Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

malinka_g - domek z Twojego avatara przypomina mi Librę, to tam są takie drogie okna? ( chyba te zaokrąglone profile są tak podwyższają cenę) Sądziłam, ze Schuco to już są z górnej półki, a tu Salamander z Abatexa nawet trochę je przewyższa ceną. Nie wiem co sądzić o tym Abatexie. Na forum o oknach profil Schuco jest bardzo chwalony, nie wiem tylko jak z firmą.

Mielczarek jest O.K. Możesz pojechać i zobaczyć jak robią twoje okna.

Swojego czasu zrobiłam sobie tabelkę w której rozpisałam, wydawało mi się, wszystkie parametry okien z 4 firm wybranych do ostatecznego starcia. Nie było problemu z Jezierskim i Mielczarkiem, bo pracują właściwie na tych samych profilach, systemach. Salamander ma inny profil i inne okucia, to samo dotyczyło MS okno, więc o porównania trudno. Sprzedawcy schucco twierdzili, ze pozostałe dwa profile i okucia są o klasę słabsze. Wątek o oknach jakby to potwierdził, ale tam silne lobby schucco :D

Stanęło w końcu na Jezierskim. Dali więcej gratisów. Tzn w cenie część klamek z kluczykiem, system antydomykający, tzn jak otworzę okno tarasowe to zostaje w takiej pozycji, ani się nie zamknie, ani b. nie otworzy, kolor dwustr. w cenie. Ale dzisiaj zamówiłabym te okna chyba u Jareko a nie w Łodzi. Ale jak to mówią wszędzie lepiej gdzie nas nie ma...

Witam, przyłączam się do prośby ewanz.

Mam kilka wycen:

Mielczarek- Schuco- 26300,

Budvar- Energy Line- 23700,

Abatex- Salamander 3 D- 26900.

Ceny zawierają montaż, kolor obustr. i pakiet 3 szybowy.

Jutro jeszcze będą wyceny od Peteckiego i Makarskiego.

Wychodzi praktycznie wszędzie to samo, tylko pytanie brzmi u kogo lepsze okna? Proszę o wskazówki :)

Ciekawe spostrzeżenia ...

ja mam u siebie duże powierzchnie przeszklone (m.in dwa okna przesuwne 240x240):

liczba okien: 10

powierzchnia: 30m2

obwód: 67m

dodatki: szyby P4, kolor x2, 4klamki z kluczykiem, blokady antyprzeciągowe, ciepłe ramki itp

W Abatex zapłaciłem 21 000zł

W Mielczarek Schuco chcieli ode mnie 29 000zł i ani grosza mniej.

Veka około 20 000zł

Budvar 19 500zł.

Uważam, że najsolidniej wyglądały Schuco Mielczarka ale cena mnie powaliła.

W mojej ocenie najładniejsze były Salamander z Abatex.

Witam!!!

Proszę o opinie na temat dachówki cementowej Braas bałtycki w kolorze grafitowym, bo właśnie taką wybraliśmy i niewiemy do końca czy dobrze. Szukamy też firmy do tynkowania więc jak ktoś ma sprawdzoną to proszę o podanie. I jeszcze jedno gdzie kupowaliście bramę garażową? Dzięki za pomoc

Witam!!!

Proszę o opinie na temat dachówki cementowej Braas bałtycki w kolorze grafitowym, bo właśnie taką wybraliśmy i niewiemy do końca czy dobrze. Szukamy też firmy do tynkowania więc jak ktoś ma sprawdzoną to proszę o podanie. I jeszcze jedno gdzie kupowaliście bramę garażową? Dzięki za pomoc

Co do dachówki- nie mam, więc nie pomogę.

Tynki- ja bardzo polecam ekipę pana Rolnika, namiary na tablicy ogłoszeń. Zresztą polecani przez wiele osób z fm :)

Swoją bramę kupiłam w Hormannie na Wólczańskiej- bardzo solidna i brama i firma. Zero problemu z seriwsem, obsługą.

Witam!!!

Mamy Braasa celtycką. Leży już 3 rok. Po prostu ok.

Tynki CW - namiary w moim pierwszym poście na tablicy ogłoszeń.

Brama - Poltau Łódź.

pozdrawiam, majki

Swojego czasu zrobiłam sobie tabelkę w której rozpisałam, wydawało mi się, wszystkie parametry okien z 4 firm wybranych do ostatecznego starcia. Nie było problemu z Jezierskim i Mielczarkiem, bo pracują właściwie na tych samych profilach, systemach. Salamander ma inny profil i inne okucia, to samo dotyczyło MS okno, więc o porównania trudno. Sprzedawcy schucco twierdzili, ze pozostałe dwa profile i okucia są o klasę słabsze. Wątek o oknach jakby to potwierdził, ale tam silne lobby schucco :D

Stanęło w końcu na Jezierskim. Dali więcej gratisów. Tzn w cenie część klamek z kluczykiem, system antydomykający, tzn jak otworzę okno tarasowe to zostaje w takiej pozycji, ani się nie zamknie, ani b. nie otworzy, kolor dwustr. w cenie. Ale dzisiaj zamówiłabym te okna chyba u Jareko a nie w Łodzi. Ale jak to mówią wszędzie lepiej gdzie nas nie ma...

poczytaj watek o Jezierskim

jareko już dla nich nie pracuje a firma mooże wyjdzie z dołu a może nie...

Witam, przyłączam się do prośby ewanz.

Mam kilka wycen:

Mielczarek- Schuco- 26300,

Budvar- Energy Line- 23700,

Abatex- Salamander 3 D- 26900.

Ceny zawierają montaż, kolor obustr. i pakiet 3 szybowy.

Jutro jeszcze będą wyceny od Peteckiego i Makarskiego.

Wychodzi praktycznie wszędzie to samo, tylko pytanie brzmi u kogo lepsze okna? Proszę o wskazówki :)

my też mamy poki co jeszcze w mieszkaniu schuco mielczarka, dla nas bomba, mimo, ze to byla wresja najtansza :)

Jakieś namiary, cena ? Jesteś zadowolona z badań ? W sensie, tego, ze człowiek był "w porządku" ?

Jakbyś mogła podać, tu czy na PW :)

z góry dzięki, pozdrawiam, majki

Dla wszystkich zainteresowanych

AN - Termowizja Mirosław Antczak, tel. 691943231

Opracowanie zawiera bardzo dużo zdjęć.

A oto fragmenty "Podsumowania":

"Badanie (...) wykazało dobrą spoistość energetyczną bryły wskazującą na dobrą praktykę budowlaną. Budynek wykonano z zachowaniem wymaganej przez producenta technologii i widać tego efekty, ściny zachowują równomierny rozkład temperaturowy, spoiny są cienkowarstwowe i wpływają niezauważalnie na przenikanie ciepła.

Dobrze też rozwiązano płyty balkonowe wykorzystując systemowe rozwiązania.

Naturalne mostki termiczne występujące w narożach i przy podłożu oraz przy sufitach mają ograniczony obszar i nie będa wpływać nadmiernie destrukcyjnie.

Pomimo generalnie dobrej oceny przegród zewnętrznych budynku, zalecałbym ocieplenie zewnętrzne (...) wełnę mineralną.

Osadzenie okien i drzwi jest prawidłowe, w nielicznych przypadkach należy poprawić wady wynikające (...) ze szczelin w piance. Koniecznie docieplić wnęki okienne.

Osadzenie drzwi wejściowych zlicowanych z elewacją ściany wewnętrznej jest dyskusyjne, korzystniejszym energetycznie rozwiązaniem jest osadzenie w połowie grubości ściany(...)

Ogrzewanie podłogowe jest dobrze rozłożone.(...)"

Dobrze wypadło?

Żadnych mostków nadproży i wieńcy! Ytong goły, nie tynkowany.

Aneccy, bulba. Wyrzuciliśmy wspólnymi siłami z mężem namiary na tą firmę od kostki. Kurcze!!!

Ale namiar był stąd, z forum. Tylko, że wiadomości ze skrzynki też gdzieś wyparowały. Po zmianach na forum śmieci mi w skrzynce zostały, a to co trzymałam - gdzieś poszło!

Może się namarodawca ujawni?????