Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Kajka,

my mieliśmy kontener z Remondis. Z nimi mamy też podpisaną umowę na odbiór śmieci. W naszej okolicy działa jeszcze Sanator. W internecie można znaleźć firmy tym się trudniące.

Trochę z boku tematu napiszę, że generalnie odkąd mieszkamy na wsi i używamy kompostownika (pozostałe śmieci sortowałam mieszkając jeszcze w blokach) to widzę, ile kiedyś odpadów biologicznych beznadziejnie wyrzucało się w foliowym worku do śmieci. Teraz 120l starcza nam na 2 tygodnie (przy 4 osobowej rodzinie)!

Szok!

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Majki- Ramirent wystawiał jakąś kartę przekazania odpadu czy coś?

Palenie śmieci to chyba nie jest dobry pomysł- ekolożką nie jestem i sie nie znam ale to raczej nie działa za dobrze na środowisko.. :stirthepot:

Nie. Daj spokój :D

Powiedzieli tylko, że ma nie być chemikaliów i mat. wybuchowych.

Spełniliśmy warunki :cool:

Podobno spalenie styropianu jest de facto bardziej "ekologiczne" niż składowanie go przez następnych kilkaset lat ... Nie żebym jakoś tak strasznie sprawdzał ... Tylko troszeczkę ;)

pozdrawiam, majki

Witam,właśnie w najnowszym magazynie murator znalazłam artykuł na temat grupy łódzkiej-fajna sprawa;) Chciałabym się zorientować czy ktoś z Was może buduje lub widział gdzieś ten domek http://www.projektoskop.pl/p-4450.html ?

Budujemy pod Zgierzem metodą gospodarczą odbicie lustrzane tego projektu jesteśmy na etapie stropu, do zimy planujemy przykryć dachem...

W wolnej chwili podczytam trochę forum bo chętnie bym dołączyła.

Pozdrawiam

MonikaiArek- witamy w grupie :)

Zytka- co 2 tygodnie- wow!!! :jawdrop: no tak- ale dziewczynki wyrosły już z pieluch a Wy jeszcze do nich nie dorośliście ;-)

Majki- z tym styropianem to się nawet specjalnie nie dziwie, u nas nie ma go za dużo - ocieplalismy wełną i chyba nie będę ryzykowac paleniem :)

Wolusie- dzięki za namiar :)

podzwonie, popytam- podobno folie (czyste) można zapakować i SPRZEDAĆ :) tylko nie chce mi sie wozić ...

Majki- z tym styropianem to się nawet specjalnie nie dziwie, u nas nie ma go za dużo - ocieplalismy wełną i chyba nie będę ryzykowac paleniem :)

To już było prawie przed samą przeprowadzką. Kontenera już nie było, mieliśmy masę kartonów po sprzetach AGD i przeprowadzce i takie styro-kształtki od sprzętów AGD i innych ... Poszły się ... wietrzyć ;)

pozdrawiam, majki

To już było prawie przed samą przeprowadzką. Kontenera już nie było, mieliśmy masę kartonów po sprzetach AGD i przeprowadzce i takie styro-kształtki od sprzętów AGD i innych ... Poszły się ... wietrzyć ;)

pozdrawiam, majki

No właśnie- ja też się zastanawiam, czy kontener zamawiać teraz (mamy stan surowy zamknięty, skończona elewacja) czy może poczekać jak skończą robić środek, czy może powinniśmy zamówić 2- jeden teraz i drugi po "stanie deweloperskim'?

jakieś rady?

No właśnie- ja też się zastanawiam, czy kontener zamawiać teraz (mamy stan surowy zamknięty, skończona elewacja) czy może poczekać jak skończą robić środek, czy może powinniśmy zamówić 2- jeden teraz i drugi po "stanie deweloperskim'?

jakieś rady?

To wszystko zależy ile masz już uzbieranych śmieci i czy masz kasę ...

My wzięliśmy kontener w sumie prawie na sam koniec "budowy", był i gruz i śmieci ...

Potem popaliłem tylko kartony i drobne kawałki styro po przeprowadzce jak pisałem.

A potem mieliśmy już pojemnik na śmieci i co tydzień ładowaliśmy ile wlezie ...

Ale, zanzaczam - moim zdaniem - popalenie resztek kartonów, worków po zaprawach, itp nie jest tragedią. I oczywiście, żeby nie palić styro tak, żeby szedł słup dymu na 50m :jawdrop:

pozdrawiam, majki

To wszystko zależy ile masz już uzbieranych śmieci i czy masz kasę ...

My wzięliśmy kontener w sumie prawie na sam koniec "budowy", był i gruz i śmieci ...

Potem popaliłem tylko kartony i drobne kawałki styro po przeprowadzce jak pisałem.

A potem mieliśmy już pojemnik na śmieci i co tydzień ładowaliśmy ile wlezie ...

Ale, zanzaczam - moim zdaniem - popalenie resztek kartonów, worków po zaprawach, itp nie jest tragedią. I oczywiście, żeby nie palić styro tak, żeby szedł słup dymu na 50m :jawdrop:

pozdrawiam, majki

obok mam sąsiadkę i jak widzi, że wyciagam zapałki do rozpalenia ogniska juz sie wydziera wiec nie ma mowy o słupie ognia nawet na 2 metry :)

dzieki Majki za rady :)

Witam,właśnie w najnowszym magazynie murator znalazłam artykuł na temat grupy łódzkiej-fajna sprawa;)

No faktycznie fajna relacja w gazecie. Grupo Łódzka - możemy być dumni!

Szkoda, że nie mogłam dotrzeć. Może miałabym z małżonkiem zdjęcie z podpisem:

"Z-35 i J-23 osiągnęli stan deweloperski w pół roku! Teraz będą się wykańczać w co najmniej pięć lat" ;-)

obok mam sąsiadkę i jak widzi, że wyciągam zapałki do rozpalenia ogniska już się wydziera wiec nie ma mowy o słupie ognia nawet na 2 metry :)

dzieki Majki za rady :)

Kajka,

u nas, jak wiesz, działka niewielka.

Lubię moich sąsiadów ale jak zaczynają palić kartony i takie tam, to mam ochotę ich ukatrupić! Szczególnie jak w tym czasie dzieci bawią się w tzw. ogródku.

Ja chyba wypróbuję sposób Ewy i będę palić w kozie - podłączona na 2 metry rura spowoduje (mam nadzieję), że dym nie będzie się rozłaził po "parterze"

Yeti w takim razie z Tobą też się muszę nie zgodzić ...

Większość zbiorników "oczyszczalni" na 4-5 osób to pojemność min 2,5 m3 i wówczas nie ma takiej opcji, żeby ścieki przebywały tam tylko 2-3 dni, no chyba że ludzie specjalnie zużywają dużo wody.

Ja wiem, że mój system nie jest idealny, ale zadbałem o to aby nie zbierać "kożucha" i mam nawet lepszy filtr niż ten o którym wspominasz - te przy przydomowych oczyszczalniach zabezpieczają może przed brzydko mówiąc cały g... żeby nie przeleciało. Sorry ale tak to wygląda w oczyszczalniach kupowanych od firm zajmujących się tym, a nie marketach, te może w ogóle nie posiadają takiej opcji.

Sam mam kopaną studnię na działce i też staram się sobie życia i innym nie zatruwać, a przynajmniej nie szkodzić.

Niestety stopień oczyszczanie ścieków w takich "oczyszczalniach" jest super tylko na papierze ulotki :)

Odkopcie taki drenarz który ma rozsączać "czystą" wodę po oczyszczeniu po jakiś 2 latach urzytkowania?? Będzie niezły smrodek z tego...

Witam wszystkich forumowiczów,

Zamierzamy w jeszcze w tym roku zacząć budowę domu w Aleksandrowie Łódzkim.

Czy może ktoś z was budował z SILKI? Architekci zaprojektowali nam ten materiał do budowy, ale wielu wykonawców stara się nas mocno przekonać do Porothermu.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii to byłabym wdzięczna za wskazówki

Pozdrawiam

Czy może ktoś z was budował z SILKI? Architekci zaprojektowali nam ten materiał do budowy, ale wielu wykonawców stara się nas mocno przekonać do Porothermu.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii to byłabym wdzięczna za wskazówki

Pozdrawiam

Ja mam z silikatów jedynie ściany wewnętrzne. Są mocne, nawet na cienkiej ścianie da się powiesić spore szafki. Do tego właściwości w silikatach : dźwiękochłonność i akumulacja cieplna.

Zewnętrzne mam z PTH, ale powiem szczerze, że obecnie zrobiłbym z silikatów. Dać silkę o grubości 18 cm i na to 20-25 cm ocieplenia. Mocno i cieplutko :)

Wykonawcy na pewno odradzają, bo silka jest ciężka, trudno się obrabia ( tnie ) i panuje przeknoanie że jest "zimna".

pozdrawiam, majki

PS. No i witaj :)

U mnie podobnie - działówki z silikatów (w tym nośne 18-ki), zewnętrzne ceramika.

Powiem jedno - ekipy przyzwyczajone do pustaków ceramicznych będą narzekać (inaczej im się muruje, zaprawa się inaczej trzyma i wymaga innych proporcji itp). Jeśli się chce żeby ściana była śliczna i gładka, jak to można zobaczyć w folderach - to tylko na klej - a większość wykonawców robi raczej na tradycyjnej zaprawie.

Mnie zależało tylko na właściwościach dźwiękochłonnych silikatów.

Ludziska mam zagwozdkę. Podpowiedzcie jaką pape dach na dach z pełnym deskowaniem. Docelowo ma być blacha na rąbke, ale dopiero w przysżłym roku.

U nas jest na welonie szklanym, raczej zwykła. Ale w sumie leżała może ze 2 tygodnie, od razu poszła dachówka ...

pozdrawiam, majki

Pozdrawiam

hejjo,

Nie dajcie się przekonać. Silka to super materiał na ściane dwu i trzywarstwową. Budujcie jak architekt zaprojektował. Nie słuchajcie, że silikaty to be, że na obory dobre tylko. To świetny materiał.

(Ale mój też. :))

Z silki mam działówki. Też bardzo nie chcieli z tego murować. Poszło na klej. Nie wiem z jakiego powodu nie zastosowali się do oznaczeń na bloczkach, żeby utworzyły się kanały dla przewodów elektrycznych. Pewnie stwierdzili, że jak oni sie meczą, to niech i elektrycy nie mają łatwo. Hi, hi.