Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Pytanko do tych, którzy mają na jednym poziomie i podłogówkę i ogrzewanie grzejnikowe. Jak wygląda u Was podłoga - czy w tych pomieszczeniach, w których jest podłogówka jest po prostu próg i podłoga jest wyżej, czy da się to zrobić jakoś bez różnicy w wysokości podłóg ??

I jeszcze jedno odnośnie podjazdu - chciałabym go ogrzać, żeby latem nie odśnieżać - wykonawca ma pomysł, żeby położyć pod kostką matę elektryczną. Co o tym myślicie ? A może macie jakieś inne rozwiązania ?

Różnicy poziomów nie ma żadnej, wszystko zalewane za jednym zamachem, wczesniej położona podłogówka w kilku pomieszczeniach.

"Latem nie odśnieżać" ... szacun ;) Ja wiem, że mamy zimne lata ostatnio, ale śnieg nie pada ... ;)

Serio - nawet w zeszłą zimę kiedy snieg padał w pewnym okresie mocno, dawałem radę z odśnieżaniem ... Maty pewno zadzą egzamin, ale to będzie parę łądnych kW, ale to pewno wiesz ... No i sterowanie do tego z czujnikami, żeby włączyło ogrzewanie nie dosyć jak spadnie temperatura, ale posypie sniegiem ... Mocno advanced ;)

Komfort kosztuje, ale nie uważam to za fanaberię. Jak jest kasa to prosze bardzo :)

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Różnicy poziomów nie ma żadnej, wszystko zalewane za jednym zamachem, wczesniej położona podłogówka w kilku pomieszczeniach.

pozdrawiam, majki

Rozumiem, że w pomieszczeniach, gdzie nie ma podłogówki poszło w podłogę więcej styropianu albo grubsza wylewka tak ?? No bo kłaść rurki od podłogówki a nie kłaść to jest co najmniej 2 - 3 cm różnicy. I dzieki za odpowiedź.

Rozumiem, że w pomieszczeniach, gdzie nie ma podłogówki poszło w podłogę więcej styropianu albo grubsza wylewka tak ?? No bo kłaść rurki od podłogówki a nie kłaść to jest co najmniej 2 - 3 cm różnicy. I dzieki za odpowiedź.

Nie ... wszędzie mam 15 cm styro, tylko tam gdzie jest podłogówka, na tych 15-tu centymetrach leżą rurki i wszędzie jest te 7-8 cm wylewki ...

I wylewka "oblewa" te rurki i grzeją one wtedy jastrych. Fotki jak coś to w dzienniku budowy ...

pozdrawiam, majki

Czy ktoś walczył ostatnio z przyłączem kanalizacyjnym? Nitka kanalizacji kończy się kilkanaście metrów od mojej działki i zamierzam prosić/dopominać się w urzędzie gminy (Nowosolna) o dobudowanie brakującego kawałka - ale domyślam się, że mogą odpowiedzieć "ni ma pinindzy w budżecie" i cześć?

Działkę kupiłem "z dostępem do kanalizacji", mając nadzieję na możliwość wpięcia się w inną rurę przebiegającą przez moją posesję, ale okazało się, że jest nieaktywna :-/

Gdy budowaliśmy przyłącze wewnątrz innej działki, dla moich rodziców, wyszło 80 zł za metr rury 160. Czy ta cena może radykalnie wzrosnąć przy wychodzeniu poza działkę, grzebaniu w drodze (bez asfaltu), innych utrudnieniach...?

Z góry dzięki za wszelkie informacje i sugestie.

I jeszcze jedno odnośnie podjazdu - chciałabym go ogrzać, żeby latem nie odśnieżać - wykonawca ma pomysł, żeby położyć pod kostką matę elektryczną. Co o tym myślicie ? A może macie jakieś inne rozwiązania ?

Pomijając kwestię odśnieżania latem :lol: :cool: - ja myślę żeby położyć coś takiego, choć może nie całe maty, a kable grzejne w dwóch rzędach - ale jeszcze nie rozpracowywałam tematu szczegółowo :)

Co do kabli grzejnych to pan z tej firmy http://www.polcontact.pl/ zrobił nam na targach cały wykład. Na temat klasycznej podłogówki przy okazji też :) A co do wyboru między matą grzejną a kablami grzejnymi to zdecydowanie na korzyść tych drugich, choć my akurat o podjazdach nie myśleliśmy, tylko o łazience.