Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

a jak myślisz od czego ja zacząłem budowę domu :cool:

PS te obliczenia służą też do zaprojektowania podłogówki pod każde z pomieszczeń z osobna, i np: zamiast 14 pętli 2 rozdzielaczy 3 pomp i 14 termostatów, układa się podłogówkę dokładnie tyle ile potrzeba, taniej i do tego lepiej rozplanowaną

A móglbys polecić kogoś co takie cudo robi

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Całkowity skrócony kosztorys instalacji pompy ciepła:

Kolektor pionowy 23.990zł netto +8%vat (lub 23.690zł) netto +8%vat

Kolektor poziomy 20.300zł netto +8%vat

Ogrzewanie podłogowe 22.000zł netto +8%vat (lub 17.600zł) netto +8%vat

Pompa ciepła PSPC-13ZH + montaż 16.770zł netto +8%vat Kotłownia 10.900zł netto +8%vat

Zasilanie elektryczne pompy ciepła 30złmb netto +8%vat

Włącznik różnicowo prądowy 100złnetto +8%vat

Instalacja przewodów do 2 czujników strefowych 800zł netto+8%vat

Tak z "boku" tematu, ale rispekt ;) za wpisanie 100 zł netto oczywiście, za wył. róż-prąd., przy poprzednich kwotach na ponad 50 koła netto ... :D Jacy skrupulatni ... :stirthepot:

pozdrawiam, majki

a jakie Wy co rozważacie i na jaki dom? Tzn ofertę jakiej firmy i na jaką PC ?

Na razie nie wiem jaka firma, ale będzie to raczej pc gruntowa z odwiertem.

Tak z "boku" tematu, ale rispekt ;) za wpisanie 100 zł netto oczywiście, za wył. róż-prąd., przy poprzednich kwotach na ponad 50 koła netto ... :D Jacy skrupulatni ... :stirthepot:

pozdrawiam, majki

No - mogli sobie darować... ;):cool:

A odnośnie ecopolu - pc od nich ma Forsa80 i z tego co wiem, był zadowolony - czy jest nadal nie wiem.

Wycena ok 50 tys to może sporo (choć też zależy za jaką powierzchnię), ale w porównaniu ze 100-ma tys (i to z pc powietrzną, o ile dobrze kojarzę), to chyba dużo lepiej?

A odnośnie ecopolu - pc od nich ma Forsa80 i z tego co wiem, był zadowolony - czy jest nadal nie wiem.

Wycena ok 50 tys to może sporo (choć też zależy za jaką powierzchnię), ale w porównaniu ze 100-ma tys (i to z pc powietrzną, o ile dobrze kojarzę), to chyba dużo lepiej?

mam i poza zaworkiem bezpieczenstwa, który strasznie przepuszcza - ale ten został dostarczony wraz ze zbiornikiem na CWU, wszystko śmiga :-)

Oczywiście czekam na rachunek z elektrowni bo nie o samo śmiganie tu chodzi, ale wygoda jest, ciepło jest, czego więcej chcieć :-) ... no niskiego rachunku rzecz jasna :-)

Zainteresowanych zapraszam pomimo strasznego syfu aktualnie w garażu i "kotłowni" można zwiedzać :-)

a jak myślisz od czego ja zacząłem budowę domu :cool:

PS te obliczenia służą też do zaprojektowania podłogówki pod każde z pomieszczeń z osobna, i np: zamiast 14 pętli 2 rozdzielaczy 3 pomp i 14 termostatów, układa się podłogówkę dokładnie tyle ile potrzeba, taniej i do tego lepiej rozplanowaną

a kto Ci robił to obliczenie. Można prosić o jakiś namiar ??

Może być na mail, jeśli wolisz: [email protected]

mam i poza zaworkiem bezpieczenstwa, który strasznie przepuszcza - ale ten został dostarczony wraz ze zbiornikiem na CWU, wszystko śmiga :-)

Oczywiście czekam na rachunek z elektrowni bo nie o samo śmiganie tu chodzi, ale wygoda jest, ciepło jest, czego więcej chcieć :-) ... no niskiego rachunku rzecz jasna :-)

Zainteresowanych zapraszam pomimo strasznego syfu aktualnie w garażu i "kotłowni" można zwiedzać :-)

Forsa80 a targowaliście się, czy akceptowaliście pierwszą wycenę ?? I robiliście ten pomiar zapotrzebowania na ciepło, czy bez tego dobierali ?? I braliście krótszy odwiert z większą rurą, czy dłuższy z mniejszym przekrojem rury ??

Forsa80 a targowaliście się, czy akceptowaliście pierwszą wycenę ?? I robiliście ten pomiar zapotrzebowania na ciepło, czy bez tego dobierali ?? I braliście krótszy odwiert z większą rurą, czy dłuższy z mniejszym przekrojem rury ??

Powiem tak część elementów wykonaliśmy sami - podłogówka.

Co do targowania to było ciężko z uwagi na fakt, że w tamtym czasie konkurencja na tym polu była znikoma.

Zawsze jednak są pewne elementy do utargowania - nie na wszystko trzeba mieć fakturę itd. wiesz jak jest ...

Polecam adresik tam więcej się dowiesz na temat samej pompki i jej użytkowników - dodam właściciele firmy też czytają forum :-)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System

Dla tych, co szukają PC równolegle do mnie. Dostałam kilka wycen, najlepsze chyba na razie te:

Powiedzcie, którą z ofert byście wybrali, bo ceny są w większości zbliżone:

Ecopower C14 z kolektorem pionowym 300mb za 49800 zł netto

Ekopol-system PSPC-13ZH z kolektorem pionowym 280mb (rura 32mm) lub 250mb (rura 40mm) za 50000 zł netto

Ziriusa M2-14 scroll z kolektorem ziemnym 350mb za 56000 zł brutto

NIBE f 1245 12 kW z kolektorem pionowym 240mb za 60.000 zł netto

to ceny PC+montażu+odwiertów+kotłowni, bez podłogówki

Hej

Ile płacicie za propan techniczny do butli dostawcy, zastanawiam się nad przepisaniem na siebie umowy po poprzednim właścicielu.

Stawianie własnej butli poki co chyba nie ma sensu, mam miec gaz miejski w tym roku.

Czy 3,20 brutto/litr (2,60 netto) plus 30 zł/mies za dzierzawe butki to uczciwa cena ?

Dodatkowo jeszcze mam płacić UDT 145 zł rocznie i 1440 zł brutto za zabranie butli w przypadku rozwiązania umowy.

jeśli chodzi o "deski" przy ogrzewaniu podłogowym to naszym faworytem jest na te chwilę tarkett.

Nie wiem czy deska to dobre okreslenie,w kazdym razie wartwa wierzchnia jest z drewna :)

Szwedzki Tarkett robi podłogi które mają grubość 13 mm dzieki czemu nie jest tak "kłopotliwe" jak parkiet czy inne, grubsze materiały na podłoge przy podłogówce.Ja wiem, że każdy ma swoje za i przeciw. Jedni uznają, że na podłogę nic oprócz drewna, innym nie przeszkadza płytka, gres czy "plastikowy" panel. My mamy do czynienia z gresem na podłogówce w domu znajomych i jak jest włączona to ok, ale jak jest ciepło na zewnątrz i ogrzewanie wyłączone to nie jest zbyt przyjemnie. Takie są nasze odczucia. Dlatego gres odpadł. Drewno samo w sobie jest już ciepłe i przyjemne. Koszt oczywiscie uzalezniony od rodzaju podłogi- deski, deske barlinecką można już kupic za 120zł, Tarkett (z montażem i materiałami, np klej) wyceniono na coś ok 220zł/m2 jesli ktos woli drewno od płytek to ja nie widze problemu :)

Byłem wczoraj w Belpolu i maja tam tarkett 14mm po 99 zł/mkw- i teraz zastanawiam się co dokładnie zawiera cena 220/mkw?

No i oczywiście powiedziano mi, że tarkett podobnie jak parkiet kiedyś trzeba "będzie odświeżyć". A ja doceniam "bezobsługowość rozwiązań"8-) Zastanawia mnie tylko co zostanie z tarketu po "odświeżeniu"?;)

zastanawiam się co dokładnie zawiera cena 220/mkw?

Podobna cena może zawierać ( materiał i robocizna ) :

- gruntowanie wylewki w celu zwiększenia przyczepności

- ułożenie parkietu ( klepki jesion w I klasie )

- cyklinowanie

- wybielanie

- fugowanie

- 3 x lakierowanie

- lakierowanie i mocowanie listew przypodłogowych ( jesion )

;)

pozdrawiam, majki

Byłem wczoraj w Belpolu i maja tam tarkett 14mm po 99 zł/mkw- i teraz zastanawiam się co dokładnie zawiera cena 220/mkw?

No i oczywiście powiedziano mi, że tarkett podobnie jak parkiet kiedyś trzeba "będzie odświeżyć". A ja doceniam "bezobsługowość rozwiązań"8-) Zastanawia mnie tylko co zostanie z tarketu po "odświeżeniu"?;)

ta deska (drewno zmontowane na panelu), który wybraliśmy ma cenę wyjściową 210 lub 220zł/m2, deski długie na ponad 2m, 1lamel, dąb, gr 13 mm, lakier "wtopiony' w całą objętość drewna (nie ma opcji, żeby starł się na wierzchu). cena nie zawiera przygotowania podłoża (ma być idealnie równo, ale przecież za to płacę ekipie od wylewek), bez montażu korka progowego, cena zawiera podłogę :) , montaz podłogi, klej.

My też cenimy bezobsługowość i właśnie dlatego padł taki wybór- przy zakupie większej ilość rabat :)

może połączymy siły? ;)

a co to za Tarkett za 99 zł?

ta deska (drewno zmontowane na panelu), który wybraliśmy ma cenę wyjściową 210 lub 220zł/m2, deski długie na ponad 2m, 1lamel, dąb, gr 13 mm, lakier "wtopiony' w całą objętość drewna (nie ma opcji, żeby starł się na wierzchu

a co to za Tarkett za 99 zł?

Generalnie zgadza się z Twoim opisem: tylko w belpolu podają jego grubość na 14mm, może być w dębie, takim jasnym- podobno długi czas oczekiwania, bo nie nadążają z produkcją; drewno (kilka milimetrów, może 3-4 jak dla mnie) zamontowane rzeczywiście na panelu,

Belpol sugeruje montować bez kleju... Zastanawiam się tylko nad tym lakierem (mam "uczulenie montażowe" na lakiery, bo nawet tzw. "jachtowe", zawsze "złażą"). W tej chwili mam parkiet i w miejscach uczęszczanych wytarł sie do drewna. Gdyby nie to, że w przyszłym roku mamy zamiar się przeprowadzić należałoby go cyklinować...:cool:

Przewaga drewna (czy tarketu) nad panelem jest rzeczywiście taka, że poza sezonem grzewczym drewno jest ciągle "ciepłym" materiałem a panel sprawia wrażenie zimnego. Przy podłogówce podobno też lepiej mieć drewno (chociaż kilka mm):confused:

Jutro jedziemy z żoną do Leroy Merloy (czy jak to pisał) rozpoznać tzw. "tanie opcje dla ok.170 mkw do ułożenia z czegoś...";) Obiecuje pochwalić się.

P.S. Ten tarkett w Belpolu co do "solidności" mnie nie przekonuje...

Kurdebalans. Kto robił niedawno wylewki i pamięta ceny? Przy robociźnie 12 zł za metr kwadratowy i cenie 464 zł brutto za tonę cementu, koszt ogólny, po dodaniu wszystkich elementów, wyniósł finalnie ok 48 zł / m2. Jestem w szoku, tyle powinno wyjść? :-/

PS 162 m. kw powierzchni, 780 zł siatka zbrojeniowa, 1250 za 25 ton piasku, 2500 za styropian, parę groszy za ulepszacz czy inną cholerę; cementu weszło ok 3 ton.

Generalnie zgadza się z Twoim opisem: tylko w belpolu podają jego grubość na 14mm, może być w dębie, takim jasnym- podobno długi czas oczekiwania, bo nie nadążają z produkcją; drewno (kilka milimetrów, może 3-4 jak dla mnie) zamontowane rzeczywiście na panelu,

Belpol sugeruje montować bez kleju... Zastanawiam się tylko nad tym lakierem (mam "uczulenie montażowe" na lakiery, bo nawet tzw. "jachtowe", zawsze "złażą"). W tej chwili mam parkiet i w miejscach uczęszczanych wytarł sie do drewna. Gdyby nie to, że w przyszłym roku mamy zamiar się przeprowadzić należałoby go cyklinować...:cool:

Przewaga drewna (czy tarketu) nad panelem jest rzeczywiście taka, że poza sezonem grzewczym drewno jest ciągle "ciepłym" materiałem a panel sprawia wrażenie zimnego. Przy podłogówce podobno też lepiej mieć drewno (chociaż kilka mm):confused:

Jutro jedziemy z żoną do Leroy Merloy (czy jak to pisał) rozpoznać tzw. "tanie opcje dla ok.170 mkw do ułożenia z czegoś...";) Obiecuje pochwalić się.

P.S. Ten tarkett w Belpolu co do "solidności" mnie nie przekonuje...

Ja się zastanawiam nad drewnem w sypialniach i garderobach przysypialnianych (sztuczne panele odpadają), ale jestem zniechęcona tymi wszystkimi niuansami - odpowiednia wilgotność, wygrzanie, różne wysokości wylewki (łączenie z gresem). Generalnie kusi położenie bezklejowe, bo wtedy grubości by się w miarę zgadzały (przy jakichś cieńszych deskach na podłogówkę), ale niepokoi mnie stukanie - a z podkładem już wyjdzie grubiej.

No i pływających nie wycyklinujesz.

A jeśli mowa o cyklinowaniu w celach renowacji, to tak mi przyszło do głowy, że w przypadku łączonej podłogi drewniano-gresowej, jak po paru latach pocienimy drewnianą część podłogi, to ta reszta z gresu będzie wyżej... :o

Czakszak, spróbuj znaleźć i podesłać link do tego Tarkett 14mm, ta 13mm wygląda porządnie.

Ja też nie jestem fanką cyklinowania, dlatego "wtopiony" lakier (w tym przypadku matowy) mnie przekonuje.

Tego podobno cyklinowac nie trzeba, chociaż mozna (2 lub 3 razy)

to jest chyba link do tego produktu: http://mieszkaniowe.tarkett.pl/products/drewno/drewno/tango

Mila,

mi powiedziano (musze potwierdzić) ze wylewkę robisz jedną i potem grubość regulujesz klejem pod płytki.

co do cyklinowania to w przypadku tego typu podłog nie cyklinujesz jak zwykły parkiet tylko jakieś "mini" cyklinowanko na grubość 0,2-0,5 mm, a wydaje mi się, że nawet jak ściągną cały mm to różnicy się nie odczuje :)

Przy podłogówce powinno być klejenie.

Niuanse typu wygrzewanie itp to nie jest kłopot.

Może kupimy wszyscy w jendym miejscu i ponegocjujemy porządny rabat? :)

PS przepraszam za nieskładność zdań- ciężka noc... :rolleyes:

w okolicach 30zł/m2 powinno wyjść, z cementem styropianem i robocizną

No to na czym mnie zrobili w konia? :) Robocizna wygląda przeciętnie, styropian zdecydowanie też. Zostaje piasek i cement, bo siatka nie zmieni aż tyle, nawet, gdyby była tańsza o połowę... Nakraść raczej nie nakradli, poza tym, kto by kradł cement? Ogólnie wylewki były grube, ale bez przesady, jeśli odejmę nawet 1/7 czy 1/5 ceny nie zbliżam się do 30 zł / m2...