Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Romin - ceny u mnie z 2008 roku : tynkowanie z materiałem, tynk CW z zacieraniem ( filcowaniem ) 33 zł/m2, wylewki Boguś 36 zł m2 też robocizna + materiał.

olgusieniunieczka - mamy czujkę czadu przy kominku, dymu w garażu. Jeszcze nie podłączone gazu w kotłowni i dymu na strychu.

Wolusie77 - nasz instalator moze był powolny i finezji nie miał, ale skrupulatny i uczciwy.

Parapety mamy na 3 cm, jeszcze nie impregnowane, ale kwiatków na nich nie będzie to na razie jakoś zwlekamy ;)

pozdrawiam, majki

Dzięki wszystkim za reakcję.

Olgusieniunieczka - będzie u nas czujka propanu w kotłowni i czadu w salonie.

Majki - jakiego producenta czujki są u Was? (Bo instalator u nas pewnie ten sam).

Wolusie77 - właśnie ciągnie mnie w tę stronę, ale instalator zaleca Visonica (promocja?)

Jakbyście mieli jeszcze coś na ten temat, to bardzo proszę.

hm, witam na forum, mój pierwszy wpis :) zachęciło mnie, że "nowe, przejrzyste i największe o budowaniu" ale się psiakrewka odszukać nie mogę!!!! Miała być jakaś lista płac w formie tabeli. Latam i latam i jakoś nie widzę, może ktoś pomóc jak tam trafić :)

Wolusie77, parapety radzę grubości 3 cm, na boki należy wpuścić od 2-3 cm, kaloryfera nie trzeba całego przykrywać. Najlepiej zrobić sobie szablon z tektury, przymierzyć i zobaczyć ile wystawić, żeby ładnie wyglądało. Impregnować należy koniecznie (niezależnie od kwiatków), zaszkodzi herbata, kawa, wino czy cytryna rozlana na konglomeracie czy marmurze.

Bajanadjembe, w przypadku występowania zwierząt w domu nie jest istotne jaką instalator zastosuje centralę, ale jakie wykorzysta czujniki. Przy obecności zwierząt sprawdza się jedynie ochrona obwodowa: od najtańszych kontaktronów przez czujniki udarowe do drogich czujników zewnętrznych.

ewentualnie koty na dzień do kotłowni ;)

ile my się nameczylismy, żeby tak ustawić czujki, żeby psa nie łapały!. Ale maż sam alarm instalował, więc mogliśmy kombinować, nie był jeszcze podpięty pod firmę...

Z kotami bardziej przechlapane, bo one chodzą też "górą", nie tylko po podłodze. Chyba bym się faktycznie oparła na kontraktonach + czujki udarowe..

Mieliśmy jeszcze pomysł na kontraktony na roletach (opuszczamy wychodząc) ale zewnętrzne i bezprzewodowe są koszmarnie drogie :)

Dziękuję Wam za Wasze uwagi, spostrzeżenia i rady.

Instalator w ofercie przedstawił czujki next pet Visonika. Inny aqua pet Satela. Jeszcze inny kanadyjskie zachwalał. Żaden o kontaktonach nic nie wspominał. Mąż całą sytuacją jest bardzo zdegustowany i twierdzi, ze jak ma być źle, to lepiej wcale. (Z czym się w zupełności zgadzam.)

No, ale... bez alarmu? W tych czasach? W nowym domu, gdzie kabelki do czujek już pod tynkami?

Co robić? Co robić?

Czy to ja mam przekonywać wykonawców systemów alarmowych do lepszych rozwiązań? I dziwne jest to, że żaden o tych kontaktronach nic. Czyżby to było jakieś skomplikowane? Już sama nie wiem.

Kurczę, :no:

Wolusie 77, wcale nie mamy Henradów!!! Co prawda też były brane pod uwagę, ale w domku... wiszą... Galanty.

A propos grzejników i ich montażu: jak macie? U mnie rury (pex-y) wyprowadzone są na ścianę, zagięte w ścianie, i łukami wchodzą bezpośrednio od spodu do grzejnikowych podłączeń. Moim zdaniem powinno być coś zrobione w ścianie, żeby rurki do grzejników wchodziły idealnie prostopadle do grzejników (równolegle do podłogi), a nie takimi łukami. Czy u Was też takie "krzywe pałki" wyłażą ze ścian?

Jamy w ścianach zapiankowano i zagipsowano. A ja i tak myślę, że jak grzejniki się zdejmie, to te wygięte rurki mogą prężyć, co z kolei może utrudnić ponowne założenie grzejników.

Co Wy na to?

Za kanalize i wode płacimy w tej chwili 150 pln za p-kt (woda ciepła i zimna + odpływ) + materiał. Jeżeli trzeba dużo kuć - a u nas dużo było kucia to extra parę złotych (w naszym przypadku 500 pln)

Za ogrzewanie tak samo 150 za p-kt lub pętle (pętla podłogówki do 100 m lub np zamontowanie rozdzielacza to p-kt).

Forsa80 - ile Cię kosztowała całość podłogówki i za jaką powierzchnię? Może być na priv :)

bajanadjembe - co do alarmu : była u Ciebie człowiek z Ad-Serwis ? Namiary podawałem na tablicy ogłoszeń. Ja jestem bardzo zadowolony zarówno z montażu, alarmu i obsługi "poserwisowej" ;)

Co do kaloryferów : mam tak, że rurki idą po podłodze, potem łukiem w ścianie i jest taki kątowy zawór wystający z chromowanymi rurkami i do tego przykręcony grzejnik, nic nie widać i zdejmowanie grzejnika, np. do malowania ściany jest bezproblemowe.

Jak chcesz to daj znać, to cyknę fotkę i wstawię.

pozdrawiam, majki

"Czy to ja mam przekonywać wykonawców systemów alarmowych do lepszych rozwiązań? I dziwne jest to, że żaden o tych kontaktronach nic. Czyżby to było jakieś skomplikowane? Już sama nie wiem."

Bo same kontraktony nie są najlepsze. Ktoś zbije szybę a kontrakton ani mruknie. Ale wspomożone czujkami wstrząsowymi już są dobre ;)

A to znowu podnosi koszt - na każde okno po 2 czujki! I drzwi. Może dlatego instalatorzy nie wspominają. Standardowo daje się po 1 czujce na pomieszczenie albo i jedną na dwa czasem.

Jeżeli proponują ci jakąś firmę, to wejdź sobie na stronę i sama popatrz, jakie mają czujki i co by wam pasowało...

Jak wiesz tyle, co instalator, to łatwiej się dogadać.

A tak poza tym to montowanie alarmu jest na tyle proste, że nawet muzyk (mój mąż) dał radę sam.

Panie i Panowie powiedzcie ile mam podać w we wniosku o przyłącze prądu zużycia tego prądi dom 100 mkw, bedzie kuchenka i piekarnik na prad. 10 kwh wystarczy. powiedzcie jak to u was jest

P.S. mam wrażenie że forum umiera śmiercią naturalną, kiedyś ruch jak w kieracie tu był aż chciało się czytać.

Hejjooo,

Majki - tak, był u mnie pan od nich. Jestem zmęczona poszukiwaniami, co lepsze. I chyba się zdecyduję na nich. Bo rzeczywiście, pierwsze wrażenie było dobre. Tylko potem byłam zaskoczona, bo mówił o DSC, a w ofercie na e-mail dał Visonic. A ja nieco dociekliwa jestem, więc zaczęłam drążyć. Tym bardziej, że oferta od innego wykonawcy była na DSC - "i w mowie i w piśmie".

Dzięki wszystkim za udział w moich dociekaniach.

jaremy - u mnie 3 fazowa, 18 kw z zabezpieczeniem na 40 A (a we wniosku podałam ok.3800 kWh jako planowana ilość pobieranej energii w ciągu roku; był ze mną zaprzyjaźniony elektryk i tak poradził)

netbet - eh, nie dość, że słońca brakuje...

wprowadzając taki nastrój - tym bardziej chce mi się... :rotfl:czekolady.

Powiedzcie jak te rury macie podłączone do kaloryferów?- pytałam wcześniej.