Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Romin:)

My mamy dom niecałe 100 mkw. Wstępna wycena na Daytonie 250 to ok. 10 tys (reku, rury, montaż). Do tego pewnie będzie trzeba dorzucić sterownik.

Mieliśmy z innej firmy wycenę na 23 tys.! Ale przecież ja rekuperatora do grobu nie zabiorę! To pewnie tak jak z samochodami: mnie wystarczy taki co jeździ, ma sprawne hamulce i ogrzewanie. Może gdybym miała kasę patrzyłabym na dodatkowe looksusy itp. itd. Tak samo podchodzę do rekuperacji - już samo jej zastosowanie przynosi korzyści więc czy to będzie tico czy mercedes...to kwestia wyboru. Miałam tico i byłam bardzo zadowolona - zwłaszcza przy kosztach serwisu ;-)

Majki- Żakowice są przed Koluszkami, a szkółka Mirka jest przy uliczce biegnącej wzdłuż torów kolejowych, zaraz przy stacji Żakowice :) niestety dworcowa jest chyba zbyt mała, bo mapa szukacz tez nie pokazuje jej nazwy :( jutro zrobię krzyżyk na mapie i ją wkleję.

Hmm, też czekam na wycenę went.mech., ciekawe co usłyszę...

Wczoraj w samo południe wreszcie osiągnęliśmy SSZ :D

dzisiaj już szaleli elektrycy, fajnie jak tak coś się dzieje. A i szyba jeszcze w HS pękła...

Kurtka na wacie !! Co to jest ?? Co to za forum ??

Klasyczne: lepsze jest wrogiem dobrego. Ble...

A co do wentylacji mechanicznej, nie dajcie sobie zrobić wody z mózgu. Najistotniejszym elementem WM jest projekt, brak wiedzy w tym zakresie winien skutkować zasięgnięciem opinii (projekt) u kogoś kto się na tym zna i jest w stanie policzyć opory i przebieg instalacji. Na tej podstawie dobieracie odpowiednie przekroje kanałów, trójniki itp. oraz sam rekuperator. Kupujecie zestaw instalacyjny - ja znalazłem najtaniej w firmie na ul. Śląskiej - i dajecie do montażu tym, którzy będą Wam zabudowywać poddasze lub montujecie sami (najlepiej z pomocą drugiej osoby). U mnie za montaż (z rozrysowanym planem w ręku, dyrygowałem co gdzie ma iść) wzięli 250 zł. Koszt zestawu - rury, czerpnia, wyrzutnia, trójnik, redukcje itp. to coś około 2000 zł. Rekuperator 4700 zł. Akurat projekt miałem za darmo (znajomy), ale nawet doliczając jakieś 500 zł. za projekt, to całość, dla domu 140 m.kw. (pow. wentylowana) wyniósłby mnie: 7500 zł. Nie budowałem jednego komina, za całość myślę, że ok. 3500 zł. Czyli koszt WM to 4000 zł. WARTO.

pzdr

Witam po krótkiej przerwie :)

Mam pytanie dotyczące ogólnie dachu.

Pojawiła się nadzieje ze uda sie nam wylać strop i postawić ściankę kolankową w ciągu miesiąca :) (bo narazie pogoda sprzyja) wiec zacząłem myśleć o dachu ... moze uda sie w tym roku

Jakie teraz są ceny na rynku.

Dach jest dość mały i prosty 2 spadowy około 160 m2 , 2 lub 3 okna, 2 kominy

jak to liczą teraz? więżba i pokrycie osobo? czy jakoś razem?

Noi w projekcie mam blachodachówkę... ale coś zacząłem chorować na dachóweczke ceramiczną ;)... dużo wyższy był koszt robocizny i samych materiałów?

Pozdrawiam

markos, na dach dwuspadowy to wyjdzie ci tyle dachówki, ile blachy. Weź projekt w garść i idz do składów, to ci wycenią. W zamku od razu dołóż ze 2 tysiące (mi tyle niedoszacowali), w APK mniej więcej tyle, co wyliczą, inni - nie pamiętam albo mnie olali. Mój dach z 1 oknem, rynnami i folią kosztował 11 tyś w APK. Ale to był 2006, w 2007 jak odbierałam już by kosztował 5 więcej. Do tego koszt więźby, raczej z tartaku a nie od sprzedawcy dachówki.

I pamiętaj - masz policzoną więźbę pod blachę. Czyli musisz dać do przeliczenia konstruktorowi a i nie jestem pewna, czy dla UM nie jest to istotna zmiana w projekcie.

A coś na temat aktualnych cen za metr tynkowania i posadzek?

Posadzką się jeszcze nie interesowałam. Tynkowanie: gipsowe z agregatu od 25-28 zł/m2 na gotowo. Ja się zdecydowałam na pana Rolnika jest nieco droższy od średniej ale liczę na piękne tynki co by gładzi nie dawać :D W garażu ma byc cem-wapienny z filcowaniem- wychodzi wtedy ciut drożej niż gipsowy.

Heejoo,

prośba do Was którzy macie już alarm. Mam dylemat: czujki Visonic, czy DSC. W domu będą koty. Jakie Wy macie. Czy to prawda, że Visonic są awaryjne? (Na nie namawia instalator).

Dzięki.

Wolusie 77, my mamy Henrad Premium, ładnie wyglądają, solidnie. (Chociaż marzyłam o żeberkowych Zehnder, ehhh... kasa)

U nas instalator odradzał przy kotach czujniki na zwierzęta - zasada działania takiego czujnika jest taka, że nie reaguje na elementy poruszające się po podłodze do jakiejś wysokości, czyli np na złodzieja na czworaka też nie :-), ale w momencie kiedy kot wejdzie na stół, szafę czy inny mebel czujnik zareaguje.

Podpytajcie jeszcze dokładnie instalatora.

Heejoo,

prośba do Was którzy macie już alarm. Mam dylemat: czujki Visonic, czy DSC. W domu będą koty. Jakie Wy macie. Czy to prawda, że Visonic są awaryjne? (Na nie namawia instalator).

Dzięki.

Hm, nie znam nazwy firmy naszych czujek, ale zapytam dzisiaj chłopaków. Mają nie reagować na kota.

A propos, macie np czujkę gazu w kotłowni? Bo my chyba taką chcemy. I jeśli się zdecydujemy, to chłopaki namawiają, żeby zrobić jeszcze czujkę dymu w kuchni i na strychu przy kominie. Ma ktoś z Was takie cuś? Czy jak bedziemy szaleć na święta w kuchni to czujka nie będzie świrować?

Hej,

Dzięki Majki za odpowiedż , niestety instalatorzy zazwyczaj zawyżają ceny materiałów, samemu można kupić taniej. Chyba że trafi się na super uczciwego, a z tym ciężko :-). U mnie wyliczył na 9 tys., a sprawdziłam ceny w jednym sklepie i wychodzi znaczniej mniej.

Bajandjembe - sprawdzę siebie te grzejniki Henrad Premium. Jeśli chodzi o alarm, mamy DSC i działa bez zarzutów, nie mieliśmy jeszcze ani jednego fałszywego alarmu. Tylko na razie mamy wersję niepełną, no i brak zwierząt.

Mam jeszcze pytanie o parapety wewnętrzne z kamienia - marmur. Jaka zalecna jest grubość - 2 czy 3 cm? Największe okno ma niecałe 2 m, reszta dużo mniejsze. Na ile wypuszczać parapert poza mur - 5cm czy 10cm, czy musi przykryć grzejnik (niestety nie mamy takich wnęk jak Majki)? I czy i jak często impregnujecie takie paraperty z marmuru?

Pozdrawiam