ProStaś 09.02.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No więc ile razy wezwałeś serwisanta do swojej lodówki (zakładając, że masz ją dłużej niż rok). Bo układ chłodzenia w lodówce to nic innego jak prosta pompa ciepła o małej mocy. By trzymać się tematu, serwis pewnie jest potrzebny, choćby po to, by zachować gwarancję. Ale po tym okresie mało kto z użytkowników wzywa serwis. Kosztem eksploatacyjnym po pewnym czasie może być wymiana płynu chłodniczego. Sama PC ma trwałość rzędu 15-20 lat. Tom Bor zapytała jak przekonać męża.Odpowiedziałem najprościej i jak najbardziej przejrzyście jak się da. Stosując uproszczenia.Owe uproszczenia żadną miarą nie przekłamują ogólnego przesłania:PC to b. dobre urządzenie, wykorzystujące proste zasady fizyki, w pełni bezobsługowe, ale niestety DROGIE (mnie nie było stać na PC do ogrzewania).Jeśli ktoś po przeliczeniu wszystkich za i przeciw, jest w stanie ponieść koszt jej instalacji to wybierze BARDZO DOBRZE. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 09.02.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 o to ja cię zdziwię. lodówka rozpitoliła mi się po 5 latach. wartość naprawy to była 1/3 wartości lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 09.02.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 wiec sam widzisz wszystko się rozchodzi o kase. a wiadomo jak się buduje to te 20 tys. robi równicę i to dużą (człowiek nawet wiedząc ze to zwróci się za 10 lat i tak wybiera w danym momencie najtańsze rozwiązanie). Dlatego ja nie neguje, bo znajomy mnie również przekonuje do pompy (nawet znalazł specjalnie na tą okazję coś taniego), ale jakoś tak ja staroświecki jestem i nie podchodzi mi, chociaż nie mowie ostatecznie "NIE". P.S. Szukam sponsora na pompe - oddam całą powierzchnię dachu na reklamę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 09.02.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Pewnie że dasz radę ! warto tylko pomyśleć o pomocy .... i fizycznie przygotować się do tych bloczków.... pewnie będzie ich dużo a każdy waży 30 kg.... życzę powodzenia i pozdrawiam M Myślę, myślę o pomocy, bo to że dam sobie radę to jestem pewien ale chciałbym to zrobić w przyzwoitym tempie. Obmyślam całą logistykę czyli wysokokaloryczne żarcie, jakieś ocieplenie pleców zamiast ketonalu no i płyn zmiękczający mięśnia po pracy ;D. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.02.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ... z ketonalem to się jeszcze przeprosisz i .. zaprzyjaźnicie się na dłużej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 09.02.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ... z ketonalem to się jeszcze przeprosisz i .. zaprzyjaźnicie się na dłużej... Netbet opatentowałeś już tą kroplówe z ketanolu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 09.02.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Najpierw wypróbuję babcine sposoby na łamanie w plecach... może pokrzywy, albo użyję kota syna ? ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Sama PC ma trwałość rzędu 15-20 lat. ... tylko, kurczę, co jednak by było, gdyby coś pieprznęło tak po 3 latach pracy pompy ... 20 koła w tył ? Staram się patrzeć na każde źródło ogrzewania z "boku" ProStaś - a prąd ? Po prostu ? Maks ocieplona chałupa i maty grzewcze jako podłogówka ? Gdybam ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.02.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ....no... były też "dwie zdrowaśki w piecu":o...podobno ( literatura donosi ) komuś pomogły... ... a kotem to jest dobry pomysł, a właściwie z jego skórką ... ale zaraz podpadasz pod paragraf o znęcaniu sie nad zwierzętami.... jakby nie patrzeć - chemia kryminałem nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 jakby nie patrzeć - chemia kryminałem nie grozi. ...... ekhm .... czasem grozi ....... pył pod nosem, karta kredytowa, te klimaty ..... ja tylko podaję przykład żeby nie było no chyba, że jakaś roślinka na swój użytek, to co innego pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 09.02.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Wszystko będę brał pod uwagę jeśli ma mi to pomóc, oczywiście w granicach kodeksu karnego http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif Natomiast za kotami to ja się porozglądam po drogach bo tam ich najwięcej (jeży z resztą też ale kiepsko się je przykłada - za małe). Ketonal zostawiam na czarną godzinę.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.02.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 ... tylko, kurczę, co jednak by było, gdyby coś pieprznęło tak po 3 latach pracy pompy ... 20 koła w tył ? Staram się patrzeć na każde źródło ogrzewania z "boku" ProStaś - a prąd ? Po prostu ? Maks ocieplona chałupa i maty grzewcze jako podłogówka ? Gdybam ... pozdrawiam, majki Jak Ci się samochód popsuje to kupujesz nowy ? Jo bych chciał PC to kilka rurek, sprężarka, trochę elektroniki, ewent. pompki do obiegu czynnika chłodniczego oraz podłogówki. Jeśli siada któryś z tych elementów to się go naprawia lub wymienia. Najdroższa jest sprężarka. Na pewno nie będzie to kosztowało 20.000 zł. Co do prądu no to właśnie mam i uważam to za najlepsze rozwiązanie w domach do ok. 150 m2., które nie mają elementów stanowiących mostki cieplne, których nie da się wyeliminować (wykusze z kilkoma oknami, balkony, zadaszone tarasy nad którymi są sypialnie itd.) Przy domach, do których odnosiłem wypowiedzi nie zaryzykowałbym samego prądu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 10.02.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 no to u mnie z prondem doopa, mam 2 wykusze po 3 okna w kazdym, wiec eko musi zostać, bo czy da rade mostkom pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 10.02.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Chyba za wysokie progi Widzę ze tu rozmowa o systemach ogrzewania za moją dwuletnią pensję A ja oferuję prawie całą kotłownie za niecałą miesięczną pensję i też działa i tania w eksploatacji jest. Polecam jako dodatkowe źródło ciepła - wrzuci sie co sie ma i ciepło w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 10.02.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam wszystkich bydujących i przyłaczamm się do Grupy Łódzkiej Od dawna czytam wasze często intrygujące wpisy - nie powiem, laik jak ja chętnie śledzi doświadczenia innych na polu budowania. Przed nami jeszcze długa droga, właśnie odebraliśmy decyzję o pozwoleniu na budowę i czekamy na jej uprawomocnienie się, będziemy grodzić działkę i starać się o kredyt. Kwiecień - maj mamy nadzieję zacząć budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.02.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Chyba za wysokie progi Widzę ze tu rozmowa o systemach ogrzewania za moją dwuletnią pensję A ja oferuję prawie całą kotłownie za niecałą miesięczną pensję i też działa i tania w eksploatacji jest. Polecam jako dodatkowe źródło ciepła - wrzuci sie co sie ma i ciepło w domu. Nie wiem co powiedzieć. Może tyle, że większość Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego nie pozwala na ogrzewanie budynku kotłami na paliwa stałe, czyniąc wyjątek dla kotłów na eko-groszek i pelety. Co wówczas proponujesz ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 10.02.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 ...... no chyba, że jakaś roślinka na swój użytek, to co innego pozdrawiam, majki czy mnie cos ominelo? to mozna roslinke na swoj uzytek??? OGLOSZENIE: Kupie pole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 10.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Nie wiem co powiedzieć. Może tyle, że większość Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego nie pozwala na ogrzewanie budynku kotłami na paliwa stałe, czyniąc wyjątek dla kotłów na eko-groszek i pelety. Co wówczas proponujesz ? pzdr hmmm a to jakiś problem?? U mnie w planie tak jest. No i nie demontuje tego kotła z powodu Planu Zagospodarowania Przestrzennego. A jak sie bardzo dobrze w czytasz w Plan i w DTR kotła to zobaczysz że da sie go zamontować nawet zupełnie oficjalnie - choć ja nie widze takiej potrzeby - gdzieś jest wymagane takie zgłoszenie?? Mam kocioł gazowy i instalacje zamkniętą i ten kocioł wpięty w obieg przez wymiennik Chcesz komfort - gaz chcesz se popalić bądź chcesz tanio - masz taki kocioł i pal - lepiej tak niż kotłownia z płaszczem wodnym w salonie - mówię to na podstawie doświadczeń swoich i sąsiadów. poprostu przerabiam zupełnie kotłownie gdyby nie to to zostawiłbym tak bo to wg mnie najlepsze ze wszystkich możliwych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 10.02.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Panie i Panowie dajmy spokój mamy sobie pomagać/doradzać, a nie udawadniać sobie wyższość białego nad zielonym (ten zielony celowo wymieniłem co by nie było ) Tak z innej beczki, szukam używanej siatki leśnej w przystępnej cenie na ogrodzenie tymczasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 10.02.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Panie i Panowie dajmy spokój mamy sobie pomagać/doradzać, a nie udawadniać sobie wyższość białego nad zielonym (ten zielony celowo wymieniłem co by nie było ) Tak z innej beczki, szukam używanej siatki leśnej w przystępnej cenie na ogrodzenie tymczasowe Bo nikt nam nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne Czy jakoś tak a siatki nie mam odrazu zrób docelowe ogrodzenie - bo to tymczasowe to dodatkowy koszt... chyba ze działka mała i trzeba mieć sie jakoś ruszyć na budowie ale u mnie poradzili sobie na 650 metrach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts