecha wykonawców. Kominka w układzie zamkniętym co prawda nam nie wyperswadował ;-) bo się uparliśmy, ale potem cierpliwie odbierał telefony i tłumaczył, jak czegoś nie wiedzieliśmy. Jedyny sęk, to jest zapracowany bardzo ale warto.