Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No, daje radę, tylko, że wybór pomp mniejszy i ich ceny sporo wyższe. Gdyby średnica rury wynosiła 160 byłoby więcej opcji.

To fakt, u nas też przy "110" jest tzw. "szpilka" 3-calowa grundfosa ... Co prawda pcha te 5m3/h ale faktycznie mogła by być tańsza gdyby rura była inna i dało by się włożyć inną pompę ...

pozdrawiam, majki

zaglądam, ale rzadko, zniechęcona przestojem robót budowlanych i tym, że innym tak świetnie wszystko się układa i mogą pochwalić się swoimi sukcesami budowlanymi .... ;) ;)

a u mnie nawet spotkanie u netbeta stanęło pod znakiem zapytania, bo w szkole u córki własnie w piątek uroczyste spotkanie z rodzicami, na którym być musimy, bo to I klasa SP, więc jeszcze wysztkim nam zależy.... :p

Proszę o wciągnięcie mnie na listę do oślej ławki netbetowej. Jeśli przełoże jutro spotkanie to będę - trochę się wstydzę, ale co tam raz kozie śmierć. I napewno zadam jedno podstawowe pytanie: kto ma na sprzedanie stemple budowlane 3 m i dlaczego tak drogo?

P.S. Mam pytanbie odnośnie fundamentów. Mój murarz magik wymyślił coś takiego: aby bloczki betonowe pomalować dysperbitem (w projekcie mam prim styrozol - cholernie drogie ustrojstwo) a na to dać styropian ale w rękawie ogrodniczym - to jest taka folia coś takiego jak rękaw do pieczenia tylko wiekszy - kobitki będą wiedzieć o co chodzi - ponieważ rękaw jest bodajće na 50 cm wysoko i styropian tak samo, a na to dać płytę zamiast siatki i kleju taką jak daję się do ogrodzenia (tzw. podmurówka).

W kolejności jak to ma być wyglądać:

bloczek betonowy

ściana zabezpieczona mazidłem dysperbit/prim styrozol

styropian włożony w rękaw ogrodniczy (czyli w folię)

płyta betonowa taka jak na podmurówkę do ogrodzenia

I co wy na to?

Ale mnie tu dawno nie było :( Ale od marca sezon się zaczął i ciężki temat. Postanowiłem iść za ciosem i samorobnie wykonaliśmy dach tzn. narazie więźba staneła...

Miałem prowadzić dziennik ... no ale doba za krótka. NET jak Ty to robisz że budujesz, pracujesz i jeszcze masz czas prowadzić dziennik? Po nocach to robisz czy jaaaak?

Ale widzę że znów jakies spotkanko u Net'a .. co to za okazja tym razem?

Pozdrawiam

Mila ok zapomniałem. Czyli stemple już mam. Będę potrzebował 150-180. Napisz mi ile u ciebie poszło na strop bo z tego co pamietam budynki mamy podobne wielkościowo

Luzik ;)

Jeszcze nie poszło, bo mam na razie przerwę. Mam 150 szt kupione (stosunkowo niewiele, jak na moją powierzchnię, ale mam już działówki, które też podeprą) - na kiedy przewidujesz, że będziesz potrzebował?

Witam mam pytanie do osób, które już pomieszkują w swoim domku - czy korzystaliście z firmy "przeprowadzkowej", jeżeli tak to jakiej i jaki to jest mniej więcej koszt?

Tak. Lokalna firma, podjechali w 3 chłopa i poznosili z 3 piętra do samochodu a potem wstawili wszystko do garażu. Tylko kilka najcięższych rzeczy wnieśli do domu ( lodówka, pralka ... ). Za to wszystko i transport ok 7km od mieszkania do domu wzięli 300 zł. Zajęło im to jakieś 2 godziny. Super :)

pozdrawiam, majki

W kolejności jak to ma być wyglądać:

bloczek betonowy

ściana zabezpieczona mazidłem dysperbit/prim styrozol

styropian włożony w rękaw ogrodniczy (czyli w folię)

płyta betonowa taka jak na podmurówkę do ogrodzenia

I co wy na to?

Nie trybię pomysłu majstra ... :( Znaczy wbrew pozorom kumam, co to jest rękaw i nie tylko ogrodniczy ;) , ale nie można normalnie po ludzku ?

W kierunku na zewnątrz : bloczki, izolbet, styrodur klejony na klej do niego ( np. izohan ) i dalej zasypujemy ziemią, albo w wersji de luxe ;) na to klej, siatka, klej, izlobet i folia kubełkowa ... ?

pozdrawiam, majki