Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Gość 2mm
2mm, 100 m3 przekroczenia kosztuje mnie 160 zł. Piechotą nie chodzi, owszem, ale zmiana abonamentu kosztuje mnie rocznie 420 zł a to już boli znacznie bardziej...

musisz mniej gotować ;) ;)

(chyba, że masz kuchnię na prąd)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

właśnie otrzymałem pozwolenie na budowę, ale niestety otrzymałem nadzór archeologiczny przy pracach ziemnych.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? proszę o info jak załatwić taki nadzór.

dzięki za info

Ja miałam i mogę na priv wysłać namiar na archeologa, który robi nadzór i przygotowuje całą dokumentację.

Generalnie najpierw w Łodzi w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków (tel. 42 6380721) trzeba złożyć pismo o wytyczne konserwatorsko-archeologiczne.

Witam,

właśnie otrzymałem pozwolenie na budowę, ale niestety otrzymałem nadzór archeologiczny przy pracach ziemnych.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? proszę o info jak złątwić taki nadzór.

dzięki za info[/quote

Ja też mam nadzór archeologa. Z tego co wiem to piszesz oświadczenie, że w razie natrafienia na dzban ze złotymi monetami powiadomisz odpowiednie służby i wstrzymasz roboty do czasu spenetrowania terenu przez archeologa - oczywiście na swój koszt :)

P.S. A gdzie budujesz, bo może my ziomki są.

czyli wniosek. trza się na hydraulikę przekwalifikować. tak wstępnie policzyłem to u mnie wychodzi coś kole 6 tys.PLN

Ale małe pytanie czy punkt to np. zimna woda czy może zimna,ciepła, odpływ bo tego niedopytałem owego fachury.

U nas w 150 pln p-kt to była np. w przypadku umywalki zimna + ciepła + odpływ, ale np kranik na zewnątrz to też był p-kt :-)

Robił :) Korzystał nie wiem czy nie ze schematów z Wobet-hydret, bo takie wtedy mieliśmy po targach :D Teraz czas coś wybrać, wykopać wreszcie dziurę w ogródku i ją zasypać i zrobic jeszcze cholerny nasyp. Ma ktoś pomysł jak wkomponować nasyp w ogród? Ogród ma byc nowoczesny, zero łuczków i okrągłych klombików wszystko przy linijce ;) a tu taki nasyp :(

A, bo mamy glinę na działce i potrzebna jest bardziej oczyszczona woda na wypadek gdyby nasyp wszystkiego nie odebrał :sick: Plus możemy w czasie lata i powiedzmy częściowo wiosny i jesieni oszczędzić nieco nasyp i pomóc mu się zregenerować i puścić taką wodę w żywopłot w nawadnianie kropelkowe.

No generalnie ze względu na warunki glebowe zwykłej oczyszczalni nie możemy mieć.

Witam mam pytanie mam zrobione całą instalacje ogrzewania oczywiscie nie mam pieca brak grazu jak to na wsi mam pytanko co sadzicie o zamontowaniu pieca z gazem i zbiornika w ogrodzie czy moze olej albo eco groszek???? jak wychodzi to cenowo dom okoł 170 m2

a co do instalacij to mysle ze nie ma co szukac tanich fachowcow mi mial jeden podlanczac ale jak chcialam nie skrecane tylko zaciskane to powiedzial ze to jest to samo wiec po co takie drogie urzadzenie kupowac ja mam prawie wszedzie podłogowke plus grzejniki w zaleznosci co bedzie mi w danym pomieszczeniu odpowiadac i nie wyobrazam sobie zebym musiala remontowac salon bo gdzies sie cos w podlodze rozszczelnilo

pozdrawiam

Olga,

może znajdę wieczorem namiar do firmy z Brzezin, która ma w ofercie specjalne "ustrojstwa" (rozsączalniki?), które można używać nawet przy mało przepuszczalnych gruntach. Byłam tym ogromnie zainteresowana ale u nas ma być kiedyś (kiedy!?) kanalizacja i na przydomowa oczyszczalnie nam nie pozwolili.

Olga,

może znajdę wieczorem namiar do firmy z Brzezin, która ma w ofercie specjalne "ustrojstwa" (rozsączalniki?), które można używać nawet przy mało przepuszczalnych gruntach. Byłam tym ogromnie zainteresowana ale u nas ma być kiedyś (kiedy!?) kanalizacja i na przydomowa oczyszczalnie nam nie pozwolili.

O byłabym jak zwykle wdzięczna :D

Z-35 jak to nie wyrazili zgody na POŚ. Bo idąc tym tropem to na szambo też nie powinni pozwolić. Przeca to czysty monopol gminy (aby mieć więcej osób które będą płacić gminie za użytkowanie kanalizacji)

To co teraz masz? (sławojkę)

Jaremy to normalna i usankcjonowana prawnie praktyka gmin. Polska wytycznymi Unii (ale i chyba imperatywem kategorycznym) dąży do skanalizowania naszego grajdołka. Kosztuje to nie mało, a POŚ jest ekologiczny i samowystarczalny więc Gmina nie może Cię zmusić byś go zamienił na kanalizę. Co innego z szambem. Potem dochodzi do takich kwiatków jak we wsi moich rodziców, że jest nówka sztuka kanaliza wybudowana za grubaśne miliony i spośród 100 gospodarstw podłączyło się na razie 17- a reszta?

Wypompowuje towar na pole, dobrze jeszcze jeśli własne...

No i potem płacz, że się inwestycja nie zwraca... A tak to- sprawa prostsza- już w PNB masz wpisik, że się musisz podpiąć i basta. C'est la vie.

Witam,

dzięki za info[/quote

Ja też mam nadzór archeologa. Z tego co wiem to piszesz oświadczenie, że w razie natrafienia na dzban ze złotymi monetami powiadomisz odpowiednie służby i wstrzymasz roboty do czasu spenetrowania terenu przez archeologa - oczywiście na swój koszt :)

P.S. A gdzie budujesz, bo może my ziomki są.

Jaremy, a Ty gdzie? :) bo my moze tez ziomki :)

My- Lutomiersk :)

Witam,

dzięki za info

w urzędzie na pietrynce mają wykaz uprawnionych archelologów, jak poprosisz to Ci wysla na maila, podzwon po nich i poszukaj najtanszego :) oni nie robią problemów, mi powiedzieli, ze musiałby znalezc 'arkę noego' zeby cos podziałać. a murarzom powiedz, ze jak cos znajdą to niech rzucają do sąsiada :)