czakszak 13.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a ja bym zadał inne pytanie, o ile będzie wyższy COP i co konkretnie z tego wyniknie ?? czy będzie to równowartość 0,001% czy raczej 0,01% ?? bo na 10% to ja bym nawet w snach nie liczył, a 0,01% to góra 2zł/rocznie Niższy COP, niższa efektywność źródła ciepła (np. w kW) w stosunku do dostarczonej ilości energii np. elektrycznej w kW. Trzeba tylko policzyć o ile;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 13.01.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Helo Kochani ) Możecie mi powiedzieć jakiej firmy są najlepsze okna Będę mieć ich dużo i duże ( większość balkonowe ) możecie macie jakieś cenne spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 13.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Helo Kochani ) Możecie mi powiedzieć jakiej firmy są najlepsze okna Będę mieć ich dużo i duże ( większość balkonowe ) możecie macie jakieś cenne spostrzeżenia Ja mam też dużo i poza kuchnią i łazienką balkonowe i HS szer.3,40. Wybrałam okna Makarski profil avante sześciokomorowe, trójszybowe. HS na profilu schuco (podobno lepszy dlatego typu okna niż avante). Generalnie wybór to kompromis pomiędzy jakością a ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.01.2012 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 kolejna bzdura, która jest ewidentną konsekwencją poprzedniej, zastanówmy się, jeśli Piczman zasila swoją podłogówkę tem +24 to trzeba mieć termometr elektroniczny wszczepiony w stopy żeby cokolwiek zauważyć Rozumiem że Piczman ma jedyne słuszne parametry rozstawu i temp. zasilania? A Ci co mają wyższe i przy takich odstępach odczuwają różnicę, piszą bzdury albo mają spierniczoną podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 14.01.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 zacytuj kto i gdzie pisze o niekomfortowych odstępach z praktycznego własnego doświadczenia, dyskutujmy na faktach, wypowiedzi teoretyków na chłopski rozum pomijamy w założeniu jako niesprawdzone bajania kogoś komu się tylko wydawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 14.01.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nie pamiętam dokladnie gdzie (i wybacz, ale nie będę szukać), chyba w wątku o podłogówce samemu. Wypowiadało się kilka osób, ktoś na temat własnej podłogi też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miksar 16.01.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Witam Czy koś ogrzewa swój dom piecem kostrzewy np. Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic lub mini bio ? Bardzo proszę o opinie . Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 16.01.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 zacytuj kto i gdzie pisze o niekomfortowych odstępach z praktycznego własnego doświadczenia, dyskutujmy na faktach, wypowiedzi teoretyków na chłopski rozum pomijamy w założeniu jako niesprawdzone bajania kogoś komu się tylko wydawało Powiem szczerze, że chciałbym zobaczyć obliczenia podłogówek na poszczególne pomieszczenia (jeśli dysponujesz przykładowymi podepnij np. skan na forum). Jakie parametry w takich obliczeniach uzyskujemy na wyjściu? A jakie dane potrzebujemy na wejściu? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 16.01.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Helo Kochani ) Możecie mi powiedzieć jakiej firmy są najlepsze okna Będę mieć ich dużo i duże ( większość balkonowe ) możecie macie jakieś cenne spostrzeżenia też mamy schuco 3-szyby od Zimnego (tego od SKODY i VW). przy szerokim oknie tarasowym 2,70 szer, podzielonym na pół część przesuwana przy domykaniu ugina się przy klamce- czekamy kiedy strzeli szyba (choć może jesteśmy "przewrażliwieni";)) generalnie to rzeczywiście był kompromis pomiędzy jakością a ceną emila,cezary,julek,bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.01.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Czakszak - a jaką masz przesuwkę - niskoprogową? Też mam tą wielkość z takim samym podziałem, ale montaż wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 16.01.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Powiem szczerze, że chciałbym zobaczyć obliczenia podłogówek na poszczególne pomieszczenia (jeśli dysponujesz przykładowymi podepnij np. skan na forum) Murator każdy swój projekt liczy audytorem OZC, i tam każde pomieszczenie ma podaną ilość W potrzebnych do uzyskania zaprojektowanej temperatury, albo ilość W/m2 poniżej przykład jak to mniej więcej wygląda http://www.sankom.pl/tools/pix.php?file=ozc-3d-pomieszczenia.png&xsize=579 pomieszczenie nr2 ma 7m2 i wymaga 504W czyli średnie jego obciążenie cieplne to: 71,1W/m2 i tak trzeba tam dobrać rozstaw rurek żeby tyle uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakszak 18.01.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Czakszak - a jaką masz przesuwkę - niskoprogową? Też mam tą wielkość z takim samym podziałem, ale montaż wiosną. Przesuwkę (czyli rozumiem, że chodzi o dolną część ramy) mam normalną (szerokość jak cała rama). Problemem jest nie zasunięcie drzwi, ale domknięcie za pomocą klamki, aby jej nie urwać (wymaga trochę siły). Murator każdy swój projekt liczy audytorem OZC, i tam każde pomieszczenie ma podaną ilość W potrzebnych do uzyskania zaprojektowanej temperatury, albo ilość W/m2.... Dzięki za info. Mam już program (freeware).Jak znajdę chwilę to sie nim "pobawię", chociaż u mnie podłogówka już jest przykrywana płytkami i nie tylko...Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 20.01.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Hej, pytanie do tych co już mieszkają albo przynajmniej są po malowaniu Ile płaciliście za malowanie domu? Nam powiedziano 10 zł za jeden kolor (to samo na suficie i ścianach), a 12 zł w przypadku malowania na kilka kolorów (np biały sufit i kolor na ścianie). Malują 'pistoletem' czy jakimś innym wynalazkiem i teraz się zastanawiam bo nie wiem skąd ale kojarzyła mi się cena ok 8 zł /m2.... Jak to wyglądało cenowo u Was? (wiem, wiem, można samemu wałeczek, pędzelek i wiadereczko.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (wiem, wiem, można samemu wałeczek, pędzelek i wiadereczko.. ) Dokładnie Tylko "wysokie" partie domu malowała nam ekipa - z rusztowania, bodajże 2 zł/m2 reszta sam pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 23.01.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Dokładnie Tylko "wysokie" partie domu malowała nam ekipa - z rusztowania, bodajże 2 zł/m2 reszta sam pozdrawiam, majki 2 zł/m2??? wow, to prawie darmo! A jest tu ktoś kto nie malował sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwariowana 23.01.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam budujących w regionie łódzkim ma prośbę o namiary na ekipę od ocieplenia poddasza ,płyty k-g i płytek :rolleyes ja polecam mojego elektryka Pana Jacka 604444774: pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 24.01.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 witam serdecznie jeśli ktoś wybiera się na BUDMĘ do Poznania w tym roku to mam dwa miejsca w samochodzie wyjazd i powrót 26.01.2012. Targi kończą sie 27-ego.pozdrawiam, plumbum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1babelek2 24.01.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam ja moge polecić mojego który u mnie robił poddasza, płyty k-g i płytki tel.507 211 996 Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 24.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ja w temacie okien, bo właśnie zebrałam oferty chyba od większości tu wspominanych i polecanych i także od innych. Najtaniej, przy bardzo porównywalnych paramentrach wyszło w Budvarze. Ja byłam w Budvarze w Zgierzu, bo w Łodzi na Rzgowskiej trzy razy pocałowałam klamkę, mimo, że była w godzinach urzędowania sklepu. Jednak dobrze, że się nie poddałam, bo przy cenie 23 tys Mielczarek, 20 tys Zimny, w Budvarze dali 16.5 tys. W Oknoplaście i innych było jeszcze drożej. Wszędzie liczyli mi to samo - trzyszybówki i profil pięciokomorowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 24.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 To ja się podepnę z pytaniem o tego hydraulika. Nie planuję ani podłogówki ani PC. Będzie kominek z płaszczem wodnym i piec gazowy. Macie kogoś godnego polecenia? a kto Wam robi ten kominek z płaszczem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts