canna 28.08.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Serdeczne dzięki za odpowiedź.Właścicielka jest bardzo ograniczona czasowo i jakby trochę zdziwiona moimi wymaganiami. Postanowiłam podpisać z nią umowę, chodzi mi o to, żeby zobowiązała się zaczekać na warunki zabudowy i nie zmieniać ceny, ja wpłacam zaliczkę na poczet kosztu działki. Jeśli będę mogła budować - kupuję, jak nie to zwrot zaliczki. Notariusz mówi, że możemy podpisać taką umowę prywatnie, a ja powinnam mieć świadka. Co Wy na to? Właścicielka zgadza się i nawet chce dać mi pełnomocnictwo do załatwiania wszystkich dokumentów. Czy takie rozwiązanie jest sensowne?A tak na marginesie może ktoś mi powie jak się wstawia ikonki emocji?Chciałabym również wstawić linki do wybranych domków, aby poddać je ocenie na forum. Jak to zrobić? Proszę o wyrozumiałość, każdy przecież kiedyś zaczynał i ktoś go oświecił.Pozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochasz 28.08.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy dobrzy ludzie Wystawił mnie właśnie koleś z firmy, z którym umawiałam się już dwa miesiace temu. Dom stoi i czeka na wylewki i tynki (instalacje elektryczne, alarmowe i kanalizacja - rozprowadzone) - znacie może jakąś godną zaufania (w sensie jakości roboty) ekipę od wylewek i tynków gipsowych maszynowych?? Bardzo, bardzo proszę o info. Dzięki. namiary posłałam na priva, robili u nas tynki gipsowe i wylewki maszynowo szybko i solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 28.08.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 opłata przyłączeniowa jest uzależniona od zapotrzebowania na moc, jest to stała kwota za 1kW, w zależności od tego ile będziesz chciał kilowatów wysokość opłaty może się zmieniać. Nie zawiera ona opracowania dokumentacji projektowej, przede wszystkim musisz wystąpić o warunki przyłączenia do sieci dalej projekt i wykonanie, jeśli chcesz mam wykonawcę i projektanta, jestem z nich zadowolony jak chcesz namiary wyślę na priv. Ludzie nie dajcie sobie wciskac kitu tylko czytajcie prawo energetyczne itp http://www.lze.lodz.pl/dokumenty/Taryfa2006.pdf punkt 8.5 strona 31 Jak by ktoś miał jakies pytania to chętnie pomogę...zjadłam zęby na ŁZE...oddział Zgierz Olka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel_B 28.08.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 bardzo interesujące, w takim razie proszę o informację : - do której grupy przyłączeniowej należę (czytałem pkt 2.3. - ale i tak nie rozumiem), mam przydział mocy 12kW, przyłącze napowietrzne - za dokumentację płaciłem bezpośrednio architektowi, który z kolei ma kolesi instalatorów i oni wykonywali dokumentację elektryki domu i projekt przyłącza, - czy projekt przyłącza powinien robić ZE, czy też "refunduje" koszty poniesione na jego wykonanie? być może projekt i geodezja są w cenie opłaty przyłączeniowej ale wówczas trwa to np. 1 rok? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 28.08.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 W kwestii pradu ze Zgierza: (dlaczego tylko o tym zakladzie tyle sie tu pisze?) - dzis bylismy zmienic taryfe odbiorcza. Ze wzgledu na zmiane licznika - termin przelaczenia dopiero za miesiac. Przy okazji, chcialem pozdrowic p. Monike, ktora wykazala inicjatywe i poszukala naszego aktu wlasnosci w archiwum ZE, a nie zadala dowiezienia tego dokumentu. I nie wiem, czy nowe idzie w ZE czy moze ta pani dostanie "po lapkach" za wyskakiwanie przed szereg i nadmierna pomoc klientowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.08.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 opłata przyłączeniowa jest uzależniona od zapotrzebowania na moc, jest to stała kwota za 1kW, w zależności od tego ile będziesz chciał kilowatów wysokość opłaty może się zmieniać. Nie zawiera ona opracowania dokumentacji projektowej, przede wszystkim musisz wystąpić o warunki przyłączenia do sieci dalej projekt i wykonanie, jeśli chcesz mam wykonawcę i projektanta, jestem z nich zadowolony jak chcesz namiary wyślę na priv. Ludzie nie dajcie sobie wciskac kitu tylko czytajcie prawo energetyczne itp http://www.lze.lodz.pl/dokumenty/Taryfa2006.pdf punkt 8.5 strona 31 Jak by ktoś miał jakies pytania to chętnie pomogę...zjadłam zęby na ŁZE...oddział Zgierz Olka Z tego co przeczytałem po zapłaceniu opłaty przyłączeniowej oni elektrownia powina we własnym zakresie zrobić przyłącze elektryczne do działki ? Czy znasz to z włsnego doświadczenia czy tylko z teorii ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 28.08.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 bardzo interesujące, w takim razie proszę o informację : - do której grupy przyłączeniowej należę (czytałem pkt 2.3. - ale i tak nie rozumiem), mam przydział mocy 12kW, przyłącze napowietrzne - za dokumentację płaciłem bezpośrednio architektowi, który z kolei ma kolesi instalatorów i oni wykonywali dokumentację elektryki domu i projekt przyłącza, - czy projekt przyłącza powinien robić ZE, czy też "refunduje" koszty poniesione na jego wykonanie? być może projekt i geodezja są w cenie opłaty przyłączeniowej ale wówczas trwa to np. 1 rok? Michał grupa V - podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV oraz mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 kW i prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego nie większym niż 63 A, Projekt elektryki w domu i do domu to inna sprawa i leży po Twojej stronie. Energetyka powinna zrobić projekt przyłącza do działki. (najczęściej skrzynka w granicy działki). A ZE nic nie refunduje tylko jeżeli zgodzisz się opracować dokumentację przyłącza do działki to obniżą Ci opłatę przyłączeniową o 10%. A jeżeli chodzi o termin to dali oczywiście odległy ale 1 pisemko złożone na Tuwima wystarczy, żeby termin przesunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 28.08.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 opłata przyłączeniowa jest uzależniona od zapotrzebowania na moc, jest to stała kwota za 1kW, w zależności od tego ile będziesz chciał kilowatów wysokość opłaty może się zmieniać. Nie zawiera ona opracowania dokumentacji projektowej, przede wszystkim musisz wystąpić o warunki przyłączenia do sieci dalej projekt i wykonanie, jeśli chcesz mam wykonawcę i projektanta, jestem z nich zadowolony jak chcesz namiary wyślę na priv. Ludzie nie dajcie sobie wciskac kitu tylko czytajcie prawo energetyczne itp http://www.lze.lodz.pl/dokumenty/Taryfa2006.pdf punkt 8.5 strona 31 Jak by ktoś miał jakies pytania to chętnie pomogę...zjadłam zęby na ŁZE...oddział Zgierz Olka Z tego co przeczytałem po zapłaceniu opłaty przyłączeniowej oni elektrownia powina we własnym zakresie zrobić przyłącze elektryczne do działki ? Czy znasz to z włsnego doświadczenia czy tylko z teorii ? Jacek To dobre pytanie ) W pierwszych warunkach wydanych przez ZE było napisane ze mam sobie sama zrobić wszystko, dokumentację, mapki, projekty, przekop pod jezdnią itp...a oni oczywiście wspaniałomyślnie obniżą mi opłatę przyłączeniową o 10% (okolo 200zł) napisałam kilka odwołań i pisemko do URE i okazało się, że faktycznie mam rację i wszystko zrobi ZE w ramach opłaty przyłączeniowej. Jestem w o tyle dobrej sytuacji, że mam prąd od sąsiada i mogę poczekać. Ale dokumentacja jest w trakcie tworzenia, trzymam rękę na pulsie bo ZE dał mi namiar do projektanta. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel_B 28.08.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 to bardzo zagmatwane, ja zleciłem architektowi kompleksowe wykonanie usługi - projekt + pozwolenie na budowę = wykonane zadanie, i tak było. Mam przyłącze napowietrzne i nie bardzo wyobrażam sobie wykonanie projektu na przyłącze do granic działki w takim wypadku skoro drut leci nad działką - to ca ma projektować projektant? w akcie który przytaczas też jest napisane że wszelkie prace budowlane ale w praktyce sprowadza się to do tego, że wykonawca był opłacony przeze mnie, przyjechał postawił słup na działce wraz z licznikami a teraz czeka mnie tylko wizyta Pana z ZE który w 5 minut podwiesi linie od słupa na drodze do mojego słupa. Projekt jak i postawienie słupa i liczników wszystko na mój koszt oraz oczywiście zapłaciłem opłatę przyłączeniową 1500 pln z groszami. Więc powiedz mi, które prace wykonałem niepotrzebnie lub za które niepotrzebnie zapłaciłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 28.08.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam Wszystkich z okolic Łodzi,pochodzimy co prawda z Kołobrzegu jednak w dniach 8-10.09 będziemy w Łodzi, chcieli byśmy wiedzieć czy ktoś z Państwa buduje lub zbudował dom z projektów Muratora Konkursoway M02 i zgodził by się pokazać nam swój dom??? Z góry dziękujemy za odpowiedź Justyna i Robert [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 28.08.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 to bardzo zagmatwane, ja zleciłem architektowi kompleksowe wykonanie usługi - projekt + pozwolenie na budowę = wykonane zadanie, i tak było. ........ Więc powiedz mi, które prace wykonałem niepotrzebnie lub za które niepotrzebnie zapłaciłem? Ja zapłaciłam tylko opłatę przyłączeniową. 18KW x stawka z Taryfy. Nie będę mówi czy zrobiłeś coś potrzebnie czy niepotrzebnie. Zrobiłeś i masz ten etap z głowy. Mnie tylko bardzo ale to bardzo trafia szlag kiedy ZE naciąga ludzi na kasę. Prawie każdemu na początku mówią, że muszą sobie przyłącze zrobi sami i wywalic na to kilka tysięcy złotych. Moi sąsiedzi do tej pory biorą prąd "od brata obok" na podlicznik bo im ZE powiedział, że moze ich podłączyc ale to bedzie kosztowalo 15 tys zl. Ja nie miałam "lużnych" kilku tysiecy więc zaczełam walczyc o swoje i wygrałam. Powiem Wam tylko , ze w URE powiedzieli mi, że "ZE tak ma...ale Pani ma rację" I dopoki ludzie będą "ufac" w to co mowi ZE.....to oni będą tak robic nadal...zawsze kolejny kawałek sieci zbudowanej za friko..... taka smutna polska rzeczywistosc Sihaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.08.2006 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 29.08.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Działka, na której w mojej wyobraźni już stoi mój dom okazała się La VI oraz R VI http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_cry.gif co mogę z nią zrobić określą w/g urzędników jedynie warunki zabudowy, o które nie będąc właścicielem nie mogę wystąpić. A obecna właścicielka nie ma czasu i to nie jej intereshttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gifmoże zacznę szukać innej działki, oby niePozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 29.08.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Canna - a pomysł z umowa przedwstepna upadł? Bo z prawnego punktu widzenie byłabys zabezpieczona. Zawierasz umowe przedwstepna - wpłacasz zaliczke.Zawarcie umoy przyrzeczonej warunkujesz wydaniem WZ pozwalających na budowe Twojego domu. Jesli WZ są ok - zawierasz umowę sprzedazy, jesli nie - żądasz zwrotu zaliczki i szukasz dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 29.08.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Canna - a pomysł z umowa przedwstepna upadł? Bo z prawnego punktu widzenie byłabys zabezpieczona. Zawierasz umowe przedwstepna - wpłacasz zaliczke. Zawarcie umoy przyrzeczonej warunkujesz wydaniem WZ pozwalających na budowe Twojego domu. Jesli WZ są ok - zawierasz umowę sprzedazy, jesli nie - żądasz zwrotu zaliczki i szukasz dalej... To jest dobry pomysł, ale czas nas goni. Na warunki zabudowy na Polesiu czeka się 2 m-ce a mój mąż pod koniec września wyjeżdża za granicę na kilka m-cy. Do tego czasu planujemy kupić działkę, żebym mogła ruszyć w bój papierologii i załatwić pozwolenie na budowę do wiosny. Już raz straciłam mnóstwo czasu (i trochę pieniędzy na mapy, plany, geodetę itp). Realizacja opcji umowy przedwstępnej przedłuży zakup działki do powrotu męża około marca. Właścicielka do tej pory może się rozmyślić. Co robić, co robić, chcę działkę http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_frown.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 29.08.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Canna a sąsiedzi obok którzy się budują nic Ci nie pomogą ( pisałaś że w około kilka nowych domów powstało (powstaje) oni z reguł dobrze wiedzą o leżacych w okolicy minach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.08.2006 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darrek 30.08.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witajcie po krótkiej przerwie!Dzisiaj zaczynamy finalizować zakup działki w Rąbieniu. Kurcze....będziemy włascicielami kawałka ziemi:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 30.08.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witajcie po krótkiej przerwie! Dzisiaj zaczynamy finalizować zakup działki w Rąbieniu. Kurcze....będziemy włascicielami kawałka ziemi:))) Moje gratulacje. Możesz powiedzieć przy jakiej ulicy. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darrek 30.08.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Na razie bez nazwy. Równoległa do Szlacheckiej. Przy rozjeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts