chochla72 13.03.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... jako " rysunkowo ślepa" robię zawsze makietki w skali Wow, maly modelarz Ja jestem troche mniej staromodny i uzywam komputera Mam dwa programy do modelowania domow - Floor plan 3D i 3D Home Architekt - ten mozna bylo swego czasu kupic w sklepach za 30PLN. Jesli masz tyle czasu i cerpliwosci, zeby robic modele rzeczywiste to naprawde Ci polecam modelowanie wirtualne. Jest banalnie proste, daje spore pole do zmian "w locie", masz mozliwosc obejrzenia budynku z zewnatrz z kazdej strony, przejsc sie po domu, poustawiac meble, obejrzec uklad swiatel w domu, nawet zrobic ogrodek . Probka mojej radosnej tworczosci jest tutaj http://forum.muratordom.pl/post1908218.htm?highlight=#1383607 (pochwale sie, ze ten komplet w rogu nie istnieje w programie jako taki. W pocie czola przerobilem zestaw mebli kuchennych na moj rattanowy 'segmencik' ktory pojedzie do Aleksa razem z nami ) Musze przyznac, ze to naprawde niezastapiona pomoc. Ostatnio wpadlem na pomysl podwyzszenia sufitu w salonie, zeby odslonic kratownice - drewno jest bardzo ladne wiec pomyslalem, ze doda to przestrzeni i uroku. Zona byla przeciw bo to za wysoko, bo nieladnie, bo nie widzi, wiec zrobilem szybko model 3D i .... bedziemy mieli odkryta kratownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.03.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ciekawe jaka jest skuteczność tych nasionek ... za to tulipany z cebulek wyszły bombowe ! nawet 2 czarne mi urosły :) Chyba nie chcesz powiedzieć, że tulipany sadziłaś z nasionek? Z cebulek Anisiu , z cebulek - przecie napisałam wyraźnie Wiem, ze z cebulek. Czytałam Ale w kontekście było o nasionkach. Stąd moje pytanie. A jeśli chodzi o makiety, to tez kiedys bawiłam sie w te ikeowskie wydzieranki. Teraz "na żywo" wszystko mierzę i jak jest możliwość (niepomalowane ściany) to rysuję na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 13.03.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam. Jestem w trakcie budowy domku i zastanawiam się nad instalacją centralnego odkurzacza. Czy może ktoś z budujących w Łodzi ma coś takiego? Czy warto inwestować w odkurzacz centralny? I jeśli tak to którą firmę polecacie? Z góry dziękuje za opinie. Ja jeszcze nie mam ale miec bede. Czy warto inwestowac? Moim zdaniem warto bo jedyna wada - cena, kompensuje upierdliwosc stosowania normalnego odkurzacza. Ja w tej chwili w mieszkaniu odkurzam rzadko bo mnie momentalnie szlag trafia jak musze ciagnac za soba pudlo o wymiarach 50*40*40 z kablem zahaczajacym o kazdy mozliwy wystep nawet jesli go w tym miejscu fizycznie nie ma, sluchajac do tego komentarzy zony, ze na pewno nie odkurzylem dokladnie jesli zajelo mi to 5 minut To implikuje fakt, ze odkurza zona, a poniewaz w tej kwestii jest pedantka, robi to BARDZO dokladnie (czytaj dlugo). To z kolei przeklada sie na nie mniejsza irytacje spowodowana swidrujacym odglosem tej machiny z piekla rodem trwajacym okolo godziny (w sobote zazwyczaj). Moze jest to troche emocjonalna opinia ale odkurzanie nieodmiennie przypomina mi odprawianie egzorcyzmow (w ktorych ja jestem zlym duchem, ktorego staraja sie wygnac z domu). Odkurzacz centralny powinien wyeliminowac ta 'drobna' upierdliwosc z mojego zycia, wiec jestem jego goracym zwolennikiem. Firmy na razie nie polecam zadnej ale na ostatnich targach budowlanych obskoczylem wszystkich producentow/instalatorow wiec jesli sobie zyczysz moge Ci podeslac namiary na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.03.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 czy znacie jakies firmy z pojemnikami na śmieci budowlane???Dzwoniłam do MPO - oferują tylko albo pojemnik 1,1 m3 na śmieci lekkie (105 zł) albo 5 ton na gruz (535 zł!!!!!) Ja mam głównie resztki styropianu a jeżeli gruz to raczej takie odpady po tynkowaniu - folia przemieszana z tynkiem. typowego gruzu w zasadzie nie mam. Więc mi nie pasuje ani to, ani to. Poza tym mam go dość dużo. Ktokolwiek widział... Ktokolwiek wie.... o innych pojemnikach i firmach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 13.03.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 czy znacie jakies firmy z pojemnikami na śmieci budowlane??? Dzwoniłam do MPO - oferują tylko albo pojemnik 1,1 m3 na śmieci lekkie (105 zł) albo 5 ton na gruz (535 zł!!!!!) Ja mam głównie resztki styropianu a jeżeli gruz to raczej takie odpady po tynkowaniu - folia przemieszana z tynkiem. typowego gruzu w zasadzie nie mam. Więc mi nie pasuje ani to, ani to. Poza tym mam go dość dużo. Ktokolwiek widział... Ktokolwiek wie.... o innych pojemnikach i firmach... Rozumiem, ze nie chcesz tego spalic. Popieram Cie (ale to nie znaczy, ze zrobilbym tak samo...) Smieci jeszcze wywozi Remondis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.03.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Palic styropian? Zabiłabym takiego sąsiada. EZS, ja zamawiałam w MPO kontener gruzowy na śmieci lekkie, bo nie znalazłam nic innego. Jakież było moje zdziwienie, kiedy MPO przysłało fakturę o połowę niższą niz oczekiwana. Miałam właśnie jakieś szmaty, wióry, deski. Ale to było z póltora roku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 13.03.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam. Jestem w trakcie budowy domku i zastanawiam się nad instalacją centralnego odkurzacza. Czy może ktoś z budujących w Łodzi ma coś takiego? Czy warto inwestować w odkurzacz centralny? I jeśli tak to którą firmę polecacie? Z góry dziękuje za opinie. Bardzo polecam, my tez zakładamy. Znam osoby u których jest - od 8 lat niezawodny! Naprawdę super sprawa. Dowiem się jaka to firma i dam znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 13.03.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ... jako " rysunkowo ślepa" robię zawsze makietki w skali Wow, maly modelarz Ja jestem troche mniej staromodny i uzywam komputera Mam dwa programy do modelowania domow - Floor plan 3D i 3D Home Architekt - ten mozna bylo swego czasu kupic w sklepach za 30PLN. Jesli masz tyle czasu i cerpliwosci, zeby robic modele rzeczywiste to naprawde Ci polecam modelowanie wirtualne. Jest banalnie proste, daje spore pole do zmian "w locie", masz mozliwosc obejrzenia budynku z zewnatrz z kazdej strony, przejsc sie po domu, poustawiac meble, obejrzec uklad swiatel w domu, nawet zrobic ogrodek . Probka mojej radosnej tworczosci jest tutaj http://forum.muratordom.pl/post1908218.htm?highlight=#1383607 (pochwale sie, ze ten komplet w rogu nie istnieje w programie jako taki. W pocie czola przerobilem zestaw mebli kuchennych na moj rattanowy 'segmencik' ktory pojedzie do Aleksa razem z nami ) Musze przyznac, ze to naprawde niezastapiona pomoc. Ostatnio wpadlem na pomysl podwyzszenia sufitu w salonie, zeby odslonic kratownice - drewno jest bardzo ladne wiec pomyslalem, ze doda to przestrzeni i uroku. Zona byla przeciw bo to za wysoko, bo nieladnie, bo nie widzi, wiec zrobilem szybko model 3D i .... bedziemy mieli odkryta kratownice Tak , też próbowałam w takim programie coś stworzyć , ale nie potrafię się tak precyzyjnie posługiwać myszką i nie trzymam wymiarów poszczególnych ścian - co doprowadza mnie do szału , rzucam panienkami , syn powtarza, mąż się wścieka ,że ja się wściekam i ... waląc w klawiaturę zamykam program :) Dla mnie potrzebny byłby program gdzie mogę zdefiniować kolejne ściany o danej długości i żeby się samo wrysowało Tak więc dla świętego spokoju majstruję przy makietkach - zresztą mnie to relaksuje i odpręża jestem z "tych" co to puzzle z 9000 elementów składają i haftują obrazki metr na metr w krzyżykach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 13.03.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 EZS - z moich poszukiwań pojemników śmieciowych wyszło ,że MPO jest najtańsze , ale podzwoń tez do firm: 1- Sanator 2- Remondis 3 - 042 612 15 52 lub 0697 750 043 - nie wiem jak dokładnie nazywa się ta firma ale też ma wywózkę śmieci Co do styropianu to niedawno w programie Clever był fajny patent na odpadki styropianowe - trzeba kupić puchę acetonu i rozpuścić całe styropianowe dziadostwo , wg telewizji idzie jak burza:) - nie wiem tylko , czy telewizja nie kłamie No i potem trzeba się puchy acetonu pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 13.03.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ...a puchę acetonu używamy następnie jako rozcieńczalnika do farb i malując taką farbą mamy dodatkowo docieplony pokoik, ze współczynnikiem przenikania zależnym od ...ilości rozpuszczonego styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 13.03.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dla mnie potrzebny byłby program gdzie mogę zdefiniować kolejne ściany o danej długości i żeby się samo wrysowało uuuu, pani kochana, takie rzeczy to tylko w Erze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 13.03.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy. Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm Serdecznie zapraszamy do udziału w licytacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 13.03.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 No i mozna tez przekazac 1% podatku na fundacje ich wspierajaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 14.03.2008 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Ja gruz wrzucam do garażu, jako wypełnienie pod podłogę, styropian na strych jako ocieplenie, a folie daje na okna żeby się nie ubrudziły, a wszystko co drewniane pale w kozie żeby było trochę cieplej w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.03.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 drewniane palę w kozie, fakt. Styropian - nie będę palić, jest wściekle toksyczny, nawet na wolnym powietrzu. Ale puszka z acetonem do mnie przemawia, tylko brudny ten styropian, sponiewierany przez zimę. Musiałabym go myć... A z tego co pamiętam rozpuszczony tworzy klej czy cuś... było na forum ale nie pamietam Zostaje MPO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 14.03.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 EZS - z moich poszukiwań pojemników śmieciowych wyszło ,że MPO jest najtańsze , ale podzwoń tez do firm: 1- Sanator 2- Remondis 3 - 042 612 15 52 lub 0697 750 043 - nie wiem jak dokładnie nazywa się ta firma ale też ma wywózkę śmieci Co do styropianu to niedawno w programie Clever był fajny patent na odpadki styropianowe - trzeba kupić puchę acetonu i rozpuścić całe styropianowe dziadostwo , wg telewizji idzie jak burza:) - nie wiem tylko , czy telewizja nie kłamie No i potem trzeba się puchy acetonu pozbyć Ja korzystałem z Sanatora , podsawili pojemni 3m3 lub 5m3 na trzy dni za 300 zł i mogłem zapakować wszystko co chciałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 14.03.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Z czego robicie podbitkę dachową?Gdzie kupić drewno do tego? Czy może sidingiem? Doradźcie proszę! Okolice Pabianic.Dzięki!Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 14.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Z czego robicie podbitkę dachową? Gdzie kupić drewno do tego? Czy może sidingiem? Doradźcie proszę! Okolice Pabianic. Dzięki! Karolina Znajomi właśnie kończą budowę i zastosowali royal siding. Miałam watpliwości ale wygląda to bardzo ładnie. Zupełnie jak deski malowane. Jest to fajna sprawa bo nie wymaga konserwacji Dystrybutorzy: Łódź ROYAL-HURT, ul. Olechowska 12 BEL-POL ul. Pabianicka 119-131 BEL-POL ul. Przybyszewskiego 176-178 BEL-POL ul. Tuwima 95 Piotrków Trybunalski BEL-POL ul. 3-go Maja 11 http://www.royaleuropa.com/ofirmie.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 14.03.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Znajomi właśnie kończą budowę i zastosowali royal siding. Miałam watpliwości ale wygląda to bardzo ładnie. Zupełnie jak deski malowane. Jest to fajna sprawa bo nie wymaga konserwacji Wada jest to, ze jest bardzo maly wybor kolorow w przypadku typu drewnopodobnego (czyli z tloczeniem przypominajacym drewno). Nie wiem czy to wina producenta ale w sklepie na Olechowskiej mieli tylko dwa i twierdzili, ze inne nie sa dostepne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 14.03.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 (...)Czy może sidingiem? Doradźcie proszę! Okolice Pabianic.(...)"Irbud" J.Jóźwiak, Chechło II, ul Pabianicka 2, (042) 215-60-27, (043) 677-23-47 Mają 2 lub 3 rodzaje paneli. Kiedyś już byli polecani na forum, że maja dobre ceny - ale to musisz sprawdzić sama. Ja będę robił na pewno plastik - jestem typem leniwca i nie będzie mi się chciało włazić na drabinę, żeby konserwować deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts