a_gatonek 17.01.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Ha, gdybyśmy my czekali na resztę sąsiadów, to byśmy teraz po pas w błotku grzęźli... Byliśmy w podobnej sytuacji, ostatnia działka, droga wydzielona z pola jako służebność. 200 m czystego błotka Radzę drogę utwardzić, zwłaszcza jeśli stoi woda. Czyżby była glina tak jak u mnie? A może budujesz w mojej okolicy? Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli macie finansować utwardzenie sami, nie ma sensu kupować np tłucznia i liczyć, że sąsiedzi zwrócą koszty. Mam namiar na niezły tłuczeń w cenie 1000zł za sporą wywrotkę lub namiar na odpady po produkcji kostki brukowej. Te ostatnie były w zeszłym roku w baaardzo miłej cenie, ale trzeba mieć własny transport. Mała wywrotka (10-14t) za 30 czy 40 zł.Odpady drobniutkie, ale trafiają się niestety i kawały krawężnika i kostki bruk., więc trzeba to póżniej wyciągnąć. U nas poszło tych wywrotek chyba z 10, a jeszcze wejdzie no i ze 3-4 godz pracy koparki. Ale warto było, bo roztopy nas nie zatrzymały Olgusieniunieczka będę bardzo wdzięczna za namiary na cokolwiek co nie jest kosmicznie drogie a pomocne w mojej sytuacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 17.01.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Przepraszam za pytanie jeśli to się już przewinęło. Tyle postów.... Sami rozumiecie... Nie budujemy się ale będziemy remontować mieszkanie. Macie jakieś sprawdzonych montażystów drzwi (niedrogich) lub jakieś dobre firmy oferujące drzwi wewnętrzne i zewnętrzne w dobrych cenach? Chcieliśmy założyć drzwi Pol Skone Simple Model 00. Ideałem byłoby znaleźć firm która te drzwi ma i zamontuje. Z góry bardzo dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 17.01.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, Wczoraj byłam na działce a tu "miła" niespodzianka na polu gdzie ma być droga wewnętrzna prowadząca do naszego przyszłego domku stoi sobie woda po kostki albo i więcej - dokładnie nie sprawdzałam... no i teraz zamiast przygotowywać się do budowy zastanawiamy się co zrobić z drogą wrrrrrrrr... Czy może miał ktoś podobne doświadczenie?? pozdrawiam Ja niestety mam to samo ale w zeszłym roku wzdłuż naszej wspólnej drogi przeorany został rów pługiem łąkowym i łapałem wywrotki z ziemią i kawałkami asfaltu aby zrzucali przy naszej drodze. Asfalt ręcznie rozkładałem i nadsypałem ziemią z drobnym gruzem ceglanym robiąc drogę pochyłą w stronę rowu. Teraz po roztopach robiły się małe koleiny ale dzięki tej pochyłości i rowkowi dużo szybciej się osusza(wiem, że to nie jest idealnie ale...). Natomiast przy mojej działce (leżącej najniżej) mam nawieziony tłuczeń, który czeka tylko na wyrównanie. Spadek terenu mam w stronę rzeki więc mam nadzieję że uda mi się osuszyć jak najszybciej z resztą różnicę widziałem już w lato przy większych opadach bo woda nie utrzymywała się na działce tak długo jak wcześniej. Życzę powodzenia. Ps. Planuję rozpocząć na wiosnę więc też już czekam w blokach startowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADIP 17.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 pilnie kupię stemple budowlane o długości >= 3 metry ?? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misopi 17.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, na polu gdzie ma być droga wewnętrzna prowadząca do naszego przyszłego domku stoi sobie woda po kostki albo i więcej (...) zastanawiamy się co zrobić z drogą Hmmmm... wody za dużo, żeby przejechać, za mało by zarybić. Pozostaje poczekać aż grunt rozmarznie i zacznie wchłaniać. Ale już rozważałbym podniesienie terenu. Dużo ziemi... Współczuję, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 17.01.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witajcieczy jest ktoś z okolic Łodzi kto buduje/ma zamiar budować Benedykta z pracowni MG ProjektBędzie on wyglądał mniej więcej tak:http://images43.fotosik.pl/461/f7ef70dfda8b5495med.jpga w środku po zmianach mniej więcej tak :http://images47.fotosik.pl/523/18b108553c8b1779med.jpg Jeśli tak czekam na info, rady i poradyJa ruszam na wiosnę i chłonę wszystko co możliwe na temat tego projektuPozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus_21 18.01.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witajcie, ponieważ wkrótce planujemy rozpocząć budowę, poszukujemy: - kibelka drewnianego - garażu lub jakiejś pakamery na przechowywanie łopat itp. Jeśli macie do odstąpienia lub odsprzedania, proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 18.01.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 O kurka widzę, że na wiosnę zbiera się silna grupa pod .....Pytanie do starych wyjadaczy forumowych: POMOŻECIE ? (chodzi oczywiście o Wasze cenne rady i uwagi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 18.01.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Starym forumowym wyjadaczem nie jestem...są starsi, ale co tam : POMOŻEMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.01.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witajcie czy jest ktoś z okolic Łodzi kto buduje/ma zamiar budować Benedykta z pracowni MG Projekt Będzie on wyglądał mniej więcej tak: a w środku po zmianach mniej więcej tak : http://images47.fotosik.pl/523/18b108553c8b1779med.jpg Jeśli tak czekam na info, rady i porady Ja ruszam na wiosnę i chłonę wszystko co możliwe na temat tego projektu Pozdrawiam wszystkich budujących w Łodzi sami biedacy, nikt takich wypasionych domów nie buduje W dodatku dawno nie widziałam tyle bezsensownie zmarnowanej przestrzeni i takiego przerostu formy nad treścią. Ale jak ci pasuje i masz duuużo kasy, to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 18.01.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 EZS zgadzam się z tobą w 100%. Ogólnie dom drogi w budowie (ale wiadomo jeden lubi córkę a drugi teściową).Mi dzisiaj jeden Pan powiedział mądrą rzecz: mianowicie, że wszyscy myślą, iż ten co się buduje ma kupe kasy, a w rzeczywistości jest jednak odwrotnie. i ja pod tym podpisuje się rękoma i nogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 18.01.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witajcie, ponieważ wkrótce planujemy rozpocząć budowę, poszukujemy: - kibelka drewnianego - garażu lub jakiejś pakamery na przechowywanie łopat itp. Jeśli macie do odstąpienia lub odsprzedania, proszę o kontakt Będę miała kibelek za ok. 2-3 tyg. (foto w dzienniku). Info na priv. Zamiast garażu polecam domek drewniany, który przyda się później (też looknij w dziennik na mój) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 18.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mi dzisiaj jeden Pan powiedział mądrą rzecz: mianowicie, że wszyscy myślą, iż ten co się buduje ma kupe kasy, a w rzeczywistości jest jednak odwrotnie. i ja pod tym podpisuje się rękoma i nogami. Tez tego doświadczam - myślą, że my bogole! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gatonek 18.01.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ha, gdybyśmy my czekali na resztę sąsiadów, to byśmy teraz po pas w błotku grzęźli... Byliśmy w podobnej sytuacji, ostatnia działka, droga wydzielona z pola jako służebność. 200 m czystego błotka Radzę drogę utwardzić, zwłaszcza jeśli stoi woda. Czyżby była glina tak jak u mnie? A może budujesz w mojej okolicy? Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli macie finansować utwardzenie sami, nie ma sensu kupować np tłucznia i liczyć, że sąsiedzi zwrócą koszty. Mam namiar na niezły tłuczeń w cenie 1000zł za sporą wywrotkę lub namiar na odpady po produkcji kostki brukowej. Te ostatnie były w zeszłym roku w baaardzo miłej cenie, ale trzeba mieć własny transport. Mała wywrotka (10-14t) za 30 czy 40 zł.Odpady drobniutkie, ale trafiają się niestety i kawały krawężnika i kostki bruk., więc trzeba to póżniej wyciągnąć. U nas poszło tych wywrotek chyba z 10, a jeszcze wejdzie no i ze 3-4 godz pracy koparki. Ale warto było, bo roztopy nas nie zatrzymały Nasza działeczka znajduje się w Józefowie (okolice Skotnik/ Janów) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 18.01.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 w Łodzi sami biedacy, nikt takich wypasionych domów nie buduje W dodatku dawno nie widziałam tyle bezsensownie zmarnowanej przestrzeni i takiego przerostu formy nad treścią. Ale jak ci pasuje i masz duuużo kasy, to czemu nie Ej - ja jestem właśnie z Łodzi czemu uważasz że jest w nim zmarnowana przestrzeń?- o którą przestrzeń Ci chodzi? Nie wiem jeszcze czy mi pasuje - jak wybuduje to się zobaczy Kasa - rzecz względna dla jednego tyle to dużo dla innego to malusio Jaki Ty budujesz dom - który nie ma zmarnowanej powierzchni i przerostu formy nad treścią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 18.01.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 *milek* ... nie kombinuj z owczarami !! na cholerę ci problemy.... weź mega maxa z kozłowic.... materiał nie do zaje@#... zajechania... cholernie twardy, trzyma wymiary, gruba ścianka zewnętrzna pustaka....ciężki.... wierz mi - mam porównanie... Nie jestem ekspertem ale też kupiłem cegłę z kozłowic tylko mega 30, bo uważam że dom buduję na całe życie (oby nie za krótkie) i nie będę oszczędzał parę stówek na cegle. Więc stoję murem http://forum.muratordom.pl/images/smilies/cool-2.gif za Netbetem. Tego później nie wymienisz. Mam nadzieję że mam rację http://forum.muratordom.pl/images/smilies/rolleyes-2.gif. Pozdrawiam Niby cegła to tylko cegła, tynk potem przykryje. Ale do tej cegły trzeba różne rzeczy mocować. I na zewnątrz domu (różne rynny, daszki itp) i wewnątrz. Krucha nie jest najlepsza bo zdarzają się problemy. Tylko, że Kozłowice tanie nie są - w tej cenie jak by się postarać, można Porotherm znaleźć. A tak w ogóle, to zobaczcie jak się u nas buduje - jakbyśmy się spodziewali co najmniej tornad i trzęsień ziemi - ściany i zbrojenia jak w blokach.. Jeszcze nie słyszałam, żeby komuś dom jednorodzinny się zawalił (lub chociaż mu ściana pękła), bo wymurował ze słabych pustaków. Gorzej się muruje i jest odpadów więcej, to wszystko - sprawa przekalkulowania kosztów. Z wieszaniem też się jakoś da - nie będę miała tego dużo, no i specjalne kołki są. Zresztą jeszcze się zobaczy... a ja dzisiaj rozmawiałem z murarzem (30-to letni starz - stawiał dom moim rodzicom) i stwierdził, że trzeba kupić cegłę w II - III gatunku. Ważne aby przenosiły ciężary. Jaremy - i jak - przymierzasz się już konkretniej do czegoś? Czekam też na te namiary na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 18.01.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 milek sorry zapomniałem.dzisiaj wieczorem dam ci namiary.do czego się przymierzam - sprawdzam cegielnie jarosty i odonów (kozłowice ponoć II gatunku wogóle w teren nie puszczają).a ty dalej obstajesz przy tym składzie od owczar? (pocieszam się, że ty już postawisz mry więć będę miał kogo podpytac jeśli chodzi o jakość).co do materiału, to wiadomo że murarz postawi chałupe ze wszystkiego, tyle tylko aby ten materiał przenosił obciążenia i był w miarę ciepły ([przenikliwość), choć uważam że to i tak bez znaczenia ponieważ idzie styropian - w moim przypadku 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 18.01.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ok, spoko Nie obstaję - po prostu na razie nic tańszego nie namierzyłam. Dzwoniliśmy w sprawie oferty pustaków Wienerbergera "loco Niemcy" - wychodzi po 4,7 z transportem. U mnie też 20 styro. Oglądałam w weekend dom z tych pustaków - na prawdę w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 18.01.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 no... sa jeszcze Owczary... cena 4 tyle loco Niesięcin / koło Kanzas.... pierwszy gatunek!! na palecie "stłuczki" nie przekraczają 50% ...jest jeszcze turcja.. tam pustak P+W kosztuje koło 2 zyli.... *milek* - a dlaczego pustak ceramiczny?( u nas to było oczywiste - był najtańszy ..no i "górnej" półki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.01.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ej - ja jestem właśnie z Łodzi czemu uważasz że jest w nim zmarnowana przestrzeń?- o którą przestrzeń Ci chodzi? Nie wiem jeszcze czy mi pasuje - jak wybuduje to się zobaczy Kasa - rzecz względna dla jednego tyle to dużo dla innego to malusio Jaki Ty budujesz dom - który nie ma zmarnowanej powierzchni i przerostu formy nad treścią? A, daj spokój. Salon w wersji podstawowej ma 51 m a ty mu dołożyłaś jeszcze 15. Moja mama ma 40 m i już miała problem z sensownym zagospodarowaniem. A tylko dlatego uparła się na taki duży, że przez lata, jak sama określała "kisiła się w bloku" i miała odbicie w drugą strone To jest powierzchnia, której się nie wykorzysta. Można sobie strzelić coś takiego, ale .potem trzeba to ogrzać i utrzymać..... Teraz jest trend na domy dopasowane do potrzeb, nie za duże za to energooszczędne. Zwarte w bryle, bardzo dobrze ocieplone itd. Ten dom jest rozczłonowany, o olbrzymiej kubaturze, o powierzchni prawie 300 m2, na pewno nie energooszczędny. Ogrzewanie będzie kosztowało majatek, ale zakładam, że jeżeli cię stać na ten dom, to i na utrzymanie. Poza tym jeszcze go porozciągałaś? Nawiasem mówiąc przy tego rodzaju zmianach nie opłaca się brać gotowca, lepiej projekt indywidualny, bo i tak przy adaptacji będzie musiał architekt robić rysunki zamiennne dachu i stropów i skasuje jak za projekt. Poza tym przy tej powierzchni ma dość małą kuchnię a stosunkowo dużo miejsca zajmuje komunikacja. O ile w wersji podstawowej jeszcze można mówić o jakimś wykorzystaniu powierzcni, o tyle po proponowanych zmianach na parterze nie ma nic. malutki pokoik, mała kuchnia, maciupeńkie WC i reszta - przestrzeń. Łuk jest zapewne piękny w formie i równie mało funkcjonalny. Oprócz tego - ma bardzo połamamy a więc drogi i wymyślny dach, kosztorys 467 tyś jest dla mnie średnio realny, jak na taką inwestycję będzie słabo sprzedawalny, no i musi mieć dużą działkę, żeby jakoś wyglądać. Nie musisz się zaperzać, pytasz to odpowiadam. Dodam jeszcze, że dom z zewnątrz jest ładny a i w środku ma swój urok i jakbym nie musiała się liczyć absolutnie z finansami, to pewnie też bym taki chciała. Ale koniecznie z gosposią, której można oddać ten pokoik przy garażu. A co ja buduję? Cóż, mam w stopce dziennik, zapraszam O kurcze, znowu wcięło stopki. Mam nadzieję, że wrócą, bo nie trafię do własnego dziennika budowy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts