Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Majki, jak się czytało i oglądało Twój dziennik, to zaraz potem leciało się do Tablicy. A czasami to nawet i do Ciebie na budowę, temat... obgadać http://manu.dogomania.pl/emot/pogaduchy.gif , coś co akurat interesowało pomacać...

Wielu z nas "ściągało" tu z Ciebie. I dzięki Ci za Twój dziennik i opinie. W wielu przypadkach to "przez Ciebie" fajne, sprawdzone, rzeczy mamy. http://manu.dogomania.pl/emot/jump2.gif Pozdrowienia.

Dzięki ... ;) Trzeba się dzielić sprawdzonymi i dobrymi rzeczami, potem nam wszystkim jest łatwiej :)

pozdrawiam, majki

czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak rozliczać tynki maszynowe bez zatarcia na gładko ( np. w łazienkach i kotłowni - tam gdzie będą płytki). Czy liczy się taką samą cenę z metra czy z jakimś rabatem ( w końcu wykonawca zaoszczędził czas i nakład pracy)

Będą wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Witam ...

tynki gipsowe maszynowe .... były trzy pomieszczenia bez zacierania.... łazienka .... wc....... i pralnia.....

ustaliliśmy cenę za metr.... i nie miało znaczenia czy z zacieraniem czy bez .....

cena była taka że nie było co się targować :) :):)

jakoś to było 21 zł za metr kw. z materiałem.....

tynki jak dla mnie wyglądają pięknie jak gładź .....

serdecznie pozdrawiam

M

Witam, mam pytanie;jak wygląda u was sprawa z odpadami po budowie, właśnie zadaszyliśmy domek i sprzątamy na zimę. Zostało mnóstwo folii,styropianu,papy i takich tam innych śmieci. wywoziliście to gdzieś czy zamawialiście firmę,żeby to odebrała? Zastanawiam się czy tą folię mogę wywalic do puszek z plastikiem bo bardzo dużo tego u nas leży?

Witam.

Dawno mnie tu nie było.

Potrzebuję architekta który ma powiązania ze zgierzem. Do zlecenia mam wykonanie projektu na garaż a architekt powiązany ze starostwem zgierskim szybko to przepchnie. Kiedyś już taki temat był ale nie mogę go znaleźć.

Pozdrawiam. Dorota Szymczak.

Ps. Jak się babie spieszy to się diabeł cieszy

Potrzebuję architekta który ma powiązania ze zgierzem. Do zlecenia mam wykonanie projektu na garaż a architekt powiązany ze starostwem zgierskim szybko to przepchnie.

Nie wiem na ile są operatywni, ale korzystałem z usług biura Brandt.

http://www.pkt.pl/s/zgierz/1948451/brandt.html

Byłem zadowolony, choć dom w Łodzi (czyli inne kryteria oceny).

Michał

Witajcie,

robię rozeznanie dotyczące automatyki do bramy garażowej i w późniejszym czasie do bramy na posesje. Jaką firmę wybrać? Czy jest sens montować automat do garażu jeśli chce mieć jednego pilota, a nie mam jeszcze docelowej bramy na działkę? ( da się potem dokupić mechanizm do bramy?). Czytałem że są jakieś chińskie badziewia co po roku są do wymiany i nie chcę się wkopać....

PS. Mam nadal do sprzedania blaszak przyłącze budowlane w metolowej zamykanej szafce z zabezpieczeniami i bardzo elegancją latrynę ( kupiłem nową sam bejcowałem na ciemny brąz) pozostało też trochę cegły i cienkiego y-tonga ( ok 1/3 palty). Nadal także przyjmę ziemię w dużej ilości

Witam, mam pytanie;jak wygląda u was sprawa z odpadami po budowie, właśnie zadaszyliśmy domek i sprzątamy na zimę. Zostało mnóstwo folii,styropianu,papy i takich tam innych śmieci. wywoziliście to gdzieś czy zamawialiście firmę,żeby to odebrała? Zastanawiam się czy tą folię mogę wywalic do puszek z plastikiem bo bardzo dużo tego u nas leży?

"Przerabialiśmy" temat na grupie pare stron wczesniej, poszukaj, ja osobiście pozbywałem się wszystkiego za "pomocą" Ramirentu.

pozdrawiam, majki

Witajcie,

robię rozeznanie dotyczące automatyki do bramy garażowej i w późniejszym czasie do bramy na posesje. Jaką firmę wybrać? Czy jest sens montować automat do garażu jeśli chce mieć jednego pilota, a nie mam jeszcze docelowej bramy na działkę? ( da się potem dokupić mechanizm do bramy?). Czytałem że są jakieś chińskie badziewia co po roku są do wymiany i nie chcę się wkopać....

Tak mamy. Jeden pilot i najpierw była br. garażowa, a potem ( 2 lata ) napęd do br. wjazdowej. Realizuje to inny napęd, ale "automatyka" wspólna. Oba napędy kupowane w jednej firmie i przeznią montowane i konfigurowane. Poltau, ul. Wycieczkowa.

pozdrawiam, majki

robię rozeznanie dotyczące automatyki do bramy garażowej i w późniejszym czasie do bramy na posesje. Jaką firmę wybrać? Czy jest sens montować automat do garażu jeśli chce mieć jednego pilota, a nie mam jeszcze docelowej bramy na działkę? ( da się potem dokupić mechanizm do bramy?).

Podobny problem miałem z wyborem automatyki do bramy wjazdowej. W garażu miałem już Normstahla, do wjazdu najbardziej odpowiadał mi Faac 741. Wożenia dwóch pilotów chciałem uniknąć. Okazało się, że do każdego napędu można wstawić uniwersalne radio. Ja kupiłem takie:

http://allegro.pl/hit-odbiornik-radiowy-uniwersalny-zmiennokodowy-i1920600324.html

Obsługuję je za pomocą normstahlowskich pilotów ale także pilotami Satela od alarmu (niestety tylko wjazd, w garażu mam oryginalne radio Normstahl). Gdybym teraz podejmował decyzję kupiłbym napęd Normstahl (ale z radiem uniwersalnym) i Faaca z takim samym radiem (to właśnie mam) do bramy wjazdowej. Do każdego urządzenia mógłbym zaprogramować dowolny pilot.

Michał

w sprawie odbioru folii - wysyłam priv :)

Dorota, jeśli szukasz projektanta ze Zgierza to spróbuj porozmawiać z P.Zosią http://www.zumi.pl/1981255,A._Kwadrat_Pracownia_Projektowa._Zofia_Tomczak__Piotr_Tomczak,Zgierz,firma.html

lub P. Jolą http://www.jsk-studio.pl/, kiedyś wiem że miała możliwości P. Krysia F. ale nie wiem jak teraz i chyba tu była negowana:/

Gdzie kupowaliście wyłaz na strych? Taki z rozkładanymi schodkami.

W APK na Brzezińskiej. Mają wyłazy Fakro (dali 20% rabatu od cennika Fakro). Osobiście polecam wyłazy ze schodami typu "nożyce". Mam u siebie dwa wyłazy (1.drabika drewniana 2.drabinka metalowa typu nozyce) i te z drabinką drewnianą oceniam jako:" patrz na mnie i nie dotykaj". Słabe są metalowe okucia z boku drabinek. Oczywiście wszystko zależy od częstotliwości użytkowania: jeżeli raz na rok to tańszym rozwiązaniem będą schody drewniane (w granicach 200-300 zł).

Grekier, Czakszak - jak tam Wasze dotacje do PC? Poproszę o info jakie pompy będziecie montować i jak to wygląda kosztowo? Może być na priv :)

W przyszłym tygodniu podpisujemy umowę w BOŚ. Hydraulik wystawia Fakturę VAT i BOŚ ja płaci. Spłacamy raty do czasu odbioru budowlanego domu- po tym Wojewódzki Fundusz wpłaca do BOS 40% kapitału z kredytu- wówczas mamy dwie drogi:1) można spłacić resztę kapitału jednorazowo lub 2) spłacać comiesieczne raty (zobaczymy jak wyjdzie w praktyce).

Pompa BUDERUS WPS 11 K (z wbudowanym zasobnikiem cwu)- moc. 10,8 kW (cena ok. 24.500 zł z VAT-8%), do tego 200 mb odwiertów po 100 zł z VAT/1mb na gotowo z rurami i glikolem. Reszta instalacji kosztowo identycznie jak przy innych rodzajach ogrzewania. Jedyna różnica to praktycznie wszędzie podłogówki (pc to tzw. "niskotemperaturowe źródło ciepła"- max. temp. na wyjściu nigdy nie przekracza 65 stopni C).

Dużo czytałem na temat tych pomp i raczej mają bardzo dobre notowania (produkowane są zreszta jak większość pomp- w Szwecji).

Moja pompa jest raczej o dużej mocy (mam sporą kubaturę budynku), ale mniejsze pompy są tańsze i wymagają krótszych odwiertów.

W sprawie pomp to zachecam wszystkich do kontaktów raczej ze sprawdzonymi wykonawcami- BO POMPA MUSI DZIAŁAĆ LATAMI... (za krótkie odwierty to np. ryzyko zamarźnięcia dolnego źródła.:().

Wydaje mi sie też, że najlepsze w tej chwili rozwiąznie to odwierty pionowe (wymaga pozwolenia geologicznego- ale jak coś to kontakt do człowieka od dokumentacji wyślę na priv).

Pozdrawiam wszystkich czakszak (Emilia, Cezary,Julek,Bartek)

Witam Wszystkich :),

Odwiedzam Was już od jakiegoś czasu i nie ukrywam, że korzystam z doświadczeń użytkowników. Budujemy dom w Ksawerowie...Na ten moment SSO...Liczę,że przyjmiecie mnie do grona forumowiczów :)

p.s. pompa ciepła jest u mnie aktualnie "na tapecie" i kwestia dofinansowania pompy i POś

Pzdr Ola

a ja mam inny pomysł na PCi, robimy sobie własnoręczne samodzielne poziome DZ, czyli zamawiamy koparkę na cały dzień 80zł/h i układamy 2x200mb spiralki

http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2010/11/Wymiennik-spiralny-225x300.jpg

razem z rurą własnym układaniem, zalaniem glikolem to całość nie wyjdzie drożej niż 4tyś, czyli lekko licząc jesteśmy 16tyś do przodu na wymienniku

a co do mocy, jeśli naszą rurkę ułożymy w wodzie gruntowej to bez żadnego problemu uzyskamy 30W/m dla długości 2x200m daje nam to teoretyczną moc co najmniej 12KW, jeśli mamy bardzo suchy grunt to dla bezpieczeństwa robimy 3x200m

Czakszak - dzięki za info :)

U nas też podłogówka w całym domu. Mieliśmy w planach pc powietrzną + kominek z płaszczem, ale jak weszły dotacje plany nam się zmieniły i najprawdopodobniej będzie gruntowa z odwiertami i zwykły kominek na potrzeby rekreacyjno - wizualne :cool:

Pomęczę jeszcze na privie jeśli można ;)

mpoplaw - na pewno jest to tańszy sposób. U mnie nie najlepiej by zdał egzamin, ze względu na dużą ilość drzew na działce i kiepski dla pc, piaszczysty grunt.

Olaibartek - Witaj :)

A jaką pc planujecie?