Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

No więc ile razy wezwałeś serwisanta do swojej lodówki (zakładając, że masz ją dłużej niż rok).

Bo układ chłodzenia w lodówce to nic innego jak prosta pompa ciepła o małej mocy.

By trzymać się tematu, serwis pewnie jest potrzebny, choćby po to, by zachować gwarancję.

Ale po tym okresie mało kto z użytkowników wzywa serwis.

Kosztem eksploatacyjnym po pewnym czasie może być wymiana płynu chłodniczego.

Sama PC ma trwałość rzędu 15-20 lat.

Tom Bor zapytała jak przekonać męża.

Odpowiedziałem najprościej i jak najbardziej przejrzyście jak się da. Stosując uproszczenia.

Owe uproszczenia żadną miarą nie przekłamują ogólnego przesłania:

PC to b. dobre urządzenie, wykorzystujące proste zasady fizyki, w pełni bezobsługowe, ale niestety DROGIE (mnie nie było stać na PC do ogrzewania).

Jeśli ktoś po przeliczeniu wszystkich za i przeciw, jest w stanie ponieść koszt jej instalacji to wybierze BARDZO DOBRZE.

I tyle.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

wiec sam widzisz wszystko się rozchodzi o kase. a wiadomo jak się buduje to te 20 tys. robi równicę i to dużą (człowiek nawet wiedząc ze to zwróci się za 10 lat i tak wybiera w danym momencie najtańsze rozwiązanie).

Dlatego ja nie neguje, bo znajomy mnie również przekonuje do pompy (nawet znalazł specjalnie na tą okazję coś taniego), ale jakoś tak ja staroświecki jestem i nie podchodzi mi, chociaż nie mowie ostatecznie "NIE".

P.S. Szukam sponsora na pompe - oddam całą powierzchnię dachu na reklamę :))

Pewnie że dasz radę !

warto tylko pomyśleć o pomocy .... i fizycznie przygotować się do tych bloczków.... pewnie będzie ich dużo :)

a każdy waży 30 kg.... :)

życzę powodzenia i pozdrawiam

M

Myślę, myślę o pomocy, bo to że dam sobie radę to jestem pewien ale chciałbym to zrobić w przyzwoitym tempie.

Obmyślam całą logistykę czyli wysokokaloryczne żarcie, jakieś ocieplenie pleców zamiast ketonalu no i płyn zmiękczający mięśnia po pracy ;D.

Pozdrawiam

Sama PC ma trwałość rzędu 15-20 lat.

... tylko, kurczę, co jednak by było, gdyby coś pieprznęło tak po 3 latach pracy pompy ... 20 koła w tył ?:mad:

Staram się patrzeć na każde źródło ogrzewania z "boku" ;)

ProStaś - a prąd ? Po prostu ? Maks ocieplona chałupa i maty grzewcze jako podłogówka ?

Gdybam ...

pozdrawiam, majki

....no... były też "dwie zdrowaśki w piecu":o...podobno ( literatura donosi ) komuś pomogły...

... a kotem to jest dobry pomysł, a właściwie z jego skórką ... ale zaraz podpadasz pod paragraf o znęcaniu sie nad zwierzętami....:D

jakby nie patrzeć - chemia kryminałem nie grozi.

jakby nie patrzeć - chemia kryminałem nie grozi.

...... ekhm .... czasem grozi ....... ;)

pył pod nosem, karta kredytowa, te klimaty ..... ja tylko podaję przykład :D żeby nie było :no:

no chyba, że jakaś roślinka na swój użytek, to co innego :p

pozdrawiam, majki

Wszystko będę brał pod uwagę jeśli ma mi to pomóc, oczywiście w granicach kodeksu karnego http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif

Natomiast za kotami to ja się porozglądam po drogach bo tam ich najwięcej (jeży z resztą też ale kiepsko się je przykłada - za małe). Ketonal zostawiam na czarną godzinę.

Pzdr

... tylko, kurczę, co jednak by było, gdyby coś pieprznęło tak po 3 latach pracy pompy ... 20 koła w tył ?:mad:

Staram się patrzeć na każde źródło ogrzewania z "boku" ;)

ProStaś - a prąd ? Po prostu ? Maks ocieplona chałupa i maty grzewcze jako podłogówka ?

Gdybam ...

pozdrawiam, majki

Jak Ci się samochód popsuje to kupujesz nowy ? Jo bych chciał :)

PC to kilka rurek, sprężarka, trochę elektroniki, ewent. pompki do obiegu czynnika chłodniczego oraz podłogówki. Jeśli siada któryś z tych elementów to się go naprawia lub wymienia. Najdroższa jest sprężarka. Na pewno nie będzie to kosztowało 20.000 zł.

Co do prądu no to właśnie mam i uważam to za najlepsze rozwiązanie w domach do ok. 150 m2., które nie mają elementów stanowiących mostki cieplne, których nie da się wyeliminować (wykusze z kilkoma oknami, balkony, zadaszone tarasy nad którymi są sypialnie itd.)

Przy domach, do których odnosiłem wypowiedzi nie zaryzykowałbym samego prądu.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich bydujących i przyłaczamm się do Grupy Łódzkiej :)

Od dawna czytam wasze często intrygujące wpisy - nie powiem, laik jak ja chętnie śledzi doświadczenia innych na polu budowania.

Przed nami jeszcze długa droga, właśnie odebraliśmy decyzję o pozwoleniu na budowę i czekamy na jej uprawomocnienie się, będziemy grodzić działkę i starać się o kredyt. Kwiecień - maj mamy nadzieję zacząć budowę.

Chyba za wysokie progi :)

Widzę ze tu rozmowa o systemach ogrzewania za moją dwuletnią pensję :) A ja oferuję prawie całą kotłownie za niecałą miesięczną pensję :) i też działa i tania w eksploatacji jest.

Polecam jako dodatkowe źródło ciepła - wrzuci sie co sie ma i ciepło w domu.

Nie wiem co powiedzieć.

Może tyle, że większość Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego nie pozwala na ogrzewanie budynku kotłami na paliwa stałe, czyniąc wyjątek dla kotłów na eko-groszek i pelety.

Co wówczas proponujesz ?

pzdr

Nie wiem co powiedzieć.

Może tyle, że większość Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego nie pozwala na ogrzewanie budynku kotłami na paliwa stałe, czyniąc wyjątek dla kotłów na eko-groszek i pelety.

Co wówczas proponujesz ?

pzdr

hmmm a to jakiś problem??

U mnie w planie tak jest.

No i nie demontuje tego kotła z powodu Planu Zagospodarowania Przestrzennego.

A jak sie bardzo dobrze w czytasz w Plan i w DTR kotła to zobaczysz że da sie go zamontować nawet zupełnie oficjalnie - choć ja nie widze takiej potrzeby - gdzieś jest wymagane takie zgłoszenie??

Mam kocioł gazowy i instalacje zamkniętą i ten kocioł wpięty w obieg przez wymiennik

Chcesz komfort - gaz

chcesz se popalić bądź chcesz tanio - masz taki kocioł i pal - lepiej tak niż kotłownia z płaszczem wodnym w salonie - mówię to na podstawie doświadczeń swoich i sąsiadów.

poprostu przerabiam zupełnie kotłownie gdyby nie to to zostawiłbym tak bo to wg mnie najlepsze ze wszystkich możliwych rozwiązań.

Panie i Panowie dajmy spokój mamy sobie pomagać/doradzać, a nie udawadniać sobie wyższość białego nad zielonym (ten zielony celowo wymieniłem co by nie było :))

Tak z innej beczki,

szukam używanej siatki leśnej w przystępnej cenie na ogrodzenie tymczasowe

Bo nikt nam nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne :) Czy jakoś tak ;)

a siatki nie mam :) odrazu zrób docelowe ogrodzenie - bo to tymczasowe to dodatkowy koszt...

chyba ze działka mała i trzeba mieć sie jakoś ruszyć na budowie ale u mnie poradzili sobie na 650 metrach...