Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Kropi - ode mnie gipsiarze wychodzą jutro - może spróbuj zadzwonić - p. Jurek xxx xxx xxx 8)

ok. 220 m2 tynkow zajęło im 3 dni - jakość ocenie jutro, po odbiorze ;)

Tego samego gościa pytaj o namiar na wylewki - ja mam je mieć zrobione w piatek lub poniedziałek.

Ponoć 140 m2 ma zając 1 dzień...

Dopisek z 15 listopada:

Namiar usuwam - bo Panów z czystym sumieniem polecić nie mogę :evil:

Niestety - przy dzisiejszym odbiorze wyszły niedorówki - i trzeba robotę poprawiać :roll:

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ech... w ulicy klada mi juz gaz... :)

Moze do konca listopada bedzie "oficjalne" ogrzewanie.

Przy okazji: dowiezli mi drewno do kominka. I powiem Wam, ze odkrylem inna jakosc palenia w kominku. Drzewo nie jest zbyt suche... ale wkladam cztery polana i zapominam na pol dnia. A do tej pory palilem resztkami drzewek z placu budowy (15 szt. na godzine)

I nie boje sie juz rozszczelnic okna, bo zar nie zniknie za 20 minut...

Jutro sie zamierzam zmierzyc wlasnorecznie z zakladaniem parapetow zewnetrznych. Ciekawe, co mi z tego wyjdzie... ;)

Pszem a jak Sąsiedzi Ci tłumaczyli, że nie ma co przeciągać toś nie wierzył!

A my powoli kończymy się wykańczać.

Poszło sprawnie i wszystkim życzę takiego przebiegu budowy, oby tylko równie dobrze jak szybko wszystko było zrobione (ale to wyjdzie dopiero w trakcie mieszkania).

Pozdrawiam całą Łódzką grupę :D

nie wiem czy czytaliscie nowego muratora , tematy zawarte w tym numerze jak dla mnie super , chyba akurat pod moje obecne przemyslenia

ale nie o tym , zwasze jak wpada mi w rece nowy numer , przegladam zapiski z i wypowiedzi z naszego forum które zamieszcza redakcja muratora , ale teraz to chyba redaktor mial doła w zwiaku z pogoda jaka jest na zewnątrz

teksty typu

"po co mi to było ?"

"trzebabyło mieskanie kupic"

"ciagle płace i płace a budowa sie nie porusza"

"budowa mnie wykańcza"

"załuje ze na etapie budowy stanu surowego nie oszczedzałem"

"mieszkamy juz 1,5 roku i jeszcze nie skończylismy...."

to raczej dołujace , a mysle ze nas trzeba napawać optymizmem

Pszem a jak Sąsiedzi Ci tłumaczyli, że nie ma co przeciągać toś nie wierzył!

A my powoli kończymy się wykańczać.

Poszło sprawnie i wszystkim życzę takiego przebiegu budowy, oby tylko równie dobrze jak szybko wszystko było zrobione (ale to wyjdzie dopiero w trakcie mieszkania).

Pozdrawiam całą Łódzką grupę :D

Ładne tempo , ładny domek.

Miałem okazje zobaczyc jak jeszcze był w stanie surowym .

Mam nadzieje ze dach nie przecieka , bo własnie ta sama ekipa

kładzie pokrycie na moim domku.

Serdecznie pozdrawiam

Jaek

:evil: . Mój jest z polecenia projektanta(podobno bardzo się stara), ma układy w Zgierzu(aktualnie załatwia dziennik i upawomocnia projekt), do tego zrobi mi kosztorys za 50 PLN. Jak będę miał doświadczenia - dam znać. Wrażenie robi dobre.

Czy nadal jesteś zadowolony z kierownika? potrzebuję takiego co "coś może w Zgierzu". Muszę mieć pozwolenie na budowę jeszcze w tym roku a boję się że mój artysta architekt (który ma je uzyskać w moim imieniu) nie bierze tego zbyt poważnie. Byłbym wdzięczny za namiary.

Jacek dach nie przecieka i w ogóle nic złego się z nim nie dzieje! Nawet straszne wiatry mu nie zaszkodziły! Nic nie bój ekipa jest prima sort! Fajnie, że domek Ci się podoba a skoro widziałeś stan surowy to zapraszam do odbioru jak już pod klucz będzie :D :wink:

Pozdrawiam.

Pszem a zagladam zaglądam, sporadycznie coś skrobnę... jakoś mam nie fart do tematów bo co zaglądnę to dyskusja o zgierskim zakładzie energetycznym a mnie ten temat nie pobudza do pisania :wink:

A tak na marginesie to ja słówkiem się o błędach nie zająknełam ...chyba... :wink:

Mam pytanie,

czy ktos z Was robil wiezbe dachowa z prefabrykowanych kratownic? Jesli tak to czy moglby sie 'pochwalic' w jakiej firmie i jakie poniosl koszty? Pytam bo dostalem dzisiaj pierwsza wycene i wyszlo, ze za calosc (wiazary, elementy montazowe, transport, montaz i wszechobecny VAT) zawolali 32 tys. Owszem dach nie jest maly ~300m ale prosty jak uderzenie mlota (dwuspadowy na planie prostokata z doklejonym pod katem prostym drugim - mniejszym - nad garazem) i musze przyznac, ze ta cena mnie troche zmrozila.

/Marcin

Muszę napisać, bo zaraz eksploduję :evil:

Jak juz pisałam - wzięłam do tynków maszynowych gispsowych firmę z Gratki.

Szef przyjechał, obejrzał ściany, obiecał, że tynk będzie "jak szkło" -

umówilismy sie na cenę i w ubiegły piatek bodajże ekipa weszła.

Robili 3 dni - i ogłosili, że zrobione.

Szef chciał się z nami rozliczyć "na mieście" - bo u nas błoto na działce :o

ale kiedy powiedzieliśmy, że najpierw wypadałoby, żebyśmy robotę obejrzeli łaskawie zgodził sie przyjechać...

Jedziemy w środę na budowę - a tam tynk miejscami jak papier ścierny.

Poza tym krzywe glify, pokrzywione narożniki, brak poziomu itd. :-?

Mąz grzecznie z poziomicą i winlkem pokazał Panu, że jakość prac jest - delikatnie mówiąc - niezadowalająca.

Pan nie mógł się z tą ocena nie zgodzić - obiecał poprawki.

Wczoraj wielce obrazona brygada przyjechała na budowę -

i przez jeden dzień doprowadzily ściany niemal do doskonałości :D

Niemal - bo nie chciało im sie w jednym miejscu odsunąć sytropianu, więc mysleli że nam też sie nie będzie chciało 8)

Dzisiaj rano jedziemy się rozliczyć - przyjeżdża ekipa i najwazniejszy_szefu.

Jestesmy zadowoleni - więc uczciwie się rozliczamy - a jednocześnie nawazniejszy_szefu obiecuje nam,

że wskazane przez nas ściany natychmiast będą poprawione.

Mąz wychodzi sie rozliczyć do auta - idzie do ekipy, żegna sie i wraca do domu.

Po drodze dzwonię do niego informując, że rozmawiałam z elektrykiem, który prosił żeby sprawdzić osadzenie puszek,

na które wczoraj zwrócił tynkarzom uwagę i które mieli porawić.

Proszę męża żeby wrócił na działkę i panom przypomniał.

Mąż wraca (powiedzmy po trzech minutach od wyjazdu) i co widzi???

Panów spakowanych w samochodzie ze "zdziwionymi" wyrazami twarzy :evil:

Ścian nie tknęli! :evil:

No to telefon do szefa, szef spuścił im zje&*# - panowie grzecznie - wsciekli na męża i śmiertelnie obrażeni - wracają na budowę.

Okazuje się, że nie tylko nie poprawili ścian - ale "zapomnieli" tez o gniazdkach :evil:

Ba! Ich zdaniem elektryk powiedział im, że sam te pokrzywione puszki naprawi :evil:

No to zabawy ciąg dalszy - telefon i konfrontacja z elektrykiem :x

Panowie spuszczają z tonu, i rzucając przekleństwami, biorą się za robotę.

Niestety - mąż musi sie tłumaczyć w robocie, że przyjdzioe później, bo panów teraz trzeba przypilnować :roll: :evil:

Reasumując przydługą opowieść:

raczej nie polecam firmy tynkarskiej reklamującej sie w Gratce - p. Jurek tel. 500 196 666!

Chyba, że macie duzo wolnego czasu, cierpliwości i żelazne nerwy...

moniqa_1977 współczuję. Sam to rok temu przeszedłem. U mnie nie chcieli (bo nie umieli) zrobić poprawek. Ich szef to p.Marek (vel Romek) ze Zgierza. Farba miała wyrównać (?!).

Sprawdź dokładnie osadzenie puszek, szczególnie w zespołach po kilka. U mnie był brak poziomów wkrętów (potem nie pasował mi Legrand), złe odległości między puszkami i zbyt duże różnice w poszczególnych zestawach puszek od podłogi. Po tygodniu czasu wyszły na sufitach i niektórych ścianach "placki". Ten pan co poprawiał po nich powiedział,że w tych miejscach "robili gładź" wilgotną gąbką a nie pacą,żeby było szybciej. Posprzątali chociaż po sobie? Pzdr.

Reasumując przydługą opowieść:

raczej nie polecam firmy tynkarskiej reklamującej sie w Gratce - p. Jurek tel. xxx xxx xxx!

Ja mialem jednego (a nawet dwoch) glazurnikow do lazienki "z lapanki". Pisalem juz o nich co nieco... Teraz okazuje sie, ze "Koło" nie uznaje reklamacji przeciekajacej na laczeniu kabiny prysznicowej, bo jest to wada montazu (brodzik jest krzywo osadzony)...

Parafrazujac jedno powiedzenie:

"Dzisiaj wykonawcy sa jak kibel, albo zajeci, albo posrani..."

moniqa_1977 współczuję. Sam to rok temu przeszedłem. U mnie nie chcieli (bo nie umieli) zrobić poprawek. Ich szef to p.Marek (vel Romek) ze Zgierza. Farba miała wyrównać (?!).

Sprawdź dokładnie osadzenie puszek, szczególnie w zespołach po kilka. U mnie był brak poziomów wkrętów (potem nie pasował mi Legrand), złe odległości między puszkami i zbyt duże różnice w poszczególnych zestawach puszek od podłogi. Po tygodniu czasu wyszły na sufitach i niektórych ścianach "placki". Ten pan co poprawiał po nich powiedział,że w tych miejscach "robili gładź" wilgotną gąbką a nie pacą,żeby było szybciej. Posprzątali chociaż po sobie? Pzdr.

Posprzątali na błysk :)

Mieli pecha - bo wkurzyli mojego męża :lol:

I dzieki temu musieli porawiac nawet te puszki, które były przesuniete o 2 mm...

I tak powinni sie cieszyć, że nie wziął dziś całego dnia wolnego - bo by im zoorganizował robotę do wieczora :lol:

A tak na marginesie - cieszę się, że przynajmniej jedna osoba w naszym związku jest stanowcza i umie walczyć o swoje -

bo gdybym ja miała odbierać ich robotę, to pewnie by sie wykręcili sianem :-?