Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

Podzielcie się PROSZĘ :)wiedzą na temat drenażu wokół budynku... jak wykonać, aby nie wydać majątku (jacyś polecani wykonawcy- Zielona Góra k.Andrespola)

A jak radzicie sobie z zagospodarowaniem wody opadowej z dachu??? Z góry dziekuję za informacje

C.Sz.

Poczytaj, jeśli chcesz, mój dziennik budowy ... Są i opisy i zdjęcia ...

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Małżonek zamierza zamówić przez allegro jakiś tam oprysk przeciwko komarom. Psiuka się oczko, staw, trawy, liście- no, siedliska komarów. Używaliście czegoś takiego? Kupował ktoś cuś takiego przez internet? Działa?

Oj o komarach to ja już wiem sporo :) doswiadczam ich (i one mnie, w tym roku utluklam juz z 50 ;) ) co roku od maja do wrzesien pazdziernik :)

kiedys wyczytalismy, ze komar oddala sie o ok. 500-800 metrow wiec jesli opryski to trzeba niestety pogadac z sasiadami, zeby u nich tez taki oprysk zrobic :)

Jesli dobrze pamietam nazwy to byl to simulin i trebon coś mega chyba :)

sami nie robilismy bo jeszcze nie mieszkamy ale chetnie poczytam opinie :)

ps ze sprayow polecamy autan - taki zolty.

ale warto w sezonie zaczac np od offa bo po miesiacu sie komary przyzwyczajają i znow gryzą, i potem zmienić np na autan :) sa tez patyczki brossa, lekko smierdzą ale tez odstraszaja :)

trzymam baaardzo ckiuki za skuteczny oprysk :) i czekam na wiesci.

Dzięki Kajka,

opryski zakupione. Jeden zabija i odstrasza komary- psika się nim ściany domu, pergole itp. Drugi działa na larwy nie pozwalając im się przekształcić w komary. Tym traktuje się oczka wodne, zacienione trawy, iglaki i inne ew. miejsca wylęgu. Planujemy pryskać w sobotę, chyba że pogoda się schrzani. Efektami się pochwalę :)

Autan też stosuję już od jakiegoś czasu i też uważam, że najskuteczniejszy :D

No wiesz, jeszcze nie mieszkamy, ja na budowie bywam co kilka dni. A póki co w ogrodzie nie da się pracować takie stada komarów krążą. Wypadałoby regularnie kosić teren. Swój to jeszcze pół biedy... u nas trzeba by jeszcze kosić z hektar obcego terenu dookoła działki!

Myślę, że jak już zamieszkamy zrezygnujemy z opryskiwania ścian domu itp. Ale w brzozowym zagajniku, gdzie trawa za kolano i wiecznie cień- raj dla komarów- chyba trzeba będzie psikać.

Czy styropian na elewację zakupowaliście na allegro czy w składzie gdzieś obok? W składach zazwyczaj mają styro firm, których nazwy nic mi nie mówią. Jacyś lokalni producenci. Czy taki styro nie zmniejszy objętości o 25% po 10 latach?

Czy styropian na elewację zakupowaliście na allegro czy w składzie gdzieś obok? W składach zazwyczaj mają styro firm, których nazwy nic mi nie mówią. Jacyś lokalni producenci. Czy taki styro nie zmniejszy objętości o 25% po 10 latach?

W składzie "obok" czyli gdzieś 40 km ode mnie ;) Ale wtedy były chore czasy ...

K4 Brzeziny, Knauf Therm jakby co.

pozdrawiam, majki

W składzie "obok" czyli gdzieś 40 km ode mnie ;) Ale wtedy były chore czasy ...

K4 Brzeziny, Knauf Therm jakby co.

pozdrawiam, majki

O, dach u nich kupowałam :) Toż to i mój skład obok. Do mnie mają z 5 km bliżej :D

Rozumiem, że nie zaryzykowałeś styropianu od pana Janka czy innego lokalnego producenta?

Dostałam takiego maila chwilę temu:

"W związku ze złożonym wnioskiem w sprawie pozwolenia na instalacje gazową w budynku mieszkalnym przy ul. Bieszczadzkiej dz. nr ...w Łodzi, proszę o uzupełnienie wniosku o protokół kominiarski( sprawdzenie drożności kominów w budynku). Inspektor Referatu Urbanistyki i Administracji Architektoniczno-Budowlanej ...."

Kumacie coś? Budynek jest przecież w trakcie budowy. Na każdym etapie budowy mogę wystąpic o PNB instalacji gazowej. A co gdybym jeszcze rzeczonych kominów nie miała?

Poczytaj, jeśli chcesz, mój dziennik budowy ... Są i opisy i zdjęcia ...

pozdrawiam, majki

Przejrzałem starannie dziennik i podpowiedź dla poszukujących informacji o drenażu (zakładka 14-ta)- polecam materiał,

Majki,drenaż wykonywałeś samodzielnie czy Pan Błaszczyk?

W tym tygodniu "zalazł mi za skóre" tynkarz- miał wejść przed Wielkanocą a do dzisiaj go nie ma- może należałoby stworzyć dyskusje:

Te firmy i produkty omijamy szerokim łukiem...

Dlaczego?Bo istnieje masa firm i produktów na rynku, o których nie wspomina się na forum- wyelimujmy te najgorsze...

Czekam na opinie w tej sprawie

C.S.