Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam i mam do Was prośbę o poradę w nstp. sprawie:

Składając wniosek o pozwolenie na budowę mieliśmy mieć instalcję CO i CWU na gaz, w międzyczasie okazało się, że gazu jednak nie będzie toteż zrobiliśmy wszystko na ekogroszek, oczywiście zaznaczając zmianę w projekcie i we wszelkich papierach potrzebnych do odbioru. Po odebraniu papierka informującego o odbiorze budynku okazało się, że Nadzór przyjął nam instalację gazową, której nie mamy. Jak myślicie iść do nich i prosić o zmianę czy też po prostu olać sprawę (jakie mogą być tego konsekwencje)?.

Pozdrawiam

Mruwa, to zależy. Ja, w mojej "otulinie" pozwolenia na groszek bym nie dostała. Więc tu groszek czy gaz robi dużą różnicę. Jeżeli nie ma u ciebie jakiś zaostrzeń ekologicznych, to ja bym albo olała albo poszła do władz zapytać, czy mozesz miec jako dodatkowe źródło ten groszek i czy musisz zgłaszać to i komu. Ot, taka hybryda ci się zamarzyła. Z gazem bym nie odkręcała, a kto ci to sprawdzi. A w ogóle bym nic nie odkręcała, raczej zgłaszałabym jako chęć poszerzenia instalacji o ten groszek właśnie. .

Mruva u nas w Justynowie możesz mieć wg planu gaz, olej lub ekologiczne kotły węglowe więc nie ma żadnego problemu z praktycznie żadnym nowym kotłem - dowiadywałem sie osobiscie.

Nie wiem nie znam sie co w twojej sytuacji ale może zostawić sobie w papierach tą instalacje gazową która jest w papierach a nie ma w rzeczywistosci że jak kiedyś by powstawała to można poprostu zrobić wg projektu i już nic nigdzie nie zgłaszać...

Ale uprzedzam nie znam się nie chce w błąd wprowadzić.

A info o moim kotle do sprzedania jest tu.. http://allegro.pl/kociol-weglowo-mialowy-17-kw-okazja-i1461266235.html

Witam

Na forum jestem nowy. Planuje budowe domu pietrowego z plaskim dachem i pojawilo sie pytanie czy odplyw z dachu zrobic grawitacyjny czy podcisnieniowy. Wiele sie o tym naczytalem i doszedlem do wniosku ze podcisnieniowy jest lepszy. Jednak nigdzie nie moge znalezc cen obu systemow, nie wiem o ile drozyszy bedzie system podcisnieniowy. Czy macie moze jakies doświadczenie w tej dziedzinie?

Pozdrawiam

..ja tak nieśmiało podpytam... polecacie kogoś od kretów.. tych mikso-kretów?

( bo jakoś słabo widzi mi sie samemu zalewanie ) :p

Hmmmm .... Boguś .... ?

Brał ze 2 lata temu 36 zł za m2 powierzchni : materiał i robocizna.

Ale chyba bym jednak teraz poszukał kogoś innego .... Albo wziąść go, ale pewne rzeczy zrobić po swojemu dodatkowo - nie przykrywać folią wylewek, zraszać wodą normalnie jak chudziaka, może nie lać tak ze szlaucha ;), ale spryskiwać ;)

Dopilnować grubości wylewek i sposobu ułożenia zbrojenia ( miałem w pom. gosp i garażu, mimo dystansów, są na samym spodzie, a nie w środku wylewki ).

Inne kandydatury ;) ?

pozdro, majki

EZS i Jaskul, dzięki za sugestie, jeżeli to formalnie nie jest problem, to rzeczywiście najchętniej tak bym zostawiła, ponieważ jak tylko będzie możliwość i finanse pozwolą przepniemy się na gaz.. Spróbuję zrobić tak jak radzi EZS.

Pozdrawiam

Wiesz, natchnęło mnie i spojrzałem w nasz odbiór ... mamy wpisane że mamy kanalize i wodociąg sieciowy. A NIE mamy ! :mad:

No to jakoś tak natuarlnie ... olaliśmy i nic :) :lol2:

Czyli też olej :yes:

pozdrawiam, majki

Wiesz, natchnęło mnie i spojrzałem w nasz odbiór ... mamy wpisane że mamy kanalize i wodociąg sieciowy. A NIE mamy ! :mad:

pozdrawiam, majki

Z tego wynika, że to w Nadzorze standard, kto by pomyślał, że takie błedy się tam wkradną?.

W takim razie jesteśmy po odbiorze, hura, hura, hura!!!.

Pozdrawiam

Z tego wynika, że to w Nadzorze standard, kto by pomyślał, że takie błedy się tam wkradną?.

W takim razie jesteśmy po odbiorze, hura, hura, hura!!!.

Pozdrawiam

mruva GRATULEJSZYN!!!

podpowiedz w takim razie koledze za co muszę się wziąć (czyli co po kolei załatwiać) teraz żeby być na tym samym etapie, bo musimy jak najszybciej pyknąć odbiór - mamy 12 kW przyłącza budowlanego co kosztuje extra prawie 100 pln co miesiąc. Muszę przyspieszyć bo dzidzia też wolałaby pewnie w domku niż w ciasnym mieszkanku.

Nasz Słodziak ... :-) :-) :-) :-) :-) :-)

http://images35.fotosik.pl/445/2295c67ec087d460.jpg

Witam

Na forum jestem nowy. Planuje budowe domu pietrowego z plaskim dachem i pojawilo sie pytanie czy odplyw z dachu zrobic grawitacyjny czy podcisnieniowy. Wiele sie o tym naczytalem i doszedlem do wniosku ze podcisnieniowy jest lepszy. Jednak nigdzie nie moge znalezc cen obu systemow, nie wiem o ile drozyszy bedzie system podcisnieniowy. Czy macie moze jakies doświadczenie w tej dziedzinie?

Pozdrawiam

witamy

nikt ci nic nie napisał, bo chyba to nie jest popularny rodzaj dachu i nikt u nas takiego nie ma :) W łodzi na większości terenów obowiazują plany ze stromymi dachami...

Może na wymianie doświadczeń?

Witam

Pozdrawiam

Ja mam częściowo płaski dach lub jak kto woli, dwa wielkie tarasy. U nas odpływ grawitacyjny przewidziany został na obu. Na jednym do rynny, drugim- dwa wpusty. Ale na etapie wykonawstwa zrezygnowaliśmy z wpustów, ze względu na koszty i nieufność w stosunku do ekip wykonawczych. Odpływ ciśnieniowy pewnie skuteczniejszy, tylko kto Ci to porządnie i za ludzkie pieniądze zrobi. Płaskie dachy nadal w naszym kraju niepopularne, więc i wykonawców z doświadczeniem mało.

Anula buduje dom z płaskim dachem, to jest link do jej postów. Przewijają się tam też ludzie z domami z płaskimi dachami, może jej zapytaj. :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163293-Posty-do-Anuli/page40