EZS 27.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 A nie wiesz jak to jest, kiedy oni sprawdzają że przekroczyliśmy to 1200 m3 ? Podczas spisu licznika ? Ale to moge przekroczyć już teraz a oni za dopiero 2 miesiące np spiszą a tam będzie już 1400 .... Chodzi m io to kiedy stwierdzają, że minęło 1200 ? pozdrawiam, majki w ub roku spisywali pod koniec grudnia, w tym w połowie stycznia. Mniej więcej 2 tyg różnicy. Nie udowodnię, że przez 2 tyg zużyłam ponad 100 m gazu. Taryfę zmieniają raz na rok. Jeżeli zmiescimy się do konca przyszłego roku w 1200, to znowu nas przeniosą (sami, nie prosiliśmy o to). Trzeba więcej koza grzać..... Jaremy, o rachunku za gaz pisałam. Bez kozy pewnie byłoby to trochę drożej, ale sadzę, że nieduzo. Bo cena samego gazu nie jest wysoka i jeżeli przekroczy się to 1200 (a bez kominka się przekroczy) to potem różnica czy się spali 300 więcej, czy 400 już tak nie robi w cenie. A piec mam Vieśka przepływowy kompakt z zasobnikiem 50l i nie widzę potrzeby większego zasobnika na 3 osoby. Latem wyłączamy go na cały dzień i te 50 l na mycie rąk całkowicie wystarcza. A jak trzeba więcej wody, to spokojnie grzeje przepływowo, jeszcze przez 3 lata problemu z brakiem ciepłej wody nie było. Piec kosztował ok 7000 (sam piec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 27.01.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 A może namów jeszcze jakiegoś sąsiada na złożenie wniosku do gazowni. Nas 2 lata temu spławili i w ogóle nie chcieli nic kopac, no chyba,że byśmy pokryli 18 tys czyli ponad 50 % kosztów. W zeszłym roku złożyliśmy wniosek z sąsiadem i nie było problemu. U nas do wykopania ma gazownia 150 mb nowego gazociągu. Koszt przyłącza to 2800 PLN albo i jeszcze jakoś mniej. Jestem juz po podpisaniu umowy i sama byłam mile zaskoczona. Co prawda do domu musimy pociągnąć jeszcze 30mb własnej nitki, ale to już inna bajka. Piec kombo vel lodówka jak ja go nazywam czyli wszystko w jednym Immergasa z zasobnikiem 150l z nierdzewki ma kosztować ok 11tysi. Plus w kotłowni zero widocznych rurek i czyściutko, chyba nawet tam pralnię przerzucimy... u mnie jest problem do mojej działki i tylko mojej prowadzi 100 m droga wewnętrzna czyli nitkę muszę sam sfinansować ot cały ptoblem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 27.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 u mnie jest problem do mojej działki i tylko mojej prowadzi 100 m droga wewnętrzna czyli nitkę muszę sam sfinansować ot cały ptoblem My byliśmy w podobnej sytuacji, wycenili nas na 10 tyś. za 120 m, niestety żaden z sąsiadów nie chciał się zrzucić na nitkę, także pozostał nam ekogroszek. Zgadzam się, jest brudno i upierdliwie ale piec nigdy nam się nie zawiesił (grzejemy półtora roku). W pierwszym roku spalił niecałe 4 tony co dało kwotę ok. 250 zł m-cznie. Do ogrzania 200 m2 i nie mamy jeszcze podbitki, w przyszłym roku liczę na dodatkowe oszczędności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medesy 27.01.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Jaremy nie mów hop ... My też na pompę ciepła patrzyliśmy z "ukosa", ale teraz mamy właśnie takową. Dużo się nie wypowiem, ale po pierwszej nocy wygrzewania podłogi mam w domu 15C przy otwartych oknach (wietrzymy bo tynki idą pełną parą) i niby to nie jest jakoś super wysoka temp., ale czuć to ciepełko , dwa bezobsługowość tego systemu jest normalnie piękna, aczkolwiek pewnie podobnie byłoby przy gazie ... Moje doświadczenia opiewają jedynie na piecu teściów na węgiel i paleniu przez dwa miesiące w kozie u siebie i jest bez porównania ... a wychodziliśmy od pieca na pellet, gdzie z solarami i dobrym piecem inwestycja zamykała się niewiele taniej. pompa ciepła to super sprawa .... tylko w Polsce ludzi na nią nie stać .... bardzo duże koszty na dzień dobry ...... za to później nie boli przy rachunkach ... przy innych rodzajach opału jest odwrotnie .... tańsza instalacja ... i większe rachunki .... zależy wszystko od tego ile mamy pieniążków na początek ............... może teraz troszkę się zmieniło ... potaniało??? ale kiedy my interesowaliśmy się tematem to same studnie do pompy to była kwota rzędu od 20 tyś... tj. od 10 000 za jedną oczywiście .... a całość zamykała się w 80 000. i to była jedna z lepszych ofert... mam takie pytanie jeśli można .... ile dostaliście gwarancji na pompę ... bo to także nas zniechęciło do jej założenia ... pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medesy 27.01.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ojoj Jeremy zastanów się dobrze 1. nie jest prawdą że dorzucisz woreczek i masz spokój - często kawałki eco są różnej wielkości i piec się zawiesza 2. cena nie już tak atrakcyjna jak 2-3 lata temu samego eco groszka 3. piec trzeba czyścić i wywalać popiół - i to dość często 4. elewacja - okolice komina zawsze przydbrudzone 5. sam piec z podajnikiem zajmuje sporo miejsca no i trochę tych worków trzeba mieć w zapasie Jest dużo więcej zachodu nich zapewnia producent Mój brat ma od 2 lat taki piec - chce go wywalić i zamontować coś mniej obsługowego Pozdrawiam Saly jeszcze można dodać że gdzieś trzeba ten ekogroszek składować ..... a jak ktoś jest mocno ekologiczny ... to eko-groszek nie ma nic wspólnego z ekologią.... z punktem 4 się nie zgadzam ....... one nie są brudne ................... one są ...................... :) czarne..................... pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 27.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 A ile was to cudo kosztowało? Bez kosztu co, bo to inna bajka. W sensie pompa i kotłownia. Nasza pompa to też dość ciekawe rozwiązanie, ale po kolei: - sama pompa ciepła (niestety musieliśmy wstawić większą 10 kW) 14000 pln - kotłownia, czyli zasobnik dwupłaszczowy z kwasówy 300 l, 5 pompek w tym cyrkulacja, wszelkie podłączenia do układu tzw. dolnego źródła czyli rurek zakopanych w ziemi 10000-12000 pln - odwierty wraz z rurami i ich zamontowaniem do wnętrza budynku 16500 pln - podłogówka czyli 2,1 km rury na podłodze 10000 pln Mamy wyciągnięte rury na strych i tam wpinamy linię glikolową czyli dolne źródło w zasilanie rekuperatora, a dzięki temu w lato klima, która będzie pobierała max 100 W (wiatrak i pompka obiegowa), albo zimą mamy możliwość wstępnego podgrzania powietrza taki GWC i klima w cenie pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 27.01.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 nie no spokojnie Panowie i Panie. Moi rodzice mają piec i komin wygląda normalnie, a piec użytkują od 30 lat (akurat ten argument jest najmniej ważny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 27.01.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 pompa ciepła to super sprawa .... tylko w Polsce ludzi na nią nie stać .... bardzo duże koszty na dzień dobry ...... za to później nie boli przy rachunkach ... przy innych rodzajach opału jest odwrotnie .... tańsza instalacja ... i większe rachunki .... zależy wszystko od tego ile mamy pieniążków na początek ............... może teraz troszkę się zmieniło ... potaniało??? ale kiedy my interesowaliśmy się tematem to same studnie do pompy to była kwota rzędu od 20 tyś... tj. od 10 000 za jedną oczywiście .... a całość zamykała się w 80 000. i to była jedna z lepszych ofert... mam takie pytanie jeśli można .... ile dostaliście gwarancji na pompę ... bo to także nas zniechęciło do jej założenia ... pozdrawiam M Na pompę 2 lata Na dolne źródło chyba 30 lat o ile dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.01.2011 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Może opcja z tym zbiornikiem przydomowym? LPG czy też OO jest porównywalnie drogie z grzaniem prądem, ale koszty inwestycyjne znacznie wyższe, jakby nie liczyć nie opłaca się dopóki ceny LPG i OO nie spadną o połowę PS ta wyższa kaloryczność LPG to bajka marketingowa, bo cena jest podawana za litr a kaloryczność za Kg i po przeliczeniach GZ-50 wychodzi co najmniej polowe taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.01.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 mpoplaw - proszę podaj link do darmowego programu w którym robiłeś rozliczenie kosztów budowy?. Z góry dziękuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.01.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 28.01.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Mam pytanko do użytkowników satelitarnych talerzy, czy ktoś z Was ma tak częsty problem z ustawianiem anteny?Powiesiłem sobie 100-tkę na kominie (miał być spokój), wystaje sporo poza obrys komina a więc narażona na zawirowania powietrza. Przed świętami byłem na dachu w celu ustawienia jej i dokręciłem śruby prawie że na maxa, bo nie chciałem zerwać gwintów. Jakieś pomysły jak ją "zablokować" aby się Q#^%@*# nie przesuwała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.01.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 mpoplaw - proszę podaj link do programu w którym robiłeś rozliczenie kosztów budowy? nie wiem czy to żart ale jakby co to: http://www.ux.pl/openoffice/?page=download Jakieś pomysły jak ją "zablokować" aby się Q#^%@*# nie przesuwała? zależy gdzie się luzuje, jeśli śruby nie trzymają komina to konieczna będzie opaska wokół komina która niestety uroku nie dodaje, a jeśli luz jest na cybantach to trzeba dołożyć kolejne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 28.01.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Mam pytanko do użytkowników satelitarnych talerzy, czy ktoś z Was ma tak częsty problem z ustawianiem anteny? Powiesiłem sobie 100-tkę na kominie (miał być spokój), wystaje sporo poza obrys komina a więc narażona na zawirowania powietrza. Przed świętami byłem na dachu w celu ustawienia jej i dokręciłem śruby prawie że na maxa, bo nie chciałem zerwać gwintów. Jakieś pomysły jak ją "zablokować" aby się Q#^%@*# nie przesuwała? Może jakieś słabe śruby Miałem talerz w bloku i teraz w domu i nigdy od montażu nic nie trzeba było robić ...\ Albo przenieść - jak się da - w miejsce osłonięte od wiatru ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 28.01.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 zależy gdzie się luzuje, jeśli śruby nie trzymają komina to konieczna będzie opaska wokół komina która niestety uroku nie dodaje, a jeśli luz jest na cybantach to trzeba dołożyć kolejne 2 Oj od komina to musiałoby odpaść to chyba z połową komina, maszt zamocowany na 4 kołki do dziurawek Wiem że drogie ale za ch.... nie puści, niesamowity problem z dokręceniem ich do końca był. Co najwyżej może się ruszyć na uchwycie się poruszyć, bo nie do końca jest od tego masztu jest uchwyt z anteną Ale spoko, będzie chwilka to wskoczę na górę i sprawdzę... Może jakieś słabe śruby Albo przenieść - jak się da - w miejsce osłonięte od wiatru ... ? To nie takie hop z moim teściem, jemu wszystko nie pasuje, jak to nie jego wykonanie... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 28.01.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 ale ja tradycjonalista jestem. i pompa mi nie podchodzi. cos w tym jest choc pewnie pompa za 20 lat to tez juz bedzie tradycja dla nas na te chwoile bylo za drogo. Ja robilam wycene pompy w sapro w lodzi i niestety zrezygnowalam, mamy podlogowke na gaz i GWC (z dodatkowym nawilzaczem i nagrzewaczem- prosze nie pytac o szczegoly- baba, przyp. red.) GWC z dodatkiem koszt 15 tys. Moja mama ma podlogowke na prad i niestety nie jest zadowolona z wys rachunkow (dom dobrze ocieplony) Kolezanka ma podlogowke hhmmmm chyba wodna ... ale w tej zimie prawie nie wlaczala, ogrzewa wszystko kominkiem z rozprowadzeniem i płaszczem wodnym- dom pow. ok 140m2. Dla nas niezmiernie wazna byla mozliwie najmniejsza 'obslugowosc' wybor nie jest latwy, kazdy z nich ma swoje zady i walety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 28.01.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 mpoplaw - proszę podaj link do programu w którym robiłeś rozliczenie kosztów budowy?. Z góry dziękuję.Pozdrawiam excel niestety nam cos nawala, bo chyba mnozy te koszty realne z planowymi przez jakies minimum 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 28.01.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 ..... Bo cena samego gazu nie jest wysoka i jeżeli przekroczy się to 1200 (a bez kominka się przekroczy) to potem różnica czy się spali 300 więcej, czy 400 już tak nie robi w cenie. ............ no faktycznie, nie jest wysoka?? 1 m3 gazu w taryfie w-3 kosztuje jakieś 1,6 PLN to niewątpliwie nie jest dużo (no od stycznia br. jest jakas obniżka w ramach kampanii przedwyborczej...... kilka gr) jak się spali 300 czy 400 m3 gazu więcej czyli 480-640 PLN to faktycznie żadna różnica koszty stałe typu abonamenty i inne opłaty wymyślane przez PGNiG pomijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 28.01.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 witam. powiedzcie mi czy zna może ktoś hydraulika arka szymczaka z głowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 28.01.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 i czy 35 zł za mkw rozłożenia podłogówki i 120 zł za punkt to drogo czy tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts