olgusieniunieczka 19.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 25 albo 26 zł/m2 wiem, że można było znaleźć tańszą ekipę, ale my chieliśmy tę no nie ma wyjścia szykuje się malowanie i próba halogenowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 20.01.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 A te tynki CW to robota ręczna czy maszynowa? Tynki maszynowe Baumit'a. Dziś jednak mogę już powiedzieć, że niestety musi na to iść gładź. Pomimo najszczerszych chęci naszych wykonawców sam stwierdzam, że chyba jednak wolę dać gładź, żona jak zobaczy utwierdzi mnie w tym przekonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 20.01.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Forsa, blonynka chcialaby spytac- co to bloczki z BK? bo mnie chyba odmóżdzyło BK czyli beton komórkowy czyli w naszym przypadku Ytong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 20.01.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 25 albo 26 zł/m2 wiem, że można było znaleźć tańszą ekipę, ale my chieliśmy tę no nie ma wyjścia szykuje się malowanie i próba halogenowa trzymam kciuki i czekam na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.01.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Panowie i Panie kolejne pytanie.A wieć od początku mam dach dwuspadowy, architekt proponuje w celu doświetlenia pomieszczenia okno dachowe (ale nie jest to konieczne ze zwględu że okna doskonale doświetlą pomieszczenia) i tu mam dylemat. Jak wygląda sprawa kosztowa jeśli chodzi o wstawienie takiego okienka (miałoby ich być 4 szt.), napewno projekt więźby będzie przywidywał te okna. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 20.01.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Panowie i Panie kolejne pytanie. A wieć od początku mam dach dwuspadowy, architekt proponuje w celu doświetlenia pomieszczenia okno dachowe (ale nie jest to konieczne ze zwględu że okna doskonale doświetlą pomieszczenia) i tu mam dylemat. Jak wygląda sprawa kosztowa jeśli chodzi o wstawienie takiego okienka (miałoby ich być 4 szt.), napewno projekt więźby będzie przywidywał te okna. Pomóżcie Hej Koszt okna wraz z kołnierzem to ok 1000 zł/sztuka W zasadzie można zawsze dodać te okna - montuje się między krokwiami, nie muszą być jakoś bardzo precyzyjnie zaplanowane wcześniej Montaż w zależności jak masz ustalone z wykonawcą dachu- niektórzy robią to w cenie , inni od 50 do 150 zł/szt montaż i obróbka Okna bardzo fajnie doświetlają latem , zimą- leży na nich śnieg i nie dają już tak światła Ja osobiście polecam Nie wiem jak duży dom i dach - 4 okna dachowe to sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 20.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jaremy, okna połaciowe bardzo efektywnie doświetlają pomieszczenie. Znacznie lepiej doświetlisz pokój umieszczając okno (o tej samej powierzchni) w dachu niż w ścianie. To jest podstawowy plus. Minusy to: ryzyko nieszczelności (każda "dziura" w dachu zwiększa to ryzyko), więcej pracy przy obróbce (i tu również podwyższone ryzyko pęknięć KG), no i koszty samego okna i robocizny. Niektórzy dodają jeszcze kłopoty z utrzymaniem takiego okna w czystości. Koszt wstawienia takiego okna podczas stawiania więźby jest do pominięcia (mój cieśla nic mi za 3 okna nie doliczył). Przypuszczam jednak, że przy robieniu sufitów może nie być już tak słodko Ceny okien na pewno znajdziesz sam (choćby tu: http://www.skapiec.pl/site/cat/2846/filtr/_33501_0_0_0_0_0_0_0_0_0) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.01.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Oki dzięki bardzo. No bije się z myślami. Napewno jedno pozostanie bo musi co do pozostałych trzech to podejme decyzję po deskowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 20.01.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Oki dzięki bardzo. No bije się z myślami. Napewno jedno pozostanie bo musi co do pozostałych trzech to podejme decyzję po deskowaniu. Jaremy jeżeli macie możliwość ich uniknięcia to moim zdaniem lepiej ich unikać chociaż ja mam ich aż 6 szt. Dla mnie podstawowe plusy: - fajnie wyglądają i mieszkając w bloku zawsze chciało się mieć takie okno - dużo nawet bardzo dużo światła wiosną, latem i czasem jesienią i zimą - nie masz na dachu czegoś co wygląda jak buda dla psa podstawowe minusy: - w zimę to już nie okno, a spróbuj takie uchylić ... - są dość zimnym elementem dachu porównując do ocieplonego jego połaci (są takie cieplejsze, ale kosztują fortunę) - w lato często musisz mieć markizy bo nie da się wytrzymać - trudne do obrobienia - zajebi$#$% trudne do umycia , mamy okna uchylane w 3/4 wysokości i jest to iście cyrkowe zadanie Chociaż generalnie nawet widząc ich wady teraz po zamontowaniu chyba na 2-3 szt bym się i tak skusił , jedynie chyba otwierane normalnie w połowie albo te z możliwością wyboru - łatwiej je umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 20.01.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Panowie i Panie kolejne pytanie. A wieć od początku mam dach dwuspadowy, architekt proponuje w celu doświetlenia pomieszczenia okno dachowe (ale nie jest to konieczne ze zwględu że okna doskonale doświetlą pomieszczenia) i tu mam dylemat. Jak wygląda sprawa kosztowa jeśli chodzi o wstawienie takiego okienka (miałoby ich być 4 szt.), napewno projekt więźby będzie przywidywał te okna. Pomóżcie U mnie podobnie - w pomieszczeniach od południa robię tylko na ścianie szczytowej (tarasowe), ale zastanawiam się nad sypialnią - czy oprócz zwykłego od północy robić połaciowe wychodzące na zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 20.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (...) - nie masz na dachu czegoś co wygląda jak buda dla psa (...) Oooo.. To ja mam budę dla psa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.01.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Wiecie napewno okna wyglądają super, ale z drudiej stony na minus przekonują mnie wasze agrumenty (utwierdziły mnie jeszcze bardziej na nie). Chyba jednak wolę dać szersze okno (tym bardziej że będę miał w pokojach okna o wymiarach 110x210) niż to dachowe. Wiadomo tam gdzie się nie da musi być okno dachowe (umnie napewno w łazience).Mój architekt proponuje również doświetlić oknem dachowym klatkę schodową z jednoczesnym argumentem iż doświetli komunikację na górze. Ja osobiście uważam, iż nie ma sensu (po pierwsze jak to umyć po drugie koszty a po trzecie komunikację doświetli światło z pokoi - drzwi będą z przeszkleniami)Fakt dach będzie wyglądał trochę jak dach od budy dla psa - ale czy to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.01.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Milek widzę, że układ domu względem stron świada masz odobny do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 20.01.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Ja mam wjazd od południa lekko kopniętego na wschód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.01.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 ja tez mam wjazd od południa (ogólnie taki dziwny układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.01.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jaremy, zostaw sobie jedno. W końcu mieć dom a nie mieć okna ... Mówię serio, właśnie na takiej zasadzie mam JEDNO okno dachowe w całym domu. W sumie mogloby go nie być, choć z drugiej strony dużego pokoju okna szczytowe ci nie doświetlą. Znad klatki schodowej też wywaliłam i nie czuję jego braku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 20.01.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jedno muszę zostawić nad łazienką bo nijak nie mogę wsawić okna na ścianie (przez łazienkę górną leci komin).P.S. Dzisiaj robiłem wycenę okien u Pana Mielczarka i powiem Wam, że przesympatyczny gość (na już dał mi 35 % rabatu, z zastrzeżeniem że jeszcze będziemy rozmawić). Z ciekawostego powiedził mi że u niego okna zamawiam prezes schucko (czy jak to się pisze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 20.01.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 ja mam dużo okien połaciowych..... okno połaciowe doskonale doświetla pomieszczenie, znacznie lepiej niz wszelkie wynalazki typu lukarna i jest znacznie tansze - zarowno okno jak i obróbki w porównaniu do wykonania i wykończenia lukarny. Owszem zimą zalega śnieg i to jest chyba największy mankament. Co do mycia - okna się przecież obracają więc da się je umyć, zresztą ak często wszysc myją okna? co miesiąc? nad schodami mam 2 okna i jakoś trudno jest mi wyobrazić sobie jak byłoby ciemno bez tych okien. Przez przeszklone drzwi od innych pomieszceń nie doświetli się hallu. nie przesadzajcie już z tym uciekającym ciepłem przez połaciówki, przy wchodzeniu/wychodzeniu z domu ucieka znacznie więcej ciepła i jakoś nikt o tym nie pisze........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 20.01.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Oooo.. To ja mam budę dla psa Bez urazy, ale czasem wygląda to właśnie tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekcs 20.01.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Hejco sadzicie o cenach jakie mi zaproponowa sklad budowlany w LutomierskuPonizej podaje ceny brutto z 23% vatem, cena uwzglednia transport na budowe Bloczek Betonowy Fundamentowy 12x24x38 - 3.19zlLEIER 25 P+W kl.15 - 4.65 sztukaLEIER 11.5 P+W kl.10 - 4.50 sztukaCEMENT PORTLANDZKI CEM klasa II worek 25kg - 10.19 zlCEMENT PORTLANDZKI CEM klasa I worek 25kg - 11 zlCEGLA klasa 200 - 1.10zlWAPNO budowlane worek 25 kg - 11zlCEMAPLAST 5 litrow - 33 zlPustak stropowy teriva z keramzytu - 3.90 zlBelka stropowa 3.60 - 53zlBelka stropowa 5.10 - 95zlBelka stropowa 6 - 135zl moze kupowaliscie taniej gdzies Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts