farfadet 17.05.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Macie może kogoś kto się zajmuje różnymi takimi pracami budowlanymi ale mniejszego kalibru? Chodzi mi np. o takie prace jak wykonanie fundamentu pod taras, pod schody na ganek, pod bramę przesuwną, wykonanie słupków, podmurówek do ogrodzenia(np. z klinkieru albo wylane z betonu), zrobienie drewutni (w wersji powiedzmy podłoga z betonu, słupki z drewna, pokrycie dachówką) i tym podobne różne inne "drobiazgi". Te typowe budowlańce to jak mają budowy domów to nie za bardzo chcą takie mniejsze prace wykonywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 17.05.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Witam, proszę o namiary na firmę sprzedającą i montującą przydomowe biologiczne oczyszczalnie ścieków. Bardzo proszę o sprawdzone kontakty. dzięki. Kazimierz Bednarski 602 259 724, bardzo solidna firma, wykonuje wszystko co związane z wod-kan , m.in. montaż oczyszczalni. U nas akurat oczyszczalnia z ekopolu Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farfadet 17.05.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Dzień pytań mam dzisiaj Jeszcze jedna kwestia. Co sądzicie o opinii, że kładąc wełnę (mówię o ociepleniu poddasza) należy zostawić 2 cm przestrzeni między folią w wełną właśnie. Spotkałam się z takim zaleceniem, ale w przypadku dachu z pełnym deskowaniem i papą, a nie w przypadku pokrycia folią paroprzepuszczalną... To podobno ma zapobiegać "poceniu się" folii i zawilgacaniu wełny. To jak to trzeba zrobić Waszym zdaniem? Ze szparą czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 17.05.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Dzień pytań mam dzisiaj Jeszcze jedna kwestia. Co sądzicie o opinii, że kładąc wełnę (mówię o ociepleniu poddasza) należy zostawić 2 cm przestrzeni między folią w wełną właśnie. Spotkałam się z takim zaleceniem, ale w przypadku dachu z pełnym deskowaniem i papą, a nie w przypadku pokrycia folią paroprzepuszczalną... To podobno ma zapobiegać "poceniu się" folii i zawilgacaniu wełny. To jak to trzeba zrobić Waszym zdaniem? Ze szparą czy nie? Jeśli masz tylko folię to nie musisz wykonywać tej szczeliny. Szczelinę wykonuje się przy pełnym deskowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.05.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Macie może kogoś kto się zajmuje różnymi takimi pracami budowlanymi ale mniejszego kalibru? Chodzi mi np. o takie prace jak wykonanie fundamentu pod taras, pod schody na ganek, pod bramę przesuwną, wykonanie słupków, podmurówek do ogrodzenia(np. z klinkieru albo wylane z betonu), zrobienie drewutni (w wersji powiedzmy podłoga z betonu, słupki z drewna, pokrycie dachówką) i tym podobne różne inne "drobiazgi". Te typowe budowlańce to jak mają budowy domów to nie za bardzo chcą takie mniejsze prace wykonywać... Takie prace to samemu trzeba zrobić Ale na serio, podam Ci namiary na ekipę, co prawda od ociepleń budynkó, ale wiem, ze robią inne rzeczy też i są "wszechstronni" A skonczyli u mnie właśnie tynki zewnętrzne, więc chyba mają wolne moce przerobowe. Idzie na PW. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farfadet 18.05.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Dzięki Majki. Zgadzam się z Tobą w pełni, że trzeba samemu i tak byłoby najfajniej. Niestety mężuś ma problemy z kręgosłupem więc do żadnych cięższych prac się nie nadaje, choć bardzo by chciał... A ja jestem tak solidnej budowy jak trzcina na wietrze więc... Na szczęście układanie styropianu na podłodze idzie nam koncertowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 18.05.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Dzień pytań mam dzisiaj Jeszcze jedna kwestia. Co sądzicie o opinii, że kładąc wełnę (mówię o ociepleniu poddasza) należy zostawić 2 cm przestrzeni między folią w wełną właśnie. Spotkałam się z takim zaleceniem, ale w przypadku dachu z pełnym deskowaniem i papą, a nie w przypadku pokrycia folią paroprzepuszczalną... To podobno ma zapobiegać "poceniu się" folii i zawilgacaniu wełny. To jak to trzeba zrobić Waszym zdaniem? Ze szparą czy nie? Widzę, że używasz pojęcia "folia paroprzepuszczalna". W celu uniknięcia pomyłek w zrozumieniu tematu lepiej chyba używać dwóch określeń: folia paroszczelna i membrana paroprzepuszczalna. Przegrody te występują w innych miejscach w przekroju dachu i spełniają nieco inne funkcje. Folię paroszczelną układa się między kartongipsami a wełną. Przykleja się ją taśmą dwustronną do profili stelaża przed przykręceniem GK. Ma ona na celu nie wpuścić w wełnę wilgoci bytowej z ogrzewanych pomieszczeń. Para przechodzącą bowiem przez warstwę wełny będzie się zimą ochładzać i po osiągnięciu punktu rosy - wykropli się, a tym samym zamoczy wełnę i zmniejszy jej własności termoizolacyjne. Niektórzy zalecają układanie tej folii tylko w tzw. pomieszczeniach mokrych. Biorąc jednak pod uwagę jej niewielki koszt, warto chyba ułożyć ją też nad sypialniami. Membranę paroprzepuszczalną rozkłada się między wełną a pokryciem dachowym (dachówką lub blachodachówką). Ma na celu wypuszczenie ewentualnej pary / wilgoci z warstwy wełny i nieprzepuszczanie ewentualnej wody z dachu (choćby z nawianego szparami śniegu). Jeśli dach jest deskowany i kryty dodatkowo papą - membrana nie jest konieczna. Szczelina nad warstwą wełny jest wymagana jeśli powyżej jest szczelne pokrycie (deskowanie, membrana niskoparoprzepuszczalna). Przepływające w tej przestrzeni powietrze usuwać ma ewentualną wilgoć z wełny. Ruch powietrza będzie się odbywał jedynie jeśli zadbamy też o pozostawienie szczelin wentylacyjnych w podbitce i w kalenicy. Szczelina nie jest wymagana przy braku deskowania i membranie wysokoparoprzepuszczalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farfadet 18.05.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Dzięki Yeti. Teraz mamy jasność Mamy pod dachówką wysokoparoprzepuszczalną membranę, czyli spokojnie wełnę możemy do niej dosunąć. Tak właśnie zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 18.05.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Mam pytanko... wiecie gdzie można kupić w dobrej cenie parapety zewn. klinkierowe?? i czy w ogole się to opłaca czy lepiej dać blache? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 20.05.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ja chciałabym wrócić do tematu ogrzewania, muszę podjąć ostateczna decyzję i dokonać wyboru. Temat pomp mam juz zbadany, rynek w tym zakresie też, teraz czas na gaz z butli, bo to drugi wariant. Czy ktos tu grzeje gazem z butli ?? Gdzie warto iść, żeby ktoś poopowiadał o piecach gazowych. Ktoś się zastanawiał nad tymi dwoma wariantami ?? No i jeszcze kuchnia i łazienka - ktoś wie gdzie mozna pooglądać jakieś ekspozycje tych pomieszczeń ? Gdzie warto poszukać inspiracji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 20.05.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ja chciałabym wrócić do tematu ogrzewania, muszę podjąć ostateczna decyzję i dokonać wyboru. Temat pomp mam juz zbadany, rynek w tym zakresie też, teraz czas na gaz z butli, bo to drugi wariant. Czy ktos tu grzeje gazem z butli ?? Gdzie warto iść, żeby ktoś poopowiadał o piecach gazowych. Ktoś się zastanawiał nad tymi dwoma wariantami ?? No i jeszcze kuchnia i łazienka - ktoś wie gdzie mozna pooglądać jakieś ekspozycje tych pomieszczeń ? Gdzie warto poszukać inspiracji ? Gaz z butli to niestety nie jest tanie rozwiązanie, ale jak każde ma plusy i minusy do indywidualnego rozważenia. My poważnie rozważaliśmy taki wariant w wersji Immergasu (kocioł kondensacyjny vitrix ). Było w miarę korzystnie, zwłaszcza,że istniała spora szansa na podłączenie do sieci gazowej w ciągu 2 lat za standardową kwotę przyłącza.......wtedy to inna bajka jeśli chodzi o koszty eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 21.05.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 No i jeszcze kuchnia i łazienka - ktoś wie gdzie mozna pooglądać jakieś ekspozycje tych pomieszczeń ? Gdzie warto poszukać inspiracji ? kuchnie : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?56188-pochwalcie-się-swoimi-kuchniami łazienki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-ŁAZIENKI-NASZE-!!!!!! w realu proponuję np. Cermag na brukowej i Galerię 99 czy jakoś tak na przybyszewskiego (między kilińskiego a przędzalnianą) to łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 21.05.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Gaz z butli to niestety nie jest tanie rozwiązanie, ale jak każde ma plusy i minusy do indywidualnego rozważenia. My poważnie rozważaliśmy taki wariant w wersji Immergasu (kocioł kondensacyjny vitrix ). Było w miarę korzystnie, zwłaszcza,że istniała spora szansa na podłączenie do sieci gazowej w ciągu 2 lat za standardową kwotę przyłącza.......wtedy to inna bajka jeśli chodzi o koszty eksploatacji a jeśli mogę spytać co ostatecznie wybraliście, bo rozumieem, że nie gaz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farfadet 21.05.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 To ja może powiem co my się dowiedzieliśmy w kwestii gazu. Ogrzewanie ekogroszkiem czy peletem odpadło ze względów zdrowotnych i nie tylko. Względy zdrowotne to chory kręgosłup mojego męża. Pompa ciepła odpadła ze względów finansowych tj. opłacalności tej inwestycji. Gaz (albo olej) jest bezobsługowy, nie trzeba targać worków i jest czysto. Gaz płynny to oczywiście nie jest tanie rozwiązanie, ale my się zdecydowaliśmy. Po przeanalizowaniu ofert kilku firm, a także opcji zakupu własnego zbiornika i nabywania gazu na wolnym rynku wybraliśmy Dragongaz. Gdyby nie to, że prawdopodobnie w ciągu 2 lat uda się podciągnąć gaz ziemny to wtedy byśmy zbiornik kupili.Co do pieca to u moich rodziców bardzo dobrze od jakichś 5 lat spisuje się piec włoskiej firmy Ferroli (oni mają piec dwufunkcyjny z zasobnikiem 60l). Jest znacznie tańszy niż piece bardziej znanych firm typu Vaillant czy Viessman, ale dowiedzieliśmy się, że on też jest robiony na niemieckich podzespołach. A w tamtych to płaci się głównie za markę. My też wybraliśmy piec Ferroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farfadet 22.05.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Mam pytanko... wiecie gdzie można kupić w dobrej cenie parapety zewn. klinkierowe?? i czy w ogole się to opłaca czy lepiej dać blache? No właśnie gdzie? A co do blachy to ja nie popieram. Moje uszy nie zniosą tego tarabanienia deszczu po blaszanym parapecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.05.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 To ja podpytam w kwestii parapetów zewnętrznych - jakie są inne opcje oprócz blachy i klinkieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 22.05.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 To ja podpytam w kwestii parapetów zewnętrznych - jakie są inne opcje oprócz blachy i klinkieru? Kamień, np my będziemy mieć granitowe ( my dlatego, że je dostaniemy gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.05.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 U nas wchodzi w grę tylko biel, więc musiałby być konglomerat - może do wewnątrz się skusimy, ale na cały dom to już nie bardzo... Jest coś jeszcze? A pcv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oki_net 23.05.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Nie wiecie może gdzie w Łodzi mogłabym obejrzeć na żywo płytki drewnopodobne firmy Novabell i SERENISSIMA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 23.05.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 To ja podpytam w kwestii parapetów zewnętrznych - jakie są inne opcje oprócz blachy i klinkieru? Oj tak, granit na zewnątrz a w środku marmur ... Granity też znajdziesz bardzo jasne, dobry skład z granitami na Rokicińskiej w Łodzi : Labradoryt http://www.labradoryt.com.pl/ Mamy stamtąd parapety. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts