milek1719500956 07.02.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Krajek5 - na fundament składają się ławy, ściany fundamentowe, zagęszczona zasypka (np. piaskiem) oraz na tym chudziak. Kopiesz rowy na ławy, zbroisz i zalewasz betonem, a na tym albo stawiasz murowane ściany fundamentowe, albo szalujesz i też wylewasz. To wszystko to jest fundament. Oczywiście wszystko zaizolowane, tak jak napisałeś.Fundamentem może być też płyta fundamentowa - ale tu się nie będę wypowiadać, bo takiej nie robiliśmy i się nie interesowałam.Wyniesienie fundamentu ponad grunt, to dodatkowe warstwy bloczków fundamentowych, wystające ponad poziom gruntu. Ja np. robię prawie na równo, bo mam sucho, a chcę mieć dom bez schodów i z tarasem na równo z ogrodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 07.02.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jeżeli więc mielibyście jakoweś sugestie w tej kwestii to będę wdzięczny jest taka jedna sztuczka, kupujesz w Czechach zbiornik 10tyśL za ok 6tyś zł, i wtedy z pocałowaniem w rękę w czerwcu tankujesz LPG po 1zł/L brutto niestety po uwzględnieniu kosztu kredytu to i tak wychodzi drożej niż prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 07.02.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Krajek5 - na fundament składają się ławy, ściany fundamentowe, zagęszczona zasypka (np. piaskiem) oraz na tym chudziak. Kopiesz rowy na ławy, zbroisz i zalewasz betonem, a na tym albo stawiasz murowane ściany fundamentowe, albo szalujesz i też wylewasz. To wszystko to jest fundament. Oczywiście wszystko zaizolowane, tak jak napisałeś. Fundamentem może być też płyta fundamentowa - ale tu się nie będę wypowiadać, bo takiej nie robiliśmy i się nie interesowałam. Wyniesienie fundamentu ponad grunt, to dodatkowe warstwy bloczków fundamentowych, wystające ponad poziom gruntu. Ja np. robię prawie na równo, bo mam sucho, a chcę mieć dom bez schodów i z tarasem na równo z ogrodem. Więc opierając się na twoim opisie chcę zrobić tak: - wykop zasypuję suchym betonem ~ 10-15cm, - robię zbrojoną ławę na wysokość ~ 80cm, - muruję ściany fundamentowe z bloczków fundamentowych - jeszcze nie wiem jak wysoko (myślałem o takiej wysokości aby domek stał na górce i woda od niego odpływała) które oczywiście izoluję od dołu i góry oraz z boku, - kładę warstwę cegły pełnej na niej robię następną izolację, - i teraz dopiero stawiam mur - czyli ściany. Tylko nie wiem czy nie robię za wysokiej ławy ale chciałem aby bloczki betonowe były mniej narażone na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.02.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 robisz wykop, przypuszczam, ze ten suchy beton to wynalazek na teren mokry, ja takowego nie dawałam. Na pewno nie dużo się go sypie. Układasz zbrojenie, pamietaj, żeby było oparte na kołkach - kamieniach - czymś. Ma wisieć a nie lezeć. Zamawiasz gruszkę B20, zalewasz i masz ławę. Czekasz, aż stężeje. Ława jest do wysokości terenu, choć przy tych górach i dołach po wykopach sama się zastanawiałam, na jakiej wysokości ona jest. No, nie wystaje z wykopu, bo nie może. Popatrz w cudze dzienniki, chyba nawet w moim są jakieś zdjęcia ław. Smarujesz ją jakimś gównem typu smoła od góry i modlisz się o pogodę, żeby zacząć murować. Ponieważ ława jest w dole (bo wokół są góry piachu z wykopu) to każdy deszcz ci pielegnuje ten beton... hm... i wyciągasz tą wodę i wysysasz, i nie możesz zacząć murować ......... No, wreszcie zaczynasz. i sobie murujesz te bloczki, możesz trochę wyżej, niż projekt, nikt ci głowy nie urwie. Jak skończysz, to rozkładasz papę, najlepiej 2 warstwy termozgrzewalnej, tak żeby spory kawałek wystawał do wnętrza domu. Potem dobrze. Ław wysokich nie rób. ława to podstawa domu, podstawa nie może być wysoka, stopy stoją na ziemi, inaczej to są szczudła. , o bloczki betonowe się nie martw, woda im nie zaszkodzi, przecież to też beton. Jak chcesz dobrze, to kup od dobrego dostawcy, z dobrego betonu a nie z pisaku... Musisz się tylko od nich odizolować dobrze z resztą ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 07.02.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Powoli zaczynam się przekonywać do niższej ławy i do wyższej ścianki z bloczków (kurna, muszę dokupić bloczków http://forum.muratordom.pl/images/smilies/sad.gif). Materiały wszystkie staram się kupować lepsiejsze bo w końcu to ja będę robił a nie chcę potem bluźnić przy murowaniu). Myślę, że sobie dam radę tylko boję się o terminy a plan jest bardzo ambitny. -damy radę?, -tak, damy radę!!! (obyhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/what.gif) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 08.02.2011 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Krajek, jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda tak... no... "po bożemu" z tymi fundamentami, to zapoznaj się np. z tym . (Weź pod uwagę, że twój kanał powinieneś potraktować jak piwnicę). Przyznaję, że nie przeczytałem tego tekstu, patrzyłem raczej na obrazki - wydawały się być OK To, że tak się powinno robić nie oznacza, że tak się robi. Inwestorzy wraz z murarzami potrafią wprowadzić wiele "zmian racjonalizatorskich" . Na ile okażą się one pozbawione przykrych konsekwencji zależy od doświadczenia fachowców i szczęścia inwestora . Dlatego pisałem ci wcześniej, żebyś zasięgnął porady kogoś, kto się zna na rzeczy i nie jedną budowę już widział (szczególnie w kwestii warunków gruntowych twojej działki). Na rysunkach ładnie pokazane są też pionowe izolacje p/wilgociowe. Zakładając takie ich wykonanie (ciągłość! i "owinięcie" ściany fundamentowej z wszystkich stron), to nie ulega wątpliwości, że będą stanowiły dobre zabezpieczenie przed wilgocią. Zawsze jednak pozostaje jeszcze temat jakości użytego materiału izolacyjnego, właściwego doboru jego rodzaju i staranności wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rommaa 08.02.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Hello. Mam pytanie dot. dostawców gazu płynnego do ogrzewania. Naczytałem sie trochę, iz Gaspol w ubiegłym roku zrobił sztuczke i o 100% podniósł ceny za dzierżawę zbiornika... Jeżeli więc mielibyście jakoweś sugestie w tej kwestii to będę wdzięczny Witaj Romin Ja obecnie przerabiam ten sam dylemat. Z opinii znajomych wiem, ze najgorszą opcją byłoby podpisanie umowy z Gaspolem. Zresztą kilka tematów na FM to potwierdza;/ Zatem co dalej, otóż zaczęliśmy się zastanwaiać nad * własnym zbiornikiem - co wcale nie jest tanie- daje ci możliwość korzystania z różnych dostawców. Z 3 ofert na nowe zbiorniki 2700l min to 8700brutto z 8% Vat.Są to oferty na komleksowy montaż z płytą fundamentową i instalacją zewnetrzną gazu. * użuwanym zbiornikiem - troche tańszy, ale używany-ok 5.500 brutto cena również zawiera montaż zewnętrzny i UDT * dierżawę - tanie, na krótki okres np. 2-3 lata- DragonGaz, 32 zł/mies za 2700l, i co najważniejsze nie podpisujesz umowy na określoną liczbę litrów, lecz pierwsza umowa na rok, z możliwością rozwiązania z 3mies okresem wypowiedzenie, pożniej na czas nieokreślony z 1mies okerem wypowiedzenia. Minusem jest to, że trzeba tankować od razu cała butlę (wiec jeśli braknie ci gazu pod koniec stycznia i chciałbyś kupić tylko 800 l - po wygórowanej cenie-na przetrwanie zimy - to zapomnij, co oczywiście możesz zrobic bez problemu majac swoją butlę) Pozdrawiam rommaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 08.02.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Krajek, jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda tak... no... "po bożemu" z tymi fundamentami, to zapoznaj się np. z tym . (Weź pod uwagę, że twój kanał powinieneś potraktować jak piwnicę). Przyznaję, że nie przeczytałem tego tekstu, patrzyłem raczej na obrazki - wydawały się być OK To, że tak się powinno robić nie oznacza, że tak się robi. Inwestorzy wraz z murarzami potrafią wprowadzić wiele "zmian racjonalizatorskich" . Na ile okażą się one pozbawione przykrych konsekwencji zależy od doświadczenia fachowców i szczęścia inwestora . Dlatego pisałem ci wcześniej, żebyś zasięgnął porady kogoś, kto się zna na rzeczy i nie jedną budowę już widział (szczególnie w kwestii warunków gruntowych twojej działki). Na rysunkach ładnie pokazane są też pionowe izolacje p/wilgociowe. Zakładając takie ich wykonanie (ciągłość! i "owinięcie" ściany fundamentowej z wszystkich stron), to nie ulega wątpliwości, że będą stanowiły dobre zabezpieczenie przed wilgocią. Zawsze jednak pozostaje jeszcze temat jakości użytego materiału izolacyjnego, właściwego doboru jego rodzaju i staranności wykonania. Dzięki za wskazówki a są one pouczające. Na pewno się zastosuje do podpowiedzi z tym że diabeł tkwi w szczegółach i to one zadecydują na jak długo taka izolacja wytrzyma bo że wcześniej czy później ona puści to jestem pewien jak to że jutro będzie środa. Inna myśl nie daje mi spokoju ... nie walczyć do upadłego przy izolacji ale pomyśleć nad tematem drenażu + zbiornika na wodę, aby ta woda jak chce płynąć do morza, to niech płynie ułatwiając jej zadanie. Teren mam pochylony miejsca na działce sporo ino koszta trochę wyższe ale potem mam wodę na bieżące potrzeby typu - podlać kfiatuszki lub drzefka. Czasami proste metody są najbardziej niezawodne + nowe technologie przy izolacji dadzą większy komfort psychiczny kiedy człowiek będzie leżał wieczorem w łóżku. Jeszcze mam min 2 miesiące na zastanawianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.02.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ja obecnie przerabiam ten sam dylemat. Z opinii znajomych wiem, ze najgorszą opcją byłoby podpisanie umowy z Gaspolem. Zresztą kilka tematów na FM to potwierdza;/ Zatem co dalej, otóż zaczęliśmy się zastanwaiać nad * własnym zbiornikiem - co wcale nie jest tanie- daje ci możliwość korzystania z różnych dostawców. Z 3 ofert na nowe zbiorniki 2700l min to 8700brutto z 8% Vat.Są to oferty na komleksowy montaż z płytą fundamentową i instalacją zewnetrzną gazu. * użuwanym zbiornikiem - troche tańszy, ale używany-ok 5.500 brutto cena również zawiera montaż zewnętrzny i UDT * dierżawę - tanie, na krótki okres np. 2-3 lata- DragonGaz, 32 zł/mies za 2700l, i co najważniejsze nie podpisujesz umowy na określoną liczbę litrów, lecz pierwsza umowa na rok, z możliwością rozwiązania z 3mies okresem wypowiedzenie, pożniej na czas nieokreślony z 1mies okerem wypowiedzenia. Minusem jest to, że trzeba tankować od razu cała butlę (wiec jeśli braknie ci gazu pod koniec stycznia i chciałbyś kupić tylko 800 l - po wygórowanej cenie-na przetrwanie zimy - to zapomnij, co oczywiście możesz zrobic bez problemu majac swoją butlę) Na forum: redrum Na rynku Lider Gas http://www.lidergas.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=58 Zapytajcie o ofertę. Sam jestem ciekaw cen. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rommaa 08.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Na forum: redrum Na rynku Lider Gas http://www.lidergas.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=58 Zapytajcie o ofertę. Sam jestem ciekaw cen. pzdr Pytałam już o ich oferte i jest ok 9,3 netto, kontaktowałam sie też z SPVgaz, jednak wszytsko powyżej 9,0tys. Engaz jak narazie miał najlepszą ofertę.Przed chwilą dzwonił Shell, ze dziś wieczoram przyśla ofertę. Jeśli macie rownie dobre oferty dajcie znac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.02.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Pytałam już o ich oferte i jest ok 9,3 netto, kontaktowałam sie też z SPVgaz, jednak wszytsko powyżej 9,0tys. Engaz jak narazie miał najlepszą ofertę.Przed chwilą dzwonił Shell, ze dziś wieczoram przyśla ofertę. Jeśli macie rownie dobre oferty dajcie znac;) Hmmm.. Myślałem, że to jednak tańsze. Dla mnie, przy braku perspektywy na gaz z sieci i odsprzedaż za kilka lat zbiornika, instalacja absolutnie pozbawiona uzasadnienia ekonomicznego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rommaa 08.02.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Hmmm.. Myślałem, że to jednak tańsze. Dla mnie, przy braku perspektywy na gaz z sieci i odsprzedaż za kilka lat zbiornika, instalacja absolutnie pozbawiona uzasadnienia ekonomicznego. pzdr Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak ty... sprobuj może skontaktowac się z przedstawicielem polskigaz.pl, oni sprzedają uzywane zbiorniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.02.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak ty... sprobuj może skontaktowac się z przedstawicielem polskigaz.pl, oni sprzedają uzywane zbiorniki. Mylisz się. Ja już dawno mieszkam i bardzo sobie chwalę mój system ogrzewania. I nie żałuję, że nie mam gazu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rommaa 08.02.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Mylisz się. Ja już dawno mieszkam i bardzo sobie chwalę mój system ogrzewania. I nie żałuję, że nie mam gazu. Pozdrawiam. To w takim razie proszę o poradę jaki dobry system ogrzewania polecasz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.02.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Masz 130 m2 pow. użytkowej. Co to za projekt ? Jakiś gotowy ? Na jakim jesteś etapie inwestycji ?Co masz w zakresie ocieplenia zrobione ? Jak dużą masz działkę ? Jakie szanse na gaz w przyszłości ?Bez tego nic sensownego Ci nie doradzę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romin 08.02.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Pytałam już o ich oferte i jest ok 9,3 netto, kontaktowałam sie też z SPVgaz, jednak wszytsko powyżej 9,0tys. Engaz jak narazie miał najlepszą ofertę.Przed chwilą dzwonił Shell, ze dziś wieczoram przyśla ofertę. Jeśli macie rownie dobre oferty dajcie znac;) Ceny, które podajesz jak rozumiem dotyczą nowych zbiorników wraz z ich posadowieniem i wykonaniem instalacji zewnętrznej tak? A jeszcze powiedz czy masz już namiary na sprzedawców propanu do takiego prywatnego zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rommaa 08.02.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Masz 130 m2 pow. użytkowej. Co to za projekt ? Jakiś gotowy ? Na jakim jesteś etapie inwestycji ? Co masz w zakresie ocieplenia zrobione ? Jak dużą masz działkę ? Jakie szanse na gaz w przyszłości ? Bez tego nic sensownego Ci nie doradzę. pzdr Projekt arkadia z dobredomy.pl W przyszłym mies wstawiam okna Z ocieplenia oprócz fundamentów nie ma jeszcze nic.Działka 1080m2, 25x43, Szanse na gaz w przyszłości wskali 0-5 sądzę, że 1. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rommaa 08.02.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ceny, które podajesz jak rozumiem dotyczą nowych zbiorników wraz z ich posadowieniem i wykonaniem instalacji zewnętrznej tak? A jeszcze powiedz czy masz już namiary na sprzedawców propanu do takiego prywatnego zbiornika? Tak podane ceny dotyczą nowych zbiornikow z posadownieniem i wykonaniem instalacji zewnetrznej. Po kontakcie z kolkoma dostawczami gazu na I/2011 miałam ceny od 2,45 do 2,17 brutto/litr. Jeszcze pytanie do doświadczonych użytkowników gazu, jaki piec polecacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romin 08.02.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Tak podane ceny dotyczą nowych zbiornikow z posadownieniem i wykonaniem instalacji zewnetrznej. Po kontakcie z kolkoma dostawczami gazu na I/2011 miałam ceny od 2,45 do 2,17 brutto/litr. Jeszcze pytanie do doświadczonych użytkowników gazu, jaki piec polecacie? Pozdrawiam czy u dostawców propanu typu Gaspol, Shell, Dragon itp można zakupić gaz do "swojego" (nie firmowego) zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 08.02.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Drodzy Milusińscy, ja w sprawie imprezy integracyjnej. Miało być: w lutym - w Lutomiersku, ale 2 rodziny prosiły mnie o przesunięcie forumowego spotkania. Zatem zapytowuję Was: CZY PASUJE WAM TERMIN 5 MARCA 2011? Proszę o wypowiedzi, uwagi, interpelacje itp. itd..... ponieważ 1 rodzina pewnie byla moja to dziekuje za uwzglednienie prośby i pasuje 5 marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts