Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

farfadet coś słyszałam o 50zł, ale cena kosmos, więc nawet nie dopytywałam czy z wełną czy bez. Tak czy siak. wełnę kładziemy sami w ten weekend :)

Qlesh a czy to nie chodzi o wentylację pionów kanalizacyjnych? Bo tylko takie kominki na dachu przychodzą mi do głowy. Jesli masz wentylację grawitacyjną, to zakończeniem kanału wentylacyjnego jest zakończenie komina :) Kominki wentylacyjne powinny się znajdować w pobliżu pionu kanalizacyjnego i powinny być wyciągnięte ponad kalenicę.

Do grawitacyjnej też się takie kominki nadają (mimo ogólnej opinii że się nie nadają - parę osób na forum ma i im działa), byle były odpowiedniej średnicy i w miarę wysokie (żeby ciąg był). No i na poddaszu to raczej wspomagane mechanicznie, bo za krótkie kanały żeby naturalna działała.

a można zapytać kto projektował tą wentylację ?? bo ja właśnie nie mam ani projektu ani wiedzy, żeby projekt zastąpić własnym pomysłem........ a na rekuperację mnie chyba nie stać......

Nie mam projektu na razie, ale chcę dać komuś do narysowania, żeby później we własnym zakresie to porozkładać. A pomysł zrodził się w efekcie wielomiesięcznego przeszukiwania wszelkiego rodzaju materiałów o wentylacji, męczeniu fachowców i sprawdzaniu przepisów.

Nie jestem pierwsza - na forum przewijały się takie tematy.

Nie mam nic przeciwko wentylacji zrównoważonej z odzyskiem, ale ceny są stanowczo za wysokie. Dlatego chcę pokombinować.

Słuchajcie. Orientujecie się może ile w tej chwili średnio biorą za ułożenie wełny i przykręcenie k-g na poddaszu? Dostałam jedną wycenę i zwaliło mnie z nóg...

Ja dzwoniłam z miesiąc temu - 30/35 zł sama robocizna za jedną warstwę. Jeśli dwie z płytą wtedy plus 5/10 zł.

Qlesh a czy to nie chodzi o wentylację pionów kanalizacyjnych? Bo tylko takie kominki na dachu przychodzą mi do głowy. Jesli masz wentylację grawitacyjną, to zakończeniem kanału wentylacyjnego jest zakończenie komina :) Kominki wentylacyjne powinny się znajdować w pobliżu pionu kanalizacyjnego i powinny być wyciągnięte ponad kalenicę.

ja to jestem laik w sprawach budowlanych :( dziś z elektrykiem ustaliłam, że będzie wspomaganie mechaniczne w łazienkach. Wentylacja pokoi na razie bez wspomagania :) To z każdego pokoju powinna być taka rura spiro zakończona kominkiem ?? Sorki za takie podstawowe pytania :confused:

A ja szukam hydraulika. I też mnie ceny lekko zaskoczyły in minus :( podłogówka na gotowo 90 zł, sama robocizna 30/35 zł za m2. Punkt zimna, ciepla, odplyw od 140 zl do 180 zl. No i kotłownia z piecem.......

swoją drogą - ma ktoś piec firmy buderus, albo coś o tej firmie słyszał ?? bo ceny nawet, nawet...

Sprzedam stemple budowlane ok. 250 sztuk o długości 2,7 i 2,9 m.

ok. 200 sztuk ma wymiary 2,9 m

Cena za 1 sztukę 4,5zł

Stemple po jednej budowie. Ścięte w zeszłym roku.

Transport we własnym zakresie. Kwiatkowice - kontakt tel. 504 370 595

http://www.malkaikonrad.mojabudowa.pl/pliki/malkaikonrad/image/2284624443_2.jpg

http://www.malkaikonrad.mojabudowa.pl/pliki/malkaikonrad/image/2284624443_3.jpg

qlesh a macie kominy? Bo jeśli macie, to one załątwiają wentylację. Wtedy zapewne chodzi o kominki wentylujące kanalizę.

mamy wymurowane kominy główne i do tego kominki wentylacyjne takie do wsadzenia w miejsce dachówki. Wykonawca powiedział, że od nich będą szły te rury spiro z łazienek i pokoi, tyle, że nie straczy ich na wszytskie pomieszczenia i dlatego się zastanawiam czemu tak wybiórczo ???

No i zastanawiam się nad zatrudnieniem projektanta wnętrz do zrobienia projektu parteru. Wiecie ile to tak orientacyjnie kosztuje ?? Bo nie wiem czy wogóle o tym myśleć. korzystał ktoś ?? polecacie czy szkkoda kasy....

Polecamy i nie szkoda kasy :)

pozdrawiam, majki

Możecie polecić solidnego fachowca do wykończenia strychu z płyt k-g.

ja jeszcze nie korzystałam, dzwoniłam tylko do osób, które tu na forum były wcześniej polecane jako fachowcy od ociepania dachu i ustalałam ceny za położenie warstw wełny mineralnej. Dzwoniłam do:

Sławomir Oppeln 606 987 302 i Ryszard Warych 604 855 377

A Ty szukasz ekipy do ocieplenia dachu czy podwieszenia sufitów ??

Qlesh - w pokojach robi się nawiew (przy grawitacyjnej przez nawiewniki w oknach, przy mechanicznej przez czerpnię rurami do anemostatów), a wywiew w pomieszczeniach brudnych. Tak więc zazwyczaj nie wykonuje się w każdym pokoju wyprowadzenia do kominków.

Majki - jeśli można poproszę info na temat projektanta wnętrz na priv (koszty, współpraca i w jakim programie robi wizualizacje).

Witajcie.

Oj dawno tu nie zaglądałam. Z obecnych na forum kojarzę tylko Majkiego. Witaj Majki.

A pojawiłam się bo jak to w przysłowiu "jak trwoga to do Boga" a jak o poradę to na forum ;) Potrzebuję elektryka najchętniej z okolic Nowosolnej co by mu za daleko nie było do mojej drobniutkiej robótki. A robótka naprawdę drobniutka i nie każdy chce przyjechać, a jak chcą to sam dojazd mnie "finansowo" wkurza. A robótka taka: w garażu nie mam światła, bo mi panowie którzy kładli ocieplenie na ścianę między garażem a domem walnęli w kabelek prądowy, a sprawa wyszła jak już ich nie było i nie było ich jak ścigać... i tak sobie żyliśmy ze zwykłą lampeczką podłączoną do kontaktu, aż nadszedł czas zrobienia podwieszanego stropu wraz z ociepleniem (co robimy sami) i raptem ... upss... światło by się zdało zrobić ostateczne. Kwestia jest poprowadzenia 3 m kabelka od puszki ... czyli niby nic a z robotą stoimy...

pliss dajcie jakieś namiary na normalnych elektryków

I pytanie numer 2

Wzięliśmy się za strych który dotychczas ocieplony był położoną na stropie wełną(15cm). Teraz wełna idzie w krokwie i kleszcze , dokupimy wełny na drugi "pas" i zrobimy stelaż do KG. Wszystko sami bo wyceny fachowców nas powaliły...podobnie jak i Was. Najlepszy był gość który dał wycenę z materiałami i nie chciał "naszej" wełny, bo już "rozwinięta i pocięta". Na pytanie co mam z nią niby zrobić stwierdził że to już nie jego problem - śmiać się czy wrzeszczeć???

Tak więc na pierwszą warstwę wełny damy drugą potem żółta folia i KG. No i tu zaczyna się pytanie.

Otóż trych ma być używany "z doskoku". Tzn, nie zależy nam aby go ogrzewać stale, stąd na stropie chcemy położyć styropian, żeby ciepełko z dołu nie uciekało na górę. Z drugiej strony chcemy móc okazyjnie wejść na górę i nie marznąć. Strcyh ma być taką "częścią rekreacyjną". Czyli jak wchodzimy na górę to odpalamy farelka i nagrzewamy część strychu i gotowe, a jak miesiąc nikogo nie pili na strych to też dobrze. Na dole powoli zaczyna brakować miejsca na trambambulę dzieciecą, mężowski Atlas do ćwiczeń ( stoi obecnie w niewykończonej łazience, ale łazienkę w końcu wykończymy, czy planowaną za rok trampoliną dla synków. No i przechowujemy tam różne różności.

CZy zatem pod ten styropian kłaść jeszcze folię czy nie???

Qlesh - spróbuj u tego Pana 661 371 556 Kamil Czerwiński. Swego czasu nie narzekałam ani na wycenę ani na robotę.

witam

szukam w lodzi angoby na zimno do malowania brzegów dachówki po cieciu, gdzie takie cos mozna dostac lub czym innym te dachówkę pomalować

mam na sprzedaż

TERMOton 11,5P+W 2 palety około 300 sztuk 12,5szt/m2

TERMOTON 25 P+W klasa 15 2 palety około 120 sztuk może trochę więcej

gary na strop teriva około 50 sztuk

steple 2,7 długości koło 70 sztuk

cena do dogadania

odbiór osobisty okolice ozorkowa

w razie czego pomogę przy załadunku

i

KUPIĘ rusztowanie

tel 792 033 848