Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące wyboru pokrycia dachowego.

Właśnie zalałem strop i pojawił sie dylemat czy wybrac Gont czy Blachodachówke. (tylko to wchodzi w gre, konstrukcja dachu zrobiona pod lekkie pokrycia)

Co sądzicie o tych materiałach? który jest trwalszy? i ogólnie lepszy? oraz łatwiejszy w montażu.

Macie jakieś doświadczenia którymi możecie się podzielić?

Pozdrawiam

Nie mam doświadczenia z blachodachówką, ale kilka (5-6?) lat temu na domu moich teściów pokrytym papą mój m. teść i szwagier sami układali gont, nie mając żadnego doświadczenia w tym temacie:) Mogę więc powiedzieć, że da się samemu bez doświadczenia:)

I do tej pory nic się nie dzieje;)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

yuka i o to chodzi ;) żeby się łatwo montowało... mam nadzieję że dam radę

fundamenty, kanalizacje, ściany i strop zrobiliśmy z ojcem sami ... to chyba i z więźbą, deskowaniem i położeniem pokrycia damy rade... pewnie wysokość będzie utrudniać ale powoli, powoli i może zrobimy.

Tylko teraz trzeba poszukać dobrych jakościowo materiałów w przystępnych cenach (gont, więźba, deski, papa podkładowa) ;) i w sumie okien też bo jak już zadasze to chyba wypada i wstawić okna... wiec na 2011 szykują się kolejne spore wydatki

Tylko teraz trzeba poszukać dobrych jakościowo materiałów w przystępnych cenach (gont, więźba, deski, papa podkładowa) ;) i w sumie okien też bo jak już zadasze to chyba wypada i wstawić okna... wiec na 2011 szykują się kolejne spore wydatki
markoos... moge podpowiedzieć:

tartak - tablica ogłoszeń... szybko TANIO i solidnie...

papa - nie wiem jak jest z podkładem , ale wierzchnia najtańsza w casto.. W400 - 59 zyla rolka 15 mb

okna .... no dobra.. powiem...podpytaj z ciekawości w PRYMACIE na Duńskiej.... jak nie masz nic przeciw profilom Gealan'a

pozrdro

NETbet

No dzięki netbet ;) co do profili to nie może mi przeszkadzać (przynajmniej jeszcze) bo o oknach narazie pojęcie mam znikome. te wszystkie okucia, profile czarna magia. nie wiem czym to się różni, co lepsze co gorsze itp itd. Jedyną nazwę jaką znam z profili i okuć to Veka i Roto czy coś takiego. ;)

a jak tam u Was prace trwają cały czas mimo tej okropnej pogody? ja zastopowałem po wylaniu stropu :/ szkoda bo chciałem zadaszyć ale widze że to już temat na wiosne :(

o to może zapytam o te okna odrazu, tzn o koszt. Ile może kosztować okno w takim typowym rozmiarze jak 150x145 lub 180x145 (otwór w murze)

...to mniejsze - tak "letko" ponad siedem stówek... to wieksze - tak "letko" ponad osiem stówek ... w kolorze x2

a jak tam u Was prace trwają cały czas mimo tej okropnej pogody? ja zastopowałem po wylaniu stropu :/ szkoda bo chciałem zadaszyć ale widze że to już temat na wiosne :(

Jeśli chodzi o robienie więźby to cieśli przeszkadzają jedynie opady (deszczu lub śniegu) - widziałam w różnych dziennikach budowy prace ciesielskie w zimowych krajobrazach ;-)

[qutoe]a jak tam u Was prace trwają cały czas mimo tej okropnej pogody? ja zastopowałem po wylaniu stropu :/ szkoda bo chciałem zadaszyć ale widze że to już temat na wiosne :(

... nic mi nie mów o pogodzie ... został mi 1m2 na ten weekend... wieje i piźd!@#$...jak jasna cholera... zaczynam miec dość...

Tom Bor - ... no i poleciało w eter....:cool::D ... co do jakości i terminowości wypowiem sie juz "po" ...

No dzięki netbet ;) co do profili to nie może mi przeszkadzać (przynajmniej jeszcze) bo o oknach narazie pojęcie mam znikome. te wszystkie okucia, profile czarna magia. nie wiem czym to się różni, co lepsze co gorsze itp itd. Jedyną nazwę jaką znam z profili i okuć to Veka i Roto czy coś takiego. ;)

(

Tak, mam to samo, a temat okien wypadałoby co nieco zgłębić...

Może Ci co mają to już za sobą napisaliby taki treściwy a zwięzły opisik, co wybrali, co warto, a co nie, jakie parametry, dlaczego i czym się kierowali?

Net bet - dzięki za cenne namiary :yes:

Tak, mam to samo, a temat okien wypadałoby co nieco zgłębić...

Może Ci co mają to już za sobą napisaliby taki treściwy a zwięzły opisik, co wybrali, co warto, a co nie, jakie parametry, dlaczego i czym się kierowali?

O to to to to :) przyłączam sie do prośby, bo naprawde sklepów sporo, ale tak naprawde dla mnie wszystko tak samo wygląda :( no prawie ;)

Netbet no masz racje cena ważna sprawa ;)

No wiadomo - cena jako kryterium wyboru producenta/salonu. Ale. Najpierw trza u tych producentów jakąś wycenę zrobić. Czyli - wiedzieć jakie okna z jakim profilem, z jaką szybą i inne rzeczy o których także nie mam pojęcia...:popcorn:

Net bet - to znaczy że dla zwykłego szaraka bez koneksji ;) cena już tak fajna nie będzie...?

..no dobra - podzielę sie spostrzeżeniami n/t okien i ich wyboru....:cool: a niech tam...

dawno.. dawno temu... na wiosnę ... "odrobiłem lekcję" z okien..

... rozesłałem chyba do wszystkich producentów w łodzi i okolicach zapytanie o wycenę...

.. wszyscy odpisali....ceny "takie se" .. niby tanio, ale....

... ale trza było odszukać "znajomków"....:D:D

... "znajomki" zadzwoniły tu i tam....i "znajomki" "znajomków" przysłali łofertę... NIE DO ODRZUCENIA!! .

założenie było wtedy proste: okno białe i tanie... i takich ofert szukałem....ale...

..minęło troche czasu... roboty się przeciągnęły ( pieprzony dach ) .. i trza było jeszcze raz "składać zapytanie"

okazało się że Matka Dyrettorka ma marzenie : kolorek x2 :bash:... znaczy kupa kasy wywalona teoretycznie na okleinę...

...wysłałem znuff do all...

..znuff wszyscy przysłali oferty " the best off " ... no i zapytałem "znajomka"

przyszły oferty... szału nie było... mniej więcej tak samo...."znajomek" przysłał najlepszą - znaczy najtańszą...cooll...

nie było dyskusji.. Marzenia Matki Dyrettorki / możiwości = zamówienie!

a tak na poważnie...

w dupie mam z jakiego profilu będą okna...( założenie - min 5 komór ) bardziej czy mniej zaokrąglone veka i HGW - jest gwarancja i serwis ( pytać o SERWIS i ilość EKIP )

w dupie mam dodatkowe piąte dziesiąte uszczelki i inne duperszmity ( kiedys okna miały 3,0 i wszyscy żyli po 100 tal )

szyba to szyba... pakiet 1,0 chyba nie różni się tak bardzo..

okucia Winkhouse .. czy jak to sie tam pisze... chyba mogą być...

kolor jest - okleina nienajgorsza...

nie stawiałem na pasywniaka ani energooszczędniaka - nie stać mnie

jak kiedys gdzieś napisałem :..." z najgorszego gównianego profilu można zrobić dobre okno... i z najlepszego profilu można mieć całkiem fajnie spierdo... okna ... ceny to kwestia "do uzgodnienia" w ramach pewnych widełek ( w róznych firmach widełki są mniejsze i większe ).."

rady:

... omijać firmy o których się z reguły mówi źle.. np Rąbień ( aczkolwiek znam takich którzy maja ich okna i chwalą )

... zawsze dobrze przy kontakcie z "handlowcem okiennym" z łapie trzymać kilka zadrukowanych A4 - może to być wyciąg z konta... on tego nie wie ... a wystarczy mu powiedzieć że: "... na ofercie którą mam w łapie od firmy ... ( przemilczeć ) ... jest trochę taniej :D działa!!

... pakiet trzy szybowy?? kiedy to sie zwróci??? po 15 latach???? ( nie wszytkie profile to "wytrzymują ".. częsta regulacja )

... patrzeć na rdzeń stalowy usztywniający - zamkniety kwadratowy widziałem tylko w veka i gealan

...okna balkonowe ponad 2,3 m bez poprzeczki to strzał sobie w kolano... wygna się...

... profile z tak zwanego " re..." ....wewnątrz szare.. na zewnątrz białe... wcale nie są słabsze... ( info od producenta )

... niski próg... kolejny git... lepiej dac se spokój.... problem z uszczelnieniem

... poszerzenia do okien balkonowych/tarasowych .. chodzi o podparcie ... kolejny mit.... cholernie drogie!! ... można to zrobić TANIEJ!! ( pokażę w dzienniku jak zaczną montowac okna balkonowe - jak im wspomniałem co chcę zrobić - powiedzieli że to dobre rozwiązanie )

... i takich tam podobnych jest jeszcze wiellleeeee np. klamki!! ( osobny temat )

...ja osobiście odradzam kontakt z "Peteckim" na Rojnej ... pierdol@!#$ nadęty bufon i śmierdzi tam żarciem chińskim :cool: tfu!

... miłe wrażenia robi "Makarski" ... ale ceny...

... koło Tesco na Włókniarzy ( są dwa punkty )... szału nie ma... przeciętne okna...przecietna obsługa...

z resztą oferentów tylko @ ... bo po ofercie od nich nie chciało mi sie nawet zadzwonić...

..ot cała prawda o oknach....przynajmniej u nas...

ja postawiłem na PRYMAT i profile Gealan'a .. może dlatego że o nic nigdzie nie słychać... ani dobrze, ani żle...

pozdro

NETbet

p.s.

osz kur@#$... w zyciu nie napisałem takiego wypracowania z którego nic nie wynika...;)