popcarol 12.08.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Do tematu rolet - wlasnie dlatego dam sobie spokoj z roletami. Lepiej nie stwarzac pozorow ze w domu nie wiadomo co Sasiedzi po obu stronach, chyba nie bedzie zle? System alarmowy sobie zalozylismy, firma ochroniarska jest ale zamierzam z nich zrezygnowac jak tylko sie przeprowadzimy. Tylko 2 wielkich okien tarasowych sie boje.. klamki z kluczykiem, ale to przeciez nic. Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanulka 12.08.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 dzięki za dobre rady, pójdę jeszcze do kilku firm z oknami i zorientuję się w cenach. Ale chyba zdecyduję się jednak na normalne okna z normalnymi roletami zewnętrznymi, coby zimą cieplej było, a latem chłodniej... i żeby deszcz tak w szyby nie zacinał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 13.08.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 (...)I jeszcze taka zagwozdka: do ktorego domu warto sie wlamac: do takiego z roletami antywlamaniowymi czy do takiego z oknami "nie-z-Wierzbowej"? Zauwazcie, ze nie pytam, do ktorego latwiej, tylko do ktorego warto......a do którego domu warto się włamac: do takiego z alarmem czy do takiego bez?, z grupą interwencyjną czy bez?, z oknami antywłam. czy bez?, z klinkierową elewacją czy z nie pomalowanym tynkiem?... -Myśląc w ten sposób to należało by wybudować lepiankę w dzielnicy willowej, żeby mieć jaką taką gwarancję... Nie tędy droga; trzeba TRAFNIE ocenić stopień ryzyka i dopasować zabezpieczenia do zasobności portfela. ...no i nie wpaść w paranoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adania 13.08.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam Łodziaków Cieszę się że do Was trafiłam mam nadzieję że nas przyjmiecie??? Mieszkamy w Łodzi ale będziemy się budować, jesteśmy na etapie kupna działki i w związku z tym mam takie pytanie, chcemy wybudować dom z bali z piwnicą, wiecie może gdzie jest na tyle sucho żeby nam piwnicy nie zalewało? Bardzo nam się podobają okolice Łasku i Kolumny oraz ewentualnie Andrzejów i Wiśniowa Góra. Macie jakieś doświadczenie z tamtych zakątków? Pytaliśmy już a Konstantynowie i Aleksandrowie, miejscowi mówili że u nich nie budują z piwnicami bo woda jest płytko i faktycznie nie widziałam domów z piwnicą, co prawda byłam tam tylko kilka razy więc wszystkiego nie widziałam. Mamy kłopot z tą działką, projekt już mamy na oku wykonawcę też tylko ta działka sen z powiek spędza Pozdrawiam anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 13.08.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Na parterze będzie 6 okien, w tym 2 balkonowe i 2 fixy, a na piętrze 4. Byłam na Wierzbowej i tam za normalne okna, nie żadne tam antywłamy dostałam wycenę na 15 tyś. Ja za okna do tego samego domku zapłaciłam na Wierzbowej 8 tyś. Ale wybierając okna zrobiłam podobne założenie co EZS. I na piętrze mam okna z dwoma uchylnymi szybami. Na parterze też mam 6 okien plus balkonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 13.08.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam Łodziaków w związku z tym mam takie pytanie, chcemy wybudować dom z bali z piwnicą, wiecie może gdzie jest na tyle sucho żeby nam piwnicy nie zalewało? Park Krajobrazowy Wzniesien Lodzkich - na wzniesieniach mam wg ekspertyzy pod oczyszczalnie jakies 30m do wod "powierzchniowych". Mam piwnice, ostatnio kopalem rowniez "dolek" na 4 metry gleboki - bez sladu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanulka 13.08.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Na parterze będzie 6 okien, w tym 2 balkonowe i 2 fixy, a na piętrze 4. Byłam na Wierzbowej i tam za normalne okna, nie żadne tam antywłamy dostałam wycenę na 15 tyś. Ja za okna do tego samego domku zapłaciłam na Wierzbowej 8 tyś. Ale wybierając okna zrobiłam podobne założenie co EZS. I na piętrze mam okna z dwoma uchylnymi szybami. Na parterze też mam 6 okien plus balkonowe. Canna , a kiedy te okna kupowałaś, bo mnie wycenę zrobili w maju, a ja tez buduję Ustronnego, czyli generalnie z małymi poprawkami to samo- ja powiększyłam jedynie okna w łazienkach. A jak się mieszka w Ustronnym? Ściągnęłam z Ciebie pomysł na garderobę na górze. Co położyłaś na dach nad garażem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adania 13.08.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 mmmad dziękuję za wskazówkę nawet nie myślałam o tamtym kierunku, pojadę popytam, nie wiem po ile tam działki chodzą, no ale to się dowiem. Dziś się dowiedziałam że okolice Sokolnik też są suche i można stawiać spokojnie dom z piwnicą, może komuś się przyda ta informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 13.08.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 adania, ja bym poważnie się nad tą piwnicą zastanowił, to w sumie dość droga impreza i źródło potencjalnych kłopotów. Jeśłi już to mała piwniczka na przetwory. W Parku ceny zaczynają się od 100 zł/m2, fajne działki z mediami 120-150 (bez mediów nie kupujcie, nie wierzcie że "zaraz będzie", kolega po 1,5 roku czekania wkurzył się i kupił sobie dom), są też propozycje po 200 ale to raczej życzeniówka. Może uda się znaleźc jakiś fajny już stojący dom,teraz budowa to droga przez mękę, a czasem trafiają się okazje. Sokolniki są fajne, ale komunikacyjnie dość męczące - tak czy siak ciśniesz się przez Zgierz, i tak co dzień 2x. Dla mnie wybór Wzniesień był między innymi podyktowany względami komunikacyjnymi, oboje do roboty mamy ok. 8km praktycznie bez korków. Popatrzcie też w okolicach Dobrej, Dobrej-Nowiny - jeśli mają być wioski to są to wioski wyjątkowo dobrze skomunikowane z całym krajem . Całkiem przyzwoite są też okolice Giemzowa (tak między Rzgowem a Wiśniową Górą), nie wiem jak tam z cenami ale zawsze było taniej niż u nas, a infrastruktura lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 13.08.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 mpoplaw dziękuję bardzo za odpowiedż Ja buduję się w Aleksandrowie i mam pod całym budynkiem piwnicę. Miejsca dosyć na pralnię kotłownię, bimbrownię magazyn itd, Fakt koszty są większe niż standartowa kondygnacja , a o prawidłowej izolacji trza pamietać ( ile było śmiechu jak pani inwestor "wsiadła" na palnik i obleciała piwnicę- a warto było). Lustro wody na 2,4 a ława zaczyna się na 1,9. Teraz po zrobieniu tzw. wanienki jest spokój ale wcześniej pokazywała się wilgoć na łączeniu ławy ze ścianą. A mam takie pytanie. Zdecydowałam się na wełnę w połać z Rockwola. Różnica między składami a allegro na metrze średnio daje 8zł na jednym metrze 2. Metrów u mnie dostatek na szybko policzone 500 metrów2. Kupował ktos z was z internetu czy lepiej nie ryzykować. Macie namiar na kogoś kto handluje eko-grzoszkiem pora kupić a nie ma na co czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adania 13.08.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 kropi właśnie rozmawiamy z mężem o piwnicy i po długim zastanowieniu się zrezygnowaliśmy, ehh moje marzenie o tym żeby w piwnicy zrobić pokój filmowo-klubowy padł, no ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma Ale garażu nie odpuścimy. Bardzo Ci dziękuję za namiar na okolice gdzie można znaleźć fajne działki, o Wiśniowej Górze myślałam ale działki 120-150 zł/m2, a w Łasku cena 50zł m2, ja wolę mieć dużą działkę w pobliżu lasu, akurat z dojazdem do pracy nie ma problemu bo oboje pracujemy na swoim więc nie jeździmy do pracy "gdzieś". Czy możecie mi polecić biuro projektów, które projektuje konkretnie domy z bali? Swoje domki sami projektowaliście czy kupowaliście gotowy i przerabialiście? Dorota Szymczak mogłabyś mi powiedzieć choćby w przybliżeniu ile kosztuje wybudowanie m2 piwnicy? Może jakoś byśmy dali radę z piwnicą ale wątpię Ale tej bimbrowniczki to Ci zazdroszczę Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy-s 13.08.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam mam pytanie czy może zna ktoś firmę produkującą stropy teriva ze Zdun koło Łowicza? Chciałbym usłyszeć jakąś opinię o jej produktach? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.08.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Różnica między składami a allegro na metrze średnio daje 8zł na jednym metrze 2. Metrów u mnie dostatek na szybko policzone 500 metrów2. Kupował ktos z was z internetu czy lepiej nie ryzykować http://forum.muratordom.pl/welna-z-allegro,t118963.htm http://forum.muratordom.pl/allegro-gratka-itd-z-czego-jestescie-zadowoleni-niezadowol,t122773.htm http://forum.muratordom.pl/rockwool-allegro,t136153.htm Może jakoś byśmy dali radę z piwnicą ale wątpię mnie osobiście kosztowała jakieś grosze poniżej 500zł/m2 innych co mają raczej też http://forum.muratordom.pl/dom-z-piwnica-czy-bez,t18796.htm?highlight=piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.08.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 adania - jedyną osobę którą znam ( zresztą osobiście ) tu z forum łódzkiego a budującą dom z bala to kolega o nicku "radekkow". Napisz do niego PW, ostatnio widzę, że nie "bywa" na forum, ale może czyta Pewno sporo mógłby Ci pomóc ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adania 13.08.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 mpoplaw dziękuję za odpowiedź, ja myślałam że koszt piwnicy to jakaś straszna kasa, ale przy takiej cenie to dobudowanie garażu z bala wychodzi drożej, a przecież metraż jest o wiele mniejszy niż gdybyśmy budowali dom z piwnicą. No to może będę jednak miała mój kącik filmowo-klubowy majki szkoda że Ci co się wybudowali troszkę zaniedbują forum, byliby dla nas skarbnicą wiedzy, ale tak jak mówisz napiszę do Niego, kurczę będę miała sto pytań do... Wstępne projekty które nam się podobają wyglądają tak: z piwnicą http://www.moj-dom.pl/L-85,bale,oferta_detail.html#projekt a ewentualnie bez piwnicy http://www.moj-dom.pl/L-91,bale,oferta_detail.html#projekt Dziękuję za rady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 14.08.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Może jakoś byśmy dali radę z piwnicą ale wątpię mnie osobiście kosztowała jakieś grosze poniżej 500zł/m2 innych co mają raczej też http://forum.muratordom.pl/dom-z-piwnica-czy-bez,t18796.htm?highlight=piwnica Mnie osobiscie to kosztowala duzo zdrowia i jeszcze wiecej zlotych... Na pewno wiecej niz 500/m2, no chyba, ze w stanie surowym otwartym... Kilka razy juz pisalem ale powtorze: piwnica fajna jest, tylko, że jest droga... Jak ktos liczy koszty budowy (i eksploatacji) i wychodzi mu kredyt na nastepne dwa pokolenia, to nie polecam piwnicy, a jak ktos ma wystarczajaco pieniedzy na salon TV, to raczej buduje duza parterowke Za piwnica moga przemawiac: mala dzialka, warunki zabudowy, uksztaltowanie terenu, przyzwyczajenia, tendencja do chomikowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 14.08.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 szkoda że Ci co się wybudowali troszkę zaniedbują forum, byliby dla nas skarbnicą wiedzy No coz, kazdy musi przejsc swoja wlasna droge do domu. Mozna doradzac, ale kazdy ma prawo do popelniania wlasnych bledow A o typowych problemach na budowie mozna sporo naczytac sie na forum i jednak probowac nie popelniac tych bledow. Rowniez o domach z bala jest sporo na forum (i z tego co pamietam w samym "Muratorze" rowniez). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 14.08.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Canna , a kiedy te okna kupowałaś, bo mnie wycenę zrobili w maju, a ja tez buduję Ustronnego, czyli generalnie z małymi poprawkami to samo- ja powiększyłam jedynie okna w łazienkach. A jak się mieszka w Ustronnym? Ściągnęłam z Ciebie pomysł na garderobę na górze. Co położyłaś na dach nad garażem? Pozdrawiam Okna zamawiałam w lipcu, montaż był we wrześniu. Ale ja mam profil Brugmann, był zdecydowanie tańszy niż Salamander i jestem bardzo zadowolona. Okna są na wiele lat, a wtedy profil i tak nie będzie miał znaczenia. Ważne, że okna spełniają swoje zadanie bezproblemowo. Wolałam dołożyć te pieniądze, które zaoszczędziłam na oknach do prowadnic elektrycznych przy roletach. Ciekawa jestem jakie masz to okno w górnej łazience, bo to które jest zgodne z projektem i tak jest duże. Zresztą, w ogóle górna łazienka jest salonem kąpielowym. Mieszka się bardzo dobrze. Ustronny jest domem zaprojektowanym pod kątem funkcjonalności na prawdę super. Wszystko jest tam, gdzie powinno być a oddzielenie części dziennej na dole od prywatnej na górze sprawdza się idealnie. No i dodakowy pokój na parterze bardzo ogranicza konieczność chodzenia po schodach w ciągu dnia. Dobrze zrobiłaś z garderobą. Dzięki niej nie mam szaf w pokojach. Na garażu mam blachę w kolorze dachówki. I tak jej z dołu nie widać. Ja też mam poprawki w projekcie. Na przykład garaż mam wysunięty w 3/4 do przodu. Dzięki temu mam 2 okna w salonie. I garaż osłania front domu od wiatru z zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 14.08.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Na pewno wiecej niz 500/m2, no chyba, ze w stanie surowym otwartym od razu zaznaczę ze moja piwnica nie będzie brukowana złotem, będzie raczej wykończona z marketowych materiałów i własnym sumptem powoli z biegiem czasu na razie kosztowała mnie ok 30 tyś za 136m2, mam w tej chwili stan surowy zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adania 14.08.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Dzięki za rady, już zdecydowaliśmy że dom będzie bez piwnicy, przerażają mnie koszty, wolę kupić więcej działki za te pieniądze, przynajmniej takie jest moje zdanie. Dobrze że można tyle opinii zasięgnąć, można się uczyć na swoich błędach ale po co skoro można ich uniknąć. Miejsce już też wybrane, budujemy w okolicach Łasku, tania ziemia 50zł/m2. Jak ktoś szuka działki polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts