Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mam okna z Natury, zamontowane dokładnie tak, jak w artykule: od zewnątrz taśma rozprężna, w środku pianka montażowa, od środka taśma jakaśtam, cudowna podobno

Długo już je używasz? Zadowolona jesteś z nich?

I jak z ceną - czy porównywałaś do innych producentów - drożej, taniej?

Okna zamontowane w kwietniu 2007. "Używam" to może za dużo powiedziane, bo jeszcze nie mieszkam ; od momentu zamontowania są normalnie otwierane, zamykane itd. Na razie nie mam do nich żadnych zastrzeżeń.

Oferta Natury była tak pośrodku wszystkich przez nas zebranych. Rozstrzał był od 22 do 37 tys. Po odrzuceniu tych 37, które bardzo odstawały od innych ofert, przedział zrobił się 22-29 tys. Natura chciała ok.26.

Czy ktoś jeszcze pamięta o deklarowanych spotkaniach G. Łódzkiej w pierwsze piątki miesięcy?

Kurcze, chetnie bym Was poznal osobiscie ale w ten piatek nie dam rady niestety. Zarezerwuje sobie wstepnie nastepny :)

Jak tam wasze dachy? U mnie dziecko mówi, że coś skrzypi. Właśnie ustalamy, co... Podobno po 21 ma osłabnąć? Nie widze tego..

Ja jade zaraz na dzialke obejrzec dach (nad tarasem nie mam podbitki jeszcze wiec mam dusze na ramieniu troche.

Chochla72- znaczy Marcinie - a coż to za nostalgia Cię dopadła z tym wiekiem :):):)

może to wpływ wietrznej aury :):)

Wnioskując z opisu jestem albo ten sam rocznik albo o rok wyżej i.... własnie się wzięłam za rodzenie dzieci :):) i tylko czasem wydaje mi się ,że jakoś późno

Dajcie znać co z tym spotkaniem , bo dla mnie to już ostatni dzwonek - fajnie byłoby Was poznac na żywca.

Dyskusje na tema kto za co ile zapłacił i czy to dużó czy mało to tak jak z punktem widzenia, który zależy od punktu siedzenia . Moim zdaniem my np mamy drogą ekipę stawiającą mury , ale mamy do nich zaufanie ... gorzej jak nas zawiodą , ale to dopiero się za jakiś czas wyda. Poza tym jak się ma mało czasu to też nie da rady robić 150 castingów i objechać wszelkie składy budowlane w poszukiwaniu najtańszej oferty na materiały- coś za coś. Poza tym dla jednych 10 tys to nic , a dla innych to kupa szmalu....

Gadałam jakiś czas temu z kobiałką, która buduje dom i tak marudziła ,że to długo trwa i ,że go jeszcze nie kończą, i że muszą z mężem mieszkać na razie w takim małym domku gościnnym 120m :) - no ja taki mały domek gościnny sobie buduję i uważam że to świat ! No ale jak się okazało pani buduje 800m2 ( boshhhe !!!)

A teraz pytanie z grupy "radosne" myśli podczas nieprzespanych nocy :

- co się robi z pozostałością po latrynie ???? znaczy - kopiemy sobie dziurę, stawiamy na tym "zieloną budkę" , wszyscy sobie tam robią co chcą .... a co potem ????? jak już się skończy budowa to sie po prostu zakopuje ??????

Nie wiem czy to jakaś fobia ciężarnej ale jakoś mnie brzydzi świadomośc ,że w jednym rogu działki będę miała nasrane ( za przeproszeniem) i wcale mnie nie satysfakcjonuje fakt ,że to będzie zakopane .

Nawet wysłałam zapytanie do toi-toi o wynajem kabinki , ale wyszło ,że trzeba płacić ok 350 zł miesięcznie .... szkoda kapuchy , więc zostaje dziura w ziemi - ale co POTEM?

Zaraz mnie trafi ,k.... :evil:

Kto robił papiery do pozwolenia wodnoprawnego na wodociąg - sieć. Jak to ugryźć.Normalnie odbija tym w gminie. Po grzyba mi takie papiery do przedłużenia sieci.

Ps. Co do spotkania.

Pierwszy piątek miesiąca - Bacówka-godz 20 tak jak ostatnio , komu pasuje, kto się pisze?

A nad tasmami zastanawiam sie po przeczytaniu tego:

http://www.e-mieszkanie.pl/okna_i_drzwi,503.htm

Pozdrawiam!

Do montażu okien można też kupić materiały firmy illbruck ( http://www.tremco-illbruck.pl ) np.: sznury polipropylenowe, taśmy polibutylenowe, gąbki rozprężne nasączone akrylowymi masami. Materiały te prawdopodobnie można zamówić w hurtowni z materiałami do okien na Łąkowej (tam w głębi). Prawdopodobnie bo gdy chciałem coś kopić to nie było na stanie ze względu na to, że mało kto te materiały kupuje więc nie sprowadzają na zapas.

Jeżeli chcecie najprostsze rozwiązanie to wystarczy silikon budowlany (np. Tytan kolor biały).

Ja wypróbowałem (do innych celów) niemieckie gąbki rozprężne nasycone akrylem - rewelacja; tylko lepiej jest zostawić trochę dłuższe bo się troszeczkę kurczą.

Kto robił papiery do pozwolenia wodnoprawnego na wodociąg - sieć. Jak to ugryźć.Normalnie odbija tym w gminie. Po grzyba mi takie papiery do przedłużenia sieci.

pierwsze słyszę ?? ja nic takiego nie robiłem, a dodam jeszcze że trochę znam prawo wodne i tam żadnych zapisów na temat wodociągów nie ma, może zapytaj się w gminie na piśmie o który paragraf im konkretnie chodzi z tym prawem wodnym ??

3 miesiące czekałem na raport oddziaływania na środowisko ale to zupełnie inna bajka, i zupełnie inny dokument

A teraz pytanie z grupy "radosne" myśli podczas nieprzespanych nocy :

- co się robi z pozostałością po latrynie ???? znaczy - kopiemy sobie dziurę, stawiamy na tym "zieloną budkę" , wszyscy sobie tam robią co chcą .... a co potem ????? jak już się skończy budowa to sie po prostu zakopuje ??????

Nie wiem czy to jakaś fobia ciężarnej ale jakoś mnie brzydzi świadomośc ,że w jednym rogu działki będę miała nasrane ( za przeproszeniem) i wcale mnie nie satysfakcjonuje fakt ,że to będzie zakopane .

Nawet wysłałam zapytanie do toi-toi o wynajem kabinki , ale wyszło ,że trzeba płacić ok 350 zł miesięcznie .... szkoda kapuchy , więc zostaje dziura w ziemi - ale co POTEM?

My dokładnie tak mamy, "domek" stoi na czterech bloczkach betonowych a pod spodem dziura wykopana tak prawie na metr.

Tylko, że sie tym nie przejmujemy, po "wszystkim" zasypiemy wapnem, zasypiemy ziemię, posadzimy drzewo :lol: Ale nie owocowe :roll:

To tylko naturalna "materia", przyroda szybciutko sobie z tym poradzi, tym bardziej że to nie jest nie wiem jaki dół, tylko dołek :oops:

pozdrawiam, majki

Chochla72- znaczy Marcinie - a coż to za nostalgia Cię dopadła z tym wiekiem :):):)

może to wpływ wietrznej aury :):)

Na pewno nie aury, bo u mnie jest jakos tak, ze przy takiej pogodzie jak w sobote mam bardzo dobry humor - od rana do poznego popoludnia lazilem po lesie i musze przyznac, ze dawno sie tak nie bawilem - natura w akcji :)

Bardziej z faktu, ze w pracy ostatnio przyjmuja w cholere ludzi zaraz po studiach - niby nic wielkiego ale zaczyna sie odczuwac uplyw czasu jak sie tak z nimi gada.

Mam do Was pytanie - a właściwie nawet dwa.

Poproszę o namiary na kogos kto przywiozlby pod Pabianice wywrotke żwiru płukanego na chudziak.

Drugie pytanie - jak wyliczyc ile potrzebuje zwiru i cementu na chudziak??

Powierzchnia zabudowy 129 m2

Powierzchnia uzytkowa 170 m (ale na pol, czyli 85 m2 bo chudziak tylko na parterze)

Ktora powierzchnie biore do obliczen? Chudziak 10 cm czyli 85 m2 x 0,1 = 8,5 m3 betonu???

Pomozcie prosze! Dzieki

Cześć, faktycznei do chudziaka tez powinno stosowac sie zwir... ale do czego on ma byc? Wiele osob nie daje zwiru do chudziaka przed pierwsza wylewka. Chudziak to betonowi o B7.5 - wydaje mi sie ze szkoda zwiru do chudziaka, jezeli nad nim bedziesz mial wlasciwy mocniejszy beton np. B15.

Pow. zabudowy - to chyba podloga(lub sufit) + powierzchnia, na ktorej stoja sciany.

Pow. uzytkowa - uwzglednia wysokosc pomieszczenia (moze byc mniejsza od rzeczywistej). Jezeli pomieszczenie ma wysokosc wieksza od 1.8 to mozesz dla brac powierzchnie uzytkową (jako ta fizyczna).

Aby policzyc ilosc potrzebnego zwiru do wylewki musisz policzyc fizyczna objetosc to mozesz pomnozyc przez 1.03. W domu postaram sie sprawdzic proporcje ile daje sie zwiru na m3 betonu - tylko jaki mocny chcesz beton B15 (srednio mocny), B20 (dosyc mocny)?

Na co chcesz to robic - na podklad podlogowy, strop?

Jak na cos powaznego i mozesz to lepiej zamowic.

Te dane moga byc zdezaktualizowane:

Piasek mozesz brac z Kosmin'a. Z prywatnego dolka musisz sprawdzic, bedzie taniej ale mozesz miec margiel i brak atestu.

Zwir jest na koncu Retkini - tam kiedys staly wywrotki i czekaly na chetnego.

Pozdrawiam

PS

Potem wyedytuje ten post i w nim bedziesz mial odpowiedz. Zobacz http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=3384 :

> Skład betonu zależy nie tylko od założonej wytrzymałości, ale również od

> jego konsystencji i wielkości kruszywa - mieszanki gęste wymagają mniej

> cementu niż ciekłe. Do wylewania masywnych elementów używa się

> betonu o konsystencji gęstoplastycznej i wtedy skład betonu wynosi w

> przeliczeniu na 1 m3:

> Beton B 15

> cement 32,5 - 300 kg

> kruszywo o ziarnach powyżej 2 mm 1100 kg <- czyli zwir

> kruszywo o ziarnach poniżej 2 mm 800 kg <- czyli piasek

> woda 160 litrów.

> dla betonu B 20 ilość cementu należy zwiększyć do 400 kg.

Witajcie,

jestem tu nowy i widzę, ze macie juz duże doświadczenie w kwestii budowy i zakupów. Wobec tego mam pytanie gdzie w Łodzi można najtaniej kupić POROTHERM 25 P+W firmy WIENERBERGER? Mam cenę 8,20 pln - to dużo czy mało? znacie gdzie można kupić po nizszej cenie?

Pozdrawiam Was serdecznie,

lukeluke

Czy naprawdę nikt nic nie wie i nie może mi pomóc?

Bardzo WAs proszę?

Witajcie,

jestem tu nowy i widzę, ze macie juz duże doświadczenie w kwestii budowy i zakupów. Wobec tego mam pytanie gdzie w Łodzi można najtaniej kupić POROTHERM 25 P+W firmy WIENERBERGER? Mam cenę 8,20 pln - to dużo czy mało? znacie gdzie można kupić po nizszej cenie?

Pozdrawiam Was serdecznie,

lukeluke

Czy naprawdę nikt nic nie wie i nie może mi pomóc?

Bardzo WAs proszę?

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1184836775023&c=WBArticle&sl=wb_pl_home_pl