AGP 17.02.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 A pro po ogrzewania... Muszę wybrać wkład do kominka. I mam dylemat co do jego mocy. W jednym ze sklepów usłyszałem, że moc i tak dobiera się na oko i nie ma to znaczenia. Ponoć za ciepło nie będzie. Jakoś mnie to nie przekonuje. Powierzchnia jaką ma dogrzewać kominek to ok 40 m2 najbliższej przestrzeni oraz dwa pomieszczenia na górze (pokój dziecka i łazienkę). Wydaje mi się, że moc 13 kW to trochę za dużo, chociaż Pani w sklepie przekonywała mnie, że nie. Doradźcie, jak Wy dobieraliście (ew. jak Wam doradzano) w doborze mocy kominka. Dodatkowo, wkład, który mi się podobał występuje tylko w takiej mocy (Hajduk Volcano 2P) No własnie pisałam o tym samym na kominkach. Też zastanawiam sie nad mocą kominka do domu o pow. użytkowej 83 m2. Dodatkowo powinien być w miarę mały - czyt. płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.02.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Targi... hmmm... mogłoby byc lepiej. Rozczarowana jestem stoiskami i wiedzą merytoryczną wystawców Wavin i Kisana, Shell... dobrą techniczną informację uzyskałam od Buderusa, Carbon... Zadziwił mnie ogrom stoiska Kano Sp.J. A tak to bez żadnych rewelacji Ale najfajniejsze było to, że w sobotę podchodząc do co drugiego wystawcy czuć było bardzo przetrawioną woń alko i silny aromat mięty Aż strach pomyśleć co było w niedzielę Ale faktycznie po wiedzę to niektórzy mogli by na forum się zgłosić ....to nie żałuję, że nie byłam. Za to świetnie było na warsztatach z tanga. (Ta para trenerów była wyjątkowo dobra) Majki, a gdzie kupowałeś wkład? U nas miał być piec wolnostojący (kózka) z katalizatorem. Ale chyba ze względów architektonicznych, trzeba będzie kominek. Jeszcze się zastanawiam. (W przypadku kozy, "zbyt wiele by się działo" na tej ścianie, przed którą by stała, ale koza, która miała by być, śliczna jest, więc...no właśnie.) W ogóle, to u mnie na razie cisza z budową. Przez to przychodzą mi do głowy przeróżne pomysły na wprowadzanie zmian. A jak już dokona się jednej, to za nią cała lawina. Np. mamy pozwolenie na zmianę sposobu ogrzewania z eko, na gaz płynny. I właściwie nie wiem jakie ogrzewanie zastosować. Wykonawcy namawiają, radzą jakieś rozwiązania, psioczą na projektantów - i tak się zaczyna. Z kolei jak się buduje szybko (nie ma czasu na przemyślenia i zmiany), to się okazuje, że coś tam pęka, coś tam wilgotnieje, coś odpada. Samo życie. Podziwiam tych, co się na budowaniu znają i budują sobie sami, jak coś źle będzie, to przynajmniej nie muszą słuchać, jak fachowcy z jednej ekipy narzekają na tych z poprzedniej. Pozdrawiam was wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 17.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 bajanadjembe ja swoj kupowałam na Stalowej 1 w Panku. Majki chyba też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 17.02.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 A pro po ogrzewania... Muszę wybrać wkład do kominka. I mam dylemat co do jego mocy. W jednym ze sklepów usłyszałem, że moc i tak dobiera się na oko i nie ma to znaczenia. Ponoć za ciepło nie będzie. Jakoś mnie to nie przekonuje. Powierzchnia jaką ma dogrzewać kominek to ok 40 m2 najbliższej przestrzeni oraz dwa pomieszczenia na górze (pokój dziecka i łazienkę). Wydaje mi się, że moc 13 kW to trochę za dużo, chociaż Pani w sklepie przekonywała mnie, że nie. Doradźcie, jak Wy dobieraliście (ew. jak Wam doradzano) w doborze mocy kominka. Dodatkowo, wkład, który mi się podobał występuje tylko w takiej mocy (Hajduk Volcano 2P) zadaj to pytanie na forum o kominkach: http://forum.muratordom.pl/kominki-pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-kominkow,t36429.htm na pewno coś doradzą targi mnie rozczarowały nieco, kompetencja niektórych ludzi także. Okna drogie, ale tego się spodziewałam... ale dlaczego drzwi zew. "pasywne" kosztują 11 tyś. skoro za wszystkie okna do domu (ciepłe) mam zapłacić 50 tys. świat oszalał... a propos gazu... eee mówicie o rachunkach za propan-butan czy ziemny? bo ja zamiezram ogrzewać tym ostatnim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.02.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 bajanadjembe ja swoj kupowałam na Stalowej 1 w Panku. Majki chyba też majki też pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 17.02.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 niestety, planuję docieplenie domu z powodu rachunków za gaz - 1800 PLN/m-c. Tyle to place, ale rocznie... Dobrze Ci. Ja za styczeń zapłaciłem 1100. Ale teraz już będzie tylko lepiej - są drzwi z prawdziwego zdarzenia Po to zainwestowalam w ogrzewanie na poczatku, zeby potem nie placic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misopi 17.02.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tegoroczna zima jest dobrym okresem do różnorakich testów. Akurat stoję przed dylematem w zakresie doboru okien (mam ich mieć całkiem sporo). Jakiej firmy okna zamontowaliście, gdzie kupowaliście i czy spełniły oczekiwania. Z góry dziękuję za rekomendację oraz ostrzeżenia. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 17.02.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam po dłuuuugiej przerwie! Chciałam się pochwalić, że otrzymaliśmy WARUNKI ZABUDOWY!!! I to szybciutko - 30 dni i po sprawie. Na targach również byłam (z gorączką i małżonkiem - nie wiem co bardziej upierdliwe ) - miłe wspomnienie to ćwiartka chlebka, który zakupiłam. Generalnie miałam wrażenie, że to targi głównie dla kasiastych (i dla tych co na kasiastych robią kasę). No i faktycznie akcent aromatyczny wódeczki i mięty wyczuwalny - wiedza na temat sprzedawanych produktów - średnia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 17.02.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tegoroczna zima jest dobrym okresem do różnorakich testów. Akurat stoję przed dylematem w zakresie doboru okien (mam ich mieć całkiem sporo). Jakiej firmy okna zamontowaliście, gdzie kupowaliście i czy spełniły oczekiwania. Z góry dziękuję za rekomendację oraz ostrzeżenia. Michał Ya kupiłem w Budvarze na Rzgowskiej. Na razie wszystko z nimi ok. Mogę polecić. Spójrz na tablicy ogłoszeń i pogrzeb w tym wątku - okna maglowane były nie raz. Pozdrawiam Ya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 18.02.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Z-35 gratulejszyn Jeszcze PNB i startujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 18.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Z-35 gratulejszyn Jeszcze PNB i startujecie Musim, musim - już córka zapisana od września do I klasy w Lutomiersku. Włączamy turbodoładowanie! A jak nie to na jesieni 5.30 na równe nogi i odwożonko - chciało się wsiowego życia to się ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 18.02.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Z-35 to ponoć bardzo dobra szkoła. Moja koleżanka od września posłała tam swoje córki, bo też sie sprowadzili do Lutka w zeszłym roku i też sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 18.02.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 dawno mnie tu nie bylo bo ........... spraw roznych wiele i Internetu chwilowo brakowało .......... , ale pochwale sie, ze mieszkamy juz u siebie jak narazie jeszcze balagan i mebli nie ma za wiele ........ ale i tak jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 18.02.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 maren100 - gratulacje!!! Zazdroszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 18.02.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 maren100 gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 18.02.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 wstawiłam kilka nowych fotek... chyba się dodały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
COOL-J 18.02.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Jesli ktoś potrzebuje dowiedzieć się czegos wiecej o elewacjach, tynkach bądź całych systemach dociepleń - Pytajcie! Pozdrawiam Grupe Łódzką[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 20.02.2010 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 gdzie w regionie łódzkim można dostać najtaniej w miarę dobrej jakości betonowe szambo? najlepiej północna część województwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 20.02.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witajcie - czy może wiecie ile może kosztować sama obudowa kominka tzn. podmórówka aby kominek miał na czym stać, postawienie, obudowa kartongips plus wypełnienie wełną, założenie wszelkich kratek i instalacja rury od kominka do komina, bez ozdób?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grekier 21.02.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 wstawiłam kilka nowych fotek... chyba się dodały fajne zdjatka... kurcze zazdroszcze ze Wy już po my dostaliśmy w końcu pozwolenie... i czekamy az śniegi opadną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts