Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

a ja mam inny pomysł na PCi, robimy sobie własnoręczne samodzielne poziome DZ, czyli zamawiamy koparkę na cały dzień 80zł/h i układamy 2x200mb spiralki

http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2010/11/Wymiennik-spiralny-225x300.jpg

razem z rurą własnym układaniem, zalaniem glikolem to całość nie wyjdzie drożej niż 4tyś, czyli lekko licząc jesteśmy 16tyś do przodu na wymienniku

a co do mocy, jeśli naszą rurkę ułożymy w wodzie gruntowej to bez żadnego problemu uzyskamy 30W/m dla długości 2x200m daje nam to teoretyczną moc co najmniej 12KW, jeśli mamy bardzo suchy grunt to dla bezpieczeństwa robimy 3x200m

Oczywiście z poziomych źródeł też jesteśmy w stanie uzyskać odpowiednia ilość kW ale Ja osobiście mam kilka wątpliwości:

1) poziome źródło wymaga dużej powierzchni działki (ja osobiście mam tylko 850 mkw) i odpowiedniej ziemi- np. mokre piaski-

wody gruntowe nie są tak wysoko, dlatego wykopy muszą być głębokie

2) "spiralka" jak ją nazywasz nie powinna być zakopana zbyt płytko bo: przy długotrwale niskich temperaturach na zewnątrz nie uzyska sie różnicy temperatur (glikol w ziemi powinien się ogrzać np. z -2,7 do -0,5- może nie mieć okazji jeśli ziemia jest zmarznięta) oraz "zmrozimy" roślinki rosnace na powierzchni i uszkodzimy "spiralkę" przy pracach w terenie ("łapanie kreta sondą pod napięciem:yes:")

3) nie jestem przekonany, czy uzyskasz 30 W/mb spirali- a raczej obstawiam, że jednostką powinien być 1 mb wykopu- czyli metrów bieżących spirali zmieści się zdecydowanie więcej

4) no i ostatnie-najważniejsze- CZY już u Ciebie to działa i ewentualnie od kiedy? Jakieś uwagi?

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Olaibartek - Witaj :)

A jaką pc planujecie?

Jeszcze badamy temat. W rodzinie mamy gruntową z pionowymi odwiertami firmy Nibe. Nie jest tania, ale sprawdza się w 100%. Działa już 2 lata i jest super, również jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Skłaniamy się ku tej opcji aczkolwiek, gdyby ktoś przedstawił jakieś inne ciekawe opcje....to kto wie....Dotacje dodatkowo na plus wyboru pc. Nie jestem przekonana co do pompy powietrznej, ale prawdę mówiąc nie znam nikogo, kto miałby w tej kwestii jakieś doświadczenia własne

Witam Wszystkich :),

Odwiedzam Was już od jakiegoś czasu i nie ukrywam, że korzystam z doświadczeń użytkowników. Budujemy dom w Ksawerowie...Na ten moment SSO...Liczę,że przyjmiecie mnie do grona forumowiczów :)

p.s. pompa ciepła jest u mnie aktualnie "na tapecie" i kwestia dofinansowania pompy i POś

Pzdr Ola

A no, witamy, witamy, szczególnie Ksawerów ;) :lol2:

A, ze tak spytam gdzie budujecie ? Może jak nie tu, to na pw ...

pozdrawiam, majki

( sąsiad, może ... ;) )

4) no i ostatnie-najważniejsze- CZY już u Ciebie to działa i ewentualnie od kiedy? Jakieś uwagi?

ja nie mam u siebie PCi, ale się zaraziłem od takich userów

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona

jeden i drugi ma poziomy kolektor, i bardzo dokładnie monitorują zużycie, jak na rzazie wszystko im potwierdza się w praktyce

ja nie mam u siebie PCi, ale się zaraziłem od takich userów

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona

jeden i drugi ma poziomy kolektor, i bardzo dokładnie monitorują zużycie, jak na rzazie wszystko im potwierdza się w praktyce

Naprawdę WIELKI szacunek dla tych dwóch użytkowników;) Chociaż koszty w drugim przypadku DZ ok 5500+2000 za "złącze" z napełnieniem= 7500 za kolektor poziomy. Za pionowy musieli by zapłacić z 15 tys (dla 150mb rur-dla tamtej powierzchni domu). Ja mam 190 mkw użytkowej dlatego muszę mieć 4 odwierty po 50m. Pozdrawiam,

Jeszcze raz po przestudiowaniu "materiałów do samodzielnego wykonania pompy z kolektorem poziomym" z linkami od mpoplaw dochodzę do wniosku, że poziom trudności wykonania samodzielnie takiej instalacji jest najwyższy z możliwych w trakcie budowy. NIE jestem "technicznym ułomkiem", ale myślę, że podobnie jak większość Forumowiczów nie poradziłbym sobie z takimi wyzwaniami jak prawidłowe odpowietrzenie DZ (hydraulicy wykorzystywali pompę próżniową), szczelne łączenie rur przy rozdzielaczu na ścianie i jeszcze wiele, wiele innych wyzwań. Dlatego niestety (raczej) jesteśmy skazani przy PC na tzw "fachowców".

P.S. Do kosztów z wątku powyżej należy dodać jeszcze sporo własnej pracy jakieś 2-2,5 tys. Czyli robi nam się ok.10 tys vs jakieś 15 tys na gotowo z odwiertami pionowymi.

P.P.S. I jeszcze jedno: nie wiem jak przedstawia się sprawa dotacji na odwierty i PC przy samodzielnym montażu instalacji.

A no, witamy, witamy, szczególnie Ksawerów ;) :lol2:

A, ze tak spytam gdzie budujecie ? Może jak nie tu, to na pw ...

pozdrawiam, majki

( sąsiad, może ... ;) )

Oj blisko, blisko....:) jak to w Ksawerowie....ale od Urzędu Gminy rzut beretem tzn uliczka równoległa do Tymiankowej

Pozdrawiamy sąsiada :)

Ola i Bartek

Oj blisko, blisko....:) jak to w Ksawerowie....ale od Urzędu Gminy rzut beretem tzn uliczka równoległa do Tymiankowej

Pozdrawiamy sąsiada :)

Ola i Bartek

Również witam nowych sąsiadów. Wprawdzie nie tak do mnie blisko jak do Majkiego, ale przynajmniej od tej samej str. Łodzi ;):D.

no to się miło zrobiło na forum, mam wrażenie iż coraz więcej osób się tu ujawnia z Ksawerowa ;)

Olu z twojego opisu wynika iż jesteś pośrodku : Majki - Ty - My ;)

pozdrawiamy serdecznie

hej :) szukam jakiejs firmy która porzadnie zrobi mi kuchnie- porzadnie ale w rozsadnej cenie. jestem przygotowana (poki co psychicznie :) ) ze to nie jest mały wydatek ale jak uslyszalam cene- 50 tys to na to nie jest przygotowana :)

Majki - polecisz Waszego "kuchniarza" ? na zdjęciach wygląda bardzo ładnie :)

kto jeszcze?

hej :) szukam jakiejs firmy która porzadnie zrobi mi kuchnie- porzadnie ale w rozsadnej cenie. jestem przygotowana (poki co psychicznie :) ) ze to nie jest mały wydatek ale jak uslyszalam cene- 50 tys to na to nie jest przygotowana :)

Majki - polecisz Waszego "kuchniarza" ? na zdjęciach wygląda bardzo ładnie :)

kto jeszcze?

ekhm .... mogę polecić, ale jak masz próg 50 tysi, to nie wiem czy Ci dawać telefon ... ;) :)

spoko, tel, poszedł na pw :)

pozdro, majki

Witajcie,

Kogo możecie polecić do montażu składanych schodów strychowych? Musi to być ktoś z głową, bo przesadziliśmy z rozmiarami otworu, myśląć, że można zamówić pod konkretny wymiar (chyba 150x90 - a typowe, to zdaje się 140x70 max...).

Wiem, że np. Fakro można kupić w APK, tylko pytanie, czy polecą kogoś do montażu.

Lokalizacja - Aleksandrów.

Z góry dziękuję.