jaremy 10.01.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Cześć wszystkim! Potrzebuję kogoś od OZC i projektu podłogówki - dysponuje ktoś namiarem? napisz do mpoplaw a znalazlas hydraulika już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 11.01.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Cześć wszystkim! Potrzebuję kogoś od OZC i projektu podłogówki - dysponuje ktoś namiarem? czy podłogówki się projektuje:confused: u nas po prostu rozłożono co 10 cm, kilka pętli w większych pomieszczeniach, po jednej pętli w mniejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 11.01.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 napisz do mpoplaw a znalazlas hydraulika już? Jarek, z hydraulikiem mam bardziej skomplikowaną sytuację, bo chcemy mieć pc i najlepiej żeby wszystko zrobiła jedna firma. A co, mpoplaw robi takie rzeczy, czy dysponuje namiarami? czy podłogówki się projektuje:confused: u nas po prostu rozłożono co 10 cm, kilka pętli w większych pomieszczeniach, po jednej pętli w wiekszych Nie mam ozc, a chciałabym wiedzieć jaką moc grzewczą mi potrzeba, do tego projekt podłogówki niejako za ciosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 11.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 czy podłogówki się projektuje:confused: u nas po prostu rozłożono co 10 cm, kilka pętli w większych pomieszczeniach, po jednej pętli w wiekszych to zależy, można tak jak ty przewymiarować ją 300% i też będzie hulać, ale wydasz 3x więcej a i tak przy pierwszym uruchomieniu będziesz kręcić rotametrami przez tydzień zanim znajdziesz optimum Nie mam ozc, a chciałabym wiedzieć jaką moc grzewczą mi potrzeba, do tego projekt podłogówki niejako za ciosem. a gdzie się budujesz ?? dobrze mi się kojarzy że gdzieś koło netbeta ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 11.01.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Jarek, z hydraulikiem mam bardziej skomplikowaną sytuację, bo chcemy mieć pc i najlepiej żeby wszystko zrobiła jedna firma. A co, mpoplaw robi takie rzeczy, czy dysponuje namiarami? Nie mam ozc, a chciałabym wiedzieć jaką moc grzewczą mi potrzeba, do tego projekt podłogówki niejako za ciosem. A powiedz mi skąd brałaś okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farfadet 11.01.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 To ja się podepnę z pytaniem o tego hydraulika. Nie planuję ani podłogówki ani PC. Będzie kominek z płaszczem wodnym i piec gazowy. Macie kogoś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 11.01.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Nie mam ozc, a chciałabym wiedzieć jaką moc grzewczą mi potrzeba, do tego projekt podłogówki niejako za ciosem. ..a w projekcie nie masz? ...jest tam ( przyjmniej u mnie było ) gdzieś zestawienie zapotrzebowań mocy dla poszczególnych pomieszczeń.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 12.01.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 a gdzie się budujesz ?? dobrze mi się kojarzy że gdzieś koło netbeta ?? Wręcz przeciwnie - na Widzewie... A co, robisz tego typu rzeczy? ..a w projekcie nie masz? ...jest tam ( przyjmniej u mnie było ) gdzieś zestawienie zapotrzebowań mocy dla poszczególnych pomieszczeń.. Nie mam... Mój projekt to wersja bardzo ekonomiczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 12.01.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A powiedz mi skąd brałaś okna? Jarek, okna mam po znajomości niejako - u producenta, który nie robi na polski rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 12.01.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 to zależy, można tak jak ty przewymiarować ją 300% i też będzie hulać, ale wydasz 3x więcej a i tak przy pierwszym uruchomieniu będziesz kręcić rotametrami przez tydzień zanim znajdziesz optimum na szczęście nie muszę "kręcić" rotametrami:D moja podłogówka uczy się sama (sterowanie elektrozaworami dla każdego pomieszczenia oddzielnie- odczyty z termostatów trafiają do modułu sterującego a ten pompuje lub nie w podłogówkę- działa kalendarz- pompuje jak jesteśmy w pracy- w weekendy przez cały czas i parę innych "bajerów" ) a duża ilość mb podłogówki= niższa temperatura czynnika (wody)= i nie parzy mnie w stopy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 12.01.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 duża ilość mb podłogówki nie ma żadnego związku z parzeniem w stopy, ponieważ im rzadziej kładzie się rurki tym wyższa musi być temperatura zasilania żeby uzyskać taką samą temperaturę jastrychu, co więcej temperatura posadzki jest i tak 10x bardziej zależna od OZC domku niż od sposobu układania podłogówki, w wielkim skrócie, jeśli zbudujesz dom energooszczędny i podłogówka będzie miała rozstaw co 30 cm to i tak jastrych nie osiągnie więcej niż +26 bo to już wystarczy do ogrzania domku przy mrozach -20, i analogicznie jak zbudujesz domek tylko normowy to będzie trzeba jastrych wygrać do +29, i bez znaczenia będzie czy zrobisz to rozstawem 30cm z tem zasilania +45 czy rozstawem 10cm z tem zasilania +40 ewidentnie ktoś ci głupot nagadał żeby wpuścić ciebie w maliny i wysępić 3x wyższą kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 12.01.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 duża ilość mb podłogówki nie ma żadnego związku z parzeniem w stopy, ponieważ im rzadziej kładzie się rurki tym wyższa musi być temperatura zasilania żeby uzyskać taką samą temperaturę jastrychu, co więcej temperatura posadzki jest i tak 10x bardziej zależna od OZC domku niż od sposobu układania podłogówki, w wielkim skrócie, jeśli zbudujesz dom energooszczędny i podłogówka będzie miała rozstaw co 30 cm to i tak jastrych nie osiągnie więcej niż +26 bo to już wystarczy do ogrzania domku przy mrozach -20, i analogicznie jak zbudujesz domek tylko normowy to będzie trzeba jastrych wygrać do +29, i bez znaczenia będzie czy zrobisz to rozstawem 30cm z tem zasilania +45 czy rozstawem 10cm z tem zasilania +40 ewidentnie ktoś ci głupot nagadał żeby wpuścić ciebie w maliny i wysępić 3x wyższą kasę Na forum sporo osób zaleca właśnie mniejszy rozstaw do niskotemperaturowych źródeł (zwłaszcza do pc), a Czakszak ma pc, więc może dlatego ma gęściej ps. pewnie przeoczyłeś moje wyżej zadane pytanie - zerkniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 12.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ja osobiście nie zauważyłem ani jednej osoby która zaleca taki rozstaw rur, co więcej brałem udział w dyskusji jakiś czas temu na ten temat i do dzisiaj nikt w liczbach wymiernych nie udowodnił mi że mniejszy rostaw cokolwiek daje, Ja natomiast po tej dyskusji upewniłem się że po prostu u cioci na imieninach ktoś gdzieś wśród trochę niedouczonych instalatorach puścił plotkę i poszła fama w świat o cudownych energooszczędnych właściwościach, a im bardziej niedouczone towarzystwo tym głośniej i częściej powtarza tym podobne brednie PS zróbmy szybki test, jaką temperaturą w tej chwili zasila swoją podłogówkę a=10cm Czakszak z PCi, skoro Piczman zasila swoją z rozstawem co 35cm Tem +24http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w&p=4956043&viewfull=1#post4956043 PS2 robię takie rzeczy, i faktycznie przeoczyłem pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 12.01.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jarek, okna mam po znajomości niejako - u producenta, który nie robi na polski rynek. a może uchylisz rąbka tajemnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 12.01.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ja osobiście nie zauważyłem ani jednej osoby która zaleca taki rozstaw rur, co więcej brałem udział w dyskusji jakiś czas temu na ten temat i do dzisiaj nikt w liczbach wymiernych nie udowodnił mi że mniejszy rostaw cokolwiek daje, Ja natomiast po tej dyskusji upewniłem się że po prostu u cioci na imieninach ktoś gdzieś wśród trochę niedouczonych instalatorach puścił plotkę i poszła fama w świat o cudownych energooszczędnych właściwościach, a im bardziej niedouczone towarzystwo tym głośniej i częściej powtarza tym podobne brednie PS zróbmy szybki test, jaką temperaturą w tej chwili zasila swoją podłogówkę a=10cm Czakszak z PCi, skoro Piczman zasila swoją z rozstawem co 35cm Tem +24 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w&p=4956043&viewfull=1#post4956043 PS2 robię takie rzeczy, i faktycznie przeoczyłem pytanie Ja się na tym nie znam - czytam forum i tyle, gdzieś o tym pisali (pewnie w którymś wątku dot pc). I o tym, że duże rozstawy mogą być odczuwalne. To pewnie zależy od temperatury wody w rurkach, grubości wylewki i szeregu innych rzeczy. Nie wiem jak Czakszak, ale Piczman ma chyba dość małe zapotrzebowanie na ciepło, bo ściany z bk + 20cm styro (+ północna dodatkowo+4cm) i 40cm granulatu w stropie. I ma chyba sporo mniejszą powierzchnię. Mogę prosić koszt "tych rzeczy" na priva? a może uchylisz rąbka tajemnicy Nie wiem czy życzy sobie żeby podawać jakiekolwiek info na forum - zapytam przy najbliższym kontakcie i ewentualnie dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.01.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 kolejna bzdura, która jest ewidentną konsekwencją poprzedniej, zastanówmy się, jeśli Piczman zasila swoją podłogówkę tem +24 to trzeba mieć termometr elektroniczny wszczepiony w stopy żeby cokolwiek zauważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 13.01.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 kolejna bzdura, która jest ewidentną konsekwencją poprzedniej, zastanówmy się, jeśli Piczman zasila swoją podłogówkę tem +24 to trzeba mieć termometr elektroniczny wszczepiony w stopy żeby cokolwiek zauważyć Nie mam w tej chwili czasu pogrzebać (dla przypomnienia ) w podstawach fizyczno-matematycznych związanych z przenikaniem cieplnym (w odróżnieniu od przewodzenia cieplengo) energią cieplną ,stratami ale kilka spostrzeżeń na "chłopski rozum": - niezależnie od sposobu rozłożenia podłogówki co 10 czy co 30 cm (przy czym koszt rozłożenia rurek NIE jest 3 x większy bo czesto ilość pętli się nie zwiększa a najdroższy jest osprzet np.rotametry) i tak należy tymi rurkami oddać tyle kW ile potrzebuje budynek - jak oddaje tymi rurkami co 30 to czynnik musi mieć te 24 C (u mnie ok.21 C i powiedzmy różnicę 3 cm organizm może odczuwać) i energia oddawana jest na mniejszej powierzchni (rozkład fal cieplnych na powierzchni- trzeba by obejrzeć zdjęcia w podczerwieni)- spotkałem się, że chodząc po płytkach z podłogówką wyraźnie odczuwa się poprzez stopy (bez obuwia) temperaturę podłogi a u mnie jest ciepło w domu przy czym podłoga (aktualnie w części "jastrych") nie nagrzewa się (oceńmy odczuwalny komfort!) - na pewno trzeba sobie zadać pytanie jesli chodzi o straty np w buforze czynnika podgrzanego do 24 a do 21 (czy nie grzejemy nadmiernie kotłowni, w końcu bufor to taki duży grzejnik tylko izolowany) - i ostatnie (NAJWAŻNIEJSZE)- liczby i wzory- do rozwiązania z podłogówką co 30-40 cm jest w stanie przekonać mnie tylko matematyka jeśli chodzi o użytkowaniepomijam koszt rozłożenia tych dodatkowych rurek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.01.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 właśnie ten chłopski rozum to jest podstawa rozsiewania plotek, bo ktoś coś usłyszał coś od siebie dodał i poszło w świat a teraz konkrety z matematycznego punktu widzenia, u siebie mam podłogówkę na 130m2 netto, kosztowało mnie to 3,5tyś zł mam 7 obwodów na jednym rozdzielaczu z jedną pompą, nie mam żadnej elektroniki sterującej bo każdy obwód jest ściśle zaprojektowany pod konkretne pomieszczenie PS interesuje mnie blisko temat zamontowania PCi w następnym domku więc jeśli nie masz nic przeciwko to chętnie bym ciebie odwiedził i naocznie popatrzył ile puszczasz w rurki od podłogówki PS2 jak myślisz o ile wzrośnie COP PCi jeśli zamiast grzać do +24 będziesz grzał do +21 ?? zaoszczędzisz na tym chociaż 2zł rocznie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 13.01.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 właśnie ten chłopski rozum to jest podstawa rozsiewania plotek, bo ktoś coś usłyszał coś od siebie dodał i poszło w świat 1)a teraz konkrety z matematycznego punktu widzenia, u siebie mam podłogówkę na 130m2 netto, kosztowało mnie to 3,5tyś zł mam 7 obwodów na jednym rozdzielaczu z jedną pompą, nie mam żadnej elektroniki sterującej bo każdy obwód jest ściśle zaprojektowany pod konkretne pomieszczenie 2)PS interesuje mnie blisko temat zamontowania PCi w następnym domku więc jeśli nie masz nic przeciwko to chętnie bym ciebie odwiedził i naocznie popatrzył ile puszczasz w rurki od podłogówki 3)PS2 jak myślisz o ile wzrośnie COP PCi jeśli zamiast grzać do +24 będziesz grzał do +21 ?? zaoszczędzisz na tym chociaż 2zł rocznie ?? ad.1 A jaką masz temp. na zasilaniu podłogówki? ad.2 nie ma sprawy ad.3 myślę, że więcej niż 2 zł (na zdrowy chłopski...) COP będzie wyższy im temp. czynnika (glikolu) dostarczającego ciepło (przez wymiennik) do parownika będzie wyższa. a)pc grzeje do 21 stopni i wylancza się, ziemia w odwiertach przestaje "marznąć"- "regeneruje się" b)pc grzeje do 24 stopni i wylancza się- w tzw. miedzyczasie temp. glikolu spadła o 0,5 stopnia PYTANIE: W którym przypadku COP będzie wyższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.01.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a ja bym zadał inne pytanie, o ile będzie wyższy COP i co konkretnie z tego wyniknie ?? czy będzie to równowartość 0,001% czy raczej 0,01% ?? bo na 10% to ja bym nawet w snach nie liczył, a 0,01% to góra 2zł/rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts