Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Pamiętać tylko należy, że nieraz warunki nie pozwalaja mieć domu wyżej niż droga, więc musi być spadek w kierunku domu. Dlatego z całą świadomością mamy przed domem 2 linie odwodnienia a w garażu kolejną.

Sprawdza się, a to najważniejsze :) Z całą świadomością kosztów ;)

pozdrawiam, majki

PS. Deszczówki do kanalizacji chyba się nie wprowadza ... ?

No właśnie. Ja mam tak jak Majki, więc prawdopodobnie też tak zrobię. Wolę spać spokojnie, tym bardziej, ze garaż mam mieć na niższym poziomie, bo nie daję styro i wylewka będzie niższa.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was zakładał przydomową oczyszczalnię ścieków i mógłby polecić jakąś firmę? Myślimy o ekologicznej na pakietach rozsączających ( zajmuje mniej miejsca na i tak małej działce, ale jest droższa). Bylismy juz w firmie Wobet - Hydret i Marie - Polyester ale zalezy nam na Waszych opiniach. Warunki do założenia mamy dobre - gleba piaszczysta do 4m.

Pamiętać tylko należy, że nieraz warunki nie pozwalaja mieć domu wyżej niż droga, więc musi być spadek w kierunku domu. Dlatego z całą świadomością mamy przed domem 2 linie odwodnienia a w garażu kolejną.

Sprawdza się, a to najważniejsze :) Z całą świadomością kosztów ;)

pozdrawiam, majki

PS. Deszczówki do kanalizacji chyba się nie wprowadza ... ?

Oczywiście wszystko zależy gdzie się leży...;)

Do kratki wewnątrz garażu- zatem do kanalizacji w moim przypadku będzie tak naprawdę płynęło coś pomiędzy deszczówką a wodą z myjni samochodowej- niewiele tego i głównie zimą. pzdr Cezary

Ostatnie wątki to temat poś. A zatem pytania na już;):

1) Jakie formalności trzeba załatwić (w projekcie mam szambo- zresztą już jestem "po słowie" z http://www.szambo.go3.pl)?

2) Jakie rozwiązanie zastosować-Mam niewielką działkę 850 mkw minus dom z garażem 170 mkw po środku działki minus pole z 4-ma odwiertami do pompy ciepła (jakieś 150 mkw)?

3) Do jakiego wykonawcy zapukać? Wczoraj widziałem takiego na Rokicińskiej 266- produkuje zbiorniki i montuje.

Podzielcie się proszę wiedzą. Z góry dziękuję. Cezary

Mamy szambo od tego samego producenta, co podałeś link. Formalności opórcz tego, ze do pozw. bud. mieliśmy wpisane od razu szambo, a potem geodeta juz po zasypaniu "wrysował" je na mapki do odbioru, to żadnych nie załatwialiśmy.

O jakie rozwiązanie Ci chodzi dokładnie ?

"Wykonawców" było trzech : lokalny koparkowy co wykopał dziurę w ziemi, ludzie od tej firmy z szambem - przywieźli, wsadzili HDS-em w dziurę w ziemi, przykleili pokrywę na ceresit C-17 ( wodoszczelny ) i ja ;) co podłączyłem rurę od domu ze spadkiem do szamba, wybiłem dziurę w pokrywie, włożyłem rurę ;) i uszczelniłem wszystko potem pianką i jakimś czarnym mazidłem, oraz posmarowałem tym mazidłem kołnierz od studzienki do szamba.

:)

pozdrawiam, majki

No właśnie Czakszak - bo ja zrozumiałam, że masz w projekcie szambo, a chcesz poś...

W projekcie mam szambo i jeszcze do wczoraj myślałem tylko o ... szambie (bezodpływowy zbiornik na nieczystości);)- natomiast na forum pojawiło się hasło poś dla małych działek...

Wszystkie pomysły mile widziane... Cezary:)

Jak mało miejsca, to biologiczna (z nasypem czy czymś tam - słabo się orientuję), albo odmiana drenażowej zajmująca mniej miejsca - z pakietami, skrzynkami czy tunelami - zamiast kilku rozgałęzień drenażu, zajmujacego spore poletko jest jedna nitka o długości zależnej od wymaganej wydajności posia.

Właśnie ten drugi typ - z pakietami rozsączającymi wybraliśmy, ze względu na sporą ilość drzew.

Mamy zarówno linię odwodnienia przed bramą garażową na zewnątrz, jak i w środku. Pierwsza linia zbiera wodę z lekkiego spadku podjazdu w stronę domu, zawsze mimo nawet dużych ulew ( ostatnio !!! ) nigdy brama garażowa i kostka od bramy do linii odwodnienia nie są mokre.

Linia w garażu zbiera w zimę wodę z topniejącego śniegu ze spodu samochodów. Lekki spadek wylewki i płytek powoduje jej spływanie do kratki na całej długości garażu.

Jeśli jest sporo wody i śniegu to po wjechaniu samochodami, jakąś godzine później, sciągam to do kratki za pomocę dużej "przemysłowej" ściągaczki do wody ( ma jakieś 60 zm szerokości ), kilka ruchów i woda w kratce :)

Jest jeszcze linia odwodnienia przed brama garażową. Zbiera wodę z podjazdu bezpośrednio od drogi.

Chyba tyle ;) Jakby co pytać dalej.

pozdrawiam, majki

Dzięki wielkie Majki za szybką odpowiedź ....

jesteśmy zdecydowanie wyżej od drogi ... podjazd także pod górkę .... tak więc

odwodnienie pozostaje tylko w garażu .... hmmm ściągaczka do wody ... fajny pomysł ....

a pytania oczywiście są :) :)

producenci odwodnienia liniowego nic nie wspominają o styropianie.... tylko o posadowieniu korytka w betonie.... po 10 cm z każdej strony i 10 cm pod spodem.... tak więc tam nie ma styropianu?

jak to jest rozwiązane u Ciebie?

obawy są takie ... jak damy styropian to czy nie będzie pękać ...

jak nie damy pewnie będzie mostek cieplny?????

dzięki .... pozdrawiam

M

dzieki za info - już dzwoniłam do eko dren i pytałam o wersję in - dran; dla 4osobowej rodziny koszt łącznie z montażem ponad 10tys. :(

szukam dalej czegoś tańszego

to ja chyba zostanę przy szczelnym zbiorniku: 2.500 zbiornik betonowy 1-komorowy 10 m3+ 350 wzmocniona pokrywa+400 transport+ 120 właz żeliwny+ 200 kominek 1 mb+ praca koparki 80/godzinę= w 4 tys netto zmieszczę się

a za 2 lata mam mieć kanalizację przy działeczce pozdrawiam;)

W projekcie mam szambo i jeszcze do wczoraj myślałem tylko o ... szambie (bezodpływowy zbiornik na nieczystości);)- natomiast na forum pojawiło się hasło poś dla małych działek...

Wszystkie pomysły mile widziane... Cezary:)

U nas przyjechal Wobet Hydret- pomierzyl, popatrzyl, zasugerował rozwiązanie i zabił nas ceną :(

tylko nie mamy problemu z małą działką ale może u Was też coś wymysli :)

Dzięki wielkie Majki za szybką odpowiedź ....

jesteśmy zdecydowanie wyżej od drogi ... podjazd także pod górkę .... tak więc

odwodnienie pozostaje tylko w garażu .... hmmm ściągaczka do wody ... fajny pomysł ....

a pytania oczywiście są :) :)

producenci odwodnienia liniowego nic nie wspominają o styropianie.... tylko o posadowieniu korytka w betonie.... po 10 cm z każdej strony i 10 cm pod spodem.... tak więc tam nie ma styropianu?

jak to jest rozwiązane u Ciebie?

obawy są takie ... jak damy styropian to czy nie będzie pękać ...

jak nie damy pewnie będzie mostek cieplny?????

dzięki .... pozdrawiam

M

Tak, mam korytka na styropianie posadowione, "oblane" dookoła wylewką. Nie ruszają się absolutnie, a dwa samochody po nich jeżdżą codziennie ;)

Styro jest tylko pod spodem korytka, z boku nie ma.

pozdrawiam, majki

U nas przyjechal Wobet Hydret- pomierzyl, popatrzyl, zasugerował rozwiązanie i zabił nas ceną :(

tylko nie mamy problemu z małą działką ale może u Was też coś wymysli :)

a jaką POŚ Wam zaproponowali? Nam dali cennik i powiedzieli że sami opłacamy żwir ( nie pamiętam czy koparkę też), do tego robocizna 2000zł a starsza Pani zasugerowała mężowi, ze jest " bystry" to sam może zrobić.