Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

a ja bym zadał inne pytanie, o ile będzie wyższy COP i co konkretnie z tego wyniknie ?? czy będzie to równowartość 0,001% czy raczej 0,01% ?? bo na 10% to ja bym nawet w snach nie liczył, a 0,01% to góra 2zł/rocznie

Niższy COP, niższa efektywność źródła ciepła (np. w kW) w stosunku do dostarczonej ilości energii np. elektrycznej w kW. Trzeba tylko policzyć o ile;)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Helo Kochani :))

Możecie mi powiedzieć jakiej firmy są najlepsze okna :) Będę mieć ich dużo i duże ( większość balkonowe )

możecie macie jakieś cenne spostrzeżenia :)

Ja mam też dużo i poza kuchnią i łazienką balkonowe i HS szer.3,40. Wybrałam okna Makarski profil avante sześciokomorowe, trójszybowe. HS na profilu schuco (podobno lepszy dlatego typu okna niż avante). Generalnie wybór to kompromis pomiędzy jakością a ceną :)

kolejna bzdura, która jest ewidentną konsekwencją poprzedniej, zastanówmy się, jeśli Piczman zasila swoją podłogówkę tem +24 to trzeba mieć termometr elektroniczny wszczepiony w stopy żeby cokolwiek zauważyć

Rozumiem że Piczman ma jedyne słuszne parametry rozstawu i temp. zasilania?

A Ci co mają wyższe i przy takich odstępach odczuwają różnicę, piszą bzdury albo mają spierniczoną podłogówkę?

zacytuj kto i gdzie pisze o niekomfortowych odstępach z praktycznego własnego doświadczenia, dyskutujmy na faktach, wypowiedzi teoretyków na chłopski rozum pomijamy w założeniu jako niesprawdzone bajania kogoś komu się tylko wydawało

Powiem szczerze, że chciałbym zobaczyć obliczenia podłogówek na poszczególne pomieszczenia (jeśli dysponujesz przykładowymi podepnij np. skan na forum). Jakie parametry w takich obliczeniach uzyskujemy na wyjściu? A jakie dane potrzebujemy na wejściu?

Pozdrawiam,

Helo Kochani :))

Możecie mi powiedzieć jakiej firmy są najlepsze okna :) Będę mieć ich dużo i duże ( większość balkonowe )

możecie macie jakieś cenne spostrzeżenia :)

też mamy schuco 3-szyby od Zimnego (tego od SKODY i VW). przy szerokim oknie tarasowym 2,70 szer, podzielonym na pół część przesuwana przy domykaniu ugina się przy klamce- czekamy kiedy strzeli szyba (choć może jesteśmy "przewrażliwieni";))

generalnie to rzeczywiście był kompromis pomiędzy jakością a ceną

emila,cezary,julek,bartek

Powiem szczerze, że chciałbym zobaczyć obliczenia podłogówek na poszczególne pomieszczenia (jeśli dysponujesz przykładowymi podepnij np. skan na forum)

Murator każdy swój projekt liczy audytorem OZC, i tam każde pomieszczenie ma podaną ilość W potrzebnych do uzyskania zaprojektowanej temperatury, albo ilość W/m2

poniżej przykład jak to mniej więcej wygląda

http://www.sankom.pl/tools/pix.php?file=ozc-3d-pomieszczenia.png&xsize=579

pomieszczenie nr2 ma 7m2 i wymaga 504W czyli średnie jego obciążenie cieplne to: 71,1W/m2 i tak trzeba tam dobrać rozstaw rurek żeby tyle uzyskać

Czakszak - a jaką masz przesuwkę - niskoprogową? Też mam tą wielkość z takim samym podziałem, ale montaż wiosną.

Przesuwkę (czyli rozumiem, że chodzi o dolną część ramy) mam normalną (szerokość jak cała rama). Problemem jest nie zasunięcie drzwi, ale domknięcie za pomocą klamki, aby jej nie urwać (wymaga trochę siły).

Murator każdy swój projekt liczy audytorem OZC, i tam każde pomieszczenie ma podaną ilość W potrzebnych do uzyskania zaprojektowanej temperatury, albo ilość W/m2....

Dzięki za info. Mam już program (freeware).Jak znajdę chwilę to sie nim "pobawię", chociaż u mnie podłogówka już jest przykrywana płytkami i nie tylko...Pozdrawiam,

Hej,

pytanie do tych co już mieszkają albo przynajmniej są po malowaniu :)

Ile płaciliście za malowanie domu?

Nam powiedziano 10 zł za jeden kolor (to samo na suficie i ścianach), a 12 zł w przypadku malowania na kilka kolorów (np biały sufit i kolor na ścianie). Malują 'pistoletem' czy jakimś innym wynalazkiem :)

i teraz się zastanawiam bo nie wiem skąd ale kojarzyła mi się cena ok 8 zł /m2....

Jak to wyglądało cenowo u Was?

(wiem, wiem, można samemu wałeczek, pędzelek i wiadereczko.. ;) )

Ja w temacie okien, bo właśnie zebrałam oferty chyba od większości tu wspominanych i polecanych i także od innych. Najtaniej, przy bardzo porównywalnych paramentrach wyszło w Budvarze. Ja byłam w Budvarze w Zgierzu, bo w Łodzi na Rzgowskiej trzy razy pocałowałam klamkę, mimo, że była w godzinach urzędowania sklepu. Jednak dobrze, że się nie poddałam, bo przy cenie 23 tys Mielczarek, 20 tys Zimny, w Budvarze dali 16.5 tys. W Oknoplaście i innych było jeszcze drożej. Wszędzie liczyli mi to samo - trzyszybówki i profil pięciokomorowy.