Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam - jestem na forum od 2 dni, a już - dzięki Wam - o niebo wiecej wiem niż przedwczoraj. Wielkie dzięki dla Honoraty za namiar na wykonawcę - skontaktuję się z nimi.

Za tydzień lub 2 mam dostać pozwolenie na budowę - i do dzieła. Domek może niewielki - 135 uzytkowej, ale juz mi się podoba. Jeśli ktoś chce- mogę polecić dobrego architekta - solidny, wszystko załatwia sam ( chodzi o papierki i uzgodnienia), w lot łapie sugestie, co bysmy chcieli, a przy tym nie zabija ceną. Robilismy u niego projekt indywidualny i dość szybko doszliśmy do porozumienia. Co prawda i tak okaże się wszystko w praniu - czyli jak dom powstanie, wtedy bedzie można ocenić, na ile jest funkcjonalny.

Jeśli jeszcze ktoś mógłby podpowiedzieć ekipę wykonawczą - będę wdzięczna - zdecydowaliśmy się na porotherm lub maxa. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za dzielenie się doświadczeniami.

Hej....

Mam do wszystkich prośbę o namiary na:

- sklepy, hurtownie z oświetlniem...mam duży problem, bo nie mogę znaleźć odpowiedniego oświetlenia do salonu. Byłem u Światłego i w Lumino Arte, ale 3000 za żyrandol, to chyba nie to...ma być nowocześnie i jakoś cenowo ten tego...

- i jeszcze się spytam, czy ma ktoś doświadczenie z roletkami na okna...gdzie dobrze można to zamówić?

Pozdrawiam

T.

Tommco

Nie pierwszy masz problemy z oświetleniem. Albo drogo, albo markety. Jak sie jedzie na Warszawę (wylot), to chyba Brzezińska (jesli nie to sorry, moja znajomość Łodzi nie jest doskonała), po prawej stronie jest niezły salon z oświetleniem (wśród domków, trochę w głębi), alee wszystko włoskie, większość na zamówienie z katalogu, i ceny też niczego sobie.

Nasi znajomi kupowali w salonie oświetleniowym w Tomaszowie Maz. Jak się jedzie od Łodzi to taki pogierkowski "market" po lewej stronie. Ceny przystępne, wzory bardziej urozmaicowe.

Roletki - polecam firmę na Nawrot, coś koło numeru 80 (rudy budynek po lewej stronie jadąc od Piotrkowskiej). Mozna wybrać ładne wzory, kolory w kilku grupach jakościowo-cenowych. Do częściowego i całkowitego zaciemnienia (podgumowane). Moje roletki niestety jechały aż z firmy ze Słupska (mój małżonek załatwił montaż miejscowy). Mój profil okienny Gealan 8000 ma lekko zaokrąglone listwy przyszybowe i i nikt w Łodzi i okolicach nie robi roletek do tego systemu zlicowanych z ramą. A odstające wyglądają koszmarnie. Zapraszam do obejrzenia na miejscu (czyli u mnie w domu).

Witam

Mam adhoc pytanko: czy takie ceny są rozsądne dla Łodzi?

- za posadzkę (miksokret) . Robocizna 10zl/m + Materiał 10 zl/m (netto)

- tynki gipsowe knauf - robocizna + materiał 19zl/m (netto) - tu raczej się obawiam czy cena nie jest za niska (do tej pory wszyscy chcieli 22) - czyli , czy to nie jakaś fuszerka.

Będę wdzięczny za info

pozdr Mariusz

Tommco napisał:
Ania, jeszcze jedno...ten salon na Brzezińskiej, to na jakiej wysokości? Jeszcze jak jest dwupasmowa, czy dalej, przed czy za Nowosolną? Każda wskazówka będzie dobra :)

T.

Może to i Światły, nie wiem. Nie z dwupasmówki tylko dalej. Ale za Boga nie pamiętam czy to przed czy za Nowosolną.

A roletki - prowadnice są klejone a kasetka na dwie małe śrubki.

Honoratka - pozdrów góry od nas!! Nawet te niższe :wink: .

Ja od poniedziałku idę na 2 tygodnie urlopu i w tym czasie mam zamiar:

1. założyć trawnik (dzisiaj przyjeżdża z Lublina moja psiapsiółka ogrodniczka)

2. odwiedzić rodzinkę bliższą i dalszą w Lublinie i okolicach. Tam niestety została moja mama, teściowie i większość znajomych.

3. Posiać i posadzić warzywka w nowoutworzonym warzywniku.

Jak myślicie, kiedy zbastuję??

Pablo1979 napisał:
chętnie posłucham bo pojecia nie mam co to jest pompa

zastanawiam sie nad ogrzewaniem prądowym bo coraz wiecej o nim słysze

a ile kosztuje orientacyjnie ogrzanie takiego domu na sezon albo miesiac i ile kosztuje prąd w II taryfie??

co do listy wykonawców to jak jakiegos spotkam to sie przyłącze

Prąd normalnie kosztuje ok. 39 gr. za kW. W taryfie nocnej 21 gr za kW w godz. 22-6 i 13.30-15.30. pozostałe godz. 41 gr za kW. Koszt ogrzania domu 120m2. prądem nocnym za pomocą piecy akumulacyjnych http://www.interex.strefa.pl/piece_akumulacyjne.html (liczonych przez różnych specjalistów) wynosi około 300-400zł miesięcznie w sezonie grzewczym. Do tego dolicz około 100-150 zł CWU. Korzystając choćby okazjonalnie z kominka można te koszty obniżyć. Wydatki na ogrzewanie prądem są porównywalne z ogrzewaniem gazem z butli albo nawet niższe. Przewaga nad butlą to o wiele niższe koszty inwestycyjne i totalna bezobsługowość. JA WYBRAŁEM PRĄD.

Gosias napisał:
Witam - jestem na forum od 2 dni, a już - dzięki Wam - o niebo wiecej wiem niż przedwczoraj. Wielkie dzięki dla Honoraty za namiar na wykonawcę - skontaktuję się z nimi.

Za tydzień lub 2 mam dostać pozwolenie na budowę - i do dzieła. Domek może niewielki - 135 uzytkowej, ale juz mi się podoba. Jeśli ktoś chce- mogę polecić dobrego architekta - solidny, wszystko załatwia sam ( chodzi o papierki i uzgodnienia), w lot łapie sugestie, co bysmy chcieli, a przy tym nie zabija ceną. Robilismy u niego projekt indywidualny i dość szybko doszliśmy do porozumienia. Co prawda i tak okaże się wszystko w praniu - czyli jak dom powstanie, wtedy bedzie można ocenić, na ile jest funkcjonalny.

Jeśli jeszcze ktoś mógłby podpowiedzieć ekipę wykonawczą - będę wdzięczna - zdecydowaliśmy się na porotherm lub maxa. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za dzielenie się doświadczeniami.

Jestem zainteresowany tym architektem do adaptacji gotowca jeżeli możesz to podaj jakieś namiary.

no i jeszcze ja....

pisac nie mam siły bo rece bolą od wczorajszego kopania szamba z kparą, latania po wykopach i stres ze wykop sie zamknie

w koncu wywalili taki wielki dół ze z kopca z piachem mozna bylo na dach wejsc..... szok ja juz zestresowany byłem ze sie to nmie uda

dzis maraton po sklepach....

jutro scianki działowe i podłaczen szamba ciąg dalszy

najsmiesniejsze były dwie rzeczy:

jak wykop sie zawala a kopara nienadaza wybierac a operator dzwigu tak patrzy i mówi - to jest Aleksandrów to juz 20 szambo tutaj tak jest spoko spoko niech sie pan zrelaksuje............

a druga to jak juz przysypalismy szambo tak troche po bokach a tesc mój mówi - synek zeby nam go kto nie zapi...ł jak go tak zostawimy...

szambo ciąg dalszy

dzis podłaczyli szambo z domem, nie widziałem tego ale chyba jest ok

jutro wpadne z ksiazeczka odbioru:)

tymczasem w srodku juz jutro skoncza scianki działowe, potem w sobote tylko tynk i elektryk

i dalej dalej...

a zona w szpitalu juz polozona...