Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Cześć wszystkim, dużo Was czytam, mało piszę :) Buduję się koło Łagiewnik w Józefowie, chałupka dość duża parter plus użytkowe poddasze. Mam już dach - dachówka ceramiczna Creaton brana dzięki waszym radom z Plus Dachów - polecam, żadnych problemów i dali najlepszą cenę. Do tego obliczyli prawie co do klepki, brakło nam dosłownie trzech gąsiorów i kilka metrów folii, przy czym pozwolili dokupić na metry, nie trzeba było brać całej rolki. Zostało bardzo mało prostych dachówek. W Dagarcie chcieli drożej i nie chcieli się targować, chociaż po miesiącu zadzwonili i powiedzieli, że trzeba było ich napastować to by cos opuścili.....

Mam dwa pytanka:

1. W temacie POŚ: mam projekt na POŚ ekologiczną (mam bardzo dobrą ziemię - piach bez gliny i dużą działkę) na 3 osoby (na etapie projektu tyle nas było:) a w domu będzie mieszkać 5 osób (bo bliźniaki w drode :). Myślicie, że trzeba zmienić projekt ?? A jeśli tak to czy trzeba tą zmianę zgłosić w gminie, albo jakimś innym urzędzie ?

2. W temacie PC - nie myśleliśmy o tym wcale, bo chcemy się jak najszybciej wprowadzić a forsa już cała poszła :( ale kilka stron temu pisaliście o tych dofinansowaniach w tak dużych kwotach to chcemy jeszcze się w tym temacie zorientować. Czy ktoś kto ma taką pompę mógłby napisać jakie są miesięczne koszty grzaniataką pompą. Wiem, że ktoś już o nich pisał (chyba ProStaś) - przeczytałam 300 stron wstecz i porobiłam solidne notatki :) ale tego sobie nie spisałam, bo nie interesował mnie ten temat i teraz żałuję. Więc jeśli możecie napiszcie o tych kosztach jeszcze raz.

dziękuję

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

qlesh

Policz ile "zje" Twoja chałupa ciepła (zależy od ocieplenia, wentylacji, wielkości domu i jego usytuowania) a następnie wynik podziel przez 4 (to średnioroczny wskaźnik efektywności pompy ciepła COP, która została poprawnie dobrana do domu i poprawnie zainstalowana). Uzyskany rezultat pomnóż przez cenę prądu.

Ja nie grzeję chałupy PC. Tylko wodę.

PC jest rewelacyjnym urządzeniem w swej istocie działania mało skomplikowanym jak lodówka.

Tyle, że kosztuje.

W kwestii kosztów energii to bedę się mógł dokładniej wypowiedzieć po zakończeniu sezonu. Ale pierwsze obserwacje sa następujące: grzeję na krzywej grzania 1, buderus mówił o krzywej numer 3 względnie do 3,5, ale nam się wszystko "gotowało". Temperatura jest w OK dla "wykończeniowców"- chodzą w koszuli i cienkich swetrach. Na piętrze podłogówki są praktycznie wyłączone. Zużycie energii to w tej chwili ok. 25 kWh na dobę. Większa część energii jest po 32 grosze (taryfa nocna i weekendy) ale jest też po 71 groszy w ciągu dnia. Na pewno po zamieszkaniu będę musiał podnieść krzywą grzania gdzieś do max.1,5. Dojdzie jeszcze trochę automatyki do regulacji podłogówek w każdym pomieszczeniu, drzwi wewnetrzne, bo teraz "ciągnie" od garażu, no i oczywiście temperatury na zewnątrz spadną. Dojdzie koszt ogrzewania cwu. Grzejący budynek PC od 3 tygodni:wiggle:

(340 mkw po podłodze- parter+użytkowe poddasze, poroterm 24 cm+ 15 cm styro, 25 cm wełny na skosach i jętkach oraz dodatkowo 15 cm wełny do kalenicy, na dole 25 cm styropianu w podłodze, wentylacja grawitacyjna, okna 3 szyby w schuco).

I jeszcze jedno pytanie do osób, które mają POŚ "zwykłe" drenażowe. Czytałam, że polecacie Wobet-Hydret, ale czy może ktoś ma coś innego, tańszego np. Atlantis http://kan-wod.pl/kategoria/52/drenażowe ? A jeśli nie to napiszcie dlaczego nie ??

Moi rodzicom Wobet Hydret robił oczyszczalnię i są bardzo zadowoleni. Bez problemu działa już jakieś 5 lat. Natomiast facet, który im robił projekt i zajmował się nimi ma w tej chwili własną firmę http://www.kb-instalacje.pl/. Dla nas już zrobili projekt, a na wiosnę chcemy, żeby nam ją założyli. Myślę, że będzie wszystko ok.

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi i Kajka dzięki za gratulacje :) Dziś byliśmy w Sapro, oddaliśmy rzuty do wyceny podłogówki i grzejników oraz kominka z płaszczem i bez. Zobaczymy, mają tez przygotować kalkulację PC, ale na wstępie Pani powiedziała, że to będzie około 60.000 zł :( U nas parterówka z poddaszem użytkowym, powierzchnia użytkowa ok 260m2.

czy robił ktoś ogrzewanie w ścianie, tzn. takie jak podłogowe, tyle, że rurki idą w ścianch, Pani stwierdziła, że to ten sam koszt, co podłogówka, a dobre dla tych co myślą o panelu albo parkiecie ?? Czytałam, że tu większość kładła panele jakieś specjalne do podłogówki, ale ta Pani stwierdziła, że tak, czy tak jakaś tam strata ciepła jest....

Dziś byliśmy w Sapro, oddaliśmy rzuty do wyceny podłogówki i grzejników oraz kominka z płaszczem i bez. Zobaczymy, mają tez przygotować kalkulację PC, ale na wstępie Pani powiedziała, że to będzie około 60.000 zł :( (...)

czy robił ktoś ogrzewanie w ścianie, tzn. takie jak podłogowe, tyle, że rurki idą w ścianch (...) ale ta Pani stwierdziła, że tak, czy tak jakaś tam strata ciepła jest....

My też bylismy w Sapro po wycene, dobra obsługa ale ceny- wow! kosmiczne. tzn dla nas, wtedy- kosmos.

przy niewiele mniejszej powierzchni (z rekuperacją) wyszło coś ok 70tys.

My mamy podłogówkę, choć ta "scianówka" tez fajnie wygląda- pewnie jakaś nowość. I bedziemy klasc drewno na podlogach, teraz wymyslają takie cuda i cudeńka z drewna, że szok, np deska która wybralismy (wstepnie oczywiscie) ma 13 mm grubosci i jest lakierowana nie tak, ze smarują po wierzchu tylko ten lakier jest 'wprasowany" w cala grubosc drewna. Podobno 'nie do zdarcia" :) zobaczymy :)

Dziś byliśmy w Sapro, czy robi

Kiedy my byliśmy z wyceną u SAPRO (2010r) to nie wspominano o ogrzewaniu przyściennym... Panowie mają sporą wiedzę (Pan Rafał i ten drugi Pan- nie pamietam imienia) ale byli strasznie mało elastyczni cenowo-cóż INTERBUD kosztuje...

samo reku to był wydatek rzędu 20 tys (zrezygnowalismy z reku)

My mamy podłogówkę, choć ta "scianówka" tez fajnie wygląda- pewnie jakaś nowość. I bedziemy klasc drewno na podlogach, zobaczymy :)

A co to za deska? (jeżeli możesz się pochwalić) Ja też mam wszędzie podłogówkę i chciałbym zrobić całe piętro w desce lub panelu:confused:Z góry dziękuję za info. Pozdrawiam,

Odnośnie wycen PC to my właśnie otrzymaliśmy kosztorys pełnej instalacji PC, rekuperatora, gwc, podłogówki w całym domu (161m2 całość) na kwotę 100 000 pln netto :) Spodziewaliśmy się dużej kwoty,ale raczej w okolicy 70 000. Pompa powietrzna Panasonic ( do -20C).....Trochę przesadzone chyba to wyliczenie. Hitem dla mnie jest pozycja wyceny p.t. koszty logistyczne i dojazd 1500 netto. Firma jest z Łodzi, więc przy ogólnej kwocie wyceny mogliby dać sobie na wstrzymanie....jakoś dachówkę przywieziono nam bezpłatnie a kwota zamówienia to było około 25 000. Co kraj to obyczaj....;)

Witam wszystkich!!!! Szukam dobrego producenta schodów dywanowych- budowa okolice łodzi. Dodatkowo rozglądam się za drzwiami zewnętrzymi z jednym doświetleniem. Dostałam wycenę od firmy "Urzędowski", ale cena przerażająca:( Byłabym wdzięczna za jakieś namiary. Nie jestem w Waszych okolic dlatego ciężko mi znaleźć dobre kontakty. Pomocy:) Pozdrawiam

Witam wszystkich!!!! Szukam dobrego producenta schodów dywanowych- budowa okolice łodzi. Dodatkowo rozglądam się za drzwiami zewnętrzymi z jednym doświetleniem. Dostałam wycenę od firmy "Urzędowski", ale cena przerażająca:( Byłabym wdzięczna za jakieś namiary. Nie jestem w Waszych okolic dlatego ciężko mi znaleźć dobre kontakty. Pomocy:) Pozdrawiam

Zorientuj się w Gerdzie np na Al. Kościuszki (blisko Żwirki)- ja za 90 cm z dwoma naświet, system 1-go klucza, okleina,z montażem k.Andrespola zapłaciłem 2.300 z VAT (8%)

Na schody podpisałem umowę z firmą DRAWEX , schody zwykłe policzkowe z podstopniami- wystawię im opinię jak zamontuję- ok. połowy grudnia. Dali najlepszą cenę z 5-cio letnią gwarancją- zorientuj się czy robią dywanowe. Pozdrawiam,

Odnośnie wycen PC to my właśnie otrzymaliśmy kosztorys pełnej instalacji PC, rekuperatora, gwc, podłogówki w całym domu (161m2 całość) na kwotę 100 000 pln netto :) Spodziewaliśmy się dużej kwoty,ale raczej w okolicy 70 000. Pompa powietrzna Panasonic ( do -20C).....Trochę przesadzone chyba to wyliczenie. Hitem dla mnie jest pozycja wyceny p.t. koszty logistyczne i dojazd 1500 netto. Firma jest z Łodzi, więc przy ogólnej kwocie wyceny mogliby dać sobie na wstrzymanie....jakoś dachówkę przywieziono nam bezpłatnie a kwota zamówienia to było około 25 000. Co kraj to obyczaj....;)

W sumie to wszystko jedno gdzie ta kwota jest ujęta (koszty logistyczne). To trochę taki trik jeśli będziesz sprawdzać pojedyncze urządzenia gdzieś indziej to u nich będą tańsze o ... koszty logistyczne:) Bardziej chodzi tutaj o ich koszt dosłania urządzeń z magazynu centralnego (na ogół kurierem) a nie dojazd do Ciebie. Dość często zamawiam urządzenia gabarytowo podobne do pc i na fakturze z magazynu centralnego też mam koszty transport-kuriera. Sprawdź PW - może pomogę rozwiązać Twój problem :)

W sumie to wszystko jedno gdzie ta kwota jest ujęta (koszty logistyczne). To trochę taki trik jeśli będziesz sprawdzać pojedyncze urządzenia gdzieś indziej to u nich będą tańsze o ... koszty logistyczne:) Bardziej chodzi tutaj o ich koszt dosłania urządzeń z magazynu centralnego (na ogół kurierem) a nie dojazd do Ciebie. Dość często zamawiam urządzenia gabarytowo podobne do pc i na fakturze z magazynu centralnego też mam koszty transport-kuriera. Sprawdź PW - może pomogę rozwiązać Twój problem :)

Właśnie chodzi mi o to, że mam świadomość,że ja ponoszę te koszty. Uważam tylko, że klient generalnie łatwiej przyswaja to w koszcie poszczególnych urządzeń niż jako oddzielną pozycję w wycenie....A firma z ,której korzystam ma wszystkie urządzenia dla mnie u siebie, musi je dowieźć do mnie około 10km i monterzy, instalatorzy będą musieli kilka razy dojechać - to informacja na temat tej pozycji w kosztorysie od osoby,która go tworzyła :)

Podpinam się pod pytanie - Kajka - co to za deska i ile kosztuje?

Ja w zasadzie skłaniam się do gresu w całym domu, ale się waham...:rolleyes:

A co to za deska? (jeżeli możesz się pochwalić) Ja też mam wszędzie podłogówkę i chciałbym zrobić całe piętro w desce lub panelu:confused:Z góry dziękuję za info. Pozdrawiam,

jeśli chodzi o "deski" przy ogrzewaniu podłogowym to naszym faworytem jest na te chwilę tarkett.

Nie wiem czy deska to dobre okreslenie,w kazdym razie wartwa wierzchnia jest z drewna :)

Szwedzki Tarkett robi podłogi które mają grubość 13 mm dzieki czemu nie jest tak "kłopotliwe" jak parkiet czy inne, grubsze materiały na podłoge przy podłogówce.

Ja wiem, że każdy ma swoje za i przeciw. Jedni uznają, że na podłogę nic oprócz drewna, innym nie przeszkadza płytka, gres czy "plastikowy" panel. My mamy do czynienia z gresem na podłogówce w domu znajomych i jak jest włączona to ok, ale jak jest ciepło na zewnątrz i ogrzewanie wyłączone to nie jest zbyt przyjemnie. Takie są nasze odczucia. Dlatego gres odpadł. Drewno samo w sobie jest już ciepłe i przyjemne.

Koszt oczywiscie uzalezniony od rodzaju podłogi- deski, deske barlinecką można już kupic za 120zł, Tarkett (z montażem i materiałami, np klej) wyceniono na coś ok 220zł/m2

jesli ktos woli drewno od płytek to ja nie widze problemu :)