Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Kochani,

potrzebuję Waszej pomocy. Mam stan surowy, szukam dość pilnie OKIEN. Mam jednak wrażenie, że wyceny, które mam są.... co najmniej mocno przestrzelone.

Możecie podzielić się sprawdzonymi namiarami na okna? Dom w Skierniewicach, okna plastik 5-6 komorowe, nie żadne szaleństwo, raczej standard.

Macie doświadczenia w kwestii profili? Weka? Aluplast?

z góry dziękuję za każdy sprawdzony namiar godny polecenia :)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam - mam do sprzedaży nowe rzeczy - pozostałości po pokryciu dachu - tanio !

- Pas nadrynnowy blacha - brąz RAI -8017- mat o dł. 2mb i szer. 11 cm oraz zagięciu 8 cm i kampinos 1,5 cm. - 40 szt.

- Listwa kominowa - blacha j.w o dł. 2mb i szer. 6 cm i dwóch zagięciach po 1,5 cm. - 4 szt.

W / w rzeczy posiadają na powierzchni ochronną folię. Mój numer telefonu: 792-728-436

Pozdrawiam

Nadal aktualne - polecam

Kochani powiedzcie mi jakie są koszty samej robocizny fundamentów domu o wymiarach ok. 7,5 na 11,4. Fundament postawiony będzie na terenie, na którym do kwietnia po wkopaniu się głębiej szpadlem stoi woda. A.. ma być wybudowany z 3 bądź 4 bloczków( o ile dobrze zrozumiałam). Murarze powiedzieli kwotę 3 000 zeta (już się poprawiam)- myślę, że to dość dużo, biorąc pod uwagę fakt, że będą mieć wykopane przez koparkę wszelkie dziury, a grucha przyjedzie i wszystko zaleje. Napiszcie co o tym sądzicie - jestem początkującym budowlańcem.

No pewnie że dużo, zwłaszcza że będa mieli już wszystko wykopane i zalane...

to co tylko maja wymurować te 4 warstwy w góre z bloczków???

troche się cenią ;)

Netbet, .seban. nie ma sprawy- zapraszam na budowę- jeśli jeszcze macie czas itd....czemu nie.

No to teraz na poważnie.

Przy podanych przez Ciebie wymiarach domu, przy wysokości na 4 bloczki, wychodzi ok. 22m2 ścian fundamentowych do postawienia.

Wg mnie dobra ekipa powinna wziąć za to ca 1.200pln (ze zrobieniem izolacji), przy założeniu, że wchodzi na gotowe już wylane ławy fundamentowe.

No chyba, że koszty dodatkowe wiążą się z ciągłym odsysaniem napływającej wody ;)

A.. ma być wybudowany z 3 bądź 4 bloczków( o ile dobrze zrozumiałam). Murarze powiedzieli kwotę 3 000 zeta (już się poprawiam)- myślę, że to dość dużo, biorąc pod uwagę fakt, że będą mieć wykopane przez koparkę wszelkie dziury, a grucha przyjedzie i wszystko zaleje. Napiszcie co o tym sądzicie - jestem początkującym budowlańcem.

..co ja o tym sądzę...

3-4 bloczki to wysokość jakieś 45-60 cm .... dom niech będzie wyniesiony TYLKO 30 cm nad ziemię ... zostaje nam 15-30 cm pod poziomem gruntu...czyli co? ława fundamentowa na wysokość 80-105 cm??? eee... cos nie teges... ile tego betonu chcesz wlać???30m3??

wszytko co pod ziemią musi schodzić łacznie 120cm w głąb! - głębokość przemarzania

Reklama ... ? ;)

Ja akurat jakoś hibetu nie wspominam z rorzewnieniem ...

pozdrawiam, majki

Bynajmniej, nie sprzedaję materiałów budowlanych....mam jeszcze namiary na Nast-bud i Max-bet, ale tych firm na targach nie było i nie widziałem ich bloczków, niemniej sprawdzę.

a co nie tak było w Hibecie...wykonawcy polecają ich bloczki i stropy?

pozdrawiam spies11

Hibet? Mam od nich szambo, jestem zadowolona. Co do bloczków: nie mam doświadczenia, bo o materiały na budowę domku troszczył się wykonawca, tak że nawet nie wiem skąd miał.

Wracając do Hibeta: ludziska w okolicy go chwalą (ale Dagarta już nie).

Ta firma Dagart też była na targach i pamietam rozmowę z fajną i rzeczową Panią odnośnie dachu...z tego co pamiętam to maja Brasa i Creatona, a ja chce ceramikę. Tak więc czemu ich nie "chwalą"?

no co Wy ,nikt odkurzacza centralnego nie zakładał??

odkurzacz centralny b. polecvany przez kilku znajomych co mają :)

zaniepokojeni mówią, ze bedzie przetrzymywał smieci i syf w rurach, ja odpowiadam, ze wole w rurach niż z normalnego odkurzacza mają wylatywać do domu.

no i jak cichutko się odkurza :)

Ulżę :) Choć w rebusie wszystko było :)

Tak, Mielczarek - Zduńska Wola.

Ktoś to musiał zrobić :)

pozdrawiam, majki

To ja jednak dodam coś od siebie w temacie Mielczarka - niestety my już prawie 4 miesiące czekamy na załatwienie reklamacji związanej z niezgodną z umową dostawą (klamka w innym kolorze niż zamówiona) i niestety póki co jedynie co miesiąc puste zapewnienia Pana handlowca, że mamy się nie martwić wszystko będzie załatwione. Tak więc wszystko fajnie i sprawnie przed dostawą i wpłaceniem całości kasy, później porażka ... :(

My w najbliższy piątek będziemy mieli montowane okna. Zamówiliśmy profile Schuco, ale w innej firmie niż większość na naszym forum.

Do tej chwili wszystko przebiega bez problemu - dogadanie szczegółów, terminowość, podejście jak najbardziej 'client-centric', no i najważniesze - dość konkurencyjna cena.

O wszystkim jak najbardziej poinformuję po montażu - czy na TAK, czy na NIE :)

Ja mam na razie tylko rozprowadzenie instalacji. Jednostki centralnej jeszcze nie mam.

Wydaje mi się, że odkurzacz centralny i rekuperacja to już standard w budownictwie.

Jak nie masz odkurzacza centralnego to musisz kupić odkurzacz dostosowany do DUŻYCH powierzchni (np. do hoteli) bo zwykły to Ci się zgrzeje 50-70 mkw. No i mieć miejsce by go przechowywać. Przy dużych domach pewnie nie ma problemu. U mnie każdy centymetr kwadratowy się liczy...

Witam wszystkich. Czy ktoś z Was orientuje się może, jakie ceny są teraz za wycięcie ok 200 brzózek samosiejek około 12-15 letnich, o obwodach na wys. 130 cm od 30 do 50 cm. Chodzi mi również o wyciągnięcie korzeni i ew. wyrównanie całej działki. Może ktoś z Was ma namiary na kogoś, kto się tym zajmuje w okolicach gm. Wodzierady. Pozdrawiam

ja mam i to od roku , choć początkowo długo się opierałem zainstalowania jednostki ( bo istalacje rozłożyłem wcześniej przy budowie domu sam za 250 zł ;-)) . Dziś moge z czystym sumieniem polecić ten wynalazek , szczególnie jak ma się do odkurzenia dużej powierznni , przez rok męczyłem się takim małym "fafikiem" , ale nie ma porównania , szczególnie jak dostałem w gratisie taką końcówkę 50 centymetrową ;-) ( też polecam)

w sumie to jest dużo zalet , wady ? no może ta długa 9 metrowa rura , ale to i tak łatwiej niż ciągnać za sobą "fafika" nawet jak jest mały

2mm, Zetka, jacekot - jakiej firmy macie instalacje od odkurzacza?

tomash - my też początkowo nastawialiśmy się na wzięcie speców od wycinki, ale w końcu sami (czyli mąż) wycięliśmy i to niemarkową tanią piłą. Jedynie do sporej ilości karp musimy skombinować jakąś wywózkę.

Ta firma Dagart też była na targach i pamietam rozmowę z fajną i rzeczową Panią odnośnie dachu...z tego co pamiętam to maja Brasa i Creatona, a ja chce ceramikę. Tak więc czemu ich nie "chwalą"?

Mają więcej.

Wykonawca mojego dachu powiedział, że jak materiały będą od nich, to on nie robi dachu.

Pytałam innych, którzy mieli też do czynienia z nimi. Były skargi na problemy z prawidłowością obliczeń ile czego potrzeba do danej realizacji, z zamawianiem dodatkowych brakujących ilości, z wymianami itp.

Ale dziewczyny się podobały. :)