Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

A ja jeszcze raz proszę o jakieś namiary na sensownych wykonawców od murowania ogrodzenia z klinkieru. Niestety to co dostałam i znalazłam sama się nie sprawdziło :( Help!

Sprawdzałaś ten namiar co podawałem kiedyś w moim poście na tabliczy ogłoszeń ?

Wymurowane ok, równo i dobrze, ale twardo negocjuj ceny i dogadaj każda czynność i opłatę za nią. Lubi się zmieniać... Przynajmniej kiedyś ...

pozdro, majki

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Przyszedł czas na oczyszczalnię ścieków - mam dobry grunt według projektu ma być zwykła (nie biologiczna) POŚ. Moje pytanka:

- wg projektu zgloszonego do PnB była POŚ na 3 osoby, a doszły bliźniaki :) i teraz czy:

1. zmieniać projekt

2. zmieniać PnB

No i jaką POŚ polecacie i kto Wam ją sprzedał i montował ?? I jesli można też wiedzieć to za ile :) (może byc na priv, jesli ktoś woli)

ja wczoraj byłem u gościa co robi ręcznie polecany na forum

p. Kazimierz 605 635 044 krzyknął 15 zł (plus 7 zł za filcowanie) za robociznę i plus około 3500,00 za materiał na dom 135 mkw.

P.S. Jakbyś znalazł jakiegoś fajnego tynkarza to daj znać bo też jestem na tym etapie

Ja się umówiłam z p. Zdzisławem też tu polecanym - wchodzą po połowie lipca, cena 14 zł/m2 robocizny, zobaczymy co zrobią ........ materiał kupuję sama.

A macie kogoś od podbitki ??

Mam jeszcze jedno pytanko - mam garaż w bryle domu, w garażu będzie kaloryfer, ale to będzie pomieszczenie niedogrzane w stosunku do reszty domu. Planuję ocieplić ściany garażu od strony wnętrza domu i sufit garażu (nad nim jest pokój) styropianem 5, ale zastanawiam sie czy nie będzie mi sie wtedy woda skraplała na ścianach i wrotach. Wiecie coś na ten temat ???

Witam,

ktoś się może orientuje gdzie w łódzkiem (ewentualnie okolice Radomia-Radomska) można stosunkowo niedrogo zamówić płyty meblowe na szafki kuchenne? Najlepszym oczywiście rozwiązaniem dla mnie było by podanie firmie wielkości szafek bez wyliczania konkretnych wymiarów ale to chyba pozostanie w sferze marzeń... Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanko - mam garaż w bryle domu, w garażu będzie kaloryfer, ale to będzie pomieszczenie niedogrzane w stosunku do reszty domu. Planuję ocieplić ściany garażu od strony wnętrza domu i sufit garażu (nad nim jest pokój) styropianem 5, ale zastanawiam sie czy nie będzie mi sie wtedy woda skraplała na ścianach i wrotach. Wiecie coś na ten temat ???

5 cm-trochę mało... a nie mozesz dać od strony garażu? Ja mam tak w projekcie. Daliśmy 15cm. Nic się nie skrapla.

5 cm-trochę mało... a nie mozesz dać od strony garażu? Ja mam tak w projekcie. Daliśmy 15cm. Nic się nie skrapla.

źle się wyraziłam :) ocieplać będziemy ściany w garażu (od strony garażu) tyle, że nie wszytskie ściany, ale tylko te, które są dzielone z domem :) boimy się tylko, że się nam będzie woda skraplać (ktoś nam tak powiedział :)

źle się wyraziłam :) ocieplać będziemy ściany w garażu (od strony garażu) tyle, że nie wszytskie ściany, ale tylko te, które są dzielone z domem :) boimy się tylko, że się nam będzie woda skraplać (ktoś nam tak powiedział :)

Moim skromnym zdaniem to raczej bedzie sie skraplac jak nie ocieplicie (zimna scian w cieplym pomieszczeniu i kondensacja jak sie patrzy).

Qlesh, moim zdaniem izolacja w garażu powinna być podobnej grubości, jak ściany domu na zewnątrz. U mnie będzie podobnie, ale nad garażem taras, na którym będzie 10cm styroduru, więc od środka garażu tylko ściana wspólna z domem będzie ocieplona - chyba tak jak u Olgi, 15cm.

Taras na gruncie planuję podobnie - będę szukała jakiegoś sensownego brukarza w tym celu. Tarasy mają łączyć się z kostką na podjeździe i chodnikami, więc pewnie wszystko będzie robione razem.

Qlesh, dobrze Cię zrozumiałam, ja pisałam własnie o ścianie wew. między garażem, a domem. Swojego czasu liczyłam pkt rosy, ale właśnie dla ściany porotherm 24cm plus styro 15cm i nie ma prawa nic się tam nigdzie skraplać. Podejrzewam, że przy 5 cm, również nie powinno być problemu.

No i jeszczs taras - ma być utwardzony piachem (będzie prawie na poziomie gruntu, minimalnie wyżej, bez dużego podnoszenia, mam równą działke i taras w parterze) i wyłożony kamieniem. Polecicie kogoś do wykonania takiego tarasu ??

U mnie też tak będzie. I zrobimy tak jak Mila, jednym zamachem z podjazdem. Szukaj na tablicy polecanych brukarzy, na pewno wykonają taki taras.

Dzieki bardzo, w takim razie szukam brukarza do tarasu, a w garażu robimy 10 cm styro (więcej nie wlezie, bo za blisko zrobiliśmy rozdzielnię z elektryką).

Czy korzystał ktoś z usług firmy projektującej kuchnie - lignarius ?? Mają siedzibę w Top Shopping na ul. Piłsudskiego. Podobają mi się ich pomysły.

no i jeszcze zastanawiam się nad obłożeniem wanny kamieniem - ktoś zna punkt w którym robia cos takiego.