jaremy 13.01.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Powiedzcie mi czy robiliście badanie gruntu pod oczyszcalnie i fundament. jest to dodatkowy koszt, ale jak grunt będzie oki to można na fundamencie zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 13.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jaremy - my nie robiliśmy - wywiad środowiskowy wśród sąsiadów zweryfikowany przez doły po karpach - wszystko się zgodziło - sam piach. Odnośnie murarza - mam poleconego z forum, szerzej się będę wypowiadać jak staną mury. Na allegro jest wystawca, który ma Owczary sporo taniej od tego Megamaxa i myślę o nich poważnie, bo nawet jak by były odpady, to tą cenę jak dotąd przebiły jedynie pustaki loco Niemcy. Zastanawiam się też czy nie zamówić jeszcze zimą stali. Co jeszcze dobrze jest kupić zimą (oczywiście z budowlanych materiałów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 13.01.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 wódkę na opicie wiechy (tlko, żeby dotrwała) ) a podeślij linka do tego pustaka (może i ja się skuszę). a drogi ci ten murarz, i czasowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.01.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Yeti - zaproszenia są dla całej Grupy Łódzkiej zwłaszcza przy takiej propozycji Majkiego No tak, teraz to juz się nie wyprę, zatańczę, zaśpiewam ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 13.01.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam was. Czy ktos z was moze mi polecic swojego architekta adaptującego projekt, bądź/oraz kierownika budowy? Bylbym bardzo wdzieczny. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 14.01.2011 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Jaremy - Zastanawiam się też czy nie zamówić jeszcze zimą stali. Co jeszcze dobrze jest kupić zimą (oczywiście z budowlanych materiałów)? Jak masz kase to kupuj co się da teraz Do lutego ceny pewnie sie nie zmienią, później juz niestety w górę :/ Stal najlepiej teraz kupic ja tak robilem to pozniej w sezonie różnica była 100% jak potrzebowałem dokupić. Z tego co wiem to drzewo tez drożeje (lasy państwowe) podniosły ceny. Ja kupiłem tydzień temu po 650 netto a dziś byłem żeby facet dopisał jeszcze deski na poszycie dachu to powiedział że to co kupiłem tydzien temu już by kosztowało 100 zł netto więcej niż tydzien temu :/ aż się człowiekowi lżej zrobiło No pustaki też dobrze kupić teraz, kable do elektryki (jak masz gdzie trzymać) bo miedź też ma drożeć :/ Strop teriva (chyba że masz monolit to nie da rady) , bloczki betonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 14.01.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Powiedzcie mi czy robiliście badanie gruntu pod oczyszcalnie i fundament. jest to dodatkowy koszt, ale jak grunt będzie oki to można na fundamencie zaoszczędzić Ja zrobiłam (koszt 500 zł) i nie żałuję. Sąsiedzi sąsiadami ale ja bym wolała mieć pewność (badany jest też poziom wód gruntowych). Czytałam dziennik budowy chłopaka, który pozornie miał teren ok. i zaczął budowę bez badań. Okazało się w trakcie wykonywania fundamentów, że ma bardzo wysoki poziom wód gruntowych i w panice i bez przemyślenia kierownik i ekipa robili mu coś co (nie wiem czemu) nazwali płyta fundamentową i co kosztowało go ok. 70 tys. Wobec takiej kwoty 500 zł to pikuś. Prześlę Ci linka do tego dziennika na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.01.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Na allegro jest wystawca, który ma Owczary sporo taniej od tego Megamaxa i myślę o nich poważnie, bo nawet jak by były odpady, to tą cenę jak dotąd przebiły jedynie pustaki loco Niemcy. milek, ty sobie dobrze policz ile zaoszczędzisz i czy warto. ja tez swego czasu szukałam taniej ale potem zrozumiałam , ze koszt pustaków w tym całym bałaganie jest w sumie pomijalny. nie odczujesz tego zysku. A możesz odczuć stratę, jak ci się co drugi rozleci albo murarz odrzuci na odpady. Bo wtedy będziesz biegać, żeby dokupić i zapłacisz każda cenę, nie mówiąc już o kosztach transportu. Ja miałam tak z cegłą. Kupilismy trochę z odpadów, a pewnie wystarczy....... A potem murarz powiedział - nie nadaje się i stanął z robotą a cegły NIGDZIE nie można było dostać (2007 rok!). Mąż kupował jakąś austriacką w zabójczych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 14.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 z tymi badaniami geologicznymi już wiem. wczoraj rozmawiałem z architektem, że nie muszę robić ale przy kopaniu fundamentów muszę być czujny, jka pojawi się glina lub podejdzie woda odrazu mam dac mu znać i on będzie się martwił co dalej (ewentualnie wtedy mamy robić badanie gruntu). Naepwnio będę robił badanie pod oczyszczalnię więc co nieco się podpytam o grunt, ale wiadomo oczyszczalnia bedzie w innym miejscu nic dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.01.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 EZS - to są zwykłe, pełnowartościowe pustaki, nie odpady. Mają kiepską opinię, i to wszystko. Nikt nie zagwarantuje mi, że jak wybulę na oryginalny Porotherm, to akurat nie dostanę partii z dużą ilością połamanych. Poza tym - jak będzie bardzo dużo pokruszonych, to im je oddam.Tylko ściany zewnętrzne z ceramiki będą - w środku wszystkie z silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 *milek* ... nie kombinuj z owczarami !! na cholerę ci problemy.... weź mega maxa z kozłowic.... materiał nie do zaje@#... zajechania... cholernie twardy, trzyma wymiary, gruba ścianka zewnętrzna pustaka....ciężki....wierz mi - mam porównanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 14.01.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 *milek* ... nie kombinuj z owczarami !! na cholerę ci problemy.... weź mega maxa z kozłowic.... materiał nie do zaje@#... zajechania... cholernie twardy, trzyma wymiary, gruba ścianka zewnętrzna pustaka....ciężki.... wierz mi - mam porównanie... Brzmi jak autoreklama Lub anons "towarzyski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 15.01.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Nie jestem ekspertem ale też kupiłem cegłę z kozłowic tylko mega 30, bo uważam że dom buduję na całe życie (oby nie za krótkie) i nie będę oszczędzał parę stówek na cegle. Więc stoję murem http://forum.muratordom.pl/images/smilies/cool-2.gif za Netbetem. Tego później nie wymienisz. Mam nadzieję że mam rację http://forum.muratordom.pl/images/smilies/rolleyes-2.gif. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.01.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Niby cegła to tylko cegła, tynk potem przykryje. Ale do tej cegły trzeba różne rzeczy mocować. I na zewnątrz domu (różne rynny, daszki itp) i wewnątrz. Krucha nie jest najlepsza bo zdarzają się problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 16.01.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 a ja dzisiaj rozmawiałem z murarzem (30-to letni starz - stawiał dom moim rodzicom) i stwierdził, że trzeba kupić cegłę w II - III gatunku. Ważne aby przenosiły ciężary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gatonek 17.01.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam,Wczoraj byłam na działce a tu "miła" niespodzianka na polu gdzie ma być droga wewnętrzna prowadząca do naszego przyszłego domku stoi sobie woda po kostki albo i więcej - dokładnie nie sprawdzałam... no i teraz zamiast przygotowywać się do budowy zastanawiamy się co zrobić z drogą wrrrrrrrr...Czy może miał ktoś podobne doświadczenie??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.01.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 trzeba ją utwardzić i to solidnie, bo będzie musiał ciężki sprzęt dojechać dlatego działki kupuje się w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 17.01.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, Wczoraj byłam na działce a tu "miła" niespodzianka na polu gdzie ma być droga wewnętrzna prowadząca do naszego przyszłego domku stoi sobie woda po kostki albo i więcej - dokładnie nie sprawdzałam... no i teraz zamiast przygotowywać się do budowy zastanawiamy się co zrobić z drogą wrrrrrrrr... Czy może miał ktoś podobne doświadczenie?? pozdrawiam EZS ma racje.. rozumiem, ze wlascicielem drogi jestescie Wy (wspolnota)? Inaczej moznaby cos z gmina zagadac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gatonek 17.01.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Niestety mamy służebność drogi więc gmina nic nie ma do tego...pozostaje nam utwardzenie, zobaczymy może ktoś też będzie ruszał z budową wtedy koszty się podzielą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 17.01.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Niestety mamy służebność drogi więc gmina nic nie ma do tego...pozostaje nam utwardzenie, zobaczymy może ktoś też będzie ruszał z budową wtedy koszty się podzielą... Ha, gdybyśmy my czekali na resztę sąsiadów, to byśmy teraz po pas w błotku grzęźli... Byliśmy w podobnej sytuacji, ostatnia działka, droga wydzielona z pola jako służebność. 200 m czystego błotka Radzę drogę utwardzić, zwłaszcza jeśli stoi woda. Czyżby była glina tak jak u mnie? A może budujesz w mojej okolicy? Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli macie finansować utwardzenie sami, nie ma sensu kupować np tłucznia i liczyć, że sąsiedzi zwrócą koszty. Mam namiar na niezły tłuczeń w cenie 1000zł za sporą wywrotkę lub namiar na odpady po produkcji kostki brukowej. Te ostatnie były w zeszłym roku w baaardzo miłej cenie, ale trzeba mieć własny transport. Mała wywrotka (10-14t) za 30 czy 40 zł.Odpady drobniutkie, ale trafiają się niestety i kawały krawężnika i kostki bruk., więc trzeba to póżniej wyciągnąć. U nas poszło tych wywrotek chyba z 10, a jeszcze wejdzie no i ze 3-4 godz pracy koparki. Ale warto było, bo roztopy nas nie zatrzymały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts