Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Wilko napisał:
  oleniek napisał:
Witam nowobudujących

Ja też się boję, ale ... no cóż zobaczy się

Na razie pociesza mnie EZS - my też załozyliśmy że się w beton wprowadzamy :lol: . A jak będzie kasa to tylko się cieszyć :D

Canna - Twoje podejście do wykończeniówki jak zwykle bliskie mojemu :D :D

Ponawiam pytanie

-który beton komórkowy lepszy? Prefabet czy Solbet?

:roll:

Witam kolegów i koleżanki z Łodzi.:-))

CZęsto zagladam na wasze forum bo tu więcej się dzieje niż na naszym.

Co do pustaków to oczywiscie lepszy jest Solbet ale jeśli masz mozliwośc kupienia pustaków H+H to wybierz te właśnie.Miałem u siebie część Solbetu i resztę H+H i naocznie stwierdziłem że te z H+H są dużo lepsze, tzn. wogóle nie ma uszkodzonych i są bardzo dokładne wymiarowo czego nie mogę powiedzieć o Solbecie.

Jest to bardzo wazne przy murowaniu na klej.

:-)

A ja napiszę tak: jeśli możesz nie budować z betonu komórkowego - nie buduj. Świństwo to takie jak nie wiem co. Mieszanina pyłów i odpadów ze spalarni. Nie wiem jak duży dom planujesz, ale materiał na ściany nie jest aż taki drogi. Ja bym nie oszczędzała. Z małżem moim założyliśmy sobie tak: ma być na 6 z plusem fundament, ściany, strop, dach i ogrzewanie. Resztę możesz wymienić z czasem :lol:

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

mada_lena napisał:

Szukam dobrej (taniej) firmy do przeprowadzek albo po prostu kierowcy z dostawczakiem - w środę przewozimy meble składowane u moich rodziców i jest do zrobienia jakieś 280km. Facet, który nas już 3x przewoził zaśpiewał 400 zł, a ostatnio, tj. wiosną, płaciliśmy 350zł. Na pytanie czemu teraz drożej, stwierdził, że stawki wzrosły.. Ciekawe, skoro paliwo staniało od tamtego czasu o ponad złotówkę na litrze :evil:

Mada lena . Przeprowadzałam się dokładnie miesiąc temu i mam fajnych ludzi od przeprowadzek. Ale nie wiem czy mogą Ci zaproponować bardziej konkurencyjną cenę za te 280 kilometrów? :o Swoją drogą to dość daleko zeskładowaliście te meble.

Ale jeśli chcesz to daj znać na priv.

Hej co do materiałów to już wybrane :wink:

ja z kolei niewybrałabym ceramiki brrrrrrrrr :wink:

Mamy domek letniskowy z tego materiału i .... wolę nie gadać.

wiercę dziurę w białej ścianie, od razu na czerwono pobrudzona, jak na "coś" trafię to dziury porządnie wywiercić się nie da, kruszy się jak che się np nowe gniazdko wstawić - pół pustaka odpada :wink:

Jak dla mnie beton komórkowy lepszy :wink: Wolę Boże Narodzenie niż wielkanoc :lol:

caramba4u napisał:
majki Czy mógłbyś dać linka do jakiś fotek twojej" pustki nad salonem". My myślimy o podłogówce na powierzchni ok45 m2 plus kominek. Myślisz że to wystarczy?

A nie ma problemu :)

Zajrzyj do mojego dziennika, głównie ostatnie strony, wszystko jest jak na dłoni :wink:

pozdrawiam, majki

mpoplaw napisał:
  ProStaś napisał:
Stąd też min. dwukrotnie odwiedziłem majkiego

no proszę za plecami łódzkiej grupy odwiedzają się na ogniskach

kto jeszcze był na tym wcześniej zapowiadanym ognisku u majkiego ??

strach się pytać zaraz się okaże że tylko ja nie byłem na tym ognisku

Jakim zapowiadanym ognisku ? Jakieś okrutne pomówienia :lol: :wink:

Ja tam też kiedyś u Ciebie byłem, ale ... Ciebie nie było :wink: Musimy się w końcu zgadać :)

A ogniski chętnie : jak będzie cieplej, jaka wiosna, możemy robić u mnie ognisko :D

Zrobimy imprę :D Sąsiedzi mnie w końcu polubią :lol:

pozdrawiam, majki

oleniek napisał:
Hej co do materiałów to już wybrane :wink:

ja z kolei niewybrałabym ceramiki brrrrrrrrr :wink:

Mamy domek letniskowy z tego materiału i .... wolę nie gadać.

wiercę dziurę w białej ścianie, od razu na czerwono pobrudzona, jak na "coś" trafię to dziury porządnie wywiercić się nie da, kruszy się jak che się np nowe gniazdko wstawić - pół pustaka odpada :wink:

Jak dla mnie beton komórkowy lepszy :wink: Wolę Boże Narodzenie niż wielkanoc :lol:

Jak chcesz. Ja wolę czerwony kurz niż nowotwory. :roll:

majki napisał:
  Nadiaart napisał:

Z małżem moim założyliśmy sobie tak: ma być na 6 z plusem fundament, ściany, strop, dach i ogrzewanie.

No, na razie to w skali 1-10 budujecie na "20" :D

trzymajcie tak dalej 8)

pozdrawiam, majki

Nie chwal, nie chwal. Jak wiosną ruszymy to skali braknie :lol: :roll:

Małż już na tyłku usiedzieć nie może. :lol: :lol:

Pożyjemy - zobaczymy. :wink:

A ja mam i czerwony kurz i nowotwory :lol: :lol: :lol:

Ściany zewnętrzne z maxa (promieniowanie zależy od gliny, tak nawiasem mówiąc) a działowe z BK. Moja obserwacja jest taka - mąż planując wszelkie cięższe rzeczy na ścianach (szafki w kuchni na przykład) w maxie wiercił sobie spokojnie i się trzyma, w bk - dawał jakieś wzmocnienia i generalnie nie chciał na tych ścianach nic wieszać. Nawet kwietnik mi odradzał :o . Chyba wie, co mówi, ma porównanie, a może jednak przewrażliwiony :roll: :roll:

EZS napisał:
  majki napisał:
A ogniski chętnie : jak będzie cieplej, jaka wiosna, możemy robić u mnie ognisko :D

Zrobimy imprę :D Sąsiedzi mnie w końcu polubią :lol:

pozdrawiam, majki

Hę????

No, spokojnie ... ociepli się i robimy u mnie ognisko :D

pozdrawiam, majki

Nadiaart napisał:
  EZS napisał:

Ściany zewnętrzne z maxa (promieniowanie zależy od gliny, tak nawiasem mówiąc)

Promieniowanie? Jakie? :-?

a takie samo, radon na ten przykład

zależy skąd tą glinę wydobyli, jak okolica bogata w złoża radioaktywne, to i glina :lol: a jak BK z popiołu z okolicy mało radioaktywnej - to promieniować nie będzie :lol: a poza tym to popioły są w szarym, coś tam kiedyś o tym czytałam, choć dość dawno i zostało mi wspomnienie, ze dzwoni. Było takie porównanie - biały BK na równi z maxem a szary gorzej. Z zastrzeżeniem jak wyżej...

o majki mnie ubiegł

wątków o tym było na forum sporo, też o wyższości szarego/ białego BK.

a tej gazecie piszą o trochę innej kolejności, biały BK lepszy od maxa :D ale jak mówiłam, zależy skąd jedno i drugie...

majki napisał:

Tylko nie zchodźcie na oddychanie ścian, błagam :lol:

pozdrawiam, majki

u mnie tylko sufit oddycha, bo mu dałam folię Corotop :wink: forum się naczytałam, a co.

Ściany i tak styropian zakrył, udusiły się już dawno :lol: :lol:

EZS napisał:
  majki napisał:

Tylko nie zchodźcie na oddychanie ścian, błagam :lol:

pozdrawiam, majki

u mnie tylko sufit oddycha, bo mu dałam folię Corotop :wink: forum się naczytałam, a co.

Ściany i tak styropian zakrył, udusiły się już dawno :lol: :lol:

Nie wywołuj wilka z lasu :o bo zaraz będzie o wyższości deskowania z papą nad folią, albo odwrotnie :lol:

Jak mogłaś z tymi ścianami ? One teraz takie biedne, duszą się, spać nie mogą :wink: :lol:

Sam też je udusiłem 8)

pozdrawiam, majki

EZS napisał:
caramba4u

A co do rodziny, żebyś wiedziała, co ja się nasłuchałam, że za mały, że budę dla psa buduję itd. A teraz pytam moją szanowną mamę - panią na 200 m2 ile płaci za gaz, cóż, 400 /msc przy 19 st w domu. A ja płacę 160 zł przy 23 st. I to nie tylko o grubośc ocieplenia chodzi, lecz i o to, że mały domek, zwarta bryła, centralnie koza i sporo innych rzeczy, z których się śmiali moi rodzice :wink:

EZS DOKŁADNIE to samo.

U mnie założenia budowy są: minimum metrów maksimum użyteczności, niskie koszty eksploatacji, a dzięki temu będziemy (mam nadzieje) mieć możliwość zaszaleć przy wykończeniu czy jakiś lepszych materiałach. Tylko naszą pierwotna koncepcje rozbija ta mała fanaberia antresola :p