milek1719500956 09.08.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Pamiętać tylko należy, że nieraz warunki nie pozwalaja mieć domu wyżej niż droga, więc musi być spadek w kierunku domu. Dlatego z całą świadomością mamy przed domem 2 linie odwodnienia a w garażu kolejną. Sprawdza się, a to najważniejsze Z całą świadomością kosztów pozdrawiam, majki PS. Deszczówki do kanalizacji chyba się nie wprowadza ... ? No właśnie. Ja mam tak jak Majki, więc prawdopodobnie też tak zrobię. Wolę spać spokojnie, tym bardziej, ze garaż mam mieć na niższym poziomie, bo nie daję styro i wylewka będzie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 09.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Czy ktoś z Was zakładał przydomową oczyszczalnię ścieków i mógłby polecić jakąś firmę? Myślimy o ekologicznej na pakietach rozsączających ( zajmuje mniej miejsca na i tak małej działce, ale jest droższa). Bylismy juz w firmie Wobet - Hydret i Marie - Polyester ale zalezy nam na Waszych opiniach. Warunki do założenia mamy dobre - gleba piaszczysta do 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ktoś chyba się kiedyś chwalił, że oczyszczalnię robił mu "Boguś", człowiek od wylewek ... Może sie odezwie ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 09.08.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 chyba tyle samo osób, które polecały p. Bogusia nie chciałyby się z nim ponownie spotkać... takie wpisy na stronie 7 i 8 " polecane usługi..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 09.08.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ja planuję Ekodren z pakietami In-dran - parę osób z forum ma tą oczyszczalnię i chwalili, z naszej grupy też ktoś miał. Są jeszcze takie z tunelami, ale one wymagają prądu, a te pierwsze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 10.08.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 a czy ktoś zakładał POŚ na pakietach rozsaczajacych? Powinna być tańsza niż in - dran a też zajmuje mniej miejsca niż zwykły drenaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 10.08.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Pamiętać tylko należy, że nieraz warunki nie pozwalaja mieć domu wyżej niż droga, więc musi być spadek w kierunku domu. Dlatego z całą świadomością mamy przed domem 2 linie odwodnienia a w garażu kolejną. Sprawdza się, a to najważniejsze Z całą świadomością kosztów pozdrawiam, majki PS. Deszczówki do kanalizacji chyba się nie wprowadza ... ? Oczywiście wszystko zależy gdzie się leży... Do kratki wewnątrz garażu- zatem do kanalizacji w moim przypadku będzie tak naprawdę płynęło coś pomiędzy deszczówką a wodą z myjni samochodowej- niewiele tego i głównie zimą. pzdr Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 10.08.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Ostatnie wątki to temat poś. A zatem pytania na już: 1) Jakie formalności trzeba załatwić (w projekcie mam szambo- zresztą już jestem "po słowie" z http://www.szambo.go3.pl)? 2) Jakie rozwiązanie zastosować-Mam niewielką działkę 850 mkw minus dom z garażem 170 mkw po środku działki minus pole z 4-ma odwiertami do pompy ciepła (jakieś 150 mkw)? 3) Do jakiego wykonawcy zapukać? Wczoraj widziałem takiego na Rokicińskiej 266- produkuje zbiorniki i montuje. Podzielcie się proszę wiedzą. Z góry dziękuję. Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 10.08.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Dowiedz się w swoim urzędzie co możesz zrobić - czy konieczna będzie zmiana pnb, czy można by to zrobić na zgłoszenie, bo niby oczyszczalnia jest na zgłoszenie. Tylko nie wiem czy taki myk by przeszedł, jeśli w warunkach zabudowy było szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 10.08.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Mamy szambo od tego samego producenta, co podałeś link. Formalności opórcz tego, ze do pozw. bud. mieliśmy wpisane od razu szambo, a potem geodeta juz po zasypaniu "wrysował" je na mapki do odbioru, to żadnych nie załatwialiśmy. O jakie rozwiązanie Ci chodzi dokładnie ? "Wykonawców" było trzech : lokalny koparkowy co wykopał dziurę w ziemi, ludzie od tej firmy z szambem - przywieźli, wsadzili HDS-em w dziurę w ziemi, przykleili pokrywę na ceresit C-17 ( wodoszczelny ) i ja co podłączyłem rurę od domu ze spadkiem do szamba, wybiłem dziurę w pokrywie, włożyłem rurę i uszczelniłem wszystko potem pianką i jakimś czarnym mazidłem, oraz posmarowałem tym mazidłem kołnierz od studzienki do szamba. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 10.08.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 O jakie rozwiązanie Ci chodzi dokładnie ? No właśnie Czakszak - bo ja zrozumiałam, że masz w projekcie szambo, a chcesz poś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 10.08.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 No właśnie Czakszak - bo ja zrozumiałam, że masz w projekcie szambo, a chcesz poś... W projekcie mam szambo i jeszcze do wczoraj myślałem tylko o ... szambie (bezodpływowy zbiornik na nieczystości)- natomiast na forum pojawiło się hasło poś dla małych działek... Wszystkie pomysły mile widziane... Cezary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 10.08.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Jak mało miejsca, to biologiczna (z nasypem czy czymś tam - słabo się orientuję), albo odmiana drenażowej zajmująca mniej miejsca - z pakietami, skrzynkami czy tunelami - zamiast kilku rozgałęzień drenażu, zajmujacego spore poletko jest jedna nitka o długości zależnej od wymaganej wydajności posia.Właśnie ten drugi typ - z pakietami rozsączającymi wybraliśmy, ze względu na sporą ilość drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 10.08.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 dzieki za info - już dzwoniłam do eko dren i pytałam o wersję in - dran; dla 4osobowej rodziny koszt łącznie z montażem ponad 10tys. szukam dalej czegoś tańszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 10.08.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Fakt - tanie toto nie jest - ale może podziała nieco dłużej? Ja się zastanawiam czy nie skorzystać z tego programu dofinansowania o którym informację zamieszczała Sylwerson na poprzedniej stronie - zawsze trochę mniej by było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medesy 10.08.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Mamy zarówno linię odwodnienia przed bramą garażową na zewnątrz, jak i w środku. Pierwsza linia zbiera wodę z lekkiego spadku podjazdu w stronę domu, zawsze mimo nawet dużych ulew ( ostatnio !!! ) nigdy brama garażowa i kostka od bramy do linii odwodnienia nie są mokre. Linia w garażu zbiera w zimę wodę z topniejącego śniegu ze spodu samochodów. Lekki spadek wylewki i płytek powoduje jej spływanie do kratki na całej długości garażu. Jeśli jest sporo wody i śniegu to po wjechaniu samochodami, jakąś godzine później, sciągam to do kratki za pomocę dużej "przemysłowej" ściągaczki do wody ( ma jakieś 60 zm szerokości ), kilka ruchów i woda w kratce Jest jeszcze linia odwodnienia przed brama garażową. Zbiera wodę z podjazdu bezpośrednio od drogi. Chyba tyle Jakby co pytać dalej. pozdrawiam, majki Dzięki wielkie Majki za szybką odpowiedź .... jesteśmy zdecydowanie wyżej od drogi ... podjazd także pod górkę .... tak więc odwodnienie pozostaje tylko w garażu .... hmmm ściągaczka do wody ... fajny pomysł .... a pytania oczywiście są :) producenci odwodnienia liniowego nic nie wspominają o styropianie.... tylko o posadowieniu korytka w betonie.... po 10 cm z każdej strony i 10 cm pod spodem.... tak więc tam nie ma styropianu? jak to jest rozwiązane u Ciebie? obawy są takie ... jak damy styropian to czy nie będzie pękać ... jak nie damy pewnie będzie mostek cieplny????? dzięki .... pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 11.08.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 dzieki za info - już dzwoniłam do eko dren i pytałam o wersję in - dran; dla 4osobowej rodziny koszt łącznie z montażem ponad 10tys. szukam dalej czegoś tańszego to ja chyba zostanę przy szczelnym zbiorniku: 2.500 zbiornik betonowy 1-komorowy 10 m3+ 350 wzmocniona pokrywa+400 transport+ 120 właz żeliwny+ 200 kominek 1 mb+ praca koparki 80/godzinę= w 4 tys netto zmieszczę się a za 2 lata mam mieć kanalizację przy działeczce pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 11.08.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 W projekcie mam szambo i jeszcze do wczoraj myślałem tylko o ... szambie (bezodpływowy zbiornik na nieczystości)- natomiast na forum pojawiło się hasło poś dla małych działek... Wszystkie pomysły mile widziane... Cezary:) U nas przyjechal Wobet Hydret- pomierzyl, popatrzyl, zasugerował rozwiązanie i zabił nas ceną tylko nie mamy problemu z małą działką ale może u Was też coś wymysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.08.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Dzięki wielkie Majki za szybką odpowiedź .... jesteśmy zdecydowanie wyżej od drogi ... podjazd także pod górkę .... tak więc odwodnienie pozostaje tylko w garażu .... hmmm ściągaczka do wody ... fajny pomysł .... a pytania oczywiście są :) producenci odwodnienia liniowego nic nie wspominają o styropianie.... tylko o posadowieniu korytka w betonie.... po 10 cm z każdej strony i 10 cm pod spodem.... tak więc tam nie ma styropianu? jak to jest rozwiązane u Ciebie? obawy są takie ... jak damy styropian to czy nie będzie pękać ... jak nie damy pewnie będzie mostek cieplny????? dzięki .... pozdrawiam M Tak, mam korytka na styropianie posadowione, "oblane" dookoła wylewką. Nie ruszają się absolutnie, a dwa samochody po nich jeżdżą codziennie Styro jest tylko pod spodem korytka, z boku nie ma. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 11.08.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 U nas przyjechal Wobet Hydret- pomierzyl, popatrzyl, zasugerował rozwiązanie i zabił nas ceną tylko nie mamy problemu z małą działką ale może u Was też coś wymysli a jaką POŚ Wam zaproponowali? Nam dali cennik i powiedzieli że sami opłacamy żwir ( nie pamiętam czy koparkę też), do tego robocizna 2000zł a starsza Pani zasugerowała mężowi, ze jest " bystry" to sam może zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts