Z-35 16.08.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Kajka,my mieliśmy kontener z Remondis. Z nimi mamy też podpisaną umowę na odbiór śmieci. W naszej okolicy działa jeszcze Sanator. W internecie można znaleźć firmy tym się trudniące.Trochę z boku tematu napiszę, że generalnie odkąd mieszkamy na wsi i używamy kompostownika (pozostałe śmieci sortowałam mieszkając jeszcze w blokach) to widzę, ile kiedyś odpadów biologicznych beznadziejnie wyrzucało się w foliowym worku do śmieci. Teraz 120l starcza nam na 2 tygodnie (przy 4 osobowej rodzinie)!Szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.08.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Majki- Ramirent wystawiał jakąś kartę przekazania odpadu czy coś? Palenie śmieci to chyba nie jest dobry pomysł- ekolożką nie jestem i sie nie znam ale to raczej nie działa za dobrze na środowisko.. Nie. Daj spokój Powiedzieli tylko, że ma nie być chemikaliów i mat. wybuchowych. Spełniliśmy warunki Podobno spalenie styropianu jest de facto bardziej "ekologiczne" niż składowanie go przez następnych kilkaset lat ... Nie żebym jakoś tak strasznie sprawdzał ... Tylko troszeczkę pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaiarek 17.08.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam,właśnie w najnowszym magazynie murator znalazłam artykuł na temat grupy łódzkiej-fajna sprawa;) Chciałabym się zorientować czy ktoś z Was może buduje lub widział gdzieś ten domek http://www.projektoskop.pl/p-4450.html ? Budujemy pod Zgierzem metodą gospodarczą odbicie lustrzane tego projektu jesteśmy na etapie stropu, do zimy planujemy przykryć dachem... W wolnej chwili podczytam trochę forum bo chętnie bym dołączyła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolusie77 17.08.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Kajka, U nas z kolei mieliśmy duży kontenerm 7m3 z firmy Trans-Tom (042 6842827), płaciliśmy 450 zł netto z tego co pamiętam. Najlepiej zadzownić i spytać czy wystawią kartę przekazania odpadu, bo nie wiem jak to jest z osobami prywatnymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 17.08.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 MonikaiArek- witamy w grupie Zytka- co 2 tygodnie- wow!!! no tak- ale dziewczynki wyrosły już z pieluch a Wy jeszcze do nich nie dorośliście Majki- z tym styropianem to się nawet specjalnie nie dziwie, u nas nie ma go za dużo - ocieplalismy wełną i chyba nie będę ryzykowac paleniem Wolusie- dzięki za namiar podzwonie, popytam- podobno folie (czyste) można zapakować i SPRZEDAĆ tylko nie chce mi sie wozić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.08.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Majki- z tym styropianem to się nawet specjalnie nie dziwie, u nas nie ma go za dużo - ocieplalismy wełną i chyba nie będę ryzykowac paleniem To już było prawie przed samą przeprowadzką. Kontenera już nie było, mieliśmy masę kartonów po sprzetach AGD i przeprowadzce i takie styro-kształtki od sprzętów AGD i innych ... Poszły się ... wietrzyć pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAN 18.08.2011 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 witam . może ktoś z Państwa ma do odsprzedania stemple w ilości ok 80 szt. dł. 3m / 2,8m był bym zainteresowany. tel. 607805705 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 18.08.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 To już było prawie przed samą przeprowadzką. Kontenera już nie było, mieliśmy masę kartonów po sprzetach AGD i przeprowadzce i takie styro-kształtki od sprzętów AGD i innych ... Poszły się ... wietrzyć pozdrawiam, majki No właśnie- ja też się zastanawiam, czy kontener zamawiać teraz (mamy stan surowy zamknięty, skończona elewacja) czy może poczekać jak skończą robić środek, czy może powinniśmy zamówić 2- jeden teraz i drugi po "stanie deweloperskim'? jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.08.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 No właśnie- ja też się zastanawiam, czy kontener zamawiać teraz (mamy stan surowy zamknięty, skończona elewacja) czy może poczekać jak skończą robić środek, czy może powinniśmy zamówić 2- jeden teraz i drugi po "stanie deweloperskim'? jakieś rady? To wszystko zależy ile masz już uzbieranych śmieci i czy masz kasę ... My wzięliśmy kontener w sumie prawie na sam koniec "budowy", był i gruz i śmieci ... Potem popaliłem tylko kartony i drobne kawałki styro po przeprowadzce jak pisałem. A potem mieliśmy już pojemnik na śmieci i co tydzień ładowaliśmy ile wlezie ... Ale, zanzaczam - moim zdaniem - popalenie resztek kartonów, worków po zaprawach, itp nie jest tragedią. I oczywiście, żeby nie palić styro tak, żeby szedł słup dymu na 50m pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 18.08.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 To wszystko zależy ile masz już uzbieranych śmieci i czy masz kasę ... My wzięliśmy kontener w sumie prawie na sam koniec "budowy", był i gruz i śmieci ... Potem popaliłem tylko kartony i drobne kawałki styro po przeprowadzce jak pisałem. A potem mieliśmy już pojemnik na śmieci i co tydzień ładowaliśmy ile wlezie ... Ale, zanzaczam - moim zdaniem - popalenie resztek kartonów, worków po zaprawach, itp nie jest tragedią. I oczywiście, żeby nie palić styro tak, żeby szedł słup dymu na 50m pozdrawiam, majki obok mam sąsiadkę i jak widzi, że wyciagam zapałki do rozpalenia ogniska juz sie wydziera wiec nie ma mowy o słupie ognia nawet na 2 metry dzieki Majki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 18.08.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam,właśnie w najnowszym magazynie murator znalazłam artykuł na temat grupy łódzkiej-fajna sprawa;) No faktycznie fajna relacja w gazecie. Grupo Łódzka - możemy być dumni! Szkoda, że nie mogłam dotrzeć. Może miałabym z małżonkiem zdjęcie z podpisem: "Z-35 i J-23 osiągnęli stan deweloperski w pół roku! Teraz będą się wykańczać w co najmniej pięć lat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 18.08.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 obok mam sąsiadkę i jak widzi, że wyciągam zapałki do rozpalenia ogniska już się wydziera wiec nie ma mowy o słupie ognia nawet na 2 metry dzieki Majki za rady Kajka, u nas, jak wiesz, działka niewielka. Lubię moich sąsiadów ale jak zaczynają palić kartony i takie tam, to mam ochotę ich ukatrupić! Szczególnie jak w tym czasie dzieci bawią się w tzw. ogródku. Ja chyba wypróbuję sposób Ewy i będę palić w kozie - podłączona na 2 metry rura spowoduje (mam nadzieję), że dym nie będzie się rozłaził po "parterze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 18.08.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Yeti w takim razie z Tobą też się muszę nie zgodzić ... Większość zbiorników "oczyszczalni" na 4-5 osób to pojemność min 2,5 m3 i wówczas nie ma takiej opcji, żeby ścieki przebywały tam tylko 2-3 dni, no chyba że ludzie specjalnie zużywają dużo wody. Ja wiem, że mój system nie jest idealny, ale zadbałem o to aby nie zbierać "kożucha" i mam nawet lepszy filtr niż ten o którym wspominasz - te przy przydomowych oczyszczalniach zabezpieczają może przed brzydko mówiąc cały g... żeby nie przeleciało. Sorry ale tak to wygląda w oczyszczalniach kupowanych od firm zajmujących się tym, a nie marketach, te może w ogóle nie posiadają takiej opcji. Sam mam kopaną studnię na działce i też staram się sobie życia i innym nie zatruwać, a przynajmniej nie szkodzić. Niestety stopień oczyszczanie ścieków w takich "oczyszczalniach" jest super tylko na papierze ulotki Odkopcie taki drenarz który ma rozsączać "czystą" wodę po oczyszczeniu po jakiś 2 latach urzytkowania?? Będzie niezły smrodek z tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodaga 19.08.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów, Zamierzamy w jeszcze w tym roku zacząć budowę domu w Aleksandrowie Łódzkim.Czy może ktoś z was budował z SILKI? Architekci zaprojektowali nam ten materiał do budowy, ale wielu wykonawców stara się nas mocno przekonać do Porothermu. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii to byłabym wdzięczna za wskazówki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 19.08.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów, Zamierzamy w jeszcze w tym roku zacząć budowę domu w Aleksandrowie Łódzkim. Czy może ktoś z was budował z SILKI? Architekci zaprojektowali nam ten materiał do budowy, ale wielu wykonawców stara się nas mocno przekonać do Porothermu. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii to byłabym wdzięczna za wskazówki Pozdrawiam Ja mam z silikatów jedynie ściany wewnętrzne. Są mocne, nawet na cienkiej ścianie da się powiesić spore szafki. Do tego właściwości w silikatach : dźwiękochłonność i akumulacja cieplna. Zewnętrzne mam z PTH, ale powiem szczerze, że obecnie zrobiłbym z silikatów. Dać silkę o grubości 18 cm i na to 20-25 cm ocieplenia. Mocno i cieplutko Wykonawcy na pewno odradzają, bo silka jest ciężka, trudno się obrabia ( tnie ) i panuje przeknoanie że jest "zimna". pozdrawiam, majki PS. No i witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.08.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 U mnie podobnie - działówki z silikatów (w tym nośne 18-ki), zewnętrzne ceramika.Powiem jedno - ekipy przyzwyczajone do pustaków ceramicznych będą narzekać (inaczej im się muruje, zaprawa się inaczej trzyma i wymaga innych proporcji itp). Jeśli się chce żeby ściana była śliczna i gładka, jak to można zobaczyć w folderach - to tylko na klej - a większość wykonawców robi raczej na tradycyjnej zaprawie.Mnie zależało tylko na właściwościach dźwiękochłonnych silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADIP 19.08.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 witam . może ktoś z Państwa ma do odsprzedania stemple w ilości ok 80 szt. dł. 3m / 2,8m był bym zainteresowany. tel. 607805705 witam, ja posiadam. Ewentualny odbiór m. Borchówka, gmina Nowosolna. 602 799 993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 19.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ludziska mam zagwozdkę. Podpowiedzcie jaką pape dach na dach z pełnym deskowaniem. Docelowo ma być blacha na rąbke, ale dopiero w przysżłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.08.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Ludziska mam zagwozdkę. Podpowiedzcie jaką pape dach na dach z pełnym deskowaniem. Docelowo ma być blacha na rąbke, ale dopiero w przysżłym roku. U nas jest na welonie szklanym, raczej zwykła. Ale w sumie leżała może ze 2 tygodnie, od razu poszła dachówka ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 20.08.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów, Zamierzamy w jeszcze w tym roku zacząć budowę domu w Aleksandrowie Łódzkim. Czy może ktoś z was budował z SILKI? Architekci zaprojektowali nam ten materiał do budowy, ale wielu wykonawców stara się nas mocno przekonać do Porothermu. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii to byłabym wdzięczna za wskazówki Pozdrawiam hejjo, Nie dajcie się przekonać. Silka to super materiał na ściane dwu i trzywarstwową. Budujcie jak architekt zaprojektował. Nie słuchajcie, że silikaty to be, że na obory dobre tylko. To świetny materiał. (Ale mój też. ) Z silki mam działówki. Też bardzo nie chcieli z tego murować. Poszło na klej. Nie wiem z jakiego powodu nie zastosowali się do oznaczeń na bloczkach, żeby utworzyły się kanały dla przewodów elektrycznych. Pewnie stwierdzili, że jak oni sie meczą, to niech i elektrycy nie mają łatwo. Hi, hi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts