Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

proszę o informacje, gdzie mozna tanio kupić ziemie na działke i uzywane płyty chodnikowe lub betonowe!

Zupełnie serio : wyjdź na drogę, weź ze sobą leżak. Jest ładna pogoda :)

Usiądź, poczekaj na pierwszą ciężarówke jaka przejedzie. Zatrzymaj ją i spytaj o ziemię.

To najlepsze źródło informacji o lokalnych wykopkach.

Ja ostatnio tak zrobiłem i w 1 dzień załatwiłem wywózke gliny po kopaniu szamba :)

Albo zatrzymaj koparkę. Albo pojeźdź po okolicy i popatrz czy czegos nie kopią ...

Płyty chodnikowe to szukałbym tam gdzie remontują drogi i chodniki w Łodzi. Pewno cos też by się dało załatwić ...

pozdrawiam, majki

Ja ostatnio tak zrobiłem i w 1 dzień załatwiłem wywózke gliny po kopaniu szamba :)

pozdrawiam, majki

Niestety

U nas własnie wczoraj cały dzień ciężarówka przywoziła ziemię skąś. W niedzielę.... W okolicy jest takie pole pod słupami wys napiecia, normalnie tam jest łaka i wybieg dla psów z okolicy, od wczoraj leżą hałdy gliny. Pojechałam z psem na spacer. Jak zapytałam kierowcę, skąd ta ziemia, to gdyby nie pies, to by mnie pobił. Spisałam numery ale mogę mu nagwizdać ;(

Majki - masz speca od ogrodzeń?

szukam niedrogiego wykonawcy.

Powinny być namiary na tablicy ... Jakby nie było, daj znać to podam ...

Ale to w sumie namiary na ślusarza i gościa od klinkieru ... Ten od klinkieru to w sumie tak średnio ... ten ślusarz jest zaj.sty :cool:

pozdrawiam, majki

Niestety

U nas własnie wczoraj cały dzień ciężarówka przywoziła ziemię skąś. W niedzielę.... W okolicy jest takie pole pod słupami wys napiecia, normalnie tam jest łaka i wybieg dla psów z okolicy, od wczoraj leżą hałdy gliny. Pojechałam z psem na spacer. Jak zapytałam kierowcę, skąd ta ziemia, to gdyby nie pies, to by mnie pobił. Spisałam numery ale mogę mu nagwizdać ;(

Zawsze można na jakiegoś palanta trafić ... :(

Ale ... kto nie próbuje ten nie ma ;)

pozdrawiam, majki

Powiedzcie mi co sądzicie o styropianie Izolbet ?

Chcę go dać na ściany fundamentowe (jakie 60-70 cm będzie w ziemi). Jest po 136 zł /m3

Warto go brać ?

Na podłogę pod posadzkę EPS 100 też jest po 136 zł.

Kierownik powiedział aby kłaść następująco. na ściane styropian, siatka zatopiona i to wszystko pomalowane na koniec dyserbitem. Przed położeniem powiedział żeby nie malować.

co sądzicie o takim sposobie ?

Noi oczywiście o tym styropianie Izolebt (jest w Castoramie)

Pozdrawiam

Powiedzcie mi co sądzicie o styropianie Izolbet ?

Chcę go dać na ściany fundamentowe (jakie 60-70 cm będzie w ziemi). Jest po 136 zł /m3

Warto go brać ?

Na podłogę pod posadzkę EPS 100 też jest po 136 zł.

Kierownik powiedział aby kłaść następująco. na ściane styropian, siatka zatopiona i to wszystko pomalowane na koniec dyserbitem. Przed położeniem powiedział żeby nie malować.

co sądzicie o takim sposobie ?

Noi oczywiście o tym styropianie Izolebt (jest w Castoramie)

Pozdrawiam

Chyba ok, ja kupowałem teraz paczke "5" Izolbeta żeby ocieplić wnęke bramy garażowej i kleił się ok.

Na całym domu mam Kanufa Thermo.

pozdrawiam, majki

Bardzo proszę bardziej doświadczonych budowniczych o pomoc :-)

Mamy już położoną więźbę, i teraz w miejscu gdzie krokwie leżą na murze (dodam, że leżą dokładnie na środku muru - może tak jest zawsze, ale ....) mój fachowiec pyta czy będziemy wełnę z ocieplenia poddasza wyciągać na zewnątrz krokwi czy też ma krokwie od zewnątrz "zabudować" bloczkiem ytong'a, a wełna będzie jedynie opierała się na krokwi?

Błagam pomóżcie - jak jest u Was lub jeżeli ktoś się na tym zna jak będzie lepiej.

Witam wszystkich po dość długiej nieobecnosci na forum.

Mam odrazu do Was doświadczonych pytanie. Powiedzcie mi ile może kosztowąć (narazie szacuje koszty) przyłączenie wody, gazu i elektryki do działki. Odległość od do przeprowadzenia tych mediów to około 80 m.

Na chwile obecną z tego co udało mi się to sprawdzić to:

elektryczność (od słupa do działki) około 3 tys.PLN

woda (od wodociągu do działki) to około 10 tys.PLN

gaz okolo 1,5 tys. PLN

Odległość ak jak wyżej napisałem to około 80 m po lini prostej. Proszę pomóżcie bo dzisiaj musze dać odpowiedź czy biorę działkę czy sobie odpuszczam. Z góry dzięki wszystkim

Do gazu to ja bym jeszcze z 1-1,5 tys. dodała. Ja mam gaz blisko (ok. 10 m) i nam wyliczyli ok. 2500. Pamiętaj jeszcze, że na zrobienie projektów przyłączy do działki (do "skrzynek") też zapłacisz. My za wodę i gaz łącznie 1400zł a za prąd 600zł.

Trzymam kciuki za zakup działki!

Bardzo proszę bardziej doświadczonych budowniczych o pomoc :-)

Mamy już położoną więźbę, i teraz w miejscu gdzie krokwie leżą na murze (dodam, że leżą dokładnie na środku muru - może tak jest zawsze, ale ....) mój fachowiec pyta czy będziemy wełnę z ocieplenia poddasza wyciągać na zewnątrz krokwi czy też ma krokwie od zewnątrz "zabudować" bloczkiem ytong'a, a wełna będzie jedynie opierała się na krokwi?

Błagam pomóżcie - jak jest u Was lub jeżeli ktoś się na tym zna jak będzie lepiej.

mam wełnę wyciągniętą na krokwie od zewnątrz

Ale jak chce zabudować ciepłym bloczkiem, to też wydaje mi się OK, a przynajmniej ekipy od ociepleń nie będziesz pilnować, bo oni sami z siebie to często zapominają o takim drobiazgu

Jaremy, w zasadzie prąd to ci powinni podłączyć darmo. Pytanie tylko, kiedy?

Woda się nie znam, miałam już. Ale kanalizacja jest droga, to wiem na pewno. Za gaz 1,5 na pewno za mało. Ja płaciąłm 5 tyś za przyłacze i pociągnięcie do domu. Co prawda przyłacze miałam obok działki ale od płota było potem 50 m.

Odległość ak jak wyżej napisałem to około 80 m po lini prostej

80 m czego ?? własnego pola czy droga publiczna ??

bo jak własnego pola to można te rzeczy wykonać samemu za kilka zł, a jak to nie twoja własność to ceny mogą sięgnąć kosmosu, dla przykładu ja miałem 150m od gazociągu do granic mojej działki i dostałem odpowiedź że nie ma ekonomicznej zasadności przyłącza chyba że dołożę 14 tyś zł, a wodę miałem 23m i zostałem zmuszony do haraczu 15 tyś lub czekania tatka latka aż kiedyś w jakimś planie zostanę ujęty, natomiast kabel z prądem od skrzynki do domku wykonałem sobie sam, raptem 2 dni machania łopatą

EZS jak to jest z tym prądem co piszesz że powinni podłączyć za darmo ? :)

chętnie bym z takiej opcji skorzystał ;)

A co do styropianu to chyba wezmę ten Izolbet z Castoramy na ściany fundamentowe i na podłogę,

a na elewacje poszukam czegos lepszego... może swisspor

A jeszcze widzialem jakis styropian Yetico w leroy merlin.

Odradzam usługi pana oferującego usługi ładowarką z Rąbienia z ul. Działkowej. W przeddzień rozpoczęcia układania kostki byłem z nim umówiony na wywiezienie gruzu. Dzwoniłem i potwierdzałem wielokrotnie w tygodniu poprzedzającym termin usługi. W przeddzień nikt nie odbierał telefonu. Po skorzystaniu z 10 numeru tego dnia pan odebrał, lecz po przestawieniu się zamilkł.

Gorąco odradzam usługi pana spod numeru 501 213 514

załączam link do zdjęć mapki i czekam na Wasze rady.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bab47301586e9ac.html

A więc mam do wyboru dwie działki 28/15 i 28/16. drogi wewnętrzne to 28/18 łącznie z 2817 oraz 27/4 łącznie 27/5. Kierunki stron świata narysowałem na dole. teraz doradzcie mi którą działkę lepiej brać (ja osobiście skłaniam się bardziej ku działce 28/16 ale nie ukrywam ze ta druga tez kusi -przy 28/15 po lewej stronie działki jest sąsiad).

Tak na moje wyliczenia media do dopowadzenia to jakies 80 m od głównej ulicy. obydwie drogi to drogi wewnętrzne.

Proszę podpowiedzcie bo mam dać odpowiedź.

załączam link do zdjęć mapki i czekam na Wasze rady.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bab47301586e9ac.html

A więc mam do wyboru dwie działki 28/15 i 28/16. drogi wewnętrzne to 28/18 łącznie z 2817 oraz 27/4 łącznie 27/5. Kierunki stron świata narysowałem na dole. teraz doradzcie mi którą działkę lepiej brać (ja osobiście skłaniam się bardziej ku działce 28/16 ale nie ukrywam ze ta druga tez kusi -przy 28/15 po lewej stronie działki jest sąsiad).

Tak na moje wyliczenia media do dopowadzenia to jakies 80 m od głównej ulicy. obydwie drogi to drogi wewnętrzne.

Proszę podpowiedzcie bo mam dać odpowiedź.

Osobiście wziąłbym 28/15. Ma lepszy kształt, jest jakby ustawniejsza i po prawej stronie :)

Działkę musicie "poczuć" - to bardzo ważne. Jak nie "czujecie" miejsca to nic z tego nie wyjdzie - takie moje zdanie ...

pozdrawiam, majki