Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

markoos - u mnie w projekcie też szambo, ale architektowi zleciłam projekt POŚ. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza szambo albo oczyszczalnię. W najbliższych latach we wsi zrobią kanalizę, wtedy nie będzie wyboru, będzie konieczność podłączenia się, czyli płacenia podwójnie: za dostarczenie wody i odbiór ścieków. Szambo ma jedną najważniejszą dla mnie wadę- trzeba pamiętać o zamawianiu szambowozu (wozu asenizacyjnego). Póki mam wybór, wybieram, za kilka lat bym nie mogła, wybrałam POŚ.

A czy warto - może wypowie się ktoś, kto ma i już korzysta :p

Warto...potwierdzam,że oczywiście dobrze zrobiona POś to dobry wybór. Miałam okazję mieszkać w domu z szambem i w domu z POś...bez porównania. Nie trzeba ciągle kontrolować poziomu :) W zasadzie bezobsługowo i bezwonnie :) Ogólny koszt mimo niestety początkowo znacznie wyższy zwraca się z nawiązką. Dwójka moich znajomych zmienia właśnie szambo na POŚ po 3 latach od zamieszkania. Z szambem da się żyć oczywiście,ale jeśli wystarczy finansów na inne wygodniejsze rozwiązanie to warto z niego skorzystać. Pzdr

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja podczas składania wniosku o warunki zabudowy musiałem się określić czy będzie szambo czy POŚ. Wybrałem POŚ co wiązało się za zrobieniem projektu (koszt 500 zł) aby uzyskać pozwolenie na budowę. Możesz sobie kupić oczyszczalnie (np. firmy Sotralentz - podobno niezłe) najzwyklejszą grawitacyjną za 2,5 tyś albo ekologiczną nawet za 12 tyś. Koszt montażu uzależniony od tego kto to zrobi, jeśli samemu to dobry posiłek i skrzynka piwa jeśli firma to pewnie min. ok. 1000 zł. i też piwo bo przecież nie będziesz bezczynnie siedzieć i patrzeć :p

Pozdrawiam

Ja podczas składania wniosku o warunki zabudowy musiałem się określić czy będzie szambo czy POŚ. Wybrałem POŚ co wiązało się za zrobieniem projektu (koszt 500 zł) aby uzyskać pozwolenie na budowę. Możesz sobie kupić oczyszczalnie (np. firmy Sotralentz - podobno niezłe) najzwyklejszą grawitacyjną za 2,5 tyś albo ekologiczną nawet za 12 tyś. Koszt montażu uzależniony od tego kto to zrobi, jeśli samemu to dobry posiłek i skrzynka piwa jeśli firma to pewnie min. ok. 1000 zł. i też piwo bo przecież nie będziesz bezczynnie siedzieć i patrzeć :p

Pozdrawiam

Naprawdę extra klasa wśród biologicznych oczyszczalni ze studnią na wodę do podlewania to mniej więcej koszt 12 tys. razem z montażem. Oczywiście da się taniej :). Tak mniej więcej można koszty zobaczyć korzystając z kalkulatora np na stronie http://www.oczyszczalnie.pl/cennik po wejściu w poszczególne oferty widać ceny samego zbiornika, dodatkowych elementów i montażu

Markoos zanim zaczniesz montować u siebie POŚ sprawdz grunt. Bo jak masz glinę...to zostań przy szambie, chyba, że masz wolne 14tys i ochotę na wielki nasyp w ogródku. Jeśli masz piachy możesz zamontować najzwyklejszą, czyt. najtańszą oczyszczalnię. No i skąd będziesz miał wodę? Z wodociągu, ze studni? Jak z jej jakością? Jeśli myślisz o filtrowaniu wody filtrami z solanką, raczej zapomnij o POŚ, chyba, że chcesz zrobić osobny zbiornik na solankę i obejście kanalizy, tak żeby to coś nie dostawało się do POSia.

Ponieważ u mnie na działce warunki niesprzyjające i filtry konieczne pomysł POSia został zaniechany.

No waruneczki są super. Sprawdzone w praktyce jak pękła rura wodociągowa to na działce miałem staw, woda lała się tam ze 2 dni. Po usunięciu awari po około 2 godzinach nie było śladu po wodze. Wszystko łądnie wchłonęło. Głębokość około 0,5 m :) szczęściem było to że rura pękła przed wodomierzem więc duuużo wody poszło w... ;)

Wodę biorę z wodociągów, ale studnie na działce też mam .. i kurcze będzie problem z odległością 30m :/ ... a studnia w sumie nie używana.. i co w takiej sytuacji.

Jest studnia ale woda jest tam raczej zabrudzona, nieużywana. I 30 metrów raczej nie wykombinuje...

Co do pozwolenia na budowę to już wydane w 2010 r, wiec o to się nie martwie... tylko muszę zgłosić pewnie i czekac czy nie bedzie sprzeciwu...

Jakby miało mnie to wynieść nawet 4000 to by sie opłacało... 12 tys... no nie no już przekracza moje możliwości na chwilę obecna :(

Dokładnie tak jak pisze memekt. Pozwolenie niby nie jest potrzebne, wystarczy zgłoszenie, ale są tzw. przypadki szczególne. My musieliśmy do pozwolenia na budowę załączyć projekt oczyszczalni (500 zł), inaczej zostałoby nam do wyboru tylko szambo, którego nie chcieliśmy. Wykonanie będzie nas kosztowało 7 500 zł (bez studni do podlewania i innych cudów). Taką mamy ofertę z KB http://www.kb-instalacje.pl/. Widziałam jak pracują i oczyszczalnia przez nich montowana (u rodziców) działa od kilku lat bez kłopotów i bez zarzutu. Rano przyjechali, a po 16 teren był już uprzątnięty. Nie szukam innego wykonawcy, bo ten jest sprawdzony i cenowo rozsądnie. Poza tym ja tej dziury sama nie wykopię, drenażu też nie położę :) więc zostaje firma. Oczywiście z pewnością z własnym wykonawstwem będzie taniej i jeśli ktoś ma możliwości i potrafi to czemu nie.

Ja też się zastanawiałam, czy nie zdecydować się na jakąś tańszą oczyszczalnię (w projekcie mam taką z pakietami, dość drogą), są oferty tunelowych w dobrych cenach, a ja też mam dobry grunt. Na forum mnie przekonywano z kolei do biologicznej ze studnią chłonną z betonowych dren - że wyjdzie taniej, a drenażowe są pase :rolleyes:

Ale... jak podliczyłam wszystkie koszty, to okazało się, że taniej to może jest, ale jak się samemu dół wykopie i zamontuje i ma się dojście do niedrogich kręgów betonowych. I potrzebny jest prąd, a ja wolę taką bezobsługową. Te tanie tunelowe z kolei mi odradzono w jednej z firm, jako słabe marketówki, montowane głównie na działkach rekreacyjnych.

No i pewnie zostanie ta z projektu.

Farfadet, jaką masz oczyszczalnię?

Jarek, Boguś chyba niczym mnie nie zaskoczy - przerabiam temat od dość dawna, a u mnie sytuacja nie taka prosta - nie ma miejsca na zwykłą drenażówkę, a biologiczne drogie i na prąd. Zostaje pakietowa lub tunelowa - i tu są owszem, różne ceny, ale i różna jakość.

Zresztą każda inna niż w projekcie wymagałaby zmiany pnb, lub musiałaby się wpasować z wymiarami.

Jest kilku dystrybutorów tego mojego posia w okolicach Łodzi, to zrobię konkurs kto da mniej :cool:

ja na Bogisia złego słowa nie powiem. dużo mi pomógł może z racji tego, że to sąsiad ale pogadałem z nim i poopowiadał mi trochę.

Jak będziesz robić konkurs spytaj się o zbiorniki. bo ponoć firmy oszczędzają na zbiornikach i jak potem wejdzie się do takiego to przez ściankę niebo widać.

Taką mamy ofertę z KB http://www.kb-instalacje.pl/. Widziałam jak pracują i oczyszczalnia przez nich montowana (u rodziców) działa od kilku lat bez kłopotów i bez zarzutu. Rano przyjechali, a po 16 teren był już uprzątnięty. Nie szukam innego wykonawcy, bo ten jest sprawdzony i cenowo rozsądnie. Poza tym ja tej dziury sama nie wykopię, drenażu też nie położę :) więc zostaje firma. Oczywiście z pewnością z własnym wykonawstwem będzie taniej i jeśli ktoś ma możliwości i potrafi to czemu nie.

Mnie z KB robili projekt, jakbym zamówił u nich oczyszczalnię to projekt "gratis".

Pozdrawiam,

memekt

Czy możecie mi podać namiary, gdzie znajdę ładne i dobre drzwi wejściowe do domu? Potrzebuję też zewnętrzne drzwi wejściowe do kotłowni.sailor_man

U mnie KMT.

W wiatrołapie mam 3 drzwi: wejściowe, wewnętrzne i do kotłowni. Miałem problem z ich funkcjonalnym i estetycznym zgraniem. Ostatecznie stanęło na tym, że wejściowe i do kotłowni są metalowe z KMT, a wewnętrzne (wszystkie) z Porty.

Również mam drzwi zewnętrzne z kotłowni, ale ponieważ wychodzą pod wiatę w części gospodarczej obejścia, więc kupiłem wprawdzie z atestem p/poż, ale znacznie tańsze - z marketu.

(...)Co do pozwolenia na budowę to już wydane w 2010 r, wiec o to się nie martwie... tylko muszę zgłosić pewnie i czekac czy nie bedzie sprzeciwu(...)

Markoos, mam taką samą sytuację i pytałem już o to wstępnie w gminie.

Pozwolenie na budowę zostało już nam wydane, więc teraz musimy dokończyć budowę i rozliczyć się z wypełnienia zapisanych tam warunków. Jeśli w twoim projekcie zatwierdzonym wydaniem zezwolenia na budowę widnieje szambo, to musisz je zbudować. Później musi zostać dokonany odbiór budynku i dopiero wówczas możesz myśleć o montażu oczyszczalni na warunkach zgłoszenia.

Jeśli już teraz chcesz wycofać się z tego szamba (ale zabrzmiało ;)), to musisz dokonać zmian w projekcie i uzyskać ich akceptację przez wydanie kolejnego ("poprawionego") pozwolenia na budowę.

Są więc dwie drogi. Nie wiem która łatwiejsza i przede wszystkim - tańsza :rolleyes:.

Przeczuwam, że w moim przypadku lepiej dokończyć budowę, tym bardziej, że szambo mam już zakopane. Na szczęście jest to zbiornik przelewowy, który (mam nadzieję) uda się przerobić na osadnik oczyszczalni.

Witajcie członkowie i członkinie grupy łódzkiej :)

dokonuje swojego kamingałtu w tym miejscu, bo podczytywywuje Was co jakiś czas cichutko :)

Moja bud rusza lada chwila, więc przygotowując się do tejże zgłębiam obecnie temat okien.

W wielu postach padało hasło "okna od Zimnego"...fajnie.... ale qrde nigdzie nie mogę znaleźć jakiś dokładniejszych namiarów na tego Zimnego.

Pomożecie >>

Z góry wielkie dzięki