Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

hej :)

potrzebuje Waszej pomocy- ile kosztuje Waszym zdaniem (lub z Waszego doświadczenia) m2 tynku c-w w porównaniu z m2 tynku gipsowego

Ja właśnie dostałam oferte na tynk gips (materiał + robocizna) 25zł/m2 i gładź 18zł/m2- również z robocizną.

Wiem, że są różne opinie dot. gipsów i gładzi, warto- nie warto, ale akurat teraz pytam o ceny.

Dużo?? Mało??

:confused:

plis...

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

no... sa jeszcze Owczary... cena 4 tyle loco Niesięcin / koło Kanzas.... pierwszy gatunek!! na palecie "stłuczki" nie przekraczają 50% ...

jest jeszcze turcja.. tam pustak P+W kosztuje koło 2 zyli....

*milek* - a dlaczego pustak ceramiczny?

( u nas to było oczywiste - był najtańszy ..no i "górnej" półki )

ceramika, bo to taki tani "złoty środek" między silką i bk, jesli chodzi o względy izolacyjne, wytrzymałościowe i akustyczne.

Na allegro cena niższa, ale czy będą owczary - jeszcze nie wiem - będę sprawdzać też inne opcje :cool:

potrzebuje Waszej pomocy- ile kosztuje Waszym zdaniem (lub z Waszego doświadczenia) m2 tynku c-w w porównaniu z m2 tynku gipsowego

Ja właśnie dostałam oferte na tynk gips (materiał + robocizna) 25zł/m2 i gładź 18zł/m2- również z robocizną.

Wiem, że są różne opinie dot. gipsów i gładzi, warto- nie warto, ale akurat teraz pytam o ceny.

Dużo?? Mało??

plis...

Zapytaj Olgę - ona ma gipsowe i są zaje....fajne - serio serio - dotykałam :yes:

Ej - ja jestem właśnie z Łodzi

czemu uważasz że jest w nim zmarnowana przestrzeń?- o którą przestrzeń Ci chodzi?

Nie wiem jeszcze czy mi pasuje - jak wybuduje to się zobaczy

Kasa - rzecz względna dla jednego tyle to dużo dla innego to malusio

Jaki Ty budujesz dom - który nie ma zmarnowanej powierzchni i przerostu formy nad treścią?

Mnie wielkie powierzchnie nie przeszkadzają :) ale te wykorzystane. Wielki hol może i jest ładny, ale kompletnie nie funkcjonalny (ten moich rodziców ma 26 m !). Łazieneczka maleńka. Masz pokój na dole-jego przeznaczeniem jest być tylko gabinetem, czy moze gościnnym albo dla rodziców jakby co? Bo jeśli to drugie, to przydałby się na dole prysznic, żeby taki pokój miał sens.

Ile ma garderoba na dole? Wydaje sie maleńka, nie wiem ile macie kurtek i butów, ale przy tak wielkim domu- trochę porażka co sezon wynosić rzeczy na góre... przydałoby się tak z 5 m2, żeby wsjo pomieścić.

No i zrezygnowałaś ze spiżarni. Nie znam Twoich przyzwyczajeń, nie wiem ile czasu spędzasz w kuchni, ale zapasy trzeba mieć. Można trzymać je w garażu, ale ty masz kawał z kuchni do garażu. Pomyśl, kto będzie wnosił torbasy z zakupami z samochodu ;) Osobiście wolę kuchnię bliżej garażu, własnie z tego względu.

Przy wielkiej przestrzeni salonu, jadalnia jakaś mała się wydaje, ale moze się już czepiam :D Zmieści sie stół dla 12 osób?

Ogólnie ładna, klasyczna bryła. Przy całej swej wielkości- dom proporcjonalny, przemyślałabym funkcjonalność pomieszczeń na dole. Przeanalizujcie styl życia, gdzie najwięcej spędzacie czasu, ile razy w tyg robisz zakupy i jakie duże, itp.

Dach będzię drogi, znajomi buduję bardzo podobny dom w identycznym metrażu- dwie pierwsze wyceny dachówki i robocizny: 55 i 65 tys. ! Odeskowanie i papę już mają...

Pozdrawiam i nie przejmuj się krytyką, bo cokolwiek nie zbudujesz- błędów się nie ustrzeżesz i będziesz miała tylu samych krytykantów, co zachwyconych :D

Zapytaj Olgę - ona ma gipsowe i są zaje....fajne - serio serio - dotykałam :yes:

Że co? Dałam Ci się wymacać???:cool:

Ja lojalnie uprzedzam- tynki gipsowe to nie to samo co tynki + gładzie. Ale my od początku nie zakładaliśmy gładzi. Wzięliśmy tylko polecaną tu szeroko ekipę pana Rolnika i mamy zaj...ste równiutkie tynki gipsowe i z 10 koła w kieszeni...Jak pomaluję to się szerzej wypowiem :D cholera chyba z czystej babskiej ciekawości kawałek pyknę farbą w weekend :)

Patrzcie, redakcja tak dba o grupy budujące, że jak piszę w grupie, to stopki nie mam, jak piszę w innym temacie - to mam. Żeby ich, kiedy wreszcie dojdą do ładu z tym forum???

Mnie wielkie powierzchnie nie przeszkadzają :) ale te wykorzystane. Wielki hol może i jest ładny, ale kompletnie nie funkcjonalny (ten moich rodziców ma 26 m !). Łazieneczka maleńka. Masz pokój na dole-jego przeznaczeniem jest być tylko gabinetem, czy moze gościnnym albo dla rodziców jakby co? Bo jeśli to drugie, to przydałby się na dole prysznic, żeby taki pokój miał sens.

Ile ma garderoba na dole? Wydaje sie maleńka, nie wiem ile macie kurtek i butów, ale przy tak wielkim domu- trochę porażka co sezon wynosić rzeczy na góre... przydałoby się tak z 5 m2, żeby wsjo pomieścić.

No i zrezygnowałaś ze spiżarni. Nie znam Twoich przyzwyczajeń, nie wiem ile czasu spędzasz w kuchni, ale zapasy trzeba mieć. Można trzymać je w garażu, ale ty masz kawał z kuchni do garażu. Pomyśl, kto będzie wnosił torbasy z zakupami z samochodu ;) Osobiście wolę kuchnię bliżej garażu, własnie z tego względu.

Przy wielkiej przestrzeni salonu, jadalnia jakaś mała się wydaje, ale moze się już czepiam :D Zmieści sie stół dla 12 osób?

Ogólnie ładna, klasyczna bryła. Przy całej swej wielkości- dom proporcjonalny, przemyślałabym funkcjonalność pomieszczeń na dole. Przeanalizujcie styl życia, gdzie najwięcej spędzacie czasu, ile razy w tyg robisz zakupy i jakie duże, itp.

Dach będzię drogi, znajomi buduję bardzo podobny dom w identycznym metrażu- dwie pierwsze wyceny dachówki i robocizny: 55 i 65 tys. ! Odeskowanie i papę już mają...

Pozdrawiam i nie przejmuj się krytyką, bo cokolwiek nie zbudujesz- błędów się nie ustrzeżesz i będziesz miała tylu samych krytykantów, co zachwyconych :D[/

Dzięki

Właśnie o takie rady mi chodzi

A nie napisane tylko złośliwie przerost formy nad treścią

Co do garderoby to taka micro garderobo-szafa, a właściwa garderoba będzie na górze

Co do dachu wiem - mam już wycenę

A taki projekt wybrałam bo uznałam że jest ponadczasowy i taki ani starodawny ani nowoczesny

Wiem że nie każdemu musi się podobać

Dużo?? Mało??

plis...

U nas tynki CW na górze (ponoć będą zafilcowane, zagąbkowane i wogóle ... w każdym razie gotowe pod malowanie) 15 pln m2 (robocizna + 5 pln m2 materiał). Na dole mamy równe ściany więc na bloczki z BK idzie siatka z klejem (12 pln m2 robocizna) i na to gładź (18 pln m2 robocizna z malowaniem 1 x na biało)

Ja lojalnie uprzedzam- tynki gipsowe to nie to samo co tynki + gładzie. Ale my od początku nie zakładaliśmy gładzi. Wzięliśmy tylko polecaną tu szeroko ekipę pana Rolnika i mamy zaj...ste równiutkie tynki gipsowe i z 10 koła w kieszeni...Jak pomaluję to się szerzej wypowiem :D cholera chyba z czystej babskiej ciekawości kawałek pyknę farbą w weekend :)

Olga- z babskiej ciekawosci wzielabym wałek i podjechała do Ciebie ;-)

daj znac jak 'pykniesz farbą'.

U nas wychodzi bardzo duzy koszt i musimy troche poucinac, ale ekipa mowi, ze do tynkow zarowno gipsowych jak i c.w. proponują mimo wszystko gładź...

U nas tynki CW na górze (ponoć będą zafilcowane, zagąbkowane i wogóle ... w każdym razie gotowe pod malowanie) 15 pln m2 (robocizna + 5 pln m2 materiał). Na dole mamy równe ściany więc na bloczki z BK idzie siatka z klejem (12 pln m2 robocizna) i na to gładź (18 pln m2 robocizna z malowaniem 1 x na biało)

Forsa, blonynka chcialaby spytac- co to bloczki z BK? bo mnie chyba odmóżdzyło ;)

Olga- z babskiej ciekawosci wzielabym wałek i podjechała do Ciebie ;-)

daj znac jak 'pykniesz farbą'.

U nas wychodzi bardzo duzy koszt i musimy troche poucinac, ale ekipa mowi, ze do tynkow zarowno gipsowych jak i c.w. proponują mimo wszystko gładź...

no nie dziwię im się- 18zł/m2 :D wszystko zależy od staranności wykonania tynku i jakości gipsu.

Jakby co zapraszam :)

olgusieniunieczka

przepraszam, że się przypominam, ale będę bardzo wdzięczna za te namiary na tłuczeń i odpady po produkcji kostki brukowej

Z góry dziękuję.. :)

Sorry :) namiar na człowieka, który wozi tłuczeń, ale jakby co to te odpady z polbruku też przywiezie :) Bo tel. do PolBruku nie mam, a od nich są te zmielone betonowe odpady i nie wiem czy komuś z ulicy sprzedaja, ale może... Pan Wywrotkowy, chyba pan Marian: 605 696 104

oj dziewczynki ;)

No - nie mogłam się doczekać... żeby móc ich dotknąć... tych ścian :D

I już wiem jakie tynki będą u nas - Olguś - to jak mazniesz tą farbą, to jeszcze zrób próbę halogenkową - ciekawe jak wyjdzie (chyba, że wolisz nie sprawdzać..)

Forsa, blonynka chcialaby spytac- co to bloczki z BK? bo mnie chyba odmóżdzyło ;)

BK - beton komórkowy