olgusieniunieczka 13.06.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Piaskowy: 602 372 853 Do Ciebie ma dość daleko, ale nie powinien wziąć więcej niż 400 zł za jakieś 20t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 13.06.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 dzięki za namiary, faktycznie ceny są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 13.06.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Kochani - potrzebuję speców od dachów płaskich, a najchętniej odwróconych (czy też balastowanych, zielonych). Mam taki taras zaplanowany nad garażem, a że zaraz będziemy na etapie stropu, potrzebuję konsultacji - żeby nie wyszły jakieś kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 14.06.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Kochani - potrzebuję speców od dachów płaskich, a najchętniej odwróconych (czy też balastowanych, zielonych). Mam taki taras zaplanowany nad garażem, a że zaraz będziemy na etapie stropu, potrzebuję konsultacji - żeby nie wyszły jakieś kwiatki. Cześc Mila- myślałam, że w dachach zielonych własnie chodzi o to, żeby wyszły kwiatki na priv wysyłam namiar na dachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.06.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Cześc Mila- myślałam, że w dachach zielonych własnie chodzi o to, żeby wyszły kwiatki na priv wysyłam namiar na dachowca Kaja - zielonego nie chcemy - odwrócony owszem, ale bez kwiatkuff Nic nie dostałam, może miałam zapchane - jakbyś była taka miła, wyślij jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 15.06.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Pytanie do tych co mają ogrzewanie gazem piecem gazowym kondensacyjnymJak macie rozwiązany komin - czy stawialiście systemowy. wyczytałem że do kondensata są systemówki specjalne, można wymurować zwykły komin z cegły i w to włożyć kwasówkę bądz specjalną rure plastikową do kondensata. i kurka zwariowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.06.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jarek - ja jestem na bierząco z kominami, bo choć nie mam gazu, chcieliśmy zrobić dodatkowy komin w razie czego, gdyby w przyszłości dotarli do nas. Możliwości jest kilka - z moich informacji wynika, że do kondensata rura mieści się nawet w przewodzie wentylacyjnym. Może być też sama goła rura - komin stalowy. Ja właśnie ostatecznie zdecydowawałam się na to rozwiązanie - na razie planuję zostawić tylko przepust w stropie w pomieszczeniach gosp, które mam jedno nad drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 15.06.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 czyli z tego co mówisz to najlepiej wymurować komin z cegły a potem ewentualnie w niego wstawić kwasówkę lub plastikową rurę i komin będzie służył za pobór powietrza a rura za oddawanie spalin czy jakoś tak. kurka to budowanie to trudna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 15.06.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mila a jak idzie sama rura, to ona nie musi być podwójna? U nas na pewno musiałaby być tak przy kominku, gdyby ciąg był za słaby i trzeba by było wydłużyć jeszcze komin. Pytam, bo wiem, że taka podwójna rura droga jest.Jarek z kominem w kotłowni jest tak, że przepisy mówią, że w kotłowni musi być wentylacja grawitacyjna. Więc teoretycznie do kondensata potrzebujesz przewód którym odprowadzisz spaliny plus przewód wentylacyjny, żeby dostać odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.06.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jarek - nie - albo wentylacja, albo komin. Pisałam w sensie wykorzystania murowanych przewodów (z czego to już inna sprawa - może być cegła, może być dodatkowy przewód went z pustaków wentylacyjnych, może też być dodatkowy komin systemowy dedykowany do gazu - tylko te, z tego co się orientowałam należy murować od razu z wkładem. A gdzie ten komin chcesz umiejscowić? Cześć Olga - dawno Cię nie było Nie wiem czy podwójna - dzwoniłam do firmy, która ma w ofercie różne kominy - systemowe i stalowe. Pytałam o takie stalowe do gazu - ok 1600 zł taki jak do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 15.06.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Hej, wpadłam ostatnio w panikę, że poród tuż tuż, a tu nic nie gotowe. Mam fazę "wicia gniazda" a jak tam u Was postępy? Strop już jest? Masz czlowieka od tarasu? Chętnie bym sobie z kimś pogadała, bo na spotkaniu u Netbete pogadałam sobie z panem inż. i wytknął mi małego zonka w mojej wizji dachu odwróconego... mpoplaw- ani słowa: "a nie mówiłem" i innych koncepcji zadaszania mojego tarasu! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 15.06.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mi ostatnio gość w sklepie klarował (od pieców) że jeśli mam wymurowany komin to w niego wkładam rurę o średnicy mniejszej niż przwód kominowy. I wtedy tak jak pisałem komin robi za pobór powietrza (ta pustka miedzy kwasówką a cegłą) a rurą lecą spaliny. chyba nie pomyliłem kolejności. wygląda to tak jakbyś do dużego garnka włożyła szklankę i szklanka to wyrzut spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.06.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jarek, może tak być - przy tych jednościennych wkładach - ja się nad nimi specjalnie nie zastanawiałam, bo taniej mnie wyniesie jak nie będę musiała nic murować do tego komina. Jak się gazu nie doczekamy, to nic nie stracę, a jak się pojawi - to też taniej wyjdzie niż opcja z murowanym przewodem + wkład stalowy. Olga - mam kilka namiarów, będę robiła wyceny i rozmawiała na temat spadków, bo to u mnie dość problematyczne - musiałabym albo pocienić strop nad garażem, ew obniżyć + wylewka ze spadkiem, albo dać spadek (przy wylewaniu stropu) po środku (wtedy nie będę mieć takich dużych różnic w grubościach), albo mniejszy, albo wcale Generalnie napaliłam się na membrany, ale dochodzę powoli do wniosku, że pod spodem jest tylko garaż i to nieogrzewany, więc szkoda kasy na takie bajery i chyba będzie papa, tylko dobry fachman potrzebny A jakiego zonka Ci wytknięto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 15.06.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mi ostatnio gość w sklepie klarował (od pieców) że jeśli mam wymurowany komin to w niego wkładam rurę o średnicy mniejszej niż przwód kominowy. I wtedy tak jak pisałem komin robi za pobór powietrza (ta pustka miedzy kwasówką a cegłą) a rurą lecą spaliny. chyba nie pomyliłem kolejności. wygląda to tak jakbyś do dużego garnka włożyła szklankę i szklanka to wyrzut spalin I co, kominiarz to łyknie? I wtedy to liczy się jako wentylacja kotłowni? Sprawdż, żeby nie było potem problemów z odbiorem. U mnie w każdym bądź razie jest osobny przewód spalinowy i w nim kwasówka i osobny, nieco węższy wentylacyjny. Mila, no jest mały problem z rynną. Generalnie w dachach odwróconych powinna być wpustowa, a nie zamontowana na końcu tarasu tradycyjnie. Bo jest problem, jak i gdzie ją zamontować. Wiadomo, większość wody spłynie po żwirze i/lub odparuje, ale do 10% będzie sobie spływało pod XPSa i papą do... no właśnie gdzie? Jeśli do klasycznej rynny to jak ją zaomcować i gdzie, zeby nie zamarzała. Trzeba usiąść i to policzyć. A na razie mi się nie chce do tego zabrać i liczę, ze zrobią to za mnie inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.06.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 A patrzyłaś to rozwiązanie z przejściem przez attykę - pisałam u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 15.06.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 olgo wentylacyjne sa - mam u siebie zaprojektowany komin spalinowy i 4 przewody wentylacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 15.06.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 jarek- a to problemu nie będzie mila, no właśnie rozważam i tę opcję, zeby dobudować z 4 strony attykę i zrobić taką rynnę wpustową. Ale wiadomo, człowiek chciałby i mieć dobrze i nie narobić się i nie wydać majątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 15.06.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 i chodzi o ten komin, jak to zrobić żeby nie wywalić kupę kasy na marne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.06.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Jarek, można jeszcze dać wylot boczny przez ścianę - są specjalne zestawy - dużo taniej to wychodzi. Olga - a czemu to problem ze zwykłą rynną? Przecież na spadzistych dachach też są takie i mało kto się przejmuje zamarzaniem.Jaki macie spadek procentowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 15.06.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Olga - a czemu to problem ze zwykłą rynną? Przecież na spadzistych dachach też są takie i mało kto się przejmuje zamarzaniem. Jaki macie spadek procentowo? Temat rzeka, więc odpowiadam u siebie, żeby tu nie zanudzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts