ddoommiinniikk 20.12.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 ...co to znaczy dom 3 litrowy ?? Nowa "d e finicja" domu 3 litrowego: jest to dom wybudowany przez "fachowców" z rogatki za 3 litry spirytusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 20.12.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 to moze wystarczy za przeproszeniem puszczac gazy... w ciagu roku tez sie tego 3metry zbierze zart nie slyszalem o czyms takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 21.12.2005 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 to moze wystarczy za przeproszeniem puszczac gazy... i zrobić "własne zasilanie" pieca, jeśli zakład gazowniczy za dużo chce za przyłącze I to byłoby (już na poważnie) zgodne z ideą domu trzylitrowego - czyli takiego, który na utrzymanie stałych "parametrów" wnętrza zużywa 3 litry oleju opałowego rocznie na 1 mkw powierzchni. Osiąga się to zużycie poprzez grubszą izolację termiczną, prostą bryłę, mniejszą powierzchnię okien, solary, rekuperatory itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 21.12.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Ludzie bez przesady poprawnie zbudowany dom zużywa ok 11 litrów oleju opałowego na m2 na rok. Dom zbudowany nieco poprawniej ok 5. Jeśli zastosujemy w nim kilka wynalazków ery kosmicznej, takich jak izolacja transparentna, rekuperator to mamy dom 3 litrowy. XXI wiek do czegoś chyba zobowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 21.12.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 W listopadowym Muratorze jest artykuł o domach 3-litrowych. A kilka komentarzy do niego w wątku "Murator 11 - komentarze". Moim zdaniem koszt budowy takiego domu jest koszmarnie wysoki, a wygląd - delikatnie mówiąc - średni. No, ale co się komu podoba i na co kogo stać Złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę Mam nadzieję, że będziemy mieli miły prezent noworoczny - Bardzo Ważny Pan Urzędnik powiedział, że rozpatrzy go migiem! Pozdrawiam, akacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 21.12.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Swoja drogą dysponuję niesamowitym glazurnikiem. Mogę podać namiary na priva . Jedyny wśród moich budowlańców ,któremu można zaufać. pzdr Marek to ja proszę o namiar na priva - jeśli nie jest zbyt drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 22.12.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Oczywiście dom 3 litrowy to przyszłośc. My budujemy dom b.oszczędny ale kilka fanaberii architektonicznych ( swiadomie dodanych) trochę to przesuną, ale mój architekt bardzo mnie wspierał w kwestiach proekologiczno-oszczędnościowych. Pamiętacie jeszcze 10 lat temu ideą fix w samochodach też były trzy litry (stąd myślę teraz ta granica dla domu). Okazało się,że jest to osiągalne tylko przyjemność z jazdy niewielka , myślę,ze na razie jest podobnie z domami dla mnie trzylitrówka to za duży kompromis i do mieszkania i do jeżdzenia. Ale 5 litrów to "godne" parametry Wszystkim zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia aby nasze spotkania na tym forum przeniosły się jak najszybciej z tematów budowlanych na tematy ogrodowo -grillowe, oraz takich pieciolitrowych domów (lub mniej) i pięciolitrowych samochodów w ich garażach (może być 5 litrów pojemności silnika co kto lubi) Specjalne życzenia dla Honoraty aby w nowym domu szybko i zdrowo pojawił się długo (przynajmniej od 9 miesięcy jak wynika z wykresu) oczekiwany biorca becikowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.12.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 A możesz podąć mi namiary na swojego architekta ?? Jak na razie żaden łódzki architekt z którym się spotkałem nie ma pojęcia o domach 3 lub 5 litrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 23.12.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 A możesz podąć mi namiary na swojego architekta ?? Jak na razie żaden łódzki architekt z którym się spotkałem nie ma pojęcia o domach 3 lub 5 litrowych. wysłałem na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 23.12.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Witam ponownie, zaczynam się łamać co do technologii, Żonka twierdzi że może lepiej postawić z cegieł skoro koszty sa porównywalne (podobno) do drewniaka... TYLKO ILE TO KOSZTUJE??? Może macie jakieś sprawdzone ekipy od stanów surowych mniej lub bardziej (pamiętam, że kiedyś Honorata chwaliła ale jakoś nie mogę się dokopać do żadnych konkretów) - chodzi o ściany z pustaków "U", chciałbym się zorientować ile by to kosztowało... Bo sprawa zaczyna się konkretyzować, jestem o krok od przedwstępnej Ach, byłbym zapomniał WESOŁYCH ŚWIĄT!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 23.12.2005 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Witam, witam Grupkę Ależ tu się dużo dzieje! Życzę wszystkim by wszystko szło po Waszej myśli i oby te Święta były lepsze od poprzednich. Radosnych i pogodnych Świąt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia 23.12.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ja właściwie nic konkretnego... chciałabym Wam tylko złożyć ZYCZENIA ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT I DOMU O JAKIM MARZYCIE! Sczególne życzenia dla grupy aleksandrowskiej i anny99- Aniu wszystkiego naj...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 23.12.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Wszystkiego Naj Naj dla wszysstkich z okazji Świąt Bożego Narodzenia uczestników podgrupy aleksandrowskiej pozdrawia jej członek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 25.12.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Witam ktoś szukał działki w okolicach Tuszyna - może to jest warte uwagi:http://www.trader.pl/details,192,23145-SBLDP3724.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.12.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Dostałąm pod choinkę pierwszą cegłę (węgielną) do naszego domku. Niestety, wciąż czekam na podział działki. WESOŁYCH ŚWIĄT A co do domu...litrowego to faktycznie, każdy z kolegów architektów, których pytałam, wie dużo w teorii ale nie wie, jak to w praktyce... Chodzi przede wszystkim o gwarancje na te konkretnie ileś litrów, bo ogólnie każdy teraz stara się budować oszczędnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 26.12.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 joga7 proszę bardzo o namiary na tych studniarzy. Na wiosnę planuję właśnie wiercenie takiej studni.Dopiero dzisiaj mam dojście do kompa i mogę dlatego wszystkim starym i nowym zarażonym budowaniem złożyć wszystkiego najlepszego z okazji zbliżającego się Nowego Roku. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 26.12.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 EZS żąden architekt nie da Ci gwarancji bo każdy nawet najlepszy projekt da się sp.. ( chciałem powiedzieć osolic) chodzi o cały pomyśł domu odpowiednie izolacje instalacje kształt umieszczenie pomieszczeń itp reszta zależy OD CIEBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 27.12.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 27.12.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Prosze serdecznie forumowiczow o namiary na ekipe do stanu surowego zamknietego .... oczywiscie godna polecenia . Poprosze o informacje na maila ... dziekuje z gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msci 29.12.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Witam wszystkich serdecznie,Zgłaszam swój akces do podgrupy aleksandrowskiej. Stałem się posiadaczem działki w Aleksie więc będę się "uprzykrzał" swoimi postami PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts