Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hej !!!

Potrzebuję od Państawa małej pomocy! Gdzie mogę kupić dobre drzwi wewnętrzne no i płytki do łazienki?

Jeżeli chodzi o płytki to polecam sprawdzić Paradyż INSPIRO na Brzezińskiej. Kupiliśmy tam płytki do salonu (format 60/60), obu łazienek (głównie format 40/25) w cenach lepszych niż paradyż w Internecie. Podobno otrzymaliśmy rabat 20% (ale i tak liczy się cena końcowa). Poza tym otrzymalismy projekty w cenie- oszczędność czasu dla mnie i "płytkarza", bo nie dzwoni z każdą płytka i nie pyta.

Jeżeli chodzi o drzwi wewn. to przyłączam się do pytania.;)

Jeżeli chodzi o płytki to polecam sprawdzić Paradyż INSPIRO na Brzezińskiej. Kupiliśmy tam płytki do salonu (format 60/60), obu łazienek (głównie format 40/25) w cenach lepszych niż paradyż w Internecie. Podobno otrzymaliśmy rabat 20% (ale i tak liczy się cena końcowa). Poza tym otrzymalismy projekty w cenie- oszczędność czasu dla mnie i "płytkarza", bo nie dzwoni z każdą płytka i nie pyta.

Jeżeli chodzi o drzwi wewn. to przyłączam się do pytania.;)

A co kupowaliście i w jakiej cenie? Jaka jakość wizualek?

http://cdn8.muratordom.smcloud.net/t/forum.muratordom.pl/thumbnails/_4cf7462af011148a22f5c5a13169d526_605x370_crop_rozmiar-niestandardowy.jpg

Więcej zdjęć w albumie (podpowiedź:"odwiedź profil"- dla mniej "wtajemniczonych" . Na zdjęciu jest projekt "roboczy". Dla wykonawcy otrzymaliśmy rzuty- każda ściana pod kątem 90 stopni z ciemnymi fugami dla odróżnienia płytek (czy docinana czy cała). Projekt zoptymalizował cięcia (choćby przy gebericie i lustrze). To jest łazienka na piętrze (linia "blush in blue" czy jakoś tak)- powierzchnia po podłodze 2,6m na ok. 3 m, wysokość ścian ok. 2,5 m. Za wszystkie płytki z dekorami (kwiatki w cenie 35/sztuke, pod grzejnikiem mozaika 170/mkw) zapłacilismy cos koło 3.200 brutto, płytki po ok. 48 z VAT/mkw. Do tego (będzie) armatura koło, wspieram polskich producentów ;).Armatura koło na rabacie 28 i 30%-ale to juz nie w INSPIRO Paradyż.

Dostałam już jedną wycenę - na kwotę 63324 zł netto (w tym podłogówka 26.600 zł z materiałem na powierzchnię użytkową 220m2) na pompę powietrzną Panasonic SXF T-CAP ( JAPAN ) NOWA GENERACJA POMP - 2011 12kW grzania ( funkcja : grzanie, ciepła woda ) Jednostka zewnętrzna WH –UX12DE5 Jednostka wewnętrzna WH-SXF12D6E5 Grzałka elektryczna 6 kW - cena samej pompy netto 28900 zł - to wycena od firmy "geneza".

A jak u Was ?? Może być na maila, jeśli wolicie: [email protected] Szukamy tego samego, może wspólnie znajdziemy coś rozsądnego.

Ja też dałam do wyceny Panasonica. Parametry skłoniły mnie do rezygnacji z pompy gruntowej na rzecz powietrznej, znam kogoś kto użytkuje ją od jakiegoś czasu i jest ok. Ceny trochę mnie zaskoczyły, spodziewałam się mniejszych kwot szczerze mówiąc....

Ventra wentylacja mechaniczna 20 300,00 PLN netto ,gruntowy wymiennik ciepła 13 800,00 PLN netto, pompa ciepła (urządzenie, instalacja freonowa) Panasonic 12kW 25 200,00 PLN netto, zasobnik c.w.u. 3 000,00 PLN netto, ogrzewanie podłogowe i grzejniki w łazienkach 23 000,00 PLN netto, rozprowadzenie rur pomiędzy urządzeniami, rury z zimną i ciepłą wodą, cyrkulacja 14 000,00 PLN netto, dojazdy 1 500,00 PLN netto RAZEM 100 000 mniej więcej !!!

- wykonanie instalacji c.o. oraz przygotowania c.w.u. z zastosowaniem pompy ciepła typu powietrze-woda o mocy nominalnej 12 kW firmy Panasonic oraz 200 litrowego podgrzewacza c.w.u. z jedną wężownicą i grzałką elektryczną. W instalacjach użyta będzie najwyższej jakości armatura firmy Pneumatex: m.in. unikalny separator mikropęcherzyków powietrza oraz najtrwalsze workowe naczynia rozszerzalnościowe. Do ogrzewania pomieszczeń wykorzystane będzie ogrzewanie podłogowe, w łazienkach dodatkowo grzejniki drabinkowe. Oferta uwzględnia doprowadzenie zimnej wody z przyłącza wewnątrz budynku do zasobnika c.w.u. z zastosowaniem niezbędnej armatury oraz rozprowadzenie rur na ciepłą i zimną wodę oraz cyrkulację.

ABJ Klima Pompa Panasonic 9kW aquarea T-CAP 19600 netto z montażem i uruchomieniem, zasobnik ciepłej wody 300l 5800 netto z montażem i uruchomieniem

OKW Pompa gruntowa Nibe Fighter 8 kW 1226-8 ZH 600 21900 netto+ montaż 8200 netto, kolektor poziomy 15400 netto+koszt pracy koparki ,dodatkowe elementy pompy razem 48300 netto. Nibe z pionowymi odwiertami sprawdzone w najbliższej rodzinie, od 2,5 roku pracuje bez zarzutu a rachunki super niskie

Hej !!!

Potrzebuję od Państawa małej pomocy! Gdzie mogę kupić dobre drzwi wewnętrzne no i płytki do łazienki? Bierzemy się za wykańczanie naszego domku i proszę o namiary na sprawdzone sklepy.

drzwi np DDD koło Casto przy włokniarzy- różni producenci, obsługa średnio zorientowana wiec lepiej pojechac z wybranym modelem, spora wystawa, mozna dotknąć i popatrzeć na żywo, dodatkowo piekne drzwi firmy Dewro przy Brukowej.

A jaką pc bierzesz pod uwagę? Tylko powietrzną?

Chętnie zapoznałabym się z Twoimi wycenami, ale ja mam w planach gruntową z odwiertami.

ja wogóle nie mówiłam jaką mają policzyć bo mało wiem jeszcze na ten temat (choć czytam to dzisiaj cały dzień to z każdą godziną więcej :) rozsyłałam zapytania o ofertę wskazując parametry domu i ta firma zaproponowała taką. Nie przedstawicili alternatywy. Czytając to forum - wątek o PC - dochodzę do wniosku, że raczej nie pc powietrzna tylko gruntowa, najchętniej z kolektorem poziomym, ale u nas woda jest nisko, więc nie wiem czy odwierty nie będą konieczne.... ktoś mi na tamtym wątku zaproponował jakiegoś glikolowego zirusa, właśnie szukam co to :)

a jakie Wy co rozważacie i na jaki dom? Tzn ofertę jakiej firmy i na jaką PC ?

Ja też dałam do wyceny Panasonica. Parametry skłoniły mnie do rezygnacji z pompy gruntowej na rzecz powietrznej, znam kogoś kto użytkuje ją od jakiegoś czasu i jest ok. Ceny trochę mnie zaskoczyły, spodziewałam się mniejszych kwot szczerze mówiąc....

Ventra wentylacja mechaniczna 20 300,00 PLN netto ,gruntowy wymiennik ciepła 13 800,00 PLN netto, pompa ciepła (urządzenie, instalacja freonowa) Panasonic 12kW 25 200,00 PLN netto, zasobnik c.w.u. 3 000,00 PLN netto, ogrzewanie podłogowe i grzejniki w łazienkach 23 000,00 PLN netto, rozprowadzenie rur pomiędzy urządzeniami, rury z zimną i ciepłą wodą, cyrkulacja 14 000,00 PLN netto, dojazdy 1 500,00 PLN netto RAZEM 100 000 mniej więcej !!!

- wykonanie instalacji c.o. oraz przygotowania c.w.u. z zastosowaniem pompy ciepła typu powietrze-woda o mocy nominalnej 12 kW firmy Panasonic oraz 200 litrowego podgrzewacza c.w.u. z jedną wężownicą i grzałką elektryczną. W instalacjach użyta będzie najwyższej jakości armatura firmy Pneumatex: m.in. unikalny separator mikropęcherzyków powietrza oraz najtrwalsze workowe naczynia rozszerzalnościowe. Do ogrzewania pomieszczeń wykorzystane będzie ogrzewanie podłogowe, w łazienkach dodatkowo grzejniki drabinkowe. Oferta uwzględnia doprowadzenie zimnej wody z przyłącza wewnątrz budynku do zasobnika c.w.u. z zastosowaniem niezbędnej armatury oraz rozprowadzenie rur na ciepłą i zimną wodę oraz cyrkulację.

ABJ Klima Pompa Panasonic 9kW aquarea T-CAP 19600 netto z montażem i uruchomieniem, zasobnik ciepłej wody 300l 5800 netto z montażem i uruchomieniem

OKW Pompa gruntowa Nibe Fighter 8 kW 1226-8 ZH 600 21900 netto+ montaż 8200 netto, kolektor poziomy 15400 netto+koszt pracy koparki ,dodatkowe elementy pompy razem 48300 netto. Nibe z pionowymi odwiertami sprawdzone w najbliższej rodzinie, od 2,5 roku pracuje bez zarzutu a rachunki super niskie

Czy to są wszytsko pompy powietrzne ?

Ventra wentylacja mechaniczna 20 300,00 PLN netto - to jest to samo co rekuperacja, czy coś innego ?? sorki, ja jeszcze laik :confused:

Dzięki Olaibartek - wysłałam zapytanie też do tej firmy OKW. Zobaczymy.

Jak dostanę kolejną wycenę dam znać, może ktoś skorzysta. Ale na razie widzę, że ciężko zejść poniżej 55.000 zł :( a to dużo jednak......

Zobaczcie Nowoczesne Systemy Grzewcze ze Zduńskiej Woli. Montowali Nibe gruntową ponad 2,5 roku temu. Ceny były jak na tamten moment ok a wszystko działa bez zarzutu :)

zdradź szczegóły, jaki COP średnio-roczny wykręca ??

Panasonic Aquarea występuje w kilku seriach: standard lub seria FLAT T-CAP - nominalna moc grzewcza jest prawie stała aż do -15 st.C na zewnątrz /zarówno przy podłogówce jak i grzejnikach/ COP nawet 4,74 .W porównaniu do wersji standard – w wersji T-CAP obniżono softwarowo temperaturę wyłączenia pracy sprężarki do –25 st.C. na zewnątrz. Mimo że w instrukcji obsługi dla Klienta producent Panasonic nadal gwarantuje ciągłą pracę do –20 st.C

Pompa ciepła Panasonic Aquarea FLAT T-CAP WH-UX09DE5 sprężarka INWERTER, moc grzewcza Q=9,0 kW COP=4,76 (A7/W35), zasilanie 230V Hydrobox WH-SXF09D3E5 grzewczy grzałka dodatkowa 3 kW , zasilanie 230V

Pompa ciepła Panasonic Aquarea Standard WH-UD09CE5-A sprężarka INWERTER, moc grzewcza Q=9,0 kW COP=4,10 (A7/W35), zasilanie 230V Hydrobox WH-SDF09C3E5 grzewczy grzałka dodatkowa 3 kW , zasilanie 230V

nie rozumiemy się, mi nie chodzi o przepisanie ulotki marketingowej, tylko o realny odczyt z licznika razem z grzałkami, typu PPCi zużyła 5MWh/rok i w tym czasie przepompowała 10MWh czyli jej COP średni wyszedł 2, albo mamy domek 120m2 ogrzewany PPCi i płacimy rocznie za cały prąd 4tyś zł

nie rozumiemy się, mi nie chodzi o przepisanie ulotki marketingowej, tylko o realny odczyt z licznika razem z grzałkami, typu PPCi zużyła 5MWh/rok i w tym czasie przepompowała 10MWh czyli jej COP średni wyszedł 2, albo mamy domek 120m2 ogrzewany PPCi i płacimy rocznie za cały prąd 4tyś zł

Nie sądzę,żeby realny średnioroczny odczyt był możliwy na ten moment, bo tego typu pompę zamontowano w lipcu 2011...Tak dla porównania Nibe gruntowa z pionowym dz dla domu 140 m2 pow użytkowej. Na podstawie rachunków za całość za 2010 i 2011(do końca XI) roczny koszt prądu za całość (w tym cwu i płyta indukcyjna) 2900 pln. Temp. w domu 22-23C, na całości podłogówka, rekuperacja. Prawie 3 lata temu to było jedyne sensowne rozwiązanie, bo powietrzne pompy miały takie parametry,że nie chcieliśmy ryzykować.

Fragment z mojej korespondencji z osobami użytkującymi Panasonica:

-Sam mam w domu (160 mkw podłogówka, dom b.dobrze ocieplony, wentylacja z odzyskiem ciepła 80%) taką pompę ciepła powietrze-woda (ostatnio zamontowałem właśnie 9 kW Panasonic T-CAP) jako jedyne źródło ciepła c.o. i jestem bardzo zadowolony (prawie bezobsługowa, w miarę tania eksploatacja ok. 3 tyś zł/rok na poprzedniej pompie ciepła jaką miałem zamontowaną LG Therma V 9 kW, zależnie od intensywności sezonu grzewczego). Na Panasonicu 9 kW powinno być kilkaset złotych mniej.

-dom parterowy 116 mkw /środkowa Polska/ , ogrzewanie podłogowe. Moc pompy 9 kW. Koszty ogrzewania ok. 400 zł / m-c w największe mrozy zeszłej zimy. W lżejsze m-ce oczywiście mniej. Grzałki w ogóle nie pracowały.

-dom z poddaszem 125 mkw /środkowa Polska/, ogrzewanie podłogowe. Moc pompy 7 kW. Koszty roczne ogrzewania ok. 1600 zł za całą zimę. Lepiej ocieplony, budynek bardziej zwarty.

zastanówmy się teraz, wydać 50tyś zł żeby mieć rachunki tylko trochę niższe niż przy grzaniu prądem ?? gdzie tu sens i logika ??

Panasonic 9kW z zasobnikem razem około 25 tys. Logika podpowiada mi póki co zrezygnowanie z podłączenia gazu, gdzie koszt pociągnięcia prawie 300m i przyłącza,kotła byłby zupełnie nie do przyjęcia