Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Czy jest tu ktoś kto kupił jedną z kilkuset działek budowlanych w Borowej (Borowa) koło Łodzi?

Nieznającym tematu wyjaśniam- rok temu gmina Koluszki zorganizowała przetargi na kilkaset działek o powierzchni ok. 1000m2. Wszystkie koło siebie, gmina ma zorganizować prąd do każdej, zrobić kanalizację i drogi.

Szukam więc przyszłych sąsiadów a teraźniejszych towarzyszy broni w walce z opieszałością gminy Koluszki :)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest tu ktoś kto kupił jedną z kilkuset działek budowlanych w Borowej (Borowa) koło Łodzi?

Nieznającym tematu wyjaśniam- rok temu gmina Koluszki zorganizowała przetargi na kilkaset działek o powierzchni ok. 1000m2. Wszystkie koło siebie, gmina ma zorganizować prąd do każdej, zrobić kanalizację i drogi.

Szukam więc przyszłych sąsiadów a teraźniejszych towarzyszy broni w walce z opieszałością gminy Koluszki :)

będziesz sobie musial paszport wyrobić :lol: :lol: :lol:

PArapety :o :o :o

aluminiowe malowane praszkowa to wiem :D

gięte czy wytaczane :roll: ????

brąz pod kolor okna czy cegą pod kolor obróbek ????

gdzie się to g......tanio i dobrze kupuje ??????

Hehe kurcze ja mam juz zamontowane a takich pytan sobie nie zadawalam, nie mialam pojecia ;)

Moje sa malowane proszkowo ale chyba stalowe?? Brazowe pod kolor okna, drzwi i bramy garazowej, kupilam na allegro. Chcialam wrzucic linka ale chyba nie ma tej firmy teraz... Tanio, za 11 parapetow zaplacilam chyba niecale 300 zl z dostawa.

właśnie oglądałam wczoraj na Wycieczkowej. Cena zależy od szerokości ale ogólnie za stalowe chyba 25 cm malowane na "zwykły" kolor (brąz, biały) jest coś 25 zł /mb. Za malowane w palecie RAL 12 zł więcej.

DŁugi, dlaczego akurat aluminiowe??

I co to znaczy gięte a co wytłaczane?

I co zrobić z tymi boczkami? Te plastikowe zaślepki mnie odrzucają.

właśnie oglądałam wczoraj na Wycieczkowej. Cena zależy od szerokości ale ogólnie za stalowe chyba 25 cm malowane na "zwykły" kolor (brąz, biały) jest coś 25 zł /mb. Za malowane w palecie RAL 12 zł więcej.

DŁugi, dlaczego akurat aluminiowe??

I co to znaczy gięte a co wytłaczane?

I co zrobić z tymi boczkami? Te plastikowe zaślepki mnie odrzucają.

Wycieczkowa gdzie ????

Alu bo bezobsługowe

gięte- wytłaczane - zdaje się ,że chodzi o sposób obróbki - wytłaczane są droższe

z boczkami nie mam pomysłu , można podgiąć blachę ale to chyba wygląda gorzej :(

prędzej boczki schowam w styro i tylko kawałek będzie widać

Długi, parapetami handluje prawie każdy salon z oknami. Moje - stalowe szer.22,5cm (łącznie 13,35mb) wyszły po 21zł/mb + zakończenia 4zł/2szt Brutto.

Na ogół można wybrać: kupić z montażem lub bez.

W Pabianicach większość firm sprzedaje parapety Pietruchy (salon firmowy w Łodzi, produkcja - Ksawerów) lub Tomstalu (hurtownia w Zgierzu). Można też kupić u nich bezpośrednio, ale wychodziło drożej :wink: .

Zwróć uwagę na grubość blachy. Te najtańsze stalowe z Allegro wyglądają jakby były gięte z blachy do obróbek dekarskich.

...aaa... i proś o wycenę konkretnie pod swoje okna, bo spotykałem się z sytuacją, że nie mieli jednej ceny za mb., ale cena metra zmieniała się w zależności od długości parapetu :roll: .

Wycieczkowa niedaleko po skręcie z Strykowskiej. najpierw jest reklama schodów (po prawej stronie) a za nią trzeba bardzo uważać, bo jest plansza od tych parapetów ale trochę schowana za krzakami. To jest wytwórca, on daje te parapety właśnie do firm od okien. Ma grubą, powlekaną blachę, a te kolorowe są faktycznie bajeranckie, niektóre. Czas do tygodnia.

Boczki są raczej nie do ominięcia, ale klują mnie w oczy tak, że tylko je widzę na ulicach. Chyba jakieś zboczenie.

Wycieczkowa niedaleko po skręcie z Strykowskiej. najpierw jest reklama schodów (po prawej stronie) a za nią trzeba bardzo uważać, bo jest plansza od tych parapetów ale trochę schowana za krzakami. To jest wytwórca, on daje te parapety właśnie do firm od okien. Ma grubą, powlekaną blachę, a te kolorowe są faktycznie bajeranckie, niektóre. Czas do tygodnia.

Boczki są raczej nie do ominięcia, ale klują mnie w oczy tak, że tylko je widzę na ulicach. Chyba jakieś zboczenie.

lekarz zboczeniec :lol: :lol: :lol:

Też mi się te boczki nie podobają :-?

Myśleliśmy:

- o parapetach granitowych, ale nie możemy dobrać koloru do okien,

- o klinkierowych - ale nam się fugi pomiędzy kształtkami/płytkami nie podobają.

- o aluminiowych/stalowych - ale nie podobają nam się boczki plastikowe.

Są jakieś inne rozwiązania?

Też mi się te boczki nie podobają :-?

Myśleliśmy:

- o parapetach granitowych, ale nie możemy dobrać koloru do okien,

- o klinkierowych - ale nam się fugi pomiędzy kształtkami/płytkami nie podobają.

- o aluminiowych/stalowych - ale nie podobają nam się boczki plastikowe.

Są jakieś inne rozwiązania?

blacha ocynk, piaskowiec, poliester(producent Pomorska - Kropi parapety takie sobie ale gościu jeździ Cobrą :roll: ), drewno, lasryko,

Granity i marmury dla mnie odpadają z powodów cenowych.

Klinkier podoba mi się bardzo, ale wykonawca chce 50 zł/mb + płytki itd. :-?

Jeżeli pogoda dopisze i będzie czas, to spróbujemy sami kłaść klinkier. Jeżeli nie, to kupię to blachę, ze wstrętem.

Sli - padły propozycje tych kolorów co pokazywałeś ... ?

Generalnie tak, ale obecnie mamy już okna, mmm, ładniutkie :lol: :lol: :lol: i po przyłożeniu do nich, jakoś te wcześniej wybrane granity nie podchodzą nam.

Jest co prawda druga opcja - dobranie granitu do koloru elewacji (widziałem takie rozwiązanie i wyglądało nieźle), ale nie mamy wybranego jeszcze koloru elewacji, więc nie mamy do czego dobierać parapetów :roll: .