peterek33 21.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Mam pytanko składał ktoś z Was wniosek o zwrot VAT? Bo niby piszą ze mozna złożyć 1 w roku. Tylko pytanie czy np jak złoże jeszcze w grudniu 2010 to czy w marcu lub lutym 2011 będę mógł złożyć kolejny czy muszę czekac cały rok kalendarzowy? I czy jeśli budujemy z żoną, a faktury wystawione są tylko na mnie to mogą być jakieś problemy? Znacie może odp na te pytania? Właśnie przerabiałem temat. Można raz w roku (oczywiście w granicach limitu). Teoretycznie możesz pierwszy wniosek złożyć 31 grugnia 2010 a kolejny już 1 stycznia 2011, tylko po co? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 21.12.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 http://lh3.ggpht.com/_Wh2D7U9e_pU/TRBim0GnVcI/AAAAAAAABzk/vEBoHPuCULY/AGPY.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 21.12.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 http://lh3.ggpht.com/_Wh2D7U9e_pU/TRBim0GnVcI/AAAAAAAABzk/vEBoHPuCULY/AGPY.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.12.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 ProStaś, jak będzie skończone, to zapodam wszem i wobec, oczywiście po otrzymaniu zgody pana "sprawcy" mojej radości. Wielkie Dzięki za kontakt....................ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polanka73 21.12.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Znajomy dał do przygotowania rozliczenia 40 faktur do biura rachunkowego. Koszt 50 zł - nie wiem czy warto się samemu szarpać. ja dałam do biura.. Faktur zatrzęsienie bo z całej budowy. Kobitka wzięła 300 zł + VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 21.12.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 ja dałam do biura.. Faktur zatrzęsienie bo z całej budowy. Kobitka wzięła 300 zł + VAT No to na Śląsku jest chyba taniej (znajomy z tamtych rejonów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 21.12.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 AGP-ON, pierwsze życzenia! Dzięki! Prostaś, proszę uprzejmię (a z jakiego powodu to "................ech"? W sprawie odzysku różnicy VATu: Jak to jest w przypadku gdy małżonkowie rozliczają się razem, czasami faktura na Niego, czasami na Nią, a jedno z nich bezrobotne jest? I czy można wystąpić o zwrot różnicy podatku VAT po kilku latach? (np. faktura z 2008, a wniosek składam w 2011) Kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.12.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 nazwiska i bezrobotność nie mają nic do rzeczt, jeżeli domek na obojeja miałam faktury z 2 lat naraz. Ale poczytaj ustawę, bo pamiętam, że były tam jakieś okresy graniczne. Najważniejsze jest oddzielenie budowy domu (od momentu gromadzenia materiałów nawet przed dostaniem pozwolenia do odbioru) od remontów czyli to, co zrobione po odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 21.12.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 O jakiej ustawie wspominasz EZS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.12.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Prostaś[/b], proszę uprzejmię (a z jakiego powodu to "................ech"? A gdzie ta informacja jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 22.12.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 dobre info o zwrot VAThttp://www.podatki.biz/zwrot/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 22.12.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 My składaliśmy już 3 razy. Zawsze raz w roku, z reguły na kilka dni przed końcem roku kalendarzowego i zwrot był w okolicach wiosny. FV zawsze miałem na siebie, choć jak sądzę mogą być na obojętnie kogo ( oczywiście tylko Ty lub żona ) pozdrawiam, majki PS. Papa tylko przybijana papiakiami Kurde, planowaliśmy złożyc razem z zeznaniem rocznym. Czy to ozancza, że pieniądze dostaniemy dopiero w 2012? Jeśli tak, to mam święta z głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 22.12.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 A te Faktury wpisywaliście do wniosku wszystkie jak leci po koleji czy tylko to co mozna zgodnie z PKWIU ?Bo czasem na fakturze brak numeru i cieżko sklasyfikować (pewnie w US będą wiedziec jak to zrobić) Ale np czy jeśli na formularzu wpiszę przypadkiem jakiś wniosek które nie podlega zwrotowi to co wtedy? oni sami wykreślą czy trzeba skłądać jakąś korektę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalc 22.12.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 A te Faktury wpisywaliście do wniosku wszystkie jak leci po koleji czy tylko to co mozna zgodnie z PKWIU ? Bo czasem na fakturze brak numeru i cieżko sklasyfikować (pewnie w US będą wiedziec jak to zrobić) Ale np czy jeśli na formularzu wpiszę przypadkiem jakiś wniosek które nie podlega zwrotowi to co wtedy? oni sami wykreślą czy trzeba skłądać jakąś korektę? Jestem na bieżąco, bo właśnie byłem poprawiać wniosek i wykreślać niektóre pozycje, a niektóre dopisać. Bardzo uprzejma Pani w US z Zgierzu. Wszystko na miejscu, zadzwoniła wcześniej, żeby podjechać i poprawić u nich. Wpisujesz te faktury na których są produkty objęte zwrotem ( w takim przypadku podajesz pozycję na fakturze, nie muszą być PKWIU). Na zwrot czeka się ok 4 m-cy. Ja za ok 200 fv zapłaciłem chyba 600 zł księgowej za przygotowanie gotowego wniosku (w tym ksero wszystkich fv, poukładeane wg kolejności na wniosku). Tylko się podpisałem i zaniosłem. Pozdrawiam i jednocześnie życzę Wszystkim Wesołych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.12.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Kurde, planowaliśmy złożyc razem z zeznaniem rocznym. Czy to ozancza, że pieniądze dostaniemy dopiero w 2012? Jeśli tak, to mam święta z głowy... Nie, z tego co wiem, raz w roku skłądasz wniosek z FV i raz w roku dostajesz kasę. Jak dawaliśmy np 29-30.12 to kasa była koło kwietnia, a jak złożyliśmy kiedyś w styczniu, to kasa była koło czerwca ... Po prostu czekasz z reguły 3-4 miechy ale to pewno zależy od konkretnego US ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.12.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 A te Faktury wpisywaliście do wniosku wszystkie jak leci po koleji czy tylko to co mozna zgodnie z PKWIU ? Bo czasem na fakturze brak numeru i cieżko sklasyfikować (pewnie w US będą wiedziec jak to zrobić) Ale np czy jeśli na formularzu wpiszę przypadkiem jakiś wniosek które nie podlega zwrotowi to co wtedy? oni sami wykreślą czy trzeba skłądać jakąś korektę? Uporządkowane datami, czasem bez pekawiu Najwyżej woła US do wyjaśnienia, albo skreśla sam z listy jak czegos nie można ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.12.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Za gazetą prawną:Wykaz materiałów budowlanych obowiązujący od 1 stycznia 2011 r. został określony w obwieszczeniu ministra transportu i budownictwa z 3 września 2010 r. (Dziennik Urzędowy Ministra Infrastruktury Nr 11, dn. 27 września 2010 r. - wersja pdf (9.36 MB)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 22.12.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Noo to jak sami skreślą to luzik bo paru pozycji nie jestem pewien mimo iz szukałem. Jestem na bieżąco, bo właśnie byłem poprawiać wniosek i wykreślać niektóre pozycje, a niektóre dopisać. Bardzo uprzejma Pani w US z Zgierzu. Wszystko na miejscu, zadzwoniła wcześniej, żeby podjechać i poprawić u nich. Wpisujesz te faktury na których są produkty objęte zwrotem ( w takim przypadku podajesz pozycję na fakturze, nie muszą być PKWIU). Na zwrot czeka się ok 4 m-cy. Ja za ok 200 fv zapłaciłem chyba 600 zł księgowej za przygotowanie gotowego wniosku (w tym ksero wszystkich fv, poukładeane wg kolejności na wniosku). Tylko się podpisałem i zaniosłem. Pozdrawiam i jednocześnie życzę Wszystkim Wesołych Świąt!!! Noo to dobra wiadomość z tą uprzejma panią bo też będę składał w Zgierzu kowalc jak wygądała? albo w którym okienku byla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.12.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Szanowna Grupo - wszystkim życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!http://img577.imageshack.us/img577/1372/3015a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 22.12.2010 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 ProStaś, dziękowłeś, więc pomyślałam, że napisałam na PW (To parę tygodni temu było, a ja nie młodziutka już...)Wracając do mojego piecyka: jest obudowany taką specjalną czerwona płytą, która się fajnie nagrzewa, na nią klej siatka i klej. I tak sobie czeka na kafle. Z tego, co uzgadnialiśmy ostatnio z wykonawcą, będzie zmiana w bryle. Ma być bardziej wyokrąglony. Część w kaflach, część w tynku "piecowym ręką klepanym".Pan ostatnio chory jest. Co do zwrotów różnicy VATu: Jeszcze nie składałam wniosku. Może czas. Budujemy od 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts