Forsa80 03.02.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dzięki Wam, Wciąż boję się tego mostka...... Idę spać. U nas drzwi również montowane w Ytongu - generalnie monter drzwi (od osławionego na forum Mielczarka) powiedział, że w takim murze to rzecz gustu gdzie one będą. Mostek przy tego typu konstrukcji będzie zawsze - dokładnie taki sam masz przy oknach. W naszym przypadku przy obrabianiu okien rozwiązaliśmy to dając 2-3 cm styropian jako "węglarek" i przy drzwiach będzie dokładnie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 03.02.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Forsa, jeśli drzwi mają atest antywłamaniowy (tak jak w przypadku tamtych) to nie możesz dać styropianu. Ten węgarek właśnie zalewa się betonem, inaczej traci się gwarancję (nie na drzwi jako takie, ale na tę antywłamaniowość właśnie:() Najlepiej ten węgarek ocieplić od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 03.02.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Forsa, jeśli drzwi mają atest antywłamaniowy (tak jak w przypadku tamtych) to nie możesz dać styropianu. Ten węgarek właśnie zalewa się betonem, inaczej traci się gwarancję (nie na drzwi jako takie, ale na tę antywłamaniowość właśnie:() Najlepiej ten węgarek ocieplić od zewnątrz. Kurde nie jestem znawcą tematu antywłamaniowości drzwi, ani też węglarków. U nas wygląda to tak: okno jest zamontowane 12 cm w głębi muru, na całej długości 12 cm przyklejone zostało 2 do 3 cm (na grubość) styropianu i obrobione siatką z klejem razem z pozostałą częścią muru. Od środka domu natomiast jest normalnie obrobione tynkiem CW czy tam innym. Nie umiem tego lepiej opisać, może uda mi się jakieś zdjęcie znaleźć wieczorem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 03.02.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Czyli wg mnie wszystko w porządku:D Ja trochę namieszałam z tym węgarkiem;)Chodzi mi o to, że przestrzeń między ościeżnicą a murem musi być wypełniona betonem (przy antywłamaniowych drzwiach akurat tamtego producenta) I wtedy niestety mostek bez ocieplenia jest ja ta lala, czy to będzie w środku muru czy przy krawędzi... A ocieplenie tych 12cm w Twoim przypadku jeste jak najbardziej ok:Dmoim skromnym zdaniem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 03.02.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kochani, zwłaszcza Ci co już prawie lub wybudowali,znajduję sprzeczne informacje na temat zastosowania foli kubełkowej wokół fundamentów. Jedni piszą, że trzeba zawsze stosować inni, że tylko w przypadku gdy wokół domu robi się drenaż. A co Wy moje Alfy i Omegi w tym temacie myślicie? Wspomóżcie koleżankę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 03.02.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kochana Mam drenaż, mamy folię kubełkową. Z doświadczenia widzę, że bardzo fajnie izoluje ocieplenie fundamentów od gruntu, chroni przed przypadkowymi uszkodzeniami przy obsypywaniu. W/g mnie jest trwałą ochroną ocieplenia fundamentu i dodatkową izolacją ( raczej wodną niż termiczną ). pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 03.02.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kochana W/g mnie jest trwałą ochroną ocieplenia fundamentu i dodatkową izolacją ( raczej wodną niż termiczną ). Kochany ale jak ocieplę fundament styro, opatulę folią kubełkową i obsypię piachem (nie będę robić drenażu) to też będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 03.02.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kochany ale jak ocieplę fundament styro, opatulę folią kubełkową i obsypię piachem (nie będę robić drenażu) to też będzie dobrze? Pewnie, że będzie dobrze u nas właśnie tak jest. Nie mamy drenażu, mamy folię kubełkową (koszt prawie żaden) i na pewno mniej wody podsiąka do fundamentu, nie niszczy się styropian przy obsypywaniu i to chyba tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 03.02.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Heejooo, jaremy, przy wyborze działki bierz też pod uwagę strony świata i to na jakie widoki będziesz miał okna w salonie, jakie hałasy za oknami sypialni....Sąsiedztwo też bardzo istotne jest.Ja np. nie wybrałabym działki pomiędzy dwiema drogami. Nie kupiłabym też takiej, na której nie poczułabym... tego czegoś. Z-35, mam jak Forsa80. Dziękuję wszystkim za opinie w sprawie drzwi. Yuka, rozpoznałaś je. Sama ościeżnica jest wypełniona wełną. Jeszcze nie wiem co mam robić. Mówią, że ze względów cieplnych powinny być pośrodku grubości muru. Na temacie "Drzwi w ścianie jednowarstwowej" trochę mnie postraszyli. Zupełnie jestem skołowana. Mam też inną sprawę (też założyłam temat): "posadzka gresowa, cokół gresowy - estetycznie".Bo zapoznałam się z kilkoma metodami wykonania połączenia podłoga - ściana. Ale nie chcę mieć sylikonu w salonie położonego jak w łazience.Jak u Was glazurnicy rozwiązali ten detal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka_g 03.02.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam serdecznie GRUPĘ ŁÓDZKĄ!Zakupiłam dachówkę Creatona czerwień winną glaz. i teraz się głowię nad kolorem rynien, okien. Okien jeszcze nie wybrałam, wiem tylko że elewacja będzie biało- szara .Może ktoś ma jakiś pomysł w jakim kolorze powinny być rynny i okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.02.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam serdecznie GRUPĘ ŁÓDZKĄ! Zakupiłam dachówkę Creatona czerwień winną glaz. i teraz się głowię nad kolorem rynien, okien. Okien jeszcze nie wybrałam, wiem tylko że elewacja będzie biało- szara .Może ktoś ma jakiś pomysł w jakim kolorze powinny być rynny i okna? Jeżeli elewacja biało-szara, to okna nie pasują brązowe. A rynny albo pod kolor dachy, albo elewacji, czyli prościej mówiąc - jak chcesz plastiki, to daj pod dach, jak masz kasę na tytan, to daj szare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.02.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam wszystkich - pierwszy raz na forum! Zastanawiam się nad montażem rolet zewnętrznych w systemie INTEGRO, czy ktoś ma jakieś z nimi doświadczenia? mam rolety, ale czy integro??? Juz nie pamiętam. rolety mam pod nadprożem na ramie okna. Od zewnątrz zakryte styropianem. Rewizja jest chyba od dołu. Od środka tynk. Przez 3 lata działają. Przyznaję, zimą nie odsuwamy ich do samej góry, bo potrafią się czasem zaciąć i nie chcą się zasunąć. Znaczy, trzeba pociągnąć a nikomu się nie chce gimnastykować. Nie mam silników, choć mam pod nie miejsce, w planie było, że jak sie dorobię to założę, ale teraz już wiem, że może jedynie do balkonu, reszta jest na paskach i nam nie przeszkadza. Co chcesz wiedzieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 03.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kochany ale jak ocieplę fundament styro, opatulę folią kubełkową i obsypię piachem (nie będę robić drenażu) to też będzie dobrze? Złociutka będzie super pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 03.02.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 ach jaka miłość zapanowała na forum, aż miło się czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 03.02.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Ja mam w planach tą oczyszczalnię A z tego co kojarzę użytkuje ją Mruva. Olgusieniuneczka - użytkujemy oczyszczalnię Ekodren od półtora roku, przekonała nas jej koncepcja działania, montaż był niezwykle staranny i profesjonalny. U nas również glina, nasypu nie chcieliśmy i jak na razie odpukać,wszystko super działa. Kupowaliśmy w innej firmie (było troszkę taniej niż w Brzezinach), gdybyś chciała namiar daj znać. Majki - wielkie gratulacje, od początku stawiałam na Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 03.02.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam serdecznie GRUPĘ ŁÓDZKĄ! Zakupiłam dachówkę Creatona czerwień winną glaz. i teraz się głowię nad kolorem rynien, okien. Okien jeszcze nie wybrałam, wiem tylko że elewacja będzie biało- szara .Może ktoś ma jakiś pomysł w jakim kolorze powinny być rynny i okna? ..ja mam pomysł..ale pewnie zara będzie moderowany.... pozdro NETbet ( polecam corel'a....i wariacje z nim związane... jakieś painty....tekstury, zawijasy... cos dobierzesz...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 03.02.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Złociutka będzie super pozdrawiam, majki wazelina! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 04.02.2011 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Kochani, zwłaszcza Ci co już prawie lub wybudowali, znajduję sprzeczne informacje na temat zastosowania foli kubełkowej wokół fundamentów. Jedni piszą, że trzeba zawsze stosować inni, że tylko w przypadku gdy wokół domu robi się drenaż. A co Wy moje Alfy i Omegi w tym temacie myślicie? Wspomóżcie koleżankę! U mnie nie ma folii. teren ogolnie suchy na ściane fundamentową poszedł styro 10cm, na styro 2-3 razy dyserbit i zasypane piachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rommaa 04.02.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witaj mruwa Ja równiez przymierzam sie do oczyszczalni Ekodern, orientowałam sie w brzezinach już, gdzie nie dostałam jakieść powalająco dobrej ceny. Mogę prosić o namiary na twojego wykonawcę? Pozdrawiam P.S czy korzysta ktoś z gazu z przydomowej butli LPG?Macie jakieś doświadczenia z dostawcami takiego gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 04.02.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Mam też inną sprawę (też założyłam temat): "posadzka gresowa, cokół gresowy - estetycznie". Bo zapoznałam się z kilkoma metodami wykonania połączenia podłoga - ściana. Ale nie chcę mieć sylikonu w salonie położonego jak w łazience. Jak u Was glazurnicy rozwiązali ten detal? U nas temat dopiero żona będzie analizować, znajomi u których calusieńki dół w gresie kupili listwy drewniane i tak wykańczają łączenie płytki - ściana. Listwy w części pomieszczeń będą malowane na kolory pod ściany czy inne, a w części lakierowane. Myślę, że u nas będzie podobnie, ale pomysły małżonki są mi w tej materii jeszcze nieznane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts