Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Eee, masz na myśli ogólnopolski program? Jeśli tak, to osobiście uważam, ze jest to dofinansowanie, ale dla banku. Musisz wziąć kredyt, dofinansowanie wynosi max 45% brutto, tzn minus podatek. Musisz zapłacić marżę kredytu, następnie rzeczoznawcy, a dofinansowanie pokrywa odsetki! Jak wyliczyli mądrzy ludzie w wariancie dofinansowania 45%- realne dofinansowanie wynosi ok 10-15%.

Dużo lepiej wypadają gminne dopłaty, ale moja gmina ich nie stosuje :( Chyba, ze ktoś wie coś innego o gminie Łódz-Górna?

Eee, masz na myśli ogólnopolski program? Jeśli tak, to osobiście uważam, ze jest to dofinansowanie, ale dla banku. Musisz wziąć kredyt, dofinansowanie wynosi max 45% brutto, tzn minus podatek. Musisz zapłacić marżę kredytu, następnie rzeczoznawcy, a dofinansowanie pokrywa odsetki! Jak wyliczyli mądrzy ludzie w wariancie dofinansowania 45%- realne dofinansowanie wynosi ok 10-15%.

Dużo lepiej wypadają gminne dopłaty, ale moja gmina ich nie stosuje :( Chyba, ze ktoś wie coś innego o gminie Łódz-Górna?

no wlasnie też tak myślę... Olga- a skąd masz te dane (10-15%)?

mnie troche zbili z tropu w składzie budowlanym, gdzie kupujemy większość materiałów budowlanych. Przy rozmowie o dachu facet mnie pyta: a kolektory?

organizują podobno dofinansowania, a ponieważ dofinansowanie dotyczy całej instalacji wodnej, którą z solarami czy bez i tak trzeba zrobić to wg sprzedawcy (podkreslam: sprzedawcy) kolektory wychodzą za darmo.

wydaje mi się to lekko watpliwe bo przecież gdyby tak było to co drugi nowy dom miałby kolektory, a nie widzę ich prawie wcale.

Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia?

Też mnie interesuje ten temat, na razie dość ogólnie, bo do instalacji jeszcze trochę czasu mamy. Ale z tego co mi się obiło o uszy wynika, że ta instalacja to chyba raczej tylko do podłączenia solarów, nie cała.

Ale ponoć nie ma kar za wcześniejszą spłatę, więc może jakby od razu spłacić, nie było by tak źle? Podobno ma też wejść podobny program na pompy ciepła.

Też mnie interesuje ten temat, na razie dość ogólnie, bo do instalacji jeszcze trochę czasu mamy. Ale z tego co mi się obiło o uszy wynika, że ta instalacja to chyba raczej tylko do podłączenia solarów, nie cała.

Ale ponoć nie ma kar za wcześniejszą spłatę, więc może jakby od razu spłacić, nie było by tak źle? Podobno ma też wejść podobny program na pompy ciepła.

dzisiaj bede jeszcze raz w tym składzie to sie dopytam i oczywiscie podziele informacjami :)

myslalam, ze moze ktos juz ma jakies doswiadczenie.

Koszt m2 solara nie może przekroczyć 2,5 tys zł.

"Do kosztów kwalifikowanych można zaliczyć: (1) koszt projektu budowlano-wykonawczego, o ile przepisy stanowią o konieczności jego przygotowania – projekt musi być zgodny z zaleceniami producenta lub dostawcy kolektorów, a także powinien być sporządzony lub zatwierdzony przez osobę posiadającą uprawnienia zgodne z art. 14, ust. 1, pkt 4 ustawy Prawo budowlane, (2) koszt projektu instalacji kolektorów do ogrzania c.w.u. lub /i zasilania w energię innych odbiorników ciepła, (3) koszt zakupu kolektorów (posiadających certyfikat Solar Keymark lub zgodność z normą PN – EN 12975-1 – wydane co najwyżej 5 temu), zasobnika, przewodów instalacji, aparatury pomiarowej i automatyki, (4) koszt zakupu ciepłomierza zgodnego z normą PN EN 1434, którego montaż w przypadku wniosków składanych przez wspólnoty mieszkaniowe jest obligatoryjny, (5) koszty związane z montażem, (6) podatek VAT – o ile beneficjent nie posiada prawa do jego odliczenia, (7) inne materiały i urządzenia – jeśli projektant uzna je za potrzebne do prawidłowego funkcjonowania instalacji."

Ale jest coś jeszcze:

"W dodatku, wcześniejsze zasady regulaminu wykluczały z możliwości montażu kolektorów budynki znajdujące się w budowie. Teraz osoby, które dopiero budują dom, a chciałyby zamontować na nim kolektory z dopłatą z NFOŚiGW, mogą zaciągnąć kredyt i zainstalować kolektory jeszcze w trakcie budowy, i wystąpić o dopłatę z Funduszu po odebraniu inwestycji i faktycznym zamieszkaniu.

Warunkiem uzyskania dofinansowania jest jednak uzyskanie za pomocą dofinansowanej instalacji tzw. efektu ekologicznego, czyli rzeczywiste zmniejszenie zużycia energii wyprodukowanej za pomocą konwencjonalnej źródeł, co jednak może być spełnione tylko wtedy, gdy instalacja solarna jest faktycznie eksploatowana tzn. beneficjent programu NFOŚiGW wykorzystuje kolektory do ogrzania c.w.u. przez 12 miesięcy od dnia zrealizowania projektu. Jeśli natomiast budynek pozostaje niezasiedlony, Fundusz nie refunduje części poniesionych kosztów."

To ze strony http://heliosfera.pl/helio/artykul/Zmiana-zasad-kredytu-z-45-doplata-NFOSiGW

Nie rozumiem w polityce dopłat Państwa Polskiego jednego: dlaczego trzeba wziąć kredyt? Dlaczego nie można otrzymać dopłaty pomniejszonej o podatek na wskazane konto po wcześniejszym przedstawieniu audytu? Dlaczego trzeba zapłacić bankowi 3,5 % bezzwrotnej marży od całości kwoty kredytu?

no wlasnie też tak myślę... Olga- a skąd masz te dane (10-15%)?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160188-Wreszcie-s%C4%85!!!-Rz%C4%85dowe-dotacje-do-solar%C3%B3w

sprzedawca chce zarobić, ma pewnie prowizje od utargu więc szuka jelenia któremu da się wcisnąć eko-bajeczkę o eko-opłacalności

to mówiłem JA, nabity w eko-latarnie na słońce i wiatr, każdemu komu się wydaje że to działa polecam odwiedzić moją ulicę w nocy i na własne oczy się przekonać jak to rzadko w ogóle działa

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160188-Wreszcie-s%C4%85!!!-Rz%C4%85dowe-dotacje-do-solar%C3%B3w

sprzedawca chce zarobić, ma pewnie prowizje od utargu więc szuka jelenia któremu da się wcisnąć eko-bajeczkę o eko-opłacalności

to mówiłem JA, nabity w eko-latarnie na słońce i wiatr, każdemu komu się wydaje że to działa polecam odwiedzić moją ulicę w nocy i na własne oczy się przekonać jak to rzadko w ogóle działa

Pamiętam fotorelację z "otwarcia" twojej ulicy. Sama się napaliłam i zaczęłam namawiać sąsiadów, ze może i u nas by tak ze 3 postawić. Szkoda, ze to taki szajs... tzn, zapewne w zach. Niemczech się sprawdza, albo w takiej słonecznej Hiszpanii :D

Chociaż ostatnio słyszałam, ze ponoć ulepszają te latarnie. Chyba w Dzienniku Łódzkim czytałam, ze w Twojej okolicy dostawili kolejne. My ta sama gmina chyba som. Ł-górna?

te lepsze okazały się w praktyce 2 razy gorsze, oprócz tego że w ogóle nie świecą, to do tego jeszcze są zrobione na bardzo cienkich tanich masztach które jak tylko zacznie wiać trzęsą się jak osika, JA osobiście prorokuję że za 2-3 lata rozlecą się od tych wibracji

PS my sąsiadami jesteśmy, ja do ciebie mam 2 rzuty beretem, a dom budujesz na polu na którym jako nastolatek w piłkę grałem

No ładnie :D To jak już założę trawnik, to znowu będziesz mógł pograć w piłkę na moim polu ;)

A co do latarni, to tak sobię myślę, że jeśli gmina postawi tam takie eko lampy, to potem za Chiny Ludowe nie będą chcieli postawić zwykłych...Może więc lepiej poczekać 10 lat na tradycyjne lampy?

A ja już NIE POLECAM!!! Od 10 grudnia czekamy na załatwienie reklamacji i ... dupa nic się nie dzieje ... tak więc osławiony Mielczarek chyba urósł w piórka i ma klientów w czterech literach.

A ja pozwolę sobie powtórzyć, to co niegdyś napisałem.

Mocno się zraziłem do firmy Mielczarek, po handlowo-impertynenckich telefonach jego handlowców o konieczności dokonania zamówienia, bo cena idzie w górę i w ogóle za kilka dni koniec świata.

Ja reaguję na coś takiego alergicznie, zwrot o 180 stopni i zakup u Zimnego.

Generalnie sam pan Mielczarek jest osobą (ja go tak odebrałem) bardzo życzliwą, uczynną, obeznaną z tematem i zaangażowaną. Zdecydowanie gorzej z jego handlowcami.

Co do Zimnego, te same okna co i Mielczarka duuuużo taniej.

Ideału nie ma. 3 krotnie zgłaszałem reklamacje. Za każdym razem bardzo dobry kontakt i reakcja. Wady (w tym jedna zw. z szybami - usuwał producent szyb) usuwane, w tym ostatnia profi regulacja.

Ergo, jak Schuco to (według mnie) Zimny. Firma na pewno nie idealna, ale prawdziwa i nie uciekająca od swoich zobowiązań.

Z mojego polecenia 2 znane mi osoby też zamówiły te okna, nie zgłaszały żadnych zastrzeżeń.

pzdr

A ja już NIE POLECAM!!! Od 10 grudnia czekamy na załatwienie reklamacji i ... dupa nic się nie dzieje ... tak więc osławiony Mielczarek chyba urósł w piórka i ma klientów w czterech literach.

Heejjjo.

No...to...

Zadzwoniłam do Zduńskiej Woli, wysłałam e-mail... W sprawie "ciepłego montażu" moich okien... Wyszło na to, że nie za bardzo zgodnie ze sztuką jest: taśma paroszczelna poszła tylko po trzech krawędziach (parapety już są, więc chyba "po ptokach"). Okna balkonowe zamontowane bez listwy podprogowej...mam problem z izolacją tej okolicy okna... prosiłam żeby panowie podjechali i doradzili co teraz można zrobić, żeby ten montaż był "ciepły". Minęły 2 tygodnie... Pan tylko stwierdził, że trzeba będzie mnie potraktować "indywidualnie". Ostatnia rozmowa była tydzień temu. Czekam.

Szkoda. Ale taka prawda.

Być może ta REKLAMA... tu...zaszkodziła. http://www.manu.dogomania.pl/emot/smutne_tak.gif

Eh, ostatnio to kilka takich "kwiatków" mi wyszło.

Czasami myślę sobie, że wiele racji jest w powiedzeniu: Kto buduje, ten pokutuje. http://www.manu.dogomania.pl/emot/hmm.gif - tylko za co?

Witam

W tym roku rozpoczynam budowę domu w okolicach Rąbienia i zaczynam się rozglądać za wykonawcą dachu.

Możecie polecić może jakieś firmy z Łodzi i okolic Łodzi, które robiły może u Was i jesteście zadowoleni.

Pozdrawiam

służę uprzejmie:

Krzysztof Molenda kom: 502 240 145

... ja jestem zadowolony - więźba sie nie zawaliła :-)

Heejjjo.

No...to...

Zadzwoniłam do Zduńskiej Woli, wysłałam e-mail... W sprawie "ciepłego montażu" moich okien... Wyszło na to, że nie za bardzo zgodnie ze sztuką jest: taśma paroszczelna poszła tylko po trzech krawędziach (parapety już są, więc chyba "po ptokach"). Okna balkonowe zamontowane bez listwy podprogowej...mam problem z izolacją tej okolicy okna... prosiłam żeby panowie podjechali i doradzili co teraz można zrobić, żeby ten montaż był "ciepły". Minęły 2 tygodnie... Pan tylko stwierdził, że trzeba będzie mnie potraktować "indywidualnie". Ostatnia rozmowa była tydzień temu. Czekam.

Szkoda. Ale taka prawda.

Być może ta REKLAMA... tu...zaszkodziła. http://www.manu.dogomania.pl/emot/smutne_tak.gif

Eh, ostatnio to kilka takich "kwiatków" mi wyszło.

Czasami myślę sobie, że wiele racji jest w powiedzeniu: Kto buduje, ten pokutuje. http://www.manu.dogomania.pl/emot/hmm.gif - tylko za co?

Dodam dalszy ciąg moich zmagań ...

Ostatnio jechałem do Kalisza i mówię sobie podjadę i zobaczę na jakim etapie jest moja reklamacja u Mielczarka, zawsze to jednak lepiej zrobić to face to face ...

W biurze głównym panie połączyły mnie telefonicznie z fabryką i osobą odpowiedzialną za reklamację, a tu niesamowita niespodzianka - Pan pierwszy raz słyszy o mojej reklamacji. Szybko wyjaśniłem mu więc, że mnie to nie interesuje i za 10 minut jestem u niego w fabryce i na piśmie oczekuję ich odpowiedzi w tej sprawie.

Na miejscu okazało się, że ich wspaniały handlowiec Pan Wiesław Olczyk (NIE POLECAM Z NIM ROZMAWIAĆ NAWET O KOLORACH OKIEN - OSZUST, ITD, ITP) nie przekazał reklamacji zgłoszonej w grudniu, ani tej zgłoszonej w lutym ani żadnego ponaglenia itd., a mi cały czas wmawiał "w tym tygodniu będzie zrobione" ...

Z właścicielem obejrzeliśmy moje zamówienie oraz zlecenie, na którym wyraźnie był kolor klamki taki jak kolor ramki naświetla drzwi. Początkowo chciano wyłudzić 350 pln dopłaty, ale na zakończenie sprawy uzgodniliśmy, że wymiana będzie jeszcze w tym tygodniu i co najważniejsze bezpłatnie.

Firma jako taka zmyła więc plamę na honorze, ale PRZESTRZEGAM PRZED TAKĄ OSOBĄ JAK PAN WIESŁAW OLCZYK CZYLI ICH HANDLOWIEC! Przez niego straciłem 4 miesiące, masę czasu i nerwów.

Witajcie, szukam pilnie ekipy do położenia tynku zewnętrznego (bez docieplenia). Kogoś polecacie ?

heeejooo,

Co u Ciebie, sorry: u Was!? Znalazłaś już tynkarzy? Ja też szukam.

Witam

(...)zaczynam się rozglądać za wykonawcą dachu.

Możecie polecić może jakieś firmy z Łodzi i okolic Łodzi, które robiły może u Was i jesteście zadowoleni.

Pozdrawiam

Witaj u nas. I powodzenia.

Prawdę mówiąc, ja jestem zadowolona ze swojego wykonawcy. Kto to był możesz sprawdzić na naszej Tablicy.

Ale raczej nie traktuj tego jako "polecenia". Jak zapoznasz się z naszymi doświadczeniami, dojdziesz do wniosku, że firmy, które dla nas były super, mogły się "zepsuć". Poczytać sobie możesz, ale zdecydować i tak musisz sam.

Najlepiej by było, żebyśmy potrafili sobie zrobić zgodnie ze sztuką sami, "tymy rencamy" (jak netbet ...- podziwiam, chociaż widzę, że przy dachu majstrował kto inny). Albo chociaż dokładnie wiedzieli..."jak trza"... i mieli czas przypilnować... żeby " majstry" zrobili... "jak trza".

Co do okien, to jakieś fatum chyba nad nami wisi... :( Ja mam okna Jezierskiego Znaleźliśmy na świeżo wymienionej szybie w HS odprysk wielkości 5 zł. Po rozmowie tel. pan Mróz zaproponował, że napisze mi karteczkę, że w razie pęknięcia szyby, on ją wymieni. Czy to ja jestem z innej planety, czy tak się dzisiaj traktuje klientów, którzy wydali 35 tys na oknai już raz na wymianę szyby grzecznie czekali pół roku?