Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Kochani - potrzebuję speców od dachów płaskich, a najchętniej odwróconych (czy też balastowanych, zielonych). Mam taki taras zaplanowany nad garażem, a że zaraz będziemy na etapie stropu, potrzebuję konsultacji - żeby nie wyszły jakieś kwiatki.

Cześc Mila- myślałam, że w dachach zielonych własnie chodzi o to, żeby wyszły kwiatki ;)

na priv wysyłam namiar na dachowca :)

Cześc Mila- myślałam, że w dachach zielonych własnie chodzi o to, żeby wyszły kwiatki ;)

na priv wysyłam namiar na dachowca :)

Kaja - zielonego nie chcemy - odwrócony owszem, ale bez kwiatkuff ;)

Nic nie dostałam, może miałam zapchane - jakbyś była taka miła, wyślij jeszcze raz :oops:

Pytanie do tych co mają ogrzewanie gazem piecem gazowym kondensacyjnym

Jak macie rozwiązany komin - czy stawialiście systemowy. wyczytałem że do kondensata są systemówki specjalne, można wymurować zwykły komin z cegły i w to włożyć kwasówkę bądz specjalną rure plastikową do kondensata. i kurka zwariowałem

Jarek - ja jestem na bierząco z kominami, bo choć nie mam gazu, chcieliśmy zrobić dodatkowy komin w razie czego, gdyby w przyszłości dotarli do nas. Możliwości jest kilka - z moich informacji wynika, że do kondensata rura mieści się nawet w przewodzie wentylacyjnym. Może być też sama goła rura - komin stalowy. Ja właśnie ostatecznie zdecydowawałam się na to rozwiązanie - na razie planuję zostawić tylko przepust w stropie w pomieszczeniach gosp, które mam jedno nad drugim.

Mila a jak idzie sama rura, to ona nie musi być podwójna? U nas na pewno musiałaby być tak przy kominku, gdyby ciąg był za słaby i trzeba by było wydłużyć jeszcze komin. Pytam, bo wiem, że taka podwójna rura droga jest.

Jarek z kominem w kotłowni jest tak, że przepisy mówią, że w kotłowni musi być wentylacja grawitacyjna. Więc teoretycznie do kondensata potrzebujesz przewód którym odprowadzisz spaliny plus przewód wentylacyjny, żeby dostać odbiór.

Jarek - nie - albo wentylacja, albo komin. Pisałam w sensie wykorzystania murowanych przewodów (z czego to już inna sprawa - może być cegła, może być dodatkowy przewód went z pustaków wentylacyjnych, może też być dodatkowy komin systemowy dedykowany do gazu - tylko te, z tego co się orientowałam należy murować od razu z wkładem.

A gdzie ten komin chcesz umiejscowić?

Cześć Olga - dawno Cię nie było :)

Nie wiem czy podwójna - dzwoniłam do firmy, która ma w ofercie różne kominy - systemowe i stalowe. Pytałam o takie stalowe do gazu - ok 1600 zł taki jak do mnie.

Hej, wpadłam ostatnio w panikę, że poród tuż tuż, a tu nic nie gotowe. Mam fazę "wicia gniazda" :D

a jak tam u Was postępy? Strop już jest? Masz czlowieka od tarasu? Chętnie bym sobie z kimś pogadała, bo na spotkaniu u Netbete pogadałam sobie z panem inż. i wytknął mi małego zonka w mojej wizji dachu odwróconego...

mpoplaw- ani słowa: "a nie mówiłem" i innych koncepcji zadaszania mojego tarasu! :D :D

Mi ostatnio gość w sklepie klarował (od pieców) że jeśli mam wymurowany komin to w niego wkładam rurę o średnicy mniejszej niż przwód kominowy. I wtedy tak jak pisałem komin robi za pobór powietrza (ta pustka miedzy kwasówką a cegłą) a rurą lecą spaliny. chyba nie pomyliłem kolejności. wygląda to tak jakbyś do dużego garnka włożyła szklankę i szklanka to wyrzut spalin

Jarek, może tak być - przy tych jednościennych wkładach - ja się nad nimi specjalnie nie zastanawiałam, bo taniej mnie wyniesie jak nie będę musiała nic murować do tego komina. Jak się gazu nie doczekamy, to nic nie stracę, a jak się pojawi - to też taniej wyjdzie niż opcja z murowanym przewodem + wkład stalowy.

Olga - mam kilka namiarów, będę robiła wyceny i rozmawiała na temat spadków, bo to u mnie dość problematyczne - musiałabym albo pocienić strop nad garażem, ew obniżyć + wylewka ze spadkiem, albo dać spadek (przy wylewaniu stropu) po środku (wtedy nie będę mieć takich dużych różnic w grubościach), albo mniejszy, albo wcale ;)

Generalnie napaliłam się na membrany, ale dochodzę powoli do wniosku, że pod spodem jest tylko garaż i to nieogrzewany, więc szkoda kasy na takie bajery i chyba będzie papa, tylko dobry fachman potrzebny :cool:

A jakiego zonka Ci wytknięto?

Mi ostatnio gość w sklepie klarował (od pieców) że jeśli mam wymurowany komin to w niego wkładam rurę o średnicy mniejszej niż przwód kominowy. I wtedy tak jak pisałem komin robi za pobór powietrza (ta pustka miedzy kwasówką a cegłą) a rurą lecą spaliny. chyba nie pomyliłem kolejności. wygląda to tak jakbyś do dużego garnka włożyła szklankę i szklanka to wyrzut spalin

I co, kominiarz to łyknie? I wtedy to liczy się jako wentylacja kotłowni? Sprawdż, żeby nie było potem problemów z odbiorem.

U mnie w każdym bądź razie jest osobny przewód spalinowy i w nim kwasówka i osobny, nieco węższy wentylacyjny.

Mila, no jest mały problem z rynną. Generalnie w dachach odwróconych powinna być wpustowa, a nie zamontowana na końcu tarasu tradycyjnie. Bo jest problem, jak i gdzie ją zamontować. Wiadomo, większość wody spłynie po żwirze i/lub odparuje, ale do 10% będzie sobie spływało pod XPSa i papą do... no właśnie gdzie? Jeśli do klasycznej rynny to jak ją zaomcować i gdzie, zeby nie zamarzała. Trzeba usiąść i to policzyć. A na razie mi się nie chce do tego zabrać i liczę, ze zrobią to za mnie inni ;) :)